Levetiden til plastvinduer og gummipakninger

Innholdsfortegnelse:

Levetiden til plastvinduer og gummipakninger
Levetiden til plastvinduer og gummipakninger

Video: Levetiden til plastvinduer og gummipakninger

Video: Levetiden til plastvinduer og gummipakninger
Video: Rubber sealing for glass windows 2024, April
Anonim

Inntil ganske nylig ble metall-plastvinduer ansett som et tegn på velstand, og var utilgjengelige for de fleste innbyggere. I dag er PVC-profilvinduer ikke lenger en kuriositet - mange har det travelt med å erstatte gamle trerammer med dem, og under byggingen installerer nesten alle metall-plast. Men denne gleden fortsetter å være dyr. Ved å kjøpe metall-plastvinduer håper alle å få en høykvalitets og holdbar ting. Derfor lurer mange, om ikke alle, på hva er levetiden til plastvinduer, hvor mange år vil de glede eierne? Dette er også av interesse for de som bare skal kjøpe prestisjefylte vinduer. Markedsførere lover at plastvinduer vil vare i minst 30–40 år.

levetid for plastvinduer
levetid for plastvinduer

Hvor lenge vil plastvinduskomponenter vare

Ulike deler av metall-plastvinduet har ulik levetid. Vinduet består av en profil (f.eks. Winbau, WDS, Aluplast), doble glass ogbeslag.

Det mest holdbare vinduselementet er profilen. Produsenter gir en garanti for den som ikke er veldig stor - fra 5 til 10 år, men samtidig lover de at den vil vare mye lenger. PVC-profilen beholder virkelig sine egenskaper og farge i 35-40 år. Men forskere fortsetter å jobbe med å forbedre kvaliteten på kjemiske tilsetningsstoffer, og profilene produsert i dag av Winbau, WDS, Aluplast lover å vare opptil et halvt århundre! Garantien for doble vinduer er vanligvis opptil 3 år, og ifølge installatørene varer den fra 15 til 20 år.

10-12 års levetid er lovet til beslag, garantiperioden for denne komponenten er opptil 5 år. Men alt dette er løfter, den faktiske levetiden til vinduer vil avhenge av hvilke komponenter du skal velge og om de skal brukes riktig.

levetid for plastvinduer i henhold til GOST
levetid for plastvinduer i henhold til GOST

Hva bestemmer forventet levetid for et metall-plastvindu

Det er fire hovedfaktorer:

  • Riktig valg av beslag og tetninger.
  • Ta vare på beslag og tetninger, deres rettidig utskifting.
  • Kvaliteten på produktkomponenter.
  • Riktig maskinvareoppsett.

Jo sjeldnere du åpner, jo lenger varer det

Hvor lenge et metall-plastvindu vil vare, hvor lenge det vil åpne og lukke, avhenger først og fremst av kvaliteten på beslagene. Og levetiden måles i antall sykluser. Men selv å kjenne denne figuren, er det problematisk å svare på spørsmålet om hvor lenge vinduet vil vare. Hvorfor? Tross alt vil noen eiere åpne og lukke vinduet30 ganger om dagen, mens andre - bare 2. For eksempel, hvis antall sykluser er 15 000, og vinduer åpnes 20 ganger om dagen, vil de slutte å operere med slike beslag etter 3 år!

Derfor er det svært upraktisk å måle levetiden til plastvinduer i sykluser. Ja, og det er ikke nødvendig. Du trenger bare å være klar til å skifte ut beslagene etter hvert som behovet oppstår, fordi det er den mest sårbare delen av plastvinduet: det er beslagene som sikrer funksjonaliteten til vinduene, tar betydelige driftsbelastninger.

levetid for plastvinduer
levetid for plastvinduer

Hvordan velge riktig beslag

Ulike beslag settes på samme profil, og levetiden til metall-plastvinduer avhenger i stor grad av hvilken kjøper velger, hvor mange ganger de kan åpne og lukke.

Det er bedre å gi preferanse til beslagene som er dekket med en film av polymermateriale. Du må kjøpe tilbehør fra kjente produsenter, som Maco, GU, Roto. Det er fordeler med hvert av disse merkene.

Eksperter anbefaler å gå til produsentenes nettsteder, gjøre seg kjent med produksjonsteknologiene til denne vinduskomponenten og fortelle installatøren hvilket maskinvaremerke du foretrekker å levere. Det er også viktig å justere beslagene slik at vinduet åpnes og lukkes jevnt. Og du må også regelmessig behandle den med universelle smøremidler (lithol eller bil-WD-40).

Hvordan forlenge levetiden til sel

Levetiden til plastvinduer avhenger i stor grad av kvaliteten på tetningene. Rolletetningsmateriale i produksjonen av vindusenheten er ekstremt viktig. Uten det blekner alle de positive egenskapene til metall-plastvinduer ganske enkelt. Tross alt er beskyttelsen av lokalene mot støv, støy, vind og fuktighet gitt nøyaktig av tetningsmassen. Vinduer er vanligvis laget av gummi for god tetting og tetthet.

tetningsgummi for plastvinduer levetid
tetningsgummi for plastvinduer levetid

Og den blir som kjent fort ubrukelig under påvirkning av sur nedbør. For at tetningsgummien for plastvinduer skal ha lengre levetid, er det bedre å velge tetninger som har fargen på naturgummi - svart. For å gi den en grå eller hvit fargetone, legger produsentene modifikatorer til gummien, som reduserer tetningens ytelse betydelig. Det er få profiltyper av denne komponenten - bare opptil fire. Men det er et stort antall forfalskninger.

For å sikre at levetiden til tetninger på plastvinduer ikke skuffer, må du være svært forsiktig når du velger at de kun tar original tetningsgummi. For å opprettholde elastisiteten er det også nødvendig å dekke dem med jevne mellomrom med et gummismøremiddel, som ikke bør inneholde verken glyserin eller silikon.

Hvor lenge varer skummet?

Ved montering av metall-plastvinduer kreves polyuretanskum. Den fyller tomrommene rundt profilen for å beskytte leiligheten eller huset mot fuktighet og varmetap. Hva er levetiden for montering av skum i plastvinduer? Dette materialet er basert på polyuretan,som kan vare i ganske lang tid – tiår. Men under påvirkning av solen kan skummet tørke ut, og som følge av regn kan det bli vannfylt og sprekke og smuldre opp under påfølgende frost.

Levetiden til et skum som ikke er tilstrekkelig beskyttet kan ikke engang nå 3-4 år. Og hvis du isolerer den fra ultrafiolett stråling, vannlogging, minimerer temperaturforskjellen, kan levetiden forlenges til 20 eller til og med 30 år.

levetid for polyuretanskum i plastvinduer
levetid for polyuretanskum i plastvinduer

Finnes det GOST-er for installasjon av plastvinduer?

For at kjøper skal ha garanti for at plastvinduer holder lenge nok, må de monteres i henhold til nødvendige kvalitetsstandarder, strengt tatt etter standarden. Overholdes levetiden til plastvinduer i samsvar med GOST?

Det er mange av dem, de viktigste er to: GOST 30971-2002 og GOST R 52749-2007. Men installasjonen av metall-plastvinduer i henhold til GOST er ikke strengt obligatorisk, de er bare rådgivende i naturen. Og dette brukes ofte av skruppelløse installatører. Statlig regulering i henhold til GOSTs er virkelig tøff bare i saker som er relatert til sikkerhet. Ved installasjon av vinduer er det lurt å ansette et firma som følger allment aksepterte standarder, og det er bedre om dette gjenspeiles i den aktuelle klausulen i kontrakten.

levetid for tetninger på plastvinduer
levetid for tetninger på plastvinduer

Så det er umulig å nevne en eneste levetid for metall-plastvinduer. I hvert tilfelle kan det bare beregnes omtrentlig. Og avhengigDette tallet vil avhenge av mange faktorer. Vi håper at denne artikkelen vil hjelpe leseren til å ta det riktige valget.

Anbefalt: