Hydroponikk hjemme: nødvendig utstyr, tips for dyrking og stell av planter

Innholdsfortegnelse:

Hydroponikk hjemme: nødvendig utstyr, tips for dyrking og stell av planter
Hydroponikk hjemme: nødvendig utstyr, tips for dyrking og stell av planter

Video: Hydroponikk hjemme: nødvendig utstyr, tips for dyrking og stell av planter

Video: Hydroponikk hjemme: nødvendig utstyr, tips for dyrking og stell av planter
Video: Hydroponics for Beginners | Everything You Need to Know for Successful Hydroponic Growth 2024, April
Anonim

Hydroponikk var kjent for folk i Babylon. Nå har den blitt utrolig populær over hele verden. Dette området av landbruksteknologi lar deg ikke bare høste økologiske grønnsaker og bær i industriell skala, men er også tilgjengelig for de som liker å dyrke avlinger i en vinduskarm eller loggia.

Hydroponikk hjemme er en mulighet til å dyrke grønt, grønnsaker og bær til bordet på kortest mulig tid uten tradisjonelt arbeid med jorda, samt kampen mot sykdommer og skadedyr. Ved bruk av denne teknologien får planten alle næringsstoffene den trenger for utvikling i riktige proporsjoner fra løsningen.

Hvordan hydroponics fungerer

hydroponics vokser hjemme
hydroponics vokser hjemme

Mange av oss dyrker grønn løk i vinduskarmen. Om vinteren og våren er det en utmerket kilde til næringsstoffer, så nødvendig for menneskekroppen. Teknologien er enkel: pærene må legges i glass fylt med vann. Dette er den mest primitive måten, men den er også basert på prinsippenehydroponics. Hva er det, på eksemplet med en bue er tydelig for alle.

På forskernes språk er dette skapelsen av betingelser for vekst av planter i et jordfritt miljø ved å regulere mengden vann som oksygen og minerals alter er oppløst i. Hydroponisk dyrking av grønnsaker og urter hjemme blir stadig viktigere for hvert år. Nå kan hver familie forsyne seg med den nødvendige mengden naturlige vitaminer.

La oss ta en titt på hvordan hydroponics fungerer. Vi har allerede nevnt ovenfor at med denne teknologien er det ikke nødvendig å bruke jordjord. Det viser seg at planter kan utvikle seg perfekt i vann, men for dette må de være spesielt forberedt, det vil si at de må være "levende".

For normal vekst av planter i jord eller vann, trenger de næringsstoffer for livet, som de absorberer i form av ioner i oksygen.

Gartneren må bare sørge for at mengden vann, næringsstoffer og oksygen alltid er i den optimale mengden, dekker behovene til det grønne kjæledyret, og også observere nødvendig temperatur, fuktighet og belysning av rommet.

Den hydroponiske metodens verdighet

I dag er det få som vil bestride det faktum at tradisjonelt jordbruk gradvis taper terreng til hydroponi. Det er lett å dyrke hvilken som helst avling hjemme uten å bruke vanlig jordjord.

Denne metoden har mange fordeler i forhold til konvensjonelle hagearbeidsmetoder. Vi viser noen av dem:

  • Bruk av hydroponics hjemme ved dyrking av ulike avlinger lar deg unngå arbeidskrevende prosesser som å løsne jorda, fjerne ugress, kontrollere ulike skadedyr og mer.
  • Store områder er ikke nødvendig for høsting. For å dyrke grønnsaker ved å bruke en loggia trenger du for eksempel ikke store beholdere med jord.
  • For dyrking av grønnsaker og urter hjemme er hydroponics den beste måten å høste flere ganger mer avling på på små områder på grunn av dannelsen av en kraftig øvre del, ikke røtter.
hydroponics hjem grønt
hydroponics hjem grønt

Hvilke underlag trengs

Når man dyrker planter ved bruk av hydroponisk metode, er det nødvendig å bruke materialer som har følgende egenskaper: sprøhet og evne til å absorbere fuktighet godt. De mest brukte granulære materialene som egnede formuleringer er:

  • Ekspandert leire.
  • Perlite.
  • Granittpukk.
  • Gravel.
  • Torv.
  • Grov sand.
  • Moss.
  • Slag og andre.
Hydroponics enhet
Hydroponics enhet

Før du bruker underlaget, må det renses for urenheter og desinfiseres med en løsning av kaliumpermanganat. Dette vil bli kvitt tilstedeværelsen av forskjellige patogener. I tillegg kan underlaget kalsineres i ovnen.

Næringsrike løsninger

Ved å bruke hydroponiteknologien hjemme for å dyrke forskjellige planter, kan du bruke begge delerferdige konsentrerte blandinger (næringsløsninger), og gjør det selv. For å gjøre dette, i butikker som selger varer til hagen og hagen, må du kjøpe alle nødvendige komponenter.

Reglene for oppbevaring av slike produkter krever at alle er i tett lukkede glassbeholdere. For å tilberede en næringsvæske må vann fra springen være godt filtrert. I ekstreme tilfeller kan du bruke avgjort i to dager.

Det er veldig viktig å justere pH-verdien til løsningen som er tilberedt hjemme. Verdien bør ikke være lavere enn 5,5 og høyere enn 6,5. I tillegg må du måle den elektriske ledningsevnen med en spesiell EC-måler. Det er ingen eksakt tall for denne indikatoren. Fruktene skal smakes og den elektriske ledningsevnen skal være den som gir best smaksegenskaper.

For å tilberede løsningen må mineralgjødsel tilsettes vannet. Hver plante har sine egne normer for innholdet av salpeter, kalium, kalsium, sink og andre elementer. Du kan bli kjent med normene ved å studere egenskapene til den plantede sorten. For ikke å komplisere livet ditt, kan du kjøpe ferdige preparater, for eksempel en blanding av Knopp eller Ellis. De er allsidige og kan brukes på alle typer avlinger.

Omtrent 2 ganger i uken må løsningen endres.

Lag utstyr med egne hender

Hydroponics utstyr
Hydroponics utstyr

For å begynne å dyrke planter uten jord, må du ha riktig utstyr for hydroponikkmetoden. For hjemmet kan du brukeimproviserte materialer for å bygge en enkel installasjon. For å gjøre dette er det nok å ha:

  • Styrofoam ark.
  • Luftkompressor for akvarium.
  • Vanlig plastbeholder.

Hell en næringsløsning i en plastbeholder, og dekk den til med et ark med skum, der vi skjærer hull på forhånd for å passe størrelsen på de hydroponiske pottene med kulturen som dyrkes. For en beholder med en næringsblanding er det best å bruke en beholder laget av mørkt ugjennomsiktig materiale. I dette tilfellet vil løsningen være beskyttet mot inntrengning av lys, noe som kan føre til at det oppstår alger i den.

Hvis du ikke har en slik beholder, kan du bruke hvilken som helst beholder, etter å ha m alt den med svart maling på utsiden. Videoen nedenfor beskriver hvordan du lager ditt eget hydroponiske oppsett.

Image
Image

Hvordan vokse

Etter at du har laget nødvendig utstyr, kan du begynne å plante planter i potter. For å gjøre dette, må du fylle beholderne med et passende substrat og plassere frøplantene der. Her bør man være spesielt oppmerksom på plantens røtter, prøv å rette dem forsiktig for å unngå skade.

Hvis du skal plante frø, bør du være oppmerksom på at de ikke kan legges i grus eller perlitt, da den er for stor for dem. Frø helles best på mineralull eller mose, før de fuktes godt. Hvis du følger alle disse enkle reglene, er det ikke vanskelig å dyrke hydroponikk hjemme.

Passende planter

Hvordan dyrke hydroponics hjemme
Hvordan dyrke hydroponics hjemme

Mange planter kan dyrkes med hydroponikk. Dette er de for planting som frø brukes, og avlinger dyrket av stiklinger.

Men denne metoden er best for greener, som inkluderer: dill, persille, salat, mynte, basilikum, salvie og andre lignende avlinger.

I tillegg er auberginer, bønner, brokkoli, tomater, paprika, løk, hvitløk, jordbær, jordbær og til og med bananer også perfekt dyrket med denne unike teknologien.

Det hydroponiske hjemmesystemet er også flott for dyrking av innendørs prydplanter. Disse inkluderer eføy, hoya, ficus, asparges, filodendron, vanlig eføy og mange flere.

Alle plantene ovenfor kan enkelt dyrkes ved bruk av hydroponisk metode, ikke bare hjemme, men også i industriell skala.

overføringsregler

Hvis det grønne kjæledyret ditt vokste i et jordmiljø, og du ønsker å transplantere det til en næringsløsning, må du følge noen regler for dette. Ellers kan det hende at kulturen ikke slår rot og dør. For det første gjelder det rensing av jorda for rotsystemet.

Planten, tatt ut av potten, legges i en beholder med vann ved romtemperatur og oppbevares i flere timer. Deretter fjernes jorden forsiktig fra røttene, og de vaskes til slutt under en varm bekk.

Neste prosedyre er å plassere planten i en base spesielt utvalgt for den, hvor den vil utvikle seg i fremtiden. For dette rettes røttene utned og sovne med underlaget, hold i stilken

Så begynner de å helle vann over den, og fylle beholderen med væske. En viktig nyanse: plantens røtter skal ikke nå væsken. Hun vil selv klatre opp på underlaget og gi næring til røttene. For at planten skal kunne tilpasse seg sitt nye miljø, holdes den i vann i omtrent en uke. Først etter det kan den erstattes med en løsning, ikke tidligere.

Hvis du gjør alt riktig og følger reglene ovenfor, vil plantene som dyrkes med denne metoden gi en rikholdig høst.

Tomater i hagen på rommet

Tomater i hydroponics
Tomater i hydroponics

Mange elsker tomater og drømmer om å ha dem på sin daglige meny hele året. Denne kulturen anses upretensiøs. Selv en person som ikke er helt erfaren i hagearbeid kan dyrke det.

Selv om mange gjerne vil dyrke denne smakfulle og sunne grønnsaken med egne hender, men det er ikke alle som har en hageplot til dette formålet. Selv om det er en, vil det fortsatt ikke være mulig å høste den hele året.

I dag, ved hjelp av hydroponics-metoden, kan alle dyrke tomater hjemme. For at arbeidet ditt skal bli belønnet som det fortjener, må du bestemme deg for variasjonen av tomater.

Ved første øyekast ser det ut til at alle arter av denne avlingen er egnet for dette formålet, men nesten alle eksperter sier at man bør foretrekke de variantene som er avlet spesielt for dyrking i drivhus, siden de er selv- pollinerende. For dette formålet er det også best å velge tidligmodne tomater.

Strawberry

Hydroponikk hjemmesystem
Hydroponikk hjemmesystem

Det er flere måter å dyrke jordbær hydroponisk hjemme, selv om metoden som brukes er den samme. La oss se på følgende tre, de mest kjente:

1. En metode der dryppvanning brukes. Det innebærer at jordbærbusker plantet i underlaget vannes med næringsvæske ved hjelp av en vanlig dropper, som kommer inn i området under rotsystemet. Underlaget er oftest en blanding tilberedt på basis av torv eller mineralull.

2. Grunnlaget for den andre metoden for dyrking av jordbær er den såk alte næringsrike N. F. T. lag. Her dekker den anrikede væsken bunnen av beholderen med et tynt lag. Den tilføres konstant der ved hjelp av slanger festet til vaskemiddeltanken.

3. En annen metode som brukes i den hydroponiske metoden for dyrking av jordbær kalles "vann". Dette er den minst brukte metoden, siden jordbær ikke er en plante som krever store mengder fuktighet.

Ved bruk av denne metoden vil veksten av busker være den samme som i de to foregående, men utbyttet vil være mye lavere.

Anbefalt: