Hvordan kle vegger på riktig måte med gips: utførelsesteknikk, nødvendige materialer og verktøy, instruksjoner

Innholdsfortegnelse:

Hvordan kle vegger på riktig måte med gips: utførelsesteknikk, nødvendige materialer og verktøy, instruksjoner
Hvordan kle vegger på riktig måte med gips: utførelsesteknikk, nødvendige materialer og verktøy, instruksjoner

Video: Hvordan kle vegger på riktig måte med gips: utførelsesteknikk, nødvendige materialer og verktøy, instruksjoner

Video: Hvordan kle vegger på riktig måte med gips: utførelsesteknikk, nødvendige materialer og verktøy, instruksjoner
Video: HOW TO PLASTER A WALL: advanved techniques 2024, Mars
Anonim

Drywall har vært veldig populær i flere tiår. Lette og miljøvennlige ark brukes aktivt i prosessen med reparasjon og konstruksjon av ulike strukturer. Ofte brukes materialet også til å jevne overflater. Gipsplatekledning skaper den perfekte basen for de mest lunefulle og krevende finishene. Og hvordan du kan dekke vegger på riktig måte med gips, kan du lære av artikkelen vår.

Metoder for montering av gipsplater

Montering av plater på vegger kan gjøres på flere måter. Valget av passende alternativ avhenger av formålet med arbeidet. I prosessen med veggkledning kan mesteren bruke følgende festemetoder:

  • adhesive;
  • wireframe.

Hvis du bestemmer deg for å kle husets vegger med gipsplater for å jevne ut overflaten,ethvert alternativ kan brukes. Når designet legger til rette for veggnisjer og hyller, brukes kun rammeteknologi.

hvordan kappe veggene med gips på rammen
hvordan kappe veggene med gips på rammen

Hvis vi snakker om kvaliteten på arbeidet og påliteligheten til strukturen, er det bedre å gi preferanse til rammemontasjen. For å bruke denne metoden må du sette sammen en base fra metallprofiler, som arkene deretter skal festes på. Det skal imidlertid bemerkes at tykkelsen på en slik kledning når 4-5 centimeter, noe som negativt påvirker det nyttige området i rommet.

Når rommet allerede er lite, gi preferanse til limfikseringsmetoden. Det vil tillate å bevare parametrene til rommet i størst mulig grad.

Hvordan beregner man materialer og velger passende varianter?

Når du velger GKL-ark, vær oppmerksom på at de finnes i flere typer. Nemlig:

  • standard type;
  • fuktbestandig;
  • ildfast.

Dersom arbeidet skal utføres i et ordinært boligområde, kan standardprodukter benyttes.

Boligeiere som lurer på om det er mulig å kle vegger med gips på badet bør velge fuktbestandige varianter. De brukes aktivt til etterbehandling av bad, kjøkken og andre rom med et spesifikt klima. Du kan skille dem fra hverandre på deres grønnaktige fargetone.

Når det er nødvendig å beskytte overflater i nærheten av varmeapparater, er det lurt å kjøpe brannsikker gips. Den blir rosamerket med merket "GKLVO".

Antall ark du trenger beregnes ganske enkelt. Beregn det totale arealet av veggene i rommet, trekk fra arealet av vinduer og dører fra den resulterende figuren. Del det endelige resultatet med arealet av en gipsplate. Et standardark er forresten 2,5 - 3 meter langt og 1,2 meter bredt.

Slik at det underveis i arbeidet ikke skal vise seg at materialet mangler litt, lag en liten margin. For å gjøre dette, multipliser det totale antallet ark med verdien av 1, 2.

DIY-verktøy

Før du lurer på hvordan du skal kle vegger på riktig måte med gips, sjekk at du har alt nødvendig verktøy. Husk imidlertid at listen over armaturer varierer avhengig av arkfestemetoden du bruker.

For å feste plater uten ramme trenger du:

  • konstruksjonskniv;
  • elektrisk stikksag;
  • rulette;
  • level;
  • gummihammer;
  • gipsplater;
  • gipsbasert lim;
  • spatel;
  • en beholder for å blande lim.

For å feste arkene på rammen trenger du i tillegg metallprofiler, en sliper med diamantblad, en skrutrekker, selvskruende skruer, en stanser eller en drill. For å behandle sømmene, kjøp en pakke med etterbehandling av gipssparkel og sigdtape.

Kom i gang: Overflateforberedelse

Å møte veggene med gipsplater begynner med den foreløpige klargjøringen av underlaget. Tilførst fjernes alle elementer som kan forstyrre arbeidsprosessen fra overflaten

For å dekke vegger ordentlig med gipsplater i et hus (både murstein og tretyper), fjern all gammel trim. Hvis det arbeides på en treoverflate, fyll alle sprekker og sømmer med isolasjonsmateriale, behandle veggene med en antiseptisk blanding.

Betong- og murbunner rengjøres for smuss og støv. Hvis veggene ikke er sterke, har de fallende elementer, fjern alle svake deler. Ved bruk av wireframe-metoden er det ikke nødvendig med en slik grundig forberedelse, men det er bedre å behandle overflaten fra sopp og insekter.

kappe veggene i huset med gips
kappe veggene i huset med gips

Hvis det er flere lag med gips på veggen, som ble påført til forskjellige tider, må du sørge for å fjerne komposisjonen, siden den over tid helt sikkert vil begynne å falle av. Dette kan til og med påvirke rammestrukturen.

Montering med lim

Fiksering av ark med lim er en ganske enkel prosess, men det krever nøye klargjøring av underlaget. Hvis du gjorde feil i forrige trinn, vil det være svært problematisk å skjøte kantene på arkene.

hvordan kle vegger med gips uten ramme
hvordan kle vegger med gips uten ramme

Hvordan kle vegger med gips uten ramme? Først må du kutte ut arkene. Dette gjøres som følger:

  1. Med et målebånd og en blyant påføres markeringer på platen som indikerer snittlinjen.
  2. En trebjelke eller skinne er plassert under den tegnede linjen.
  3. Til den tegnede stripenen lang linjal eller en regel for gips påføres. En skarp konstruksjonskniv trekkes langs verktøyet.
  4. Med en skarp bevegelse av hendene trykker de på resten av platen. Dermed brytes et unødvendig segment av, snittet er jevnt.
  5. Med en høvel kan du rengjøre enden av en kuttet plate.

Nå må du bestemme hvilken side av arket du skal plassere mot veggen. Finn produsentens merking på produktet, denne delen regnes som baksiden.

Deretter legges arket på gulvet (feil side opp) og limsammensetningen påføres det. Den tilberedte blandingen samles opp med en slikkepott, plassert på et GKL-ark i små kaker, i trinn på 20-25 cm. Lim påføres rundt omkretsen av platen og i midten.

påføre lim på gips for veggmontering
påføre lim på gips for veggmontering

Produktet løftes fra gulvet og presses mot veggen. For at limet skal fordeles jevnt under platen, må det presses jevnt på alle sider. For å gjøre dette er det bedre å jobbe med en assistent. Dermed er alle veggene i rommet kledd.

Merking av veggene for rammen

For veggkledning på karmen trenger du profiler. Galvaniserte UD-produkter er installert på sidevegger og gulv. For å feste ark på trevegger kan du bruke lameller av lignende materiale.

rammeprofiler for gips
rammeprofiler for gips

For å forstå hvordan du skal kle trevegger på riktig måte med gips, bør du bare vurdere standardinstruksjonene for montering av rammen. Forskjellen i verkene ligger kun i det faktum at rammematerialene og debasen er behandlet med antiseptiske forbindelser.

hvordan å kappe trevegger med gips med egne hender
hvordan å kappe trevegger med gips med egne hender

Merk også at eksperter ikke anbefaler bruk av treramme i uoppvarmede rom. En slik base er utsatt for høy luftfuktighet og temperaturendringer, noe som kan føre til deformasjon.

For å markere veggen, gå tilbake fra kanten av gulv og tak med 4 cm, sett merker langs hele veggen. Trekk tauet mellom de merkede punktene, sjekk det horisontale. Fest styreprofilene over gulvet og under taket med dybler og en perforator.

Rammemonteringsteknologi

Forstå spørsmålet om hvordan du skal dekke vegger på riktig måte med gips, vær spesielt oppmerksom på teknologien for basismontering. Strukturens holdbarhet avhenger av kvaliteten på arbeidet.

Jobb som følger:

  1. Installer de horisontale føringene. Vi snakker om planker som festes etter merking.
  2. Sett vertikale hoppere inn i styreskinnene. For dette formålet, kjøp CD-profiler. Begge kantene må installeres i horisontale skinner.
  3. Sett den første planken i kanten av veggen. Fest den med galvaniserte skruer.
  4. Etter 40-60 cm, installer den andre jumperen. Sett avstanden til side ikke fra kanten av profilen, men fra dens midtpunkt
  5. På denne måten fester overliggene langs alle veggene.

For å gjøre rammefestingen så pålitelig som mulig, brukperforerte metallhengere. Bøy lamellene slik at de har formen til bokstaven "P". Plasser slike festemidler mellom hver profil og veggen. Fest opphengene med metallskruer.

hvordan sette sammen en ramme for GVL
hvordan sette sammen en ramme for GVL

På slutten av arbeidet kontrollerer du jevnheten til rammen ved hjelp av et byggenivå eller lodd. Hvis det oppdages feil, foreta de nødvendige rettelsene.

I tilfeller hvor rammen er satt sammen av trelameller, kan feste av bunnelementene gjøres med spiker. Stigningen på kassen holder seg innenfor 40-60 cm.

Hvordan kle vegger med gips: teknologien for å montere ark på basen

GVL-ark festes på plasseringene til profilene. Til dette formålet anbefales det å bruke herdede metallskruer som har en lengde på 3,5 cm.

Den mest praktiske måten å gjøre dette arbeidet på er med en elektrisk skrutrekker. Produktet påføres basen og festes med festemidler. Kraftig skruing av skruer anbefales ikke. Hatten skal ikke stikke ut over overflaten av arket, mens den ikke får synke dypere enn papplaget.

Hjelingen til den selvskjærende skruen er 100-150 mm. Festemidler skrus rundt omkretsen av platen og i midten. Hele rammen er belagt med denne metoden.

Behandling av gipssømmer: ekspertråd

Hvordan kle trevegger med gipsplater med egne hender (samt overflater laget av murstein og betong), fort alte vi. La oss nå ta hensyn til hvordan vi kan utvide driften av slike strukturer.

etterbehandling av gipsplater
etterbehandling av gipsplater

Erfarne håndverkere anbefaler å alltid brodere sømmene mellom arkene, da det kan begynne å oppstå sprekker i området med ujevne kutt. Til dette brukes en kontorkniv. Den plasseres i en vinkel på 45 grader og kanten på hvert ark kuttes. Som et resultat bør bredden på den ytre kanten av sømmen være innenfor 1 cm.

Videre er skjøtene fylt med sluttsparkel. Alle sømmer limes med serpentintape, hvoretter overflaten grunnes og sparkles helt. Hvis fabrikkkantene på arket er skjøtet på veggen, trenger du ikke utføre dette arbeidet.

Funksjoner ved arbeid i trebygninger

Veggbekledning med gipsplater i murbygninger kan utføres umiddelbart etter oppføring av bygget. Men før kapping av trevegger med gips, må bygningen gis tid til å krympe. I de fleste tilfeller starter etterbehandlingen først etter 1 år.

Før du vender mot overflaten må den isoleres. Fyll skjøtene med slep eller fugemasse. Videre er veggene og alle elementer behandlet med et antiseptisk middel. Først da er etterbehandlingen ferdig.

oppsummering

Hvis du bestemmer deg for å kle veggene og taket med gipsplater selv, bestem deg for hvilken arbeidsmetode som passer best for deg. Mange foretrekker limteknologi, med henvisning til det enkle arbeidet. Men i dette tilfellet brukes mer krefter på å forberede grunnlaget.

Når bygningens vegger ikke er glatte, er det bedre å bruke en ramme. Med bruken vil arbeidet utføres med høyeste kvalitet.

Anbefalt: