Slik limer du sigd på gips: instruksjoner og ekspertråd

Innholdsfortegnelse:

Slik limer du sigd på gips: instruksjoner og ekspertråd
Slik limer du sigd på gips: instruksjoner og ekspertråd

Video: Slik limer du sigd på gips: instruksjoner og ekspertråd

Video: Slik limer du sigd på gips: instruksjoner og ekspertråd
Video: Метод Удивил 50-летний каменщик! Заделать дыру в гипсокартоне за 5 минут 2024, Kan
Anonim

Gipsplater er det mest populære materialet som brukes i oppussingsprosessen. Skillevegger er belagt med dem, vegger er utjevnet, flernivåtak, nisjer og bokser for vannrør er laget med deres hjelp. Materialet har høye tekniske egenskaper og lang levetid. Men disse indikatorene lagres bare hvis arkene ble installert riktig.

For å sikre at gipsplateprodukter ikke mister sitt opprinnelige utseende over lengre tid, limes sømmene mellom platene med forsterkende tape. For informasjon om hvordan du limer sigd på gips, les artikkelen vår.

Funksjoner av arkbyggemateriale

Gips i seg selv er et sterkt nok materiale, men hvis arket mister sin integritet, begynner det å smuldre opp og blir raskt ubrukelig. Av denne grunn er det mest sårbare stedet for gipsplater hjørnene og sømmene. Såover tid kan de gå fra hverandre, sprekke og gå i stykker.

hvordan feste serpyanka på gips
hvordan feste serpyanka på gips

Hvis strukturen brukes i fuktige forhold, kan skjøtene på platene absorbere fuktighet og svelle. Metallfester og selvskruende skruer kan begynne å ruste over tid, som et resultat vil røde flekker vises gjennom finishen og eierne må gjøre reparasjoner igjen. For å forhindre at dette skjer, limes sømmene og hjørnene på gips med forsterkende tape. Men før du limer sigden på gips, behandles skjøtene på platene på en spesiell måte.

Kriterier for å velge en serpyanka

Armeringsnett (serpyanka) er laget av glassfiber og kan ha forskjellige tettheter og størrelser. Hovedformålet med båndet er restaurering og styrking av hjørner, vegger og tak. Materialet har en selvklebende side, noe som gjør det enkelt og effektivt å jobbe med.

Serpyanka lar ikke gamle sprekker vokse og nye dannes. Den forhindrer perfekt ødeleggelse av sømmer og hjørner laget av gipsplater.

serpyanka tape for gips
serpyanka tape for gips

Før du limer en sigd på gips, bør du gjøre deg kjent med materi altypene og omfanget av hvert alternativ. Så for innendørs arbeid lages en tape med en bredde på 3,5 til 5 cm. Lengden på rullen kan nå 10 meter.

Utvendig tape er mye tettere enn den forrige varianten og har ikke en selvklebende side. Den brukes i fasadearbeid, oftere festes den i gips. Hvis dimensjonene på sigden forgips (for sømmer) ikke overstiger 5 cm, da er fasadevariantene mye bredere. Slike produkter produseres i ruller på 20 meter. Maksimal bredde på sigden er 25 cm.

Hva du trenger å vite før du bruker sigd

Fiberglasstape brukes til en rekke fordeler. Disse inkluderer:

  • lavpris;
  • motstand mot aggressivt klima;
  • høystyrkeegenskaper;
  • god vedheft til underlaget;
  • motstand mot mekanisk påkjenning.

Når du forstår spørsmålet om hvordan du skal lime sigd på gipsplater, bør du også kjenne til dens negative egenskaper. En av dem er svakheten til limlaget. I de fleste tilfeller må båndet festes i tillegg. Hvis du klistrer det på en støvete overflate, er det stor sannsynlighet for at materialet faller av allerede før sparkelen er påført.

Hvis vi sammenligner sigd med papirtape, er det mindre praktisk når du arbeider i området med indre hjørner. Maskeringstape passer mye bedre på slike steder, så erfarne fagfolk bruker glassfibermateriale kun på de ytre delene av arket og ved skjøtene på platene.

Hvilke verktøy og materialer trengs for å behandle gipssømmer?

Påliteligheten til skjøter og hjørner på gipsplater avhenger direkte av korrektheten av behandlingen. En enkel tetting av gipsfuger med en sigd vil ikke forbedre styrken til produktet, problemområder må først klargjøres og behandles.

I prosessen med arbeidet trenger du:

  • spatel;
  • gipsbasert gips;
  • primer;
  • malerpensel;
  • skrivekniv;
  • Sigd.

Som en kittsammensetning kan du velge hvilken som helst etterbehandlingsblanding. Eksperter anbefaler å gi preferanse til Knauf-selskapet og dets Fugen-kitt. Den er svært motstandsdyktig mot sprekker, noe som gjør den ideell for fuging.

Ved arbeid med gipsfuger brukes oftest en sigd med en bredde på 50 mm. Produkter med store parametere brukes ikke til disse arbeidene.

Når du velger en primer, gi preferanse til akrylvarianter. De gir maksimal vedheft av kitt til overflaten.

Når det gjelder spatelen, er det bedre å kjøpe 2 verktøy: ett sm alt (10 cm) for å spre sammensetningen over arbeidsspaden, og det andre bredt (25 cm) for direkte fuging.

Forbereder gips for arbeid

Før du fester serpyanka på gips, undersøk nøye den sammensatte strukturen. Sjekk sømmene: det skal være en avstand på ca 1-2 mm mellom to ark. Dette er nødvendig for at strukturen ved overflatedeformasjon ikke skal miste sitt opprinnelige utseende.

Vær spesielt oppmerksom på festemidler. Selvskruende skruer bør ikke stige over overflaten av arket, men det anbefales heller ikke å kjøre dem for dypt. Det ideelle alternativet er når festeanordningen ikke stikker utover arket, men hodet ennå ikke berører gipslaget.

klargjør gips forstikke sigd
klargjør gips forstikke sigd

Hvis det er riper eller grader på overflaten av hjørner og sømmer, renses alle defekter med en konstruksjonskniv. Det siste stadiet med å forberede gips for arbeid er behandlingen av hele overflaten med en primer. Rens arkene for støv med en kost eller svamp, og gå deretter over dem med en børste dyppet i akrylvæske.

Må jeg klargjøre selve sømmen?

Spørsmålet om hvordan man skal lime sigd på gipsplater på riktig måte forårsaker motstridende meninger. Noen eksperter sier at skjøtene på arkene bør forhåndsbroderes, mens andre sier at dette ikke bør gjøres. Hvordan skal uerfarne håndverkere opptre?

Teknologien for arbeid med bearbeiding av gipssømmer har to alternativer. I det første tilfellet må arkene virkelig broderes, men dette gjelder kun i situasjoner der det er to kuttede kanter på arket i sømområdet.

I dette tilfellet bør mesteren bevæpne seg med en skarp konstruksjonskniv og lage en avfasing på hver slik forbindelse. Kniven er plassert i en vinkel på 45 grader, bladet går 5 mm dypt inn i materialet. Dermed kuttes kanten av hvert ark. Som et resultat bør du få en liten søm, hvis bredde ikke overstiger 5 mm. Etter klargjøring behandles alle ledd på nytt med en primer.

hvordan brodere en søm for en sigd
hvordan brodere en søm for en sigd

Hvis du har kjøpt en konsentrert sammensetning, fortynn den først med vann i proporsjonene som er angitt på pakken. Klar arbeidsvæske kan påføres umiddelbart.

Slike verk fremføres kun påseksjoner. Hvis du har fabrikkkanter i krysset mellom platene, trenger du ikke å brodere en slik kobling.

Behandling av broderte sømmer

Hvis du måtte brodere de fleste sømmene mellom gipsplater, bør de resulterende fordypningene sparkles. Dette må gjøres før sigden limes på gips.

Forbered arbeidsblandingen. Les produsentens instruksjoner for tilberedning av kitt, klargjør en beholder og en drill med en blandedyse. Først helles vann i bøtta, og pulverblandingen er allerede hellet i den.

kitting gips etter liming av sigden
kitting gips etter liming av sigden

Ikke elt kittet i store mengder, da det stivner raskt og er svært vanskelig å jobbe med i fremtiden. Tilbered så mye blanding du kan bruke innen 1 time.

Fortsett deretter i henhold til følgende teknologi:

  1. Fyll de broderte sømmene mellom arkene med den ferdige blandingen. For å gjøre dette, ta opp kitt med en smal spatel, påfør den på kantene av et bredt verktøy. Påfør komposisjonen med tverrgående bevegelser, press den inn i de resulterende sporene.
  2. Når alle sømmene er fylt med sparkel, plasser spatelen langs skjøten og start utjevningen langs planet. For å jevne ut den broderte sømmen må kitt påføres i et bredt lag (ca. 150 mm på hver side av skjøten).
  3. Etter at sammensetningen har tørket, glattes overflaten med sandpapir og en slipestang.

På dette stadiet behandler du ikke bare sømmene, men også stedene der de selvskruende skruene er festet. Fyll innsparkel alle fordypningene og glatt ut hele overflaten før du behandler gipsskjøtene med en sigd.

Tape-festeprosess

Når sparkelmassen er helt tørr, må overflaten behandles med en primer på nytt. Hvis du har fabrikkkanter ved sømmene, kan du ikke forhåndsparkele dem. I dette tilfellet fortsetter vi umiddelbart til installasjonen av båndet. På de behandlede sømmene er det festet glassfibertape med primer tørkeambassadører.

Hvordan limer du sigden riktig på sømmene på gips? For å gjøre dette, ta en rull med tape, plasser den i den øverste kanten av sømmen, fest tuppen av tapen på overflaten og rull gradvis av rullen, beveger deg mot den nederste kanten av sømmen. Mens du arbeider, trykker du tapen med den selvklebende siden mot overflaten av arket.

hvordan lime en sigd på sømmene på gips
hvordan lime en sigd på sømmene på gips

Bearbeid den resulterende sømmen på nytt med sparkel og glatt med sandpapir. Den resulterende basen trenger ikke ytterligere behandling, du kan fortsette til direkte dekorasjon av veggene.

Hvordan håndtere hjørner riktig?

La oss nå se på spørsmålet om hvordan man limer sigd på gips i hjørnene. Lignende behandling utføres på de ytre hjørneskjøtene på arkene. Det er veldig vanskelig å lime de indre hjørnene med slik tape, fordi hvis serpyanka i et eller annet område beveger seg bort fra overflaten, vil utseendet til veggen forringes kraftig.

En bred serpyanka (100 mm) brukes til å behandle ytre hjørner. Den lar deg gjøre overflaten så sterk som mulig, forhindrer sprekker i vanskelige områder.

Tilfest nettene forsiktig på hjørnet, vik ut en kort lengde og plasser en del av båndet på det ene hjørnet. Brett deretter resten av stripen forsiktig over den andre delen av hjørnet og trykk stripen mot basen.

hvordan lime serpyanka på gips
hvordan lime serpyanka på gips

Viderebearbeiding gjøres med sparkel. For å gjøre nettstedet så glatt som mulig, kjøp en spesiell hjørnespatel. Med den kan du raskt fikse problemområder med minimal tid.

Hjelpsomme tips

For at arbeidet skal gjøres effektivt, vær oppmerksom på noen av nyansene som påvirker det endelige resultatet. Nemlig:

  1. I prosessen med å feste tapen, prøv å unngå lag og ujevnheter. Tomrommene under nettet gjør at disse områdene sprekker, så prøv å presse tapen fast mot sømmen.
  2. Klipp forsiktig av båndet. Det skal ikke være utstående tråder på sømmene. Hvis det er noen, behandle kantene på sigden med en lighter.
  3. Mens du pusser veggene, oppbevar taperuller i tette poser. Støv som kommer inn i nøstet fører til skade på limlaget, noe som vil påvirke kvaliteten på arbeidet negativt.

Når du kjøper serpyanka, gi preferanse til sertifiserte produkter. Dens tetthet skal være lik 150 g/m2, og cellestørrelsen skal tilsvare parameteren 5 x 5 mm.

Konklusjon

Det er ikke vanskelig å gjette hvordan man bruker en gipssigd. Det er imidlertid ikke nok å bare feste tapen. Sørg for å behandle sømmene riktig, og lim dem førstNett. Dette vil beskytte strukturene dine mot sprekker og for tidlig feil.

Anbefalt: