Alle måter å dyrke tomater på og råd fra agronom

Innholdsfortegnelse:

Alle måter å dyrke tomater på og råd fra agronom
Alle måter å dyrke tomater på og råd fra agronom

Video: Alle måter å dyrke tomater på og råd fra agronom

Video: Alle måter å dyrke tomater på og råd fra agronom
Video: Мальвы цветут_Рассказ_Слушать 2024, April
Anonim

En av favorittgrønnsakene vi dyrker i nesten hver sommerhytte er en tomat. Tomater dyrkes ofte ikke bare som et tillegg til hjemmebordet, men også for å tjene penger. Tross alt er tidlige tomater alltid i pris og etterspørres av kjøpere.

Hva er fordelene med tomater?

Denne grønnsaken er bra for både menn og kvinner. Fordelen for den mannlige befolkningen er forebygging av prostatakreft, hos kvinner reduserer regelmessig inntak av tomater sannsynligheten for å utvikle livmorhalskreft. Tomater bremser også utviklingen av andre kreftceller.

For diabetikere (type II) anbefales det å bruke ferske tomater i kosten, da de regulerer mengden insulin i blodet.

Det ble lagt merke til at regelmessig inkludering av tomater i kostholdet kan forbedre den generelle tilstanden til huden, synet. Sporelementene som utgjør denne grønnsaken bidrar også til normalisering av fordøyelsessystemet og kardiovaskulærsystemet.

Alt ovenfor gjelder kun for grønnsaker som er dyrket uten bruk av kunstgjødsel.

Dyrking av tomatfrøplanterhjemme
Dyrking av tomatfrøplanterhjemme

Vækstmetoder

Så hvilke metoder for å dyrke tomatfrøplanter hjemme brukes? Hoved to:

  1. Utendørsdyrking.
  2. Voksing i et drivhus.

Hver av dem har sine fordeler og ulemper, men vurder disse betingelsene for å dyrke tomatfrøplanter i rekkefølge.

Å dyrke tomater i et drivhus

Det dyrkes mye avlinger i sommerhytta, et mer spesifikt valg av hva som skal plantes avhenger av lokale klimatiske forhold. Tidlige plantinger kan bli slått av nattefrost, som ikke er uvanlig selv i begynnelsen av mai i mange regioner i Russland. Derfor er varmekjære avlinger som tomater best plantet i drivhusforhold. Dette vil garantere at tomatene ikke dør på frøplantestadiet av frost, og i tillegg er temperaturen i drivhuset alltid høyere enn gjennomsnittet ute, noe som er en av de viktigste faktorene for modning av tomater.

Dyrking av tomater i drivhuset begynner tradisjonelt tidligere enn på utmark. For mellombåndet anbefales det å plante frøplanter i begynnelsen av mai. De beste variantene av tomater for dyrking i drivhus vil være tidlig modne.

Men ikke feilaktig tro at dyrking av grønnsaker i et drivhus ikke trenger å bli tatt vare på. Faktisk bør omsorg være regelmessig, og viktigst av alt - riktig. Tomater bør ikke bare vannes, men også regelmessig sprayes og ventileres for å forhindre opptreden av ulike sykdommer.

Å dyrke tomater hjemme
Å dyrke tomater hjemme

For vanningFor tomater er det praktisk å bruke en plastbøtte med et volum på 12 liter, dette er hvor mye vann som kreves i blomstringsperioden og utseendet på frukt per 1 kvadratmeter. Selve vanningen begynner tidligst 12 dager fra datoen for planting av tomatene, og for første gang (før blomstringen av tomater) får de ikke mer enn 4 liter vann per kvadratmeter.

Vanningsfrekvensen er 5-6 dager, jorda skal ikke være for våt eller tørr. Du må også være forsiktig med vannet som brukes til vanning, temperaturen bør ikke være under 22 grader. Med jevne mellomrom blir drivhuset ventilert, det anbefales å riste blomsterstandene før det, dette er nødvendig for pollinering av planter. Den mest gunstige tiden for dette er middagsvarmen, så tomatene vil ikke overopphetes (takket være drivhusets ventilasjon), og samtidig vil blomstene bli pollinert. Ikke glem å strø vann på blomsten etter å ha ristet den.

Overvåk temperaturen nøye i selve drivhuset, det optimale området for tomater er 19-22 grader på dagtid, og om natten 16-20 grader. Under modningsperioden for tomater bør temperaturen være et par grader høyere, maksimumsmerket er 27 grader. Disse betingelsene for dyrking av tomater må overholdes strengt.

For bedre å regulere temperaturen i drivhuset, sørg for små vinduer når du designer det.

Velge et utendørssted

Hvis du planlegger å dyrke tomater utendørs, må du ta en rekke beskyttende og forberedende tiltak. Så siden høsten, siden du har valgt børlegge til kompostgjødsel samt gjødsel. Dette vil skape grobunn for planter, som er en garanti for en god høst.

Valget av plantested bør behandles nøye, spesielt å dyrke en tomat i bakken på samme sted to år på rad er uakseptabelt. Det er heller ikke verdt det å plante tomater etter poteter, men der det vokste kål eller bønner, kan du.

Og den siste betingelsen - stedet skal være godt opplyst, siden tomater trenger nok lys for å vokse.

Dyrking av tomatfrøplanter
Dyrking av tomatfrøplanter

Forberede frøplanter

Å dyrke tomatfrøplanter hjemme er en veldig plagsom, men interessant virksomhet. Det er viktig å velge riktig plantetidspunkt, det avhenger av hvor mye frøplantene rekker å vokse til de overføres til det åpne bakken.

Så, hvis du vil dyrke tidligmodnende tomater, bør frøplanter plantes i første halvdel av mars. Men når du dyrker sentmodne og høye varianter, tilberedes frøplanter i midten av februar.

Hvis du vil dyrke tomatfrøplanter raskere, så ta vare på ekstra belysning. Dette er enkelt å gjøre, bare installer en elektrisk lysrør over boksen eller koppene der frøplantene er plantet.

Frø kan brukes både dine egne og kjøpte. Men uansett hvilke frø som brukes, bør de være riktig forberedt. For dette formål er det bedre å bruke en velprøvd metode: de desinfiseres i en 1% løsning av kaliumpermanganat, deretter holdes de i en annen dag ifuktig klut dynket i vann med Epins løsning. Etter det er frøene klare for planting.

Spesialjord for tomater helles i beholdere for planting (du kan også plante den i en enkel, men spiringen av frø vil være mindre), deretter plasseres frøene i en avstand på 3 cm fra den ene til den andre. De er litt presset ned i jorden, men ikke utdypet.

Gunstig temperatur for dyrking av tomatfrøplanter hjemme er 22-24 grader. På et lavere nivå vil de bli verre, og med mangel på lys vil de bli langstrakte og tynne.

Dagslyset for tomatfrøplanter bør være 16 timer, og belysningen skal være diffus. Direkte sollys er skadelig for planter!

Vann frøplanter og plukking

Inntil det øyeblikket de første bladene dukker opp, er jorden nær plantene bare lett fuktet. I fremtiden vil vanning utføres under roten ettersom jorda tørker.

Å dyrke tomatfrøplanter hjemme innebærer å plukke dem. For å gjøre dette, 2-3 dager før foreslått plukking, vannes plantene kraftig slik at de er mettet med fuktighet.

Plukkingen utføres dersom det er 2-3 sterke blader på planten. Planten fjernes fra jorden, og spissen av roten kuttes av - dette vil stimulere veksten av forgrenede røtter.

Planten transplanteres inn i en stor beholder til nivået med frøbladene og vannes lett.

Husk at kun sedimentert vann ved romtemperatur kan brukes til vanning, og ikke i noe tilfelle kokt.

Dyrking av tomater i bakken
Dyrking av tomater i bakken

Tidbakkelandinger

Før du planter utendørs, sørg for at hjemmedyrkede tomater er klare for det. Flere tegn vitner om dette:

  • frøplantehøyde bør være minst 30 cm;
  • blomsterbørster blir synlige på planter;
  • plantene har 7-9 blader.

Tidspunktet for overføring av planter til jorda avhenger av de klimatiske forholdene i regionen. For midtbanen er dette slutten av mai og første halvdel av juni. Hvis du har tenkt å bruke frostbeskyttelsesfilm, kan du plante et par uker tidligere.

For de nordlige regionene flyttes tidspunktet for planting av frøplanter i bakken 2-3 uker frem i tid. Riktig dyrking av tomater hjemme lar deg oppnå en god høst i Sibir, dette gjøres ved å plante frøplanter i tide og overføre dem til bakken når risikoen for nattefrost allerede er over.

Tomatpleie og vanning

Som med drivhusdyrking, trenger utendørstomater rettidig og tilstrekkelig vanning. Både veksten og produktiviteten til planter og deres motstand mot ulike sykdommer avhenger av dette.

Den optimale hastigheten for vanning anses å være 10 liter per 1 kvadratmeter areal. Vannet skal ikke være iskaldt, tatt direkte fra brønnen. Det er bedre å samle opp vann på forhånd slik at det kan sette seg.

Selve vanning utføres om kvelden, når solen går ned. Ikke vann tomater på varme dager, da dette bare vil skade dem.

Inspiser tomater regelmessig fortilstedeværelsen av sykdommer og skadedyr, om nødvendig, utfør forebyggende behandling.

Varianter av tomater for dyrking
Varianter av tomater for dyrking

Steppingtomater

Uten å klype tomater er det umulig å oppnå en stor høst. Det er en oppfatning blant noen gartnere om at prosessen er ubrukelig, og en mer forgrenet plante har mer styrke. De fleste av dem søker ikke å gjøre dette på grunn av latskap. Det er angivelig allerede gjort en stor mengde arbeid: tomater lukes, mates, vannes. Dessverre tar de feil.

For at prosessen med å knipe skal påvirke utbyttet, er det nødvendig å nærme seg den kompetent. Denne metoden har størst innflytelse på ubestemte varianter, som igjen utmerker seg ved sin høye størrelse. Mange gartnere foretrekker disse variantene. Dette er forståelig, de er mindre lunefulle, vokser raskere i frøplanter og foretrekker tidlig planting i drivhuset. I tillegg er de lettere å stesønn. Klemming kan også utføres i drivhus laget av cellulært polykarbonat eller annet materiale.

For å gjøre det tydeligere, la oss presisere at stesønnen er et sideskudd som tar en stor mengde næring fra planten. Og prosessen med å knipe er å fjerne disse prosessene.

Stesønnen er lett å kjenne igjen. Den er vanligvis plassert ved bunnen av bladene på hovedstammen. De vokser raskt nok. Ikke ta med tomatene til fullstendig overvekst av hovedskuddet. Overdreven vegetasjon reduserer fruktsettingen. I tillegg akkumuleres fuktighet i unødvendige blader, noe som senere vil gi drivkraft til utviklingenphytophthora.

Først må du bestemme hvor mange stilker du skal forlate. Det beste er enkeltstamme alternativet. For å danne én stilk, fjern alle stebarn og tvillinger slik at hovedstammen ikke gaffel. I tilfelle av å forlate stammen og en stesønn, velg den mest passende prosessen etter din mening. Det er bedre å la den som vokste i begynnelsen under det første blomsterskuddet. Disse stebarna er sterkere enn resten.

Bruk iscenesettelser minst én gang hver 10. dag.

Det er en tre-stammet formingsmetode. Den består i å forlate de første og umiddelbart følgende stebarna. Hvis du vil velge denne typen klyping, må du la maksimal avstand mellom dem når du planter planter, da de viser seg å være mer forgrenet. Et nært sted vil skygge for andre tomater.

Jeg vil også merke at klyping akselererer ikke bare veksthastigheten, men bringer også fruktmodningstiden nærmere. Ikke vent på frost og tåke som kan provosere utviklingen av phytophthora. Stesønstomater i tide slik at de rekker å modnes.

Vekstforhold for tomater
Vekstforhold for tomater

sykdomsforebygging

Å dyrke tomater, agurker og andre grønnsaker har alltid én ting til felles - behovet for å beskytte plantene mot ulike sykdommer og skadedyr.

For tomater er sensyke hovedfaren, det er av det at unge planter oftest dør. Og det er bedre å jobbe på forhånd enn å prøve å kurere syke planter senere.

For prosessanleggdu kan bruke både velprøvde folkemedisiner og produserte spesialpreparater. Sistnevnte er selvfølgelig merkbart mer effektive, men ikke glem at planter absorberer noen av dem i seg selv og overfører dem til modne tomater. Men vurder begge metodene, og hvilken du skal bruke er opp til deg.

Blant de mest effektive soppmidlene er:

  1. "Ridomil Gold". Løsningen tilberedes på grunnlag av at 10 gram av stoffet vil være nødvendig for 4 liter vann. I løpet av sesongen utføres 4 behandlinger, plantene sprøytes med den resulterende løsningen i tørt vær. Den første behandlingen utføres i den første vekstsesongen, etterfølgende - med pauser på 10-14 dager.
  2. "Thanos". Dette stoffet regnes for å være et av de mest effektive mot sene sykdom. En av dens egenskaper er økt motstand mot utvasking, noe som tillater mindre hyppig behandling med dette soppmidlet. Løsningen tilberedes med en hastighet på 12 gram per 10 liter, behandlingen utføres i den første vekstsesongen, deretter gjentas etter 8-12 dager.
  3. "Acrobat MC". Ved første tegn på sykdom kan du bruke dette stoffet. Det tilberedes på denne måten: 20 gram av produktet oppløses i 5 liter vann, blandet grundig. Etter å ha behandlet plantene, ta en pause i to uker.
  4. "Revus". Også et effektivt middel. Påfør tre ganger: første gang som profylakse, deretter to ganger til med ukentlige pauser. For tilberedning, ta en løsning på 5 ml av stoffet for hver 5. liter vann.

Det finnes mange andre pålitelige midler som vil hjelpe til med å bli kvitt sensyke. Dosering og bruksmåte er alltid angitt på pakken.

hjemmedyrkede tomater
hjemmedyrkede tomater

Folkemetoder for å behandle tomater

Metoder for å dyrke tomater, samt metoder for å bearbeide dem, kan være forskjellige, men de har samme mål - å få en god høst og forhindre utvikling av sykdommer. Ved å gjøre dette ved hjelp av folkemedisiner vil du ikke bare redde avlingen, men den vil også være miljøvennlig. Men vi ønsker alle å spise deilig og sunn mat.

For forebyggende formål anbefaler vi å bruke følgende sammensetning: ta 1 liter myse per 10 liter vann, tilsett også 25 dråper jod. Rør og spray bladene med denne blandingen fra det øyeblikket de er plantet, denne løsningen egner seg også for vanning.

Askeløsning har vært brukt i lang tid. De tar en halv bøtte med aske, fyller den med vann og lar den stå i tre dager. Deretter fortynnes den resulterende blandingen 1 til 3 med vann og sprayes. I løpet av sesongen gjentas prosedyren tre ganger: de første 2-4 dagene etter dyrking av tomaten i bakken, den andre før blomstring og siste gang når eggstokkene dannes.

Hvitløk regnes også som et effektivt middel. Ta 1,5 kopper hakket hvitløk per 1 bøtte vann, la stå i en dag og tilsett 2 gram kaliumpermanganat før behandling. Prosedyren utføres i perioden da eggstokkene vises på plantene.

En god forebyggende effekt er gitt av nærheten til tomater med hvitløk, basilikum, løk og s alte. I en slik planting reduseres risikoen for skadedyr og soppsykdommer betydelig.

Utnyttelse av gjødsel

Når det gjelder bruk av mineralgjødsel og annen gjødsel, forbedrer de utbyttet av tomater betydelig. Men samtidig bør man ikke glemme at ethvert kjemisk sporelement går inn i planter og akkumuleres i dem. Derfor vil dyrkede tomater inneholde kjemiske elementer i høy konsentrasjon, og de vil ikke skille seg på noen måte fra de du ser i butikkhyllene.

Men hvis du vil dyrke tomater i industriell skala, så klarer du deg ikke uten gjødsel.

Bearbeidelsen av jorda begynner om høsten, først graver de den opp og tilsetter 400 gram superfosfat og kaliumklorid for hver 10. kvadratmeter. Påføringsdybden er 30 cm.

Hvis du ikke har tid til å gjøre dette om høsten, kan du gjødsle om våren - bruk nitrofoska med en hastighet på 600 gram per 10 meter.

Fra folkemetodene har gjødsel med kompost og aske vist seg godt (1,5 ss aske per 1 bøtte kompost, gjødsel påføres i furene og i selve plantegropene).

Det finnes andre metoder for å dyrke tomater hjemme, hver har sine egne fordeler og ulemper. De ovennevnte dyrkingsmetodene er de mest optimale når det gjelder arbeidskostnader og potensielt utbytte.

Anbefalt: