Innendørs syklamenblomst: foto, hjemmepleie

Innholdsfortegnelse:

Innendørs syklamenblomst: foto, hjemmepleie
Innendørs syklamenblomst: foto, hjemmepleie

Video: Innendørs syklamenblomst: foto, hjemmepleie

Video: Innendørs syklamenblomst: foto, hjemmepleie
Video: Cyclamen Care Basics Step by Step 2024, April
Anonim

Delikate og lyse syklamenblomster tiltrekker seg ofte kunder. Deres popularitet er stor på grunn av det faktum at blomstringstiden faller på de mørkeste og kaldeste vinterdagene. Frodige knopper og original fargelegging av blader vil dekorere ethvert hjem. Noen vil imidlertid bli skuffet når den ervervede planten plutselig dør på grunn av feil stell, fordi visse regler må følges for dens lange levetid.

botanisk beskrivelse

Cyclamen (Cyclamen) refererer til slekten av urteaktige flerårige planter, navnet er oversatt fra latin til "rund" på grunn av formen på knollene og bladene. Tot alt er det rundt 20 arter i naturen, som er vanlige i Tyrkia, Middelhavsregionen, Iran og Nordøst-Afrika. Som en hjemmeblomst dyrkes syklamen i 2 typer: persisk og europeisk, hvorav den første er den vanligste.

Blomstene er som regel fargen påmange nyanser av rosa, lilla og rødt, det er varianter og spraglete-farget. Blomstringstiden er ganske lang: fra oktober til den første vårmåneden blomstrer noen enda lenger.

Når du en gang ser hvordan en syklamenblomst ser ut, vil alle ønske å dyrke den hjemme. Høyden på potteplanten når 30 cm, de originale avrundede bladene med vakre mønstrede årer er plassert under, baksiden deres avhenger av arten og kan være grønn, sølv eller lilla.

Røde syklamener
Røde syklamener

Blomster med en rekke farger stiger over bladene, noen ganger når de 7-9 cm lange, men det finnes også miniatyrvarianter, små i høyden (opptil 15 cm), med små blomsterstander på opptil 1,5 cm.

De fleste syklamenarter er efemeroider, det vil si at de har 2 utviklingsperioder: blomstring og dvale. Imidlertid er det nå avlet fram hybridvarianter, som utmerker seg med en rekke farger, frotté, størrelser og som kan blomstre i nesten et helt år.

Hjemmelagde syklamener, forskjeller fra den persiske arten

I butikken kjøpes disse plantene oftest allerede i blomst på slutten av høsten. De som gjør dette for første gang, bør være klar over at reglene for å holde en cyclamen-blomst, hvordan man tar vare på den hjemme, avhenger av typen plante: Europeisk lilla (Cyclamen purpurascens) eller persisk (Cyclamen persicum). Sistnevnte er mer lunefull og lunefull i stell og avl.

Utad er begge artene veldig like, men det er forskjeller:

  • blader og blomsterPersisk syklamen er større;
  • undersiden av bladene er grønne eller burgunder;
  • Den europeiske blomsten "hviler" mindre lunefullt og feller ikke bladene, i motsetning til den persiske, som foretrekker å hvile fra mars til september, og krever økt oppmerksomhet og spesiell omsorg.
Cyclamen persicum
Cyclamen persicum

europeisk syklamen

Det vanlige navnet på europeisk eller lilla syklamen er alpinfiolett, gitt for likheten i blomsterform. Cyclamen purpurascens har mindre blomsterstander (2-4 cm) med en behagelig lukt. Forskjellen på denne arten er dannelsen av sideknoller, som senere kan brukes ved forplantning av planten.

Europeiske Cyclamens blomstrer lenger: hos unge planter når denne perioden opptil ett år, men avtar med alderen til 6 måneder. De har også et bredere utvalg av nyanser.

Anbefalinger om hvordan du tar vare på en europeisk syklamenblomst er som følger: dens hvileperiode varer fra tidlig vår til slutten av høsten, og planten feller ikke bladene, men det er fortsatt bedre å senke temperaturen på innholdet, må du vanne litt

Cyclamen purpurascens (europeisk)
Cyclamen purpurascens (europeisk)

Ta vare på en blomst i dvale

Hvileperioden for efemeroidplanter begynner tidlig på våren. Hvordan sørge for at hjemmeblomsten til cyclamen ikke blir syk og ikke dør, hvordan ta vare på den på dette tidspunktet? Svaret på disse spørsmålene vil være anbefalinger for implementering av visse omsorgsregler. Signal om begynnelsen av hvileperiodenfungerer som gulfarging av plantens blader etter blomstring og deres død.

Regler for omsorg for syklamen på dette tidspunktet:

  • klipp av alle tørre blomster og blader, klipp av sterkere ved roten;
  • pass på å redusere vanningen i løpet av disse månedene, og hold jorda i en tilstand av lett fuktighet;
  • overfør potten til et skyggelagt kjølig sted;
  • Noen gartnere anbefaler å kutte av tørkede blader og overføre knollen til friskere jord, dryss på toppen og plasseres i skyggen.

Fra og med juni kan vanningen økes og sprayes daglig. I begynnelsen av september, med en sterk veving av koma med bakken ved røttene, overføres cyclamen til en større potte, ikke utdyper knollen, men rydder toppen, hvorfra unge blader senere vil begynne å vokse. Planten utsettes for lys på et kjølig sted.

Cyclamen uten blomster
Cyclamen uten blomster

Noen blomsterdyrkeres guider anbefaler å oppbevare sovende knoller i tørr jord i kjøleskapet, men denne metoden er dødelig på grunn av overtørking. Som oftest våkner ikke blomsten etter dette.

Kjøpe en sunn plante

For å ha en sunn og vakker syklamenblomst, som hjemmepleie vil være vellykket for, når du kjøper i en butikk, bør du undersøke den nøye og ta hensyn til følgende nyanser:

  • forekomster med gule blader eller flekker på, svake blomsterstander er ikke entydig egnet;
  • for å sjekke, det anbefales å trykke litt på knollen i bunnen av blomsten: den skal ikke være myk å ta på; hvis påden viser skader eller flekker, så det anbefales ikke å kjøpe en slik plante;
  • inspiser bladene nøye: hvis de er skrukkete eller vridd, er dette et signal om sykdom eller skade fra skadedyr og sopp, som vil føre til at blomsten dør;
  • ved kjøp av kun en knoll, bør den inspiseres for flekker og våte flekker som kan føre til vekstsvikt;
  • ofte cyclamens dyrkes fra frø, ved kjøp er det nødvendig å sjekke datoen (ikke mer enn 2 år siden) og utløpsdatoen;
  • for rikelig blomstring er det bedre å kjøpe en plante som allerede blomstrer, der det er mange knopper;
  • etter kjøpet må blomsten settes i karantene i 2 uker.
Rød syklamen persisk
Rød syklamen persisk

Hjemblomstsyklamen: stell og planting av knoller

Cyclamen foretrekker å vokse på et kjølig sted ved en temperatur på + 12 … + 16 ºС, plassering på en innglasset balkong eller i en vinduskarm er ideell for det. Belysning liker diffust, direkte sollys kan forårsake brannskader på bladene. Jorden er litt sur, løs og næringsrik, du kan kjøpe en ferdig blanding for fioler, plasser drenering nedenfor. Potten er grunn og liten, en voksen plante kan bare transplanteres en gang hvert 2.-3. år.

Cyclamen tåler ikke trekk, men elsker ventilasjon og høy luftfuktighet. I vintermånedene er det bedre å holde det unna batteriet.

sunn syklamenknoll
sunn syklamenknoll

Knollen plantedybden avhenger av arten:

  • Persiske røtter er plassert under, så toppen av knollen skal stige over bakken;
  • på europeisk kan det utdypes, fordi røttene vokser fra alle kanter.

Hjemmepleie av syklamenblomsten avhenger av sesongen:

  • under aktiv vekst vannes planten regelmessig uten stagnasjon, ved bruk av nedsenkingsmetoden eller dryppbrett;
  • blomsten elsker høy luftfuktighet, så rundt den kan du ofte spraye luft fra en sprayflaske;
  • gjødsling med mineralgjødsel brukes kun i blomstringsperioden en gang hver 2. uke, ved bruk av ferdige komplekse blandinger beregnet på blomstrende planter;
  • når bladene falmer eller blir gule, gjødsles med jernchelat ved å sprøyte de grønne delene eller inkorporere dem i jorden.

Riktig vanning

Cyclamen er en fuktighetselskende blomst, derfor trenger den regelmessig og rikelig vanning hjemme. Eksperter anbefaler å helle vann ikke i en gryte, men i en panne. Dette skyldes det faktum at fuktighet på stilkene, blomsterstandene eller selve knollen kan provosere forfallsprosessen. Først dekkes stiklingene med brune flekker, og så dør blomsten.

Vann til vanning skal kun brukes bunnløst, ved romtemperatur er det bedre å ikke ta vann fra springen. I en ekstrem situasjon kan du ta kokt vann, avkjølt til ønsket temperatur.

Fuktighet i en panne eller gryte bør ikke stagnere over lengre tid, det er bedre å helle ut overskuddet når alle lag av jorda allerede er mettet. Vanning persisk cyclamen kan gjøres på vanlig måte, fordi toppenknollen i dem er over bakkenivå.

Cyclamen persicum "PomPom"
Cyclamen persicum "PomPom"

Sykdommer og skadedyr

Hvis bladene på syklamen begynner å gulne og visne, betyr dette at planten er ubehagelig: tørr eller varm inneluft, direkte sollys, mangel på vanning. Med riktig justering av forhold og stell bør tilstanden til blomsten bli bedre.

Noen uerfarne blomsterdyrkere spør hvorfor cyclamen-blomster og blader begynner å råtne. Svaret kan være en mulig vannlogging av jorda eller regelmessig inntrenging av vann under vanning til toppen av knollen, som må korrigeres: den må fjernes fra bakken, kutte av det råtne området, vaskes i en løsning av mangan og tørket. Knollen kan deretter plantes på nytt i jorden, tidligere dampet eller desinfisert.

Årsaken til at planten falmer for raskt ligger i overdreven varme i rommet eller mangel på næringsstoffer. For å hjelpe blomsten er det bedre å omorganisere den på et kjølig sted og mate den.

døde blomster
døde blomster

Når luften er for tørr, dukker det ofte opp edderkoppmidd, og trips og bladlus kan også skade syklamenblomsten. Når skadedyr dukker opp på planten, begynner blader og blomster å deformeres. I en slik situasjon bør behandling med spesielle kjemikalier mot skadedyr gjøres.

Nyttige og giftige egenskaper til syklamen

Cyclamen er ikke bare en vakker blomst, men også helbredende, energisk. Noen tegn og overtro gir det positive egenskaper: detkan tiltrekke seg kjærlighet, forbedre eierens materielle velvære, hjelpe ham med å bli mer selvsikker, beskytte ham mot onde trolldom og ånder, skape en positiv vennlig atmosfære hjemme.

Nyttige egenskaper til cyclamen brukes i behandlingen av rhinitt, bihulebetennelse og bihulebetennelse. Saften oppnådd fra knollene fortynnes med vann i forholdet 1:10 og 1-2 dråper dryppes inn i nesegangene. Vannbasert infusjon har beroligende, antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaper, brukes til å behandle leveren, gynekologiske sykdommer. Den knuste massen hjelper mot hemoroider.

Men det må utvises forsiktighet ettersom den ufortynnede juicen, samt frøene og røttene til planten, er giftige og kan forårsake brannskader eller irritasjon, feber og sår hals.

Cyclamen persicum
Cyclamen persicum

Fremgangsmåter for syklamen

Cyclamen-blomster kan formeres på 3 måter: frø, knolldeling og babyer. Den enkleste er sistnevnte, men den er kun egnet for europeiske syklamen.

For reproduksjon ved delinger er det nødvendig å dele den modne knollen. For å gjøre dette må du nøye velge en sunn plante som er i en sovende periode. Fjern knollen fra bakken, tørk den og skjær den i flere stykker. Hver avdeling skal inneholde en nyre og røtter. Skjærepunktet skal tørkes på et skyggefullt sted og drysses med kull (aktivert eller annet antiseptisk middel). Alle delenki sitter i potter.

Reproduksjon og dyrking av frø brukes oftere for den persiske arten, fordi med metodenå dele knollen skjer ofte dens forråtnelse og død.

Kunstig pollinering

For å få frø fra syklamen må du kunstig bestøve den i blomstringsperioden. Eksperter anbefaler å gjøre dette i januar om morgenen med godt sollys.

Dette kan gjøres på to måter:

  • fold fingrene og klikk på skaftet, hvoretter en sky av pollen renner ut;
  • Bruk en fyrstikk, rist forsiktig av pollenet på neglen, og dypp deretter blomstens stemple inn i den slik at den fester seg til stigmaet.

Denne pollineringen gjøres best flere dager på rad. Etter befruktning tørker syklamenblomster i en pott raskt ut, vipper stilkene og henger ned. I løpet av denne perioden plasseres den på et lyst sted med en temperatur på 18 ºС om dagen og + 12 … + 14 ºС om natten. Noen uker senere dannes en boks med frø, som gradvis sprekker. For at frøene ikke skal få nok søvn, kan du fjerne det litt tidligere og legge det til modning.

Cyclamen persicum med frukt
Cyclamen persicum med frukt

frøformidling

Hjemmelaget syklamenblomst dyrket fra frø gir en sterkere plante og er bedre tilpasset rådende vekstforhold.

Frø av syklamen kan kjøpes i butikken eller fås fra din egen plante ved å lage kunstig pollinering. Såing utføres tidlig på våren, etter å ha bløtlagt dem i en løsning av "Zircon" eller "Epin" over natten (det er mulig i en løsning av kaliumpermanganat). Det anbefales også å desinfisere den forberedte jorden. Den kan tilberedes av en blanding av torv ogsand, dolomittmel tilsettes også som oksidasjonsmiddel.

Plant frø med en avstand på 2-3 cm i sporene, i en løs næringsblanding, dypere opp til 1 cm. Boksen plasseres på et mørkt sted, og fukter jorden jevnlig. Ved en temperatur på +18 … +20 ºС spirer de vanligvis opptil 40 dager, men prosessen kan være lengre - opptil seks måneder.

Dyrking av syklamen fra frø
Dyrking av syklamen fra frø

Etter spiring må beholderen flyttes til lyset, men uten sterkt sollys. Når de første 2 bladene vises, dykker frøplantene i en avstand på 5 cm fra hverandre, og begraver knutene fullstendig. Som regel vokser unge frøplanter raskt, uten å hvile selv om sommeren. I løpet av disse månedene må de regelmessig vannes, sprøytes og mates med små porsjoner gjødsel. Etter noen måneder blir frøplantene forsiktig transplantert sammen med bakken i små potter med drenering, og kontrollerer nøye dybden på knollen: toppen skal stikke 1/3 ut over jorden.

Bare etter 1-1, 5 år etter såing, kan allerede vokste syklamenblomster blomstre, noe som gir mye glede til den omsorgsfulle eieren.

Anbefalt: