Forberede vegger for tapetsering: trinnvise instruksjoner

Innholdsfortegnelse:

Forberede vegger for tapetsering: trinnvise instruksjoner
Forberede vegger for tapetsering: trinnvise instruksjoner

Video: Forberede vegger for tapetsering: trinnvise instruksjoner

Video: Forberede vegger for tapetsering: trinnvise instruksjoner
Video: Tapetsere - steg for steg 2024, Kan
Anonim

Ikke alle byggherrer i arbeidet (legging av vegger, grovpuss) tenker på å klargjøre veggene for tapetsering, eller rettere sagt om veggene vil egne seg for dette. Selvfølgelig er ikke alle byggherrer slik. Noen ganger avhenger lite av dem: kunden (arbeidsgiveren) er ofte viktigere enn hastighet enn kvaliteten på arbeidet.

Arbeidssekvens

Trinn-for-trinn klargjøring av vegger for tapetsering kan være forskjellig og avhenger av følgende faktorer:

  • Tilstanden til veggene.
  • Typen veggmateriale, det vil si hva veggene er laget av: murstein (eller ulike blokker), betong, gips (eller lignende materialer, som GVL) eller tre.
  • Typen tapet som skal påføres på etterbehandlingsstadiet.
  • Kundens ønsker. Det vil si hvor viktig det endelige resultatet blir for ham.

Basert på disse faktorene kan du lage trinnvise instruksjoner for klargjøring av vegger for tapetsering, eller en arbeidsplan. Det spiller ingen rolle om du vil utføre reparasjoner med egne hender eller ved hjelp av innleidespesialister, vil arbeidsforløpet være omtrent det samme. Det viktigste er å forstå at det endelige resultatet vil avhenge direkte av forberedelsen av veggene. Så rekkefølgen er:

  • Demontering.
  • Justering av overflaten på veggene.
  • Putty.
  • Wallpapering.
  • Maling (hvis tapetet kan males).

Hvert trinn, bortsett fra de to siste, avsluttes med påføring av 1-2 strøk med grunning.

Demontering

Dette trinnet er utelukket ved klargjøring av vegger for tapetsering i et nytt bygg. Det er ikke nødvendig for skillevegger som er reist under ombygging.

Fjerning av maling fra veggen
Fjerning av maling fra veggen

Demontering kan innebære et enormt arbeid, fra overflaterengjøring til riving av unødvendige skillevegger. Derfor vil vi berøre de mest grunnleggende punktene:

  • Fjerning av gamle bakgrunnsbilder. I de fleste tilfeller beveger de seg veldig lett bort fra veggen hvis de forhåndsfuktes med mye vann og deretter skrapes av veggen med en slikkepott. Overflaten på vaskbart tapet må først gjennombores med en pigget rulle eller kuttes med en kniv over hele overflaten. Dette gjøres for at vann skal trenge inn i det vaskbare laget. Det anbefales å bruke en lang pelsrulle og en liten sparkel.
  • Fjerning av gammel maling kan være en ganske smertefull prosedyre for å forberede vegger for tapetsering, spesielt hvis det er flere lag med maling. Derfor, hvis det etterpå planlegges plastering av veggene, vil det være nok å skrape av den avskallede malingen med en slikkepott og påføre middels hakk over hele overflaten.størrelse. Deretter påføres betongkontakt på hele overflaten. Hvis veggene ikke vil bli pusset, er det enkleste og mest effektive alternativet å bruke spesielle kjemiske vasker.
  • Vaske eller vannbasert maling fjernes ved rikelig fukting og ytterligere skraping med en slikkepott.
  • Fjerning av avskallede veggelementer: gips, sparkel.
  • El- og rørleggerarbeid. De gjelder ikke demontering, men utføres på forberedelsesstadiet, før veggene jevnes.

Primer-coat

Mange undervurderer dette viktige trinnet i å forberede vegger for DIY tapetsering, men forgjeves. Faktisk, i tillegg til hovedegenskapen (økt vedheft), har primeren også andre nyttige egenskaper:

Vegggrunning
Vegggrunning
  • Primeren kan redusere materialforbruket ved etterbehandling (maling, tapetlim), da den reduserer overflatens sugeevne.
  • Forhindrer utvikling (utseende) av mugg, sopp og rust.
  • Fikser de mest løse delene av veggen, og gjør fundamentet sterkere.
  • Fjerner støv perfekt fra overflaten av veggen.
  • Ofte er det en situasjon når det etter sliping av veggene gjenstår "skallete flekker" (steder som avviker i farge fra veggens generelle bakgrunn), og du må gå gjennom et nytt lag med sparkel. Når du forbereder vegger for tapetsering, kan dette problemet løses med en hvit (eller utjevnings-) grunning. Den lyser perfekt opp og jevner ut den generelle bakgrunnen i farger. Dette gjelder spesielt før du fester lette og tynne bakgrunnsbilder.

Delvisjustering

Passer for vegger med mindre feil, eller i rom hvor det ikke er planlagt fullskala reparasjon. Bunnlinjen er å fylle små uregelmessigheter (opptil en centimeter) med en gipsblanding, i separate deler av veggen. Det utføres med en kort regel eller en slikkepott 40 cm bred. For å klargjøre vegger før tapetsering er dette det billigste og raskeste alternativet. Men det må tas i betraktning at denne typen plastering ikke utjevner overflaten av veggen langs et plan eller nivå, men bare forbedrer dens visuelle oppfatning. Mer egnet for tykke tapettyper, som er mindre krevende for veggens tilstand.

Delvis veggjustering
Delvis veggjustering

Plaster under regelen

En forbedret og relativt rimelig måte å planere en vegg på. Derfor brukes dette alternativet oftest når man klargjør vegger for tapetsering.

Inkluderer justeringen av veggens horisontale og vertikale plan, samt hjørneplanet. Det utføres med en lang regel (2,5-3 m) som følger:

  • Først ekstruderes det horisontale planet (topp og bunn) av veggen. For å gjøre dette kastes gipsblandingen med små slag på bunnen av veggen langs dens lengde (litt mindre enn lengden på regelen), og deretter trekkes den ut av regelen i sikksakkbevegelser til en høyde på 30- 35 cm Ufylte områder kastes igjen med gips og jevnes med regelen. Den samme prosedyren utføres med toppen av veggen. Det er viktig å følge regelen nøyaktig langs veggen, unntatt økningen i laget og bruddet i flyet. Essensen av dette trinnet er å oppnå en jevn (under regelen)horisontalplanet til toppen og bunnen av veggen, og oppnår derved en slags beacons for videre justering.
  • Etter å ha tørket de resulterende beacons, kan du fortsette til neste trinn: vertikal justering. En prosess som ligner på forrige trinn, men nå er et vertik alt plan dekket med gips. Du bør starte fra hjørnene av rommet, holde regelen vinkelrett på veggen. Det anbefales ikke å trykke hardt på regelen, da den har en tendens til å bøye seg, noe som betyr at flyet til slutt vil vise seg å være konkavt. Men heller ikke tillat en økning i laget. Avhengig av tilstanden til veggen, kan dette trinnet måtte gjentas. Spesiell oppmerksomhet bør rettes mot hjørnene av rommet, siden når man tapetserer et ujevnt hjørne kan det føre til mye trøbbel. Ja, og en slik vinkel vil se stygg ut, selv under tapetet.

gips på fyrtårn

Kanskje den mest tidkrevende og kostbare måten å klargjøre vegger for tapetsering, men det mest effektive og effektive avrettings alternativet. Hvis alt ble gjort riktig under arbeidet, vil de resulterende veggene og hjørnene være jevne, ikke bare i plan, men også i nivå. Dette krever følgende:

  • Hvis lengden på veggen er lengre enn lengden på linjalen, anbefales det å stramme gjengen for å unngå krumning av horisontalplanet.
  • Hvis du trenger rette vinkler (90 grader), så trekkes tråden rundt hele rommets omkrets, tatt i betraktning svingen på vinkelen. Tråden skal trekkes på de mest utstikkende delene av veggen (bunnen, toppen eller midten), i avstand fra veggen, med tanke på fyret.
  • Beacons stilles ut strengt ihttråd, og deretter ved hjelp av en lang regel og et byggenivå, settes de til et vertik alt nivå. Mellomrommene mellom beacon og veggen bør være helt fylt: du bør få en støt med en beacon på toppen.
  • Avstanden mellom beacons bør ikke være for stor (vanligvis 1,5-1,7 m), litt mindre enn lengden på arbeidsregelen. For det første vil det være vanskelig å fysisk utjevne et stort gap, spesielt på et tykt lag. For det andre, jo større avstand det er mellom fyrene, desto mer sannsynlig er avbøyningen av flyet.
  • Nivellering utføres først etter at gipsblandingen under fyrene har tørket helt.
  • Etter den innledende innstillingen, trim forsiktig den faste gipsen. Faktisk for et tykt lag.

Putty

Dette trinnet anbefales absolutt før tapetsering, uansett hvilken type avretting som ble brukt, eller forarbeidet foregikk uten puss i det hele tatt. Etter at gipsen har tørket helt, kan du gå videre til sluttstadiet med å forberede veggene for tapetsering - til kitt. Begrepet for fullstendig innstilling av gipsblandingen avhenger direkte av tykkelsen på laget, nivået av temperatur og fuktighet inne i rommet. Det kan være fra 1-2 dager til en uke. En ganske enkel og ikke-voluminøs scene.

Veggoverflatesparkel
Veggoverflatesparkel

Kvalitetsytelse krever følgende:

  • Før du begynner, må du rengjøre overflaten av veggen med en smergelklut eller slikkepott, for derved å fjerne feilene som ble oppstått under pussprosessen. Pass deretter på å grunne veggen.
  • Blandingen påføresvegg med et tynt lag, tykkelsen avhenger av kvaliteten på gipsen. De starter vanligvis fra et hvilket som helst av hjørnene, med jevne bevegelser langs hele veggen, som om de jevner ut overflaten.
  • Antallet av lag avhenger også av kvaliteten på gipsen, for vegger under tapet trenger vanligvis 1-2 lag.
  • Kittet påføres med spatler i forskjellige lengder fra 10 til 45 cm.
  • Etter at sparkellaget har tørket, slipes og grunnes veggen. Om nødvendig, påfør et andre lag.

Forberedelse av betongvegg

Uansett hvem eller hva du sier, bør du ikke i noe tilfelle feste tapet på en betongoverflate. Enhver, selv den tykkeste tapet, gjentar nødvendigvis relieffet fra en betongvegg, og disse er mange støt, flis og tuberkler.

Betongvegg
Betongvegg

Tynne tapeter vil sannsynligvis rives, mens lys tapet vil få fargen som betong. Og dette er forutsatt at tapetet generelt sett vil holde seg til en slik overflate. Derfor er hovedstadiene i arbeidet med å klargjøre betongvegger for tapetsering ganske enkelt nødvendig:

  • Først og fremst spretter overflaten av alle utstikkende elementer: tuberkler, armeringsbiter og lignende. Å gjøre dette for hånd er usannsynlig å lykkes, så bruk en puncher. Du kan også lage hakk.
  • Pass på å behandle overflaten av veggen med en spesiell blanding (betonokontakt). Før det må det blandes grundig. Påfør på veggen med rull og børste.
  • Det er nødvendig å legge minimum et lag med gips på 5-10 mm på veggen, mens kostnadene vil være minimale. Og her er garantien for at ingentingfall av om et par dager, øk.
  • Neste lag med sparkel og grunning.

Forberedelse av gipsvegger

Dette er kanskje det beste alternativet for vegger bare for tapetsering. Gipsvegger har en rekke fordeler i forhold til andre typer skillevegger: de krever ikke langsiktig forberedelse, noe som betyr at de sparer tid og penger. Dette forutsatt selvfølgelig at arbeidet med monteringen av gipsplaten var av høy kvalitet. Derfor er forberedelse av gipsvegger for tapetsering også egnet for nybegynnere. Inkluderer følgende trinn:

  • Primeroverflate. Obligatorisk trinn før du starter noe arbeid.
  • Deretter må du lukke alle skjøtene og hullene fra skruene. Fugene til gipsplater fylles med en gipsblanding og limes med sigd eller spesi altape for forsterkning.
  • Deretter må du styrke de ytre hjørnene (hvis noen). Dette gjøres ved hjelp av metallmaling av hjørner, som settes i henhold til nivået. Det er nødvendig å sette hjørnet bare på gipsblandingen, og ikke på kittet. Siden kittet ikke vil holde hjørnet, og sprekker vil oppstå veldig snart, og deretter falle helt av.
  • Etter at pussen har tørket, vil det være nødvendig å pusse, grunne og sparkle overflaten på veggen. Hvis du hopper over sparkling, vil overflaten på gipsplaten definitivt bli skadet når du demonterer tapetet.
  • Så snart sparkelen tørker, bør overflaten slipes og grunnes på nytt.
klargjøring av gipsplater
klargjøring av gipsplater

Bakgrunnsutvalg

Til slutt vil jeg gjerne berøre dette emnet, siden fra demtypen avhenger av trinn-for-trinn-instruksjonene for å forberede veggene for tapetsering:

  • Papirbasert, som regel, tynnere og mer følsom for kvaliteten på veggens overflate. For slike bakgrunnsbilder er det nødvendig å forberede veggen så nøye som mulig, spesielt for fototapeter. Anbefales ikke for nybygg, da de ikke tåler veggsvinn.
  • Den ikke-vevde basen er mer lite krevende for veggoverflaten sammenlignet med papirtapet. Men her avhenger alt av tykkelsen og strukturen til topplaget. Slike bakgrunnsbilder er i stand til å "justere" mindre veggdefekter.
  • Flytende tapet. De er i stand til å virkelig utjevne strukturen til veggen, så de krever ikke nøye overflatebehandling. Motstandsdyktig mot krymping av vegger. Før påføring anbefales det å grunne veggene minst to ganger, og jevne ut fargetonen på overflaten (veggene må være ensfargede hvite).

Konklusjon

Uansett tapet, er det fortsatt bedre å forberede overflaten på veggene grundig.

Ferdig rom for tapetsering
Ferdig rom for tapetsering

Selvfølgelig avhenger mye av mulighetene, men som de sier, tapetet limes en stund, og veggene i ett år. I tillegg vil ethvert belegg også være av høy kvalitet på en kvalitetsbase, og ved re-reparasjon slipper du å gjøre de samme trinnene igjen.

Anbefalt: