Lynavleder i landet med egne hender, enhetsregler og typer strukturer

Lynavleder i landet med egne hender, enhetsregler og typer strukturer
Lynavleder i landet med egne hender, enhetsregler og typer strukturer

Video: Lynavleder i landet med egne hender, enhetsregler og typer strukturer

Video: Lynavleder i landet med egne hender, enhetsregler og typer strukturer
Video: Эрик Вайнштейн и Мик Уэст: UAP, доказательства, скептицизм 2024, Kan
Anonim

De vakre linjene i det kjente diktet om kjærlighet til tordenvær har slett ikke en sublim, romantisk stemning når det gjelder et landsted eller et sommerhus. Den destruktive effekten av dette naturfenomenet kan gi et knusende slag ikke bare for eiendom, men også for menneskelige ofre.

gjør-det-selv lynavleder på landet
gjør-det-selv lynavleder på landet

Ethvert rom trenger beskyttelse mot et direkte lynnedslag eller en lynavleder, siden de rett og slett pleide å kalle jording hjemme. Hvis spesi altjenester er involvert i dette i byer og tettsteder, krever det å ha eget hjem en uavhengig løsning av problemet.

Dacha er en egen struktur, hvor eieren av huset tar det fulle ansvar for sikkerheten til både selve bygget og dets beboere. Derfor er beskyttelse mot tordenvær et annet av de mange problemene som må løses selv før man slår seg ned i et landsted. Hvordan lage en lynstang i landet med egne hender?

Først, la oss finne ut hva en lynavleder er. Dette er en slags elektrode som tar på seg den akkumulerte ladningen i ionisert tordenværsluft når lynet bryter gjennom isolerendeluftens egenskaper og leder den ned i bakken, og fjerner dermed huset fra trusselen om lynnedslag.

lynavleder på hytta
lynavleder på hytta

Som regel er dachas små i størrelse, og de mest akseptable svarene på spørsmålet om hvordan du lager en lynstang i landet med egne hender er som følger: bruk a) pin, b) kabel eller c) mesh lynbeskyttelsesanordninger. Alt avhenger av kompleksiteten til takkonstruksjonen og hvor harmonisk lynavlederen passer inn i takets design.

For å lage en lynavleder i landet, må du bygge en struktur av følgende elementer:

  • Lynavleder.
  • Sink.
  • jording.

Du trenger stål- eller kobbertråd med en diameter på minst 6 mm. Den mest akseptable størrelsen er 8 mm i diameter. Tråden kan være galvanisert eller ikke-galvanisert, i det andre tilfellet kreves det ekstra metallbeskyttelse - maling, lakk, etc. - for å forhindre rustdannelse. En enkeltkjernet eller strenget ledning er egnet, det er ingen grunnleggende forskjell. Det viktigste når du lager en lynavleder i landet med egne hender, er å sikre at det totale tverrsnittsarealet til strukturelle metallobjekter er minst 50 mm.

jording av huset
jording av huset

Pinneprinsippet forutsetter en enkelt lynmottaker - en stang med en nedsveiset leder ført til bakken.

I en kabellynavleder er lynmottakeren en ledning strukket langs takryggen, også koblet til en nedleder som går til bakken.

Mesh-konstruksjon innebærerplassering av wire på takflaten i form av et gitter med en avstand mellom celler på 6 m og flere individuelle nedledere.

I praksis møter man ofte kombinert bruk av flere typer lynavledere. Den generelle regelen for alle er plasseringen av jordelektroden i en avstand på 5 m fra inngangen til rommet. Bare pinneprinsippet tillater kortere avstand - opptil 3 m.

Når du arrangerer en lynavleder, må du huske at frekvensen av å koble strukturen (sveising, lodding, bolter, etc.) direkte påvirker verdien av nettverksmotstanden. Jo færre slike elementer, jo mer pålitelig og effektiv vil lynavlederen være.

Artikkelen forklarer hvordan du lager en lynavleder på landet med egne hender. Overholdelse av sikkerhetsregler og å skape de rette forholdene for dette bør alltid være en prioritet på alle områder av menneskelivet.

Anbefalt: