Komfyrvarme. Prosjekter av hus med komfyroppvarming. Ovnfyring i trehus

Innholdsfortegnelse:

Komfyrvarme. Prosjekter av hus med komfyroppvarming. Ovnfyring i trehus
Komfyrvarme. Prosjekter av hus med komfyroppvarming. Ovnfyring i trehus

Video: Komfyrvarme. Prosjekter av hus med komfyroppvarming. Ovnfyring i trehus

Video: Komfyrvarme. Prosjekter av hus med komfyroppvarming. Ovnfyring i trehus
Video: Vedvarmer for småhus - Charnwood Aire 3 2024, April
Anonim

Hjemmet er helt hjemme når det er varmt og koselig. Når de gule solflekkene på gulvet og de varme sidene av ovnen, lukten av bjørkeved og det stille knitringen i brennkammeret - dette er sann lykke.

En slik nødvendig ovn

komfyr oppvarming
komfyr oppvarming

For tiden er det mye informasjon om hvordan man lager et hus og baker i det. Det er enkelt å finne informasjon av interesse. Men som vanlig forstår en person ofte ikke hva han faktisk trenger: en russisk komfyr eller kjele, komfyroppvarming med en vannkrets eller en benk. Kanskje det er nok med en peis? Eller er det behov for å kombinere vedfyring med elektrisk oppvarming? Kort sagt, før du leter etter prosjekter av hus med komfyroppvarming, ville det være greit å bestemme seg for hva som er ønsket, nødvendig og tilstrekkelig.

Vei fordeler og ulemper

Vi snakket litt om proffene. I tillegg til den ovenfor beskrevne følelsesmessige og sensoriske komponenten, inkluderer plussene som komfyroppvarming av et privat hus utvilsomt har uavhengighet fra offentlige verktøy med deres tidsplan for sesongmessig distribusjon av varme til de som trenger og alle slags mulige oppvarmingsulykker nettverk,i stand til å frata hjemmet ditt komfort i lange dager eller til og med uker. Den utvilsomme fordelen med landsbyovnen er også etableringen av et sunt mikroklima hjemme: landsbyboere vet ikke hva tørr hud og sprøtt hår er i høst-vinter-våren perioden, fordi god komfyroppvarming ikke tørker luften hjemme.

prosjekter av hus med komfyroppvarming
prosjekter av hus med komfyroppvarming

Noen ulemper

Ovnen krever mye omsorg og arbeid. Å smelte den og holde den i brann er ikke bare nytelse, men også arbeid. Og forresten, det er din tid også. I tillegg vil det også kreve innsats, tid og penger å holde den i orden og i brukbar stand. For det første er dette regelmessig rengjøring av skorsteinen, i noen europeiske land er det anerkjent som en så viktig begivenhet at dens regelmessighet og forpliktelse er lovfestet, og uaktsomme og ulovlige eiere er underlagt administrativt og til og med straffeansvar.

Med ovn vil det ikke være mulig å opprettholde et stabilt termisk regime i huset. Som regel vil det alltid være varmere i huset om kvelden enn om morgenen. Eller omvendt, avhengig av når du skal varme den opp. I tillegg er en obligatorisk komponent som kjennetegner komfyroppvarming i et trehus et kaldt gulv. Selvfølgelig, med en kompetent tilnærming, kan alle disse manglene elimineres.

Rengjøring i et hus med komfyrvarme er åpenbart mer enn i en bygning med sentralisert varmeforsyning.

komfyroppvarming i trehus
komfyroppvarming i trehus

Ovnen er en brannfare. Imidlertid elektriske varmeovnerikke mindre brannfare. Alt avhenger av den såk alte menneskelige faktoren.

Ikke glem også at ovnen er en ganske klumpete struktur som "spiser opp" en anstendig del av bruksområdet i hjemmet ditt. Og hvis du ikke er klar til å gi ekstra målere, så bør du tenke nytt om du trenger komfyrvarme.

Det er på tide å bestemme seg for type ovn

gjør-det-selv komfyroppvarming
gjør-det-selv komfyroppvarming

Avhengig av hva du tror at ovnen din må kunne, velg fra utvalget av ovner som er tilgjengelig for øyeblikket. Og det er dette:

  • Stove-"potbelly stove". Så morsomt som det høres ut, er dette et veldig vanlig alternativ for et landsted. Spesielt hvis sistnevnte ikke er beregnet for helårsbruk. En potbelly komfyr er ganske i stand til å varme opp et lite bolig- eller vaskerom, varme opp vann og tilberede enkel mat. Dessuten er hun klar til å gjøre dette uten noen spesielle økonomiske og lønnskostnader fra din side. I tillegg krever ikke komfyroppvarming ved hjelp av gryteovn en lang forprosjektering.
  • nederlandsk ovn. Den vanligste typen varmeovn i vårt land. Designfunksjonen til "nederlandske" er slik at den, med en relativt liten størrelse, har et relativt stort oppvarmingsområde. Og derfor er den i stand til å varme opp til seksti kvadrater av rommet. Samtidig gjør de samme designfunksjonene det mulig for "nederlandske" å varme opp ganske raskt og kjøle seg ned i lang tid. Vel, til fordelene med denne ovnen kan dutilskrives hennes vakre utseende. Med riktig design kan den "nederlandske" ovnen bli en dekorasjon for hjemmet ditt.
  • Kjøkkenovn. Dens formål er åpenbart forskjellig fra funksjonene til "slektningen" beskrevet ovenfor.
  • ovnsoppvarmingsordning
    ovnsoppvarmingsordning

    Hvis du bor i et landsbyhus som er anstendig på alle måter, kan du ikke klare deg uten en komfyr med fast brensel. Hun kan lage mat og mate husdyr og tørke sopp, bær, og ganske enkelt varme vannet og holde det varmt til morgenvask også. Det finnes tre typer rustikke komfyrer: a) enkle, det vil si uten ovn og vannvarmeboks; b) komfyrer med ovner; c) komplekse komfyrer med stekeovn og varmtvannsboks.

  • Russisk ovn. Den mest kjente typen i eventyr. Og den mest allsidige: den varmer, koker, damper, baker brød, varmer en sofa for en behagelig og helbredende søvn. Hvis du ønsker det, kan du til og med ta et dampbad i den, sier de. Og alt dette er så på russisk, det vil si uten mye stress og alt på en gang, samtidig.

Tid for å starte selve prosjektet

komfyr oppvarming av et privat hus
komfyr oppvarming av et privat hus

Når du designer en ovn, er det verdt å huske på at alle detaljene som er anbef alt i denne saken lenge har blitt forklart i SNiP 2.04.05-91. Derfor, hvis du ønsker å fordype deg grundig i anbefalingene og manualene, begynn å danse fra ovnen, det vil si at det er fornuftig å forholde seg til dette dokumentet.

Så, for eksempel, de ovennevnte sanitærnormene og reglene anbefaler å installere komfyrvarme i et trehus bare hvisdersom bygningen ikke er høyere enn to etasjer i høyden, ikke medregnet kjeller. Brannsikkerhet, i henhold til disse anbefalingene, oppnås ved en rekke tiltak, spesielt skal overflaten til ovnen for eksempel ikke varmes opp over hundre og tjue grader.

Det er viktig å nøyaktig beregne dimensjonene til den fremtidige ovnen

Liten ovn vil være ubrukelig med tanke på oppvarming, og for stor vil kreve tilsvarende drivstoffkostnader. Det er nødvendig å ta hensyn til og nøye beregne det mulige varmetapet til boligen din, forbundet med dens designfunksjoner, samt utformingen og funksjonelle formålet med rommene. Alt dette samlet er ovnsoppvarmingsordningen.

Strengt tatt begynner komfyrprosjekter på samme sted som prosjekter av hus med komfyroppvarming, fordi det første er en integrert del av det andre. Basert på dette beregnes størrelse, antall og formål med varmekretser i hver etasje i huset ditt. Før du bestemmer deg for hvilken størrelse ovnen din skal ha, må du beregne alle mulige energibesparende tiltak du kan gjøre: isolering av vinduer og dører, tak, plass under tak osv.

Et viktig stadium i utformingen av ovnen er valg av plassering

komfyroppvarming med vannkrets
komfyroppvarming med vannkrets

Det bør tas i betraktning at enhver komfyr ikke kan varme opp mer enn fire tilstøtende rom. Selvfølgelig må du strebe etter å sikre at soverommene og stuen er oppvarmet, og ovnsdelen går ut i korridoren eller gangen. Hvis ovnen din inkluderer en komfyr, bør sistnevnte gå inn på kjøkkenet. Basertav ovenstående blir det klart at den beste plasseringen for ovnen er i midten av huset. Denne konklusjonen bekreftes av praksisen med å bygge slike strukturer i Russland. Denne ordningen unngår forresten branner.

Litt om brannsikkerhet

I tillegg til at ovnen må være godt utformet, er det nødvendig å nøye overvåke kvaliteten på murverket. Med mindre du bygger din egen komfyroppvarming, sjekk hvert lag med murverk for sprekker som kan avfyre gnister eller til og med flammer. Den andre tingen å følge er tilstedeværelsen av den såk alte retrett - luftrommet mellom ovnen og treveggene i huset. I tillegg bør alle tiltak tas for å isolere vegger, gulv og tak i huset fra ovnens oppvarmede overflater. Tro meg, din sikkerhet i dette tilfellet er helt i dine hender!

Anbefalt: