Kobling av tredeler: koblingstyper, formål, utførelsesteknikk, nødvendige materialer og verktøy, trinnvise arbeidsinstruksjoner og ekspertråd

Innholdsfortegnelse:

Kobling av tredeler: koblingstyper, formål, utførelsesteknikk, nødvendige materialer og verktøy, trinnvise arbeidsinstruksjoner og ekspertråd
Kobling av tredeler: koblingstyper, formål, utførelsesteknikk, nødvendige materialer og verktøy, trinnvise arbeidsinstruksjoner og ekspertråd

Video: Kobling av tredeler: koblingstyper, formål, utførelsesteknikk, nødvendige materialer og verktøy, trinnvise arbeidsinstruksjoner og ekspertråd

Video: Kobling av tredeler: koblingstyper, formål, utførelsesteknikk, nødvendige materialer og verktøy, trinnvise arbeidsinstruksjoner og ekspertråd
Video: Faglig frokost: Kunnskapsarbeid i åpent farvann 2024, April
Anonim

Tredeler brukes i mange produkter. Og forbindelsen deres er en viktig prosess som styrken til hele strukturen avhenger av.

Dusinvis av forskjellige forbindelser brukes til å lage møbler og andre treprodukter. Valget av hvordan du kobler sammen tredeler avhenger av hva produktet skal være til slutt og hvilken belastning det skal bære.

Typer tilkoblinger

Når du kobler sammen tredeler, må du huske et viktig punkt - alltid en tynn del festes til en tykk, men ikke omvendt.

I henhold til gjensidig arrangement av elementer, er det slike måter å koble sammen tredeler på:

  • bygg - øke detaljene i høyden;
  • spleising - forlengelse av arbeidsstykket;
  • rally - øke bredden på elementet;
  • strikking - kobling i vinkel.
typer deleforbindelser
typer deleforbindelser

Metoder for å koble sammen tredeler ved fremstilling av møbler brukes oftest som følger:

  • bonding;
  • dovetail;
  • rumpe;
  • groove;
  • overlapping;
  • døv på pigger;
  • through spike.

La oss vurdere teknologiene til noen forbindelser mer detaljert.

Spleiselengde

Denne typen tilkobling av tredeler har noen nyanser. I kjernen er dette forlengelsen av elementer i horisontal retning. Skjøting kan være:

  • Back-to-back - kuttene på endene er laget i rett vinkel og kombineres med hverandre. En brakett er hamret inn i begge bjelkene (stokkene).
  • Skrå rumpe - kuttene gjøres på skrå, og endene festes med en nål eller spiker.
  • Rumpe foran med rille.
  • Direkte overlegg - lengden på skjæringen er 1,5-2 ganger større enn tykkelsen på bjelken (stokken).
  • Skrå overlegg - endene kuttes i vinkel og festes med bolter.
  • Overlegg med skråsnitt - enderygger lages i endene av delene, med bredde og lengde en tredjedel av tømmerets tykkelse.

Høydeforlengelse

Fra navnet er det tydelig at essensen er å forlenge stengene eller stokkene i vertikal retning. Aksene til elementene er på samme vertikale rette linje. Utvidelsestyper er:

  • Bygger fra ende til ende. For å oppfatte tilfeldige belastninger settes en piggtapp inn på sidene.
  • Forlengelse med en eller to pigger. Bredden og høyden på en pigg må være minst en tredjedel av tømmertykkelsen. Dybden på reiret er litt mer enn høyden på piggen.
  • Vokser til et halvt tre. Endene av begge stokkene må kuttes til halvparten av tykkelsen med 3-3,5diameter i lengde.
  • Byggetunge. I en bjelke må du kutte en gaffel som du må sette inn den tilsvarende kuttede enden av det andre arbeidsstykket. Selve forbindelsen må pakkes inn med tinn.

Samling i bredde

Påfør for å øke bredden på produktet. Når du bruker rallymetoder, er det viktig å være oppmerksom på plasseringen av treets årringer. Det er viktig å veksle brett avhengig av retning. Rally alternativer er:

  • Rygg-mot-rygg - deler må hugges og freses på en firkant.
  • I tungen - høyden og bredden på mønet er lik 1/3 av tykkelsen på brettet.
  • I en baufil - kantene må kuttes i en spiss vinkel i forhold til brettets brede plan.
  • Kam med en høyde på 1/3 til halve brettet.
  • En fjerdedel med en avsats lik halvparten av brettets tykkelse.
  • Inn i fjæren med skinner - i hvert brett velger du sporene du ønsker å sette skinnen inn i, som har en bredde som er to ganger dybden av sporet.

strikke

Strikk brukes når det blir nødvendig å koble sammen deler på skrå. Typer strikketøy er:

  • halvtrestrikk med skjult pigg;
  • halvpotestrikking;
  • single og doble spisser;
  • slottpote.
svalehaleforbindelse
svalehaleforbindelse

Vinkelendeforbindelse

Den enkleste måten å bringe to deler sammen. Sammenføyning av tredeler i rette vinkler gjøres ved hjelp av denne metoden. Overflatene på de to delene er nøye tilpasset hverandre og presset tett. fortsettekoble sammen tredeler med spiker eller skruer. Lengden deres skal være slik at de går gjennom den første delen og går dypt inn i den andre med omtrent 1/3 av lengden.

For at festingen skal være pålitelig, er det nødvendig å slå inn minst to spiker. Du må plassere dem på sidene av midtlinjen. Tykkelsen på neglen bør ikke forårsake sprekker i treet. Derfor anbefales det å lage hull på forhånd med en diameter på 0,7 av tykkelsen på spikeren som brukes.

hjørneforbindelse
hjørneforbindelse

For å forbedre fikseringen, smør overflatene som er forbundet med lim. For rom som ikke vil være under påvirkning av fuktighet, kan du bruke snekker, kasein eller hudlim. Ved bruk av produktet under forhold med høy luftfuktighet er det bedre å bruke et fuktbestandig lim, for eksempel epoksy.

T-tilkoblingsoverlegg

For å lage en slik sammenkobling av tredeler, må du legge et arbeidsstykke oppå et annet og feste dem sammen med bolter, skruer eller spiker. Du kan arrangere treemner både i en viss vinkel i forhold til hverandre og langs én linje.

For å sikre at koblingsvinkelen til delene ikke endres, bruk minst 4 spiker. Hvis det bare er to spiker, så slås de inn diagon alt. For å gjøre fikseringen sterkere må spikrene passere gjennom begge deler, og de utstikkende endene må bøyes og utdypes i treverket.

Half-tree join

For å utføre en slik sammenkobling av to tredeler kreves det visse ferdigheter og erfaring. Den kjørerpå følgende måte. I begge arbeidsstykkene lages prøver med en dybde som tilsvarer halvparten av tykkelsen. Bredden på prøven må være lik bredden på delen.

Metoden for å skjøte sammen tredeler i et halvt tre kan gjøres i forskjellige vinkler. I dette tilfellet er det viktig å sørge for at vinkelen er den samme på begge treemnene, og at bredden tilsvarer delens bredde. På grunn av dette presses delene tett mot hverandre, og kantene deres er plassert i samme plan.

halvtre forbindelse
halvtre forbindelse

I tillegg kan en slik forbindelse være hel eller delvis. Ved en delvis forbindelse kuttes enden av det ene arbeidsstykket i en viss vinkel, og en passende prøve lages i enden av det andre. Slike forbindelser inkluderer kantete i barten til et halvtre. Poenget er å kutte begge piggene i en vinkel på 45o, som et resultat av at sømmen mellom dem er plassert diagon alt. Når du bruker denne metoden, må du være spesielt forsiktig, og lage hjørnekutt med et spesialverktøy - en gjæringsboks.

Pileforbindelse

Denne typen tilkobling av tredeler brukes til feste av planker eller ved legging av gulv. Kanten på det ene brettet har en pigg, og kanten på det andre har et spor. Følgelig skjer festing når piggen går inn i sporet. En slik forbindelse ser veldig ryddig ut, siden det ikke er noen hull mellom platene.

Dybler og spor krever litt erfaring. Og dessuten, for produksjonen vil kreve en spesiell maskin. Derfor er det enklere å kjøpe ferdige deler.

Connection "socket-thorn"

Den mest brukte metoden for å skjøte sammen tredeler. En slik skjøt er sterk, stiv og ser så pen ut som mulig. For å lage en slik forbindelse, må du ha noen ferdigheter og erfaring, samt være forsiktig. Feil utført tilkobling "socket-thorn" er skjør og ser stygg ut.

Kjernen i det er som følger. På enden av det ene arbeidsstykket bores eller uthules et spor, og på enden av det andre en pigg. Det er bedre når elementene har samme bredde. Hvis tykkelsen er forskjellig, lages piggen i henholdsvis en tynn del og sporet i en tykk.

tilkobling "socket-thorn"
tilkobling "socket-thorn"

Studsleddsekvens:

  • Bruk en tykkelsesmåler for å tegne to risikoer parallelt med hverandre på siden av ett arbeidsstykke. Avstanden skal være bredden på den fremtidige piggen. For jevnheten bør det lages markering på begge sider.
  • Det mest optimale verktøyet for å lage pigger er en baufil med sm alt blad og fine tenner, eller en buesag. Under drift skal tennene på verktøyet passere langs den indre kanten av markeringslinjen. For enkelhets skyld er det bedre å klemme delen i en skrustikke. Det er best å gjøre piggen litt større enn den nødvendige størrelsen. Deretter kan du om nødvendig fjerne overskuddet. Men hvis piggen er kortere, må hele prosessen gjentas på nytt.
  • Ved hjelp av en meisel eller meisel lages et rede (spor) i den andre delen. Naturligvis må dimensjonene til sporet samsvare med dimensjonene til piggen. Det er best å bore hull rundt hele omkretsen av sporet før du fortsetter med meisling. Kantenenøye behandlet med meisel.

Hvis tilkoblingen av tredeler er utført riktig, så passer overflatene på kantene på piggene tett mot veggene i reiret. Dette gir god vedheft ved liming. For at piggene skal bli tettere, bør dimensjonene deres være 0,2-0,3 mm større enn størrelsen på stikkontakten. Hvis denne verdien overskrides, kan buestrengen splittes, hvis toleransen er mindre, vil festet miste sin styrke under drift.

I tillegg innebærer en slik kobling også liming og festing med skruer, spiker eller tredybler. For å forenkle arbeidet bør det bores hull før skruene skrus inn. Hodene på skruene er skjult i en hemmelighet (laget ved hjelp av en forsenkning). Pilothullet skal være lik 2/3 av skruens diameter og mindre enn 6 mm (omtrent) av lengden.

Lim

Liming av tredeler utføres som følger:

  • Overflatene som skal limes rengjøres med en lofri klut, og ruheten rengjøres med fin smergel.
  • Bruk en papppinne og påfør trelim i et jevnt tynt lag over alle nødvendige overflater.
  • Overflatene som er smurt inn med lim må gnis mot hverandre. Dette vil sikre jevn kontakt og et sterkt bånd.
  • Delene må trekkes sammen slik at grepet i skjøtene er sikkert. Måling av diagonalene vil sørge for at hjørnene er rette. De må være likeverdige. Hvis dette ikke er tilfelle, må plasseringen av elementene korrigeres.
  • Forbindelsen forsterkes ved å bore pilothull som de drives inn ietterbehandlingsspiker eller skruer skrus inn. Skruehodene må være forsenket, for dette må hullene bores. Neglene fordypes med et stempel.
  • Hull med spiker dekkes med sparkel for tre. Hull boret for skruer lukkes med hardtreplugger smurt med lim. Når limet eller sparkelmassen er tørr, pusser du overflaten slik at den er glatt og deretter lakk.
liming av tredeler
liming av tredeler

Nødvendig verktøy og utstyr

Verktøy for å utføre er svært varierte. De velges avhengig av type arbeid som utføres. Siden i snekring er de bearbeidede elementene henholdsvis større enn i snekring, og verktøyet må være egnet.

verktøy og inventar
verktøy og inventar

For å koble til tredeler, bruk følgende:

  • axe;
  • høvler, rette og buede ploger, bjørn, sherhebel - grundigere overflatebehandling;
  • meisel - hull og stikkontakter;
  • meisel - for rengjøring av kutt;
  • bor med ulike tips - for gjennomgående hull;
  • diverse sager - for saging opp og ned;
  • hammer, hammer, slegge, hammer;
  • kvadrat, kompass, nivå og andre hjelpeverktøy;
  • spiker, metallstifter, bolter med muttere, skruer og andre festemidler.

Konklusjon

Faktisk måter å koble sammen tremøbeldelereller andre design, det er mange flere. Artikkelen beskriver de mest populære metodene og implementeringsteknologiene. Det er viktig å huske at sammenkobling av tredeler for maling eller lakkering må forberedes nøye, og alle fester må være sterke og laget for å vare.

Anbefalt: