VVS-materialer: typer, formål, bruk

Innholdsfortegnelse:

VVS-materialer: typer, formål, bruk
VVS-materialer: typer, formål, bruk

Video: VVS-materialer: typer, formål, bruk

Video: VVS-materialer: typer, formål, bruk
Video: Геотекстиль характеристики и применение. Виды геотекстиля 2024, April
Anonim

Installasjon av sanitær kommunikasjon i en leilighet eller hytte medfører uunngåelig innkjøp av nye rørleggermaterialer. Hvis eieren av boarealet skal overlate arbeidet til innleide spesialister, trenger han ikke å forstå forviklingene og funksjonene. I dette tilfellet vil innkjøp av materialer bli håndtert av fagfolk. For å utføre reparasjoner med egne hender eller kontrollere arbeidet til de involverte håndverkerne, må du imidlertid studere de mulige alternativene nøye. Det finnes forskjellige typer materialer, hver med forskjellige formål.

Hva er rør laget av?

Dette er en av de viktigste rørleggerartikler. Vann- og avløpsrør er laget av forskjellige materialer. Det finnes slike typer av dem:

  • stål;
  • støpejern;
  • copper;
  • metall-plast;
  • PVC;
  • fra andre polymerer.

Material frasom røret er laget avgjør bruksområdet, siden produktet har de riktige egenskapene, egenskapene, fordelene og ulempene.

VVS-rør
VVS-rør

VVS i stål regnes som en av de mest pålitelige og billige. Stålkonstruksjoner har den nødvendige styrken, motstår stødig trykk og temperaturstigninger. Det er lett å finne de nødvendige beslagene, koblingene og andre tilleggselementer for slike materialer. Hvis stålrør er riktig installert, vil kommunikasjonen vare i opptil 50 år. Oftest brukes stål ved installasjon av stigerør og oppvarmede håndklestativ. I tillegg til ubestridelige fordeler, har stål flere betydelige ulemper:

  • korrosjonsdannelse;
  • avleiringer på innerveggene;
  • kondens utenfor;
  • dyr og vanskelig installasjon.

Støpejernsrør er ikke utsatt for rust, motstandsdyktige mot temperaturendringer, tillater ikke belegg og er svært holdbare. Driftsperioden for et vannforsyningssystem i støpejern er opptil hundrevis av år.

Kobberrør er et dyrt og pålitelig alternativ for å arrangere rørleggerkommunikasjon. Metallet har en høy pris, men det er slitesterkt, ruster ikke og desinfiserer vann. I tillegg kan kobberrør ikke skjules, men gjøres om til en ekte interiørdekorasjon. Med denne innredningen vil badet se lett, stilig og solid ut.

Rør laget av polymerer er like sterke som metallrør, de er lette, enkle å lodde, så transport og installasjonvil ikke treffe kunden i lomma. De kan brukes både i og utenfor bygningen. På grunn av den elastiske teksturen tåler de vinterfrost.

Tetningsmaterialer for rørleggerarbeid

For at rørledningen skal fungere uten lekkasje, er det nødvendig å bruke pålitelige og holdbare tetningsmaterialer. Uten dem vil ikke selv de dyreste og mest høyteknologiske strukturene kunne fungere norm alt. Alle typer tetningsmaterialer er utformet for å forhindre lekkasje ved krysset mellom rørleggerelementer. Tetningene som brukes til montering fyller mikrohullene mellom innsiden og utsiden av delene og forhindrer dermed inntrengning av vann. Det mest sårbare punktet i rørleggerkonstruksjonen er skjøtene.

VVS tetninger
VVS tetninger

Det finnes rør med en spesiell konisk gjenge som ikke krever bruk av tette VVS-materialer. I katalogene til store byggesupermarkeder og spesialbutikker er det slike alternativer. Når du kobler to metalldeler, skapes en pålitelig søm på grunn av sammenbruddet av den gjengede spolen. Men i dette tilfellet vil det ikke være mulig å demontere og montere skjøten om nødvendig, så slike rør brukes sjelden.

Beslag

Dette er deler som kobler sammen rør ved bend, bend, forgreninger eller hvor det brukes ulike diametre på de tilkoblede delene. Gjengebeslag i støpejern - de vanligste rørleggermaterialene, de brukes til rør laget av støpejern eller stål. Medpå innsiden er elementene gjenget, takket være at de er viklet.

VVS-armaturer
VVS-armaturer

Klebbeslag festes med flytende polymer. Med deres hjelp blir installasjonen utført så raskt som mulig, og forbindelsen er tett.

Selvlåsende beslag er en ganske ny oppfinnelse. De er mekanisk komplekse, egnet for kobberrør, og er selv laget av kobber.

Metall-plastfittings er utelukkende beregnet på polymerrør.

luker, revisjoner

VVS-kommunikasjon er som regel plassert på bad og toalett. I noen bygninger er de på et iøynefallende sted. Denne løsningen gjør vedlikeholdet ekstremt enkelt, men interiøret ser uestetisk ut. Rørleggerutstyr og materialer kan skjules bak vegger og gipsbokser, men i dette tilfellet bør spesielle luker eller revisjoner plasseres.

rørleggerluker
rørleggerluker

Verktøy

For å utføre rørleggerarbeid må mesteren ha med seg et omfattende sett med verktøy. De fleste av dem kan brukes til andre typer bygge- og reparasjonsarbeid. Listen over obligatoriske verktøy inkluderer skrutrekkere, elektrisk drill, filer, skiftenøkler, sirkelsag, tang.

Anbefalt: