Italiensk furu, eller furu: beskrivelse, dyrkingsegenskaper og anmeldelser

Innholdsfortegnelse:

Italiensk furu, eller furu: beskrivelse, dyrkingsegenskaper og anmeldelser
Italiensk furu, eller furu: beskrivelse, dyrkingsegenskaper og anmeldelser

Video: Italiensk furu, eller furu: beskrivelse, dyrkingsegenskaper og anmeldelser

Video: Italiensk furu, eller furu: beskrivelse, dyrkingsegenskaper og anmeldelser
Video: How to grow Italian Cypress (Mediterranean Cypress) with a detailed description 2024, April
Anonim

I dag er det mange som har ideen om å plante bartrær hjemme. Prydplanter er en fantastisk dekorasjon for interiøret, men de kan ikke sammenlignes med den sjarmerende italienske furu. Den kan sees på salg under navnet furu. I blomsterbutikker finnes den hele året, men det er best å kjøpe og plante den tidlig på våren.

italiensk furu
italiensk furu

Vokser i naturen

Italiensk furu finnes på Kanariøyene. Veldig prangende, ungt tre har en pyramideformet form. Kronen forgrener seg med alderen. På grunn av de kraftige grenene dannes paraplyens krone. I hjemmedyrking bruker dyrkere ofte denne funksjonen for å lage en fantastisk bonsaihage, unik og uforlignelig.

Hjemme når den italienske furuen en enorm størrelse, 20 meter høy. I potter er denne planten vanligvis ikke mer enn en og en halv meter, men den er ikke egnet for et lite rom. Men i en stor sal vil det se bare magisk ut. Bjeffingen henneshar en rødgrå fargetone, som gir furuen et veldig dekorativt utseende. Nålene til unge trær er myke, sølvgrønne. Lengden på hver nål er ca 10-12 cm. Over tid blir den mer stiv og mørkere. I naturen kaster italiensk furu med jevne mellomrom nåler, som deretter dekker bakken rundt treet med et teppe. Hjemme kuttes gamle nåler av av seg selv, noe som stimulerer veksten av ferske.

Why Pine

Det er faktisk så mange varianter av furu i naturen at det bare er svimlende. I tillegg har det til dags dato blitt avlet fram dekorative varianter og hybrider. Men blant dem inntar italiensk furu en spesiell plass. Et særtrekk er en uforglemmelig bartræaroma, overraskende vedvarende. Mange furuer dyrkes om sommeren i hagen, og om vinteren blir de brakt til den isolerte loggiaen. Til jul vil du ha ditt eget "tre" hjemme som du kan pynte. Denne tradisjonen lar deg redde juletrær i dyrelivet.

furu italiensk furu
furu italiensk furu

Se beskrivelse

La oss se nærmere på hva italiensk furu (furu) er. Treet er lett forgrenet, sterkt kvistet, med en vakker krone. Stammene er dekket med furet bark, som er adskilt av store plater, sterkt buede. Unge skudd er vanligvis grågrønne eller lysegule, tett dekket med nåler. Knoppene i endene er ganske spektakulære, ikke-harpiksholdige. Lengden på nålene er 10-15 cm, grønn eller blåaktig. Modne kvinnelige kjegler er ensomme, symmetriske. Skjoldene på skjellene er buede, tykke og skjuler de spiselige frøene, som vi kaller nøtter. Det er fra dem detdyrke et nytt tre.

Se eiendommer

Italiensk furu, eller furu, er bosatt i Middelhavet, så den tåler nesten ikke frost. I midtbanen og sør i Russland kan den vokse i åpen mark (hvor frost ikke overstiger -20), men i Sibir vil den ikke overleve. Her planter gartnere den vanligvis i kar for å ta den med til et varmere rom når høsten begynner. Foretrekker tørr og løs jord, mest sandholdig. Rasen er fotofil og tørkebestandig, lite krevende for vekstforhold, bortsett fra at den ikke tåler vannlogging. Treet produserer store frø som ligner kjernene til sibirsk sedertre. De regnes som en delikatesse og spises jevnlig. Nyttige egenskaper er ikke dårligere enn fruktene til den sibirske sedertren. Dette er et produkt med lang levetid.

søknad om italiensk furu
søknad om italiensk furu

Ungplante eller frø?

Det er mest praktisk å bruke en fem år gammel frøplante av den arten du liker. I dette tilfellet får du en ferdig utvokst plante som kan plasseres i sommerhytta din. Imidlertid er mange ikke interessert i hvordan man kjøper en ferdig frøplante, men hvordan man dyrker den. Italiensk furu (pinia) vokser lenge nok, vær tålmodig. Å dyrke et tre fra kjegler er en veldig interessant prosess, denne teknologien er av stor betydning for restaurering av barskog, og ikke bare for å dekorere en privat husholdningstomt.

Velge frø

Vi skal snakke i detalj om hvordan man planter italiensk furufrø. Først av alt trenger du en moden kjegle. For å gjøre dette må hun leve i tre år.på treet. Etter det åpnes skjellene hennes og avslører frøene. Akkurat nå faller den ferdige kjeglen til bakken, hvor den kan høstes og brukes til å dyrke en ny plante. Omtrent 10 frø bor i hvert slikt hus. Det optimale tidspunktet for høsting er slutten av oktober.

Ta med hjem, den må plasseres i varme, på komfyren eller til batteriet. Etter et par dager åpner kjeglen seg og gir deg muligheten til å samle frøene. I naturen gjennomgår de naturlig lagdeling. Hele vinteren ligger kjeglen under snøen, og med begynnelsen av våren blir frøene mettet med fuktighet og spirer. Dette bør gjentas hjemme. For å gjøre dette sprer du frøene på sanden, fukter litt, dekker med snø på toppen og legger dem på nederste hylle i kjøleskapet.

hvordan plante frø av italiensk furu
hvordan plante frø av italiensk furu

Med begynnelsen av våren

Frø kan nå legges i plantekasser. De må fylles med lett torvjord (en del av torv, torv og sand), som definitivt må kalsineres i ovnen. Etter at jorda er klargjort, sås frø til en dybde på 2-3 cm. Vann godt og dekk til med glass. Etter fremveksten av frøplanter, må dekkmaterialet fjernes, og boksen skal flyttes til et solrikt sted. For forebygging sprøytes frøplanter med en soppdrepende løsning. På forsommeren kan de plantes i åpen mark eller i kar hvis de klimatiske forholdene ikke krever dyrking på stedet.

Plantepleie

Nå har du en ung italiensk furu (pinia) som vokser. Voksende funksjoner foreslår en vanlig transplantasjon, omtrent en gang hver femteår. I denne alderen når de en høyde på omtrent en halv meter. Det må huskes at unge furutrær må dekkes med grangrener for vinteren. I den varme årstiden må du mate frøplantene 2-3 ganger. For å gjøre dette må du bruke mineralblandinger for bartrær. Men med organisk materiale er det bedre å være forsiktig, furu liker ikke fet jord. Under disse forholdene kan du få nok frøplanter til å dekorere en hageplot fra én kjegle.

I en alder av omtrent 7 år får planten en krone, og ved 20-tiden er treet dekket med greiner nesten helt til bakken. I en alder av 30 begynner de nedre grenene å dø av, kronen får en eggformet form. På dette tidspunktet er modningsprosessen nesten over, selv om veksten vil fortsette.

hvordan dyrke italiensk furu
hvordan dyrke italiensk furu

furu i vinterhagen

I følge anmeldelsene fra de som har det beskrevne treet på siden sin, er dette en av få furu som enkelt tåler vedlikehold av hjemmet. Dessuten vil det ha en tilfredsstillende tilstand og form hvis treet er i frisk luft i vekstperioden. Og om vinteren er det best å oppbevare det på et kjølig sted der veksten stopper.

Jorden skal være lett, det er en blanding av granulat og sand, samt grus. Jorden må skiftes hvert 2-3 år. Unge planter krever moderat vanning, og om vinteren kan det observeres midlertidig tørrhet i underlaget.

Kroneformasjon

Hva må du gjøre for å dyrke en vakker og sterk italiensk furu (pinia)? Bruk av moderne syntetisk gjødsel oppmuntres ikke,ganske nok vil være skog humus. Denne varianten av furu er flott for å lage en flat og bred krone, men andre stiler kan realiseres om ønskelig. Den endelige høyden bør opprettholdes på et nivå på halvannen meter. Unge skudd forkortes og støpes med en ledning. Dette bør gjøres mens grenene er unge og fleksible, det vil si før de fyller tre år. På de stedene der ledningen passerer, er det nødvendig å fjerne nålene. Pass på at den ikke sitter tett til grenene, ellers kan den vokse inn i barken.

furu italiensk furu voksende funksjoner
furu italiensk furu voksende funksjoner

Deilige nøtter

I tillegg til den dekorative funksjonen kan du regne med at furutreet fra ca. 12. leveår begynner å bære frukt. Ett tre produserer i gjennomsnitt 45 kjegler. En stor plante kan produsere omtrent 7-9 kilo spiselige frø. Mange italienske retter bruker de deilige pinjekjernene. Italiensk furu er en veldig fruktbar plante. Hvis det vokser flere trær på stedet, vil du få et fantastisk kosttilskudd. Kaloriinnholdet er ganske høyt, ca 630 kcal per 100 g produkt. Nøtter er rike på sporstoffer som vitamin B, E og C, samt fosfor og magnesium, sink og kalium, mangan og jern.

Nyttige egenskaper

Til dags dato er de ikke fullt ut studert, men det er velkjent at italienske pinjekjerner er utmerket for å helbrede sår og hjelpe til med å mestre sykdommer i mage-tarmkanalen. Regelmessig inntak av furufrukter bidrar til å styrke immunforsvaret og harlett vanndrivende effekt, forbedrer aktiviteten til nyrene og leveren, stimulerer potensen, hjelper til med å normalisere hjertets arbeid.

Italiensk furu eller furu
Italiensk furu eller furu

I stedet for en konklusjon

Anmeldelser fra eiere av landsteder hevder at dyrking av italiensk furu i ditt område ikke er et stort problem. Dette treet er ikke lunefullt, den eneste tilstanden er fraværet av overdreven jordfuktighet. For å forhindre soppinfeksjon av planter, bør unge frøplanter regelmessig vannes med mangan. Å danne en intrikat krone er en interessant og spennende jobb. Og utseendet til hagen din, dekorert med italienske furutrær, vil ha stor nytte. Ikke glem de umiddelbare fordelene med bartrær i hagen din, og aromaen som råder på en varm sommerdag vil være den beste belønningen.

Anbefalt: