Delfiniumsykdommer: typer, tegn og metoder for å håndtere sykdommen

Innholdsfortegnelse:

Delfiniumsykdommer: typer, tegn og metoder for å håndtere sykdommen
Delfiniumsykdommer: typer, tegn og metoder for å håndtere sykdommen

Video: Delfiniumsykdommer: typer, tegn og metoder for å håndtere sykdommen

Video: Delfiniumsykdommer: typer, tegn og metoder for å håndtere sykdommen
Video: 3 Tips for Growing Delphiniums 2024, April
Anonim

Delphinium er en ganske vanlig ettårig urteaktig hagebruksavling, som er mye brukt i utformingen av blomsterbed og blomsterbed. Frodig lysegrønt løvverk, piggformede blomsterstander av små blomster av den opprinnelige formen, mange varianter og hybrider med en rekke nyanser av blomster - en ekte skjønnhet! Men som andre utendørs prydhagevekster, har denne planten sine egne problemer: delphiniumsykdommer, som skadedyr, kan ødelegge utseendet til plantingen betydelig og til og med føre til at blomster dør. Men ved å være bevæpnet med nødvendig kunnskap er det alltid mulig å forhindre sykdommen eller, hvis den allerede er til stede, å kjempe med hell. La oss snakke om de viktigste plagene og skadedyrene som oftest påvirker delphinium.

Soppsykdommer av delphinium

delphinium sykdom
delphinium sykdom

Sykdommer forårsaket av sykdomsfremkallende sopp og bakterier påvirker oftest stengler og blader på planter. Dette er vanligvis på grunn av overdrevenluftfuktighet i kjølige værforhold, samt når delphinium er plantet for tett og det er mangel på luftsirkulasjon i den tykke vegetasjonen.

Mugg

Et tydelig tegn på denne delphiniumsykdommen er utseendet til et gråhvitt belegg på bladene, bladstilkene, stilkene og deretter plantens blomster, som et resultat av at de berørte områdene krøller seg sammen, snur seg brune og dø. Hvis det ikke gjøres tiltak, vil en plante dø først, og deretter hele plantingen. Mugg kan forebygges ved å tynne ut områder beplantet med delphinium, fjerne overflødige skudd. Hvis sykdommen allerede har dukket opp, vil det hjelpe å sprøyte buskene med foundationazol eller Topaz-soppmiddel. Fra folkemidlene er sprøyting med en kobbersåpeløsning og pollinerende busker forhåndsfuktet med vann med knust svovel ganske effektivt.

delphinium sykdom
delphinium sykdom

Ramulariasis

Bevis på utseendet til denne soppsykdommen i delphinium er spredningen av brune flekker på plantens blader - lysere i midten og med en mørk kant rundt kantene. Med en økning i antall lesjoner tørker bladene og dør. Behandling utføres ved å behandle syke planter med ethvert soppdrepende stoff. Årsaken til sykdommen er også bevart i døde planterester, så de må samles opp og destrueres.

Vi behandler delphinium: bakterielle og virussykdommer

Black spotting

Denne delphinium-plagen viser seg i spredning av mørke flekker gjennom hele planten fra bunnen og opp, som et resultat av at de berørteblader, stilker og blomster dør og bryter av. Hvis sykdommen ikke er startet, kan delphiniumene fortsatt reddes ved å spraye dem flere ganger med en tetracyklinløsning med en hastighet på 1 tablett per 1 liter vann. Som med soppsykdommer, sørg for å ødelegge de døde restene av berørte planter.

Ringspot

Når disse sykdommene rammes, sprer konsentriske gule flekker seg raskt gjennom delphiniumbusker. Den mest effektive behandlingsmetoden er avliving og ødeleggelse av infiserte busker, samt behandling av resten av plantingen med karbofos, aktara, gnist og andre lignende forbindelser.

delphinium flerårig bilde
delphinium flerårig bilde

skadedyr

De farligste skadedyrene for delphinium er fluer, bladlus, midd og larver. De setter seg på bladene og blomstene til planter, lever av delene deres, og hindrer dem i å utvikle seg norm alt. Du kan kjempe mot dem. Og til og med nødvendig, sprøyting av delphiniumbusker med insektmidler, regelmessig inspeksjon av plantingene og innsamling av større skadedyr, sett feller for visse typer (for eksempel beholdere med blekemiddel mot snegler).

Disse plagene rammer oftest både den årlige delphinium og den flerårige delphinium. Bildene som illustrerer denne artikkelen viser tydelig hvor påfallende utseendet til sunne og syke planter er forskjellig. Og hva som vil være mer på din personlige tomt, det avhenger av deg!

Anbefalt: