Skorsteinsfugemasse: oversikt med beskrivelse, egenskaper, påføring

Innholdsfortegnelse:

Skorsteinsfugemasse: oversikt med beskrivelse, egenskaper, påføring
Skorsteinsfugemasse: oversikt med beskrivelse, egenskaper, påføring

Video: Skorsteinsfugemasse: oversikt med beskrivelse, egenskaper, påføring

Video: Skorsteinsfugemasse: oversikt med beskrivelse, egenskaper, påføring
Video: Сколько стоит ремонт квартиры. Обзор красивого ремонта в новостройке. Zetter. 2024, Kan
Anonim

Under drift av varmeanlegg, og spesielt skorsteiner, er det med jevne mellomrom behov for å få bukt med sprekkene, hullene og sprekkene som har oppstått. Lignende problemer står ofte overfor eiere av mursteinskonstruksjoner - peiser eller ovner.

I slike tilfeller risikerer du ikke bare økt drivstofforbruk, men også inntrengning av forbrenningsprodukter inn i stuen. Noe som igjen kan forårsake alvorlig forgiftning, og noen ganger til og med forårsake død. Derfor må vedlikehold av varmesystemer behandles på alvor.

Skorsteinsfunksjoner

Hvis du legger keramikk av høy kvalitet eller en sandwich i skorsteinen, minimeres disse problemene. Men ikke alle har råd til så dyrt utstyr, samt dyr installasjon, så mange må bruke det de har.

rørtetningsmiddel
rørtetningsmiddel

Normal drift av skorsteinen er mulig i fravær av hull, det vil si at systemet må være lufttett. Svært ofte samler seg sot på veggene, og hvis det får tilgang tilluft, kan den lett antennes. Med tanke på den lokale temperaturen på 1500 grader, vil brannen lett spre seg til skilleveggene og taket. Hva som vil skje videre er klart for alle.

Det er også verdt å merke seg at sprekkene i skorsteinene er årsaken til demping av flammen i gasskjelen. Om vinteren, når vinden er sterk og uforutsigbar, risikerer du å sitte igjen med varmen avslått. På dagtid er dette et helt løsbart problem, men det er fortsatt en fornøyelse å våkne av kulde om natten og gå og tenne kjelen.

Hva skal jeg gjøre?

Spesielle fugemasser for skorsteinsrør fungerer som et universalmiddel i denne saken. Dette er som regel en konsistens som allerede er klar og helles i tuber, som ligner vanlig tannkrem. Tetningsmidler for skorsteiner er forskjellige både i sammensetning og påføringsmetode. Derfor er det veldig lett for den gjennomsnittlige forbrukeren å bli forvirret i alt dette mangfoldet.

Vi vil prøve å forstå dette problemet og vurdere funksjonene til fugemasser for skorsteiner: egenskaper, bruk og muligheten for å kjøpe i et bestemt tilfelle. Lignende komposisjoner selges i alle jernvarebutikker, så det skal ikke være noen problemer med kjøpet.

Typer tetningsmidler

Hovedkomponenten i tetningsmassen er polymerer. Dessuten brukes forskjellige sammensetninger, fyllstoffer tilsettes, og hovedkvalitetene til sluttproduktet avhenger av dette. Pakningen av fugemasser for skorsteiner er også annerledes: i tuber som tannkrem, under en monteringspistol, eller i svært beskjedne porsjoner for engangsbruk.

to-komponent fugemasse
to-komponent fugemasse

Også funnetto-komponent formuleringer som må blandes før bruk. På grunn av de strenge kravene og det kresne til produktet som helhet, anbefales slike skorsteinstetningsmidler kun brukt av fagfolk innen sitt felt. Ja, de er billigere, og de har mer avkastning, men for engangsjobber og småjobber er det mye styr.

Spesielt for skorsteiner brukes spesielle blandinger som tåler høye temperaturer. Men selv her er det en gradering, som du absolutt må være oppmerksom på før du kjøper. På salg kan du finne to kategorier av tetningsmidler - varmebestandige og varmebestandige. Avhengig av temperatur og type arbeid, velges den aktuelle kategorien med sine egne spesifikke egenskaper. La oss se nærmere på dem.

Varmebestandige forbindelser

Varmebestandige fugemasser til skorsteinen er laget på basis av silikoner. Det spesifikke temperaturregimet kan variere sterkt og avhenger av den valgte sammensetningen. For eksempel, når du legger til jernoksid, tåler tetningsmassen perfekt varme opp til 250 grader med kortsiktige topper opp til 315 ° C. Lignende komposisjoner har en rødbrun farge og passer utmerket til ovner og peiser med lignende rekkevidde.

tette skorsteinen
tette skorsteinen

Det bør også bemerkes at silikonforseglingsmidler kan være nøytrale eller sure. Sistnevnte er mye billigere og avgir eddiksyre når de er herdet. Derfor er det bedre å utelukke slike sammensetninger når du arbeider med metaller som ikke er motstandsdyktige mot korrosjon, samt betong og sement. Slik tetningsmasse for rustfri skorsteinkommer godt med.

Nøytrale lagoppstillinger

Nøytrale sammensetninger, når de tørkes, avgir kun vann og alkoholer, så de kan brukes nesten over alt, selvfølgelig, med tanke på maksimal temperatur. De er motstandsdyktige mot direkte sollys, ugjennomtrengelige for vann og har god vedheft til murstein, betong, keramikk, tre og glass. Du kan også bruke en lignende tetningsmasse for en rustfri skorstein.

Funksjoner av varmebestandige forbindelser

Herdehastigheten til silikonforseglinger kan variere fra flere timer til flere dager. Her, igjen, avhenger alt av polymerer og fyllstoffer. I tillegg spiller produksjonsdatoen for produktet også en betydelig rolle. Det vil si at jo ferskere fugemassen er, jo raskere herder den.

Omtrentlig herdehastighet skal angis på emballasjen. De optimale parameterne for silikonprodukter er temperatur rundt 25 grader og fuktighet innenfor 50 %. Alt som er utenfor disse grensene, på en eller annen måte påvirker herdehastigheten. Lav temperatur og høy luftfuktighet – lang herding, og omvendt.

Varmebestandige forbindelser

Varmebestandige fugemasser for skorsteiner, eller som de også kalles, varmebestandige, produseres på basis av silikat. Slike forbindelser tåler svært høye temperaturer. For dem svinger det normale arbeidsmiljøet rundt 1200-1300 grader. Noen varmebestandige skorsteinstetningsmidler tåler topptemperaturer på 1600°C. I dette tilfellet er en annen egenskap angitt på emballasjen -"ildfast".

varmebestandig fugemasse
varmebestandig fugemasse

Denne sammensetningen brukes der det er direkte kontakt med ild. Det vil si inne i skorsteinen, og ikke utenfor, slik tilfellet er med syntetiske fugemasser. Silikatblandinger er utmerket for å fylle hull i ovnsstøpt murverk, tette ildleirestein og sandwich- og rustfrie stålskorsteiner.

Varmebestandige sammensetninger anbefales i alle tilfeller for innvendig bearbeiding av skorsteiner. Et unntak kan bare være kondenserende eller pyrolysekjeler, der temperaturen på brennbare materialer ved utløpet ikke overstiger en temperaturterskel på 150 grader. Her er det mye mer praktisk å bruke en vanlig varmebestandig fugemasse.

Funksjoner av varmebestandige forbindelser

Det er også verdt å merke seg at varmebestandige forbindelser er svært godt kombinert i en imponerende liste over byggematerialer: stein, betong, sement, metaller, inkludert rustfritt stål. Kanskje den eneste kritiske ulempen er forbundet med glatte overflater. Varmebestandige tetningsmidler fester seg ikke så godt til dem, i motsetning til varmebestandige motstykker, så det er nødvendig med ekstra slipende forberedelse her.

tette sømmer med fugemasse
tette sømmer med fugemasse

I tillegg er sammensetningen kresen med hensyn til temperaturen under påføring. Det beste alternativet er den øvre grensen på 40 grader og den nedre grensen på 20. Ellers er stabiliteten og kvaliteten på størkningen vanskelig å garantere.

Etter herding blir konsistensen til varmebestandig fugemasse stiv og uelastisk. Derfor er denne sammensetningen best brukt på steder der vibrasjoner er utelukket eller i det minste minimert. Ellers vil tetningsmassen ganske enkelt sprekke. Men denne nyansen har også sine fordeler. En solid blanding er mye lettere å påføre maling, som vil feste seg merkbart bedre enn fleksible varmebestandige fugemasser.

Stamps

Nesten alle populære og ettertraktede produsenter skriver på produktene sine at fugemassen er beregnet på skorsteiner, så i en god halvpart av tilfellene skal det ikke være noen problemer. I tillegg vil detaljert informasjon på etiketten tillate deg å navigere i temperaturregimene, så vel som sammensetningens tilhørighet til en bestemt motstandsklasse.

skumforsegling
skumforsegling

Blant produsentene er det flere av de mest populære og veletablerte merkene. Produktene deres er misunnelsesverdig populære og har mange positive tilbakemeldinger på spesialiserte fora fra forbrukere.

Beste produsenter av skorsteinstetningsmidler

  • Penosil.
  • Soudal.
  • "Titan".

Penosil kan skryte av produksjon av ekstremt høykvalitets varmebestandige fugemasser som enkelt tåler temperaturer på 1500 grader. Soudal, som de sier, spiste hunden på varmebestandige forbindelser, og i hyllene kan du se et stort utvalg av silikonfyllere for enhver skorstein.

soudal fugemasse
soudal fugemasse

Titan tilbyr for det meste generiske produkter. Tetningsmassene tåler temperaturer opp til 1300grader og er attraktivt priset sammenlignet med formuleringene til de to tidligere merkene.

Anbefalt: