Bladlus på roser – hvordan takle dette skadedyret

Innholdsfortegnelse:

Bladlus på roser – hvordan takle dette skadedyret
Bladlus på roser – hvordan takle dette skadedyret

Video: Bladlus på roser – hvordan takle dette skadedyret

Video: Bladlus på roser – hvordan takle dette skadedyret
Video: How to Naturally kill rid insects Aphids from Roses & Garden DIY 2024, April
Anonim

Hvem av gartnerne drømmer ikke om å ha flotte rosebusker på tomten sin, som blomstrer rikt med de klareste fargene?! Men dette vil dessverre ikke være mulig hvis bladlus setter seg på roser.

bladlus på roser
bladlus på roser

Bladlus er et veldig lite grønt insekt. Hun har en myk kropp. Det større eksemplaret har små vinger. Som regel bor hun ikke alene, men foretrekker å bosette seg i kolonier, spesielt på roser. Så dette skadedyret kan okkupere alle buskene i hagen på kort tid.

Bladlus på roser kan dukke opp allerede i begynnelsen av april. På dette tidspunktet våkner hun fra vinterdvalen. Den går forresten i dvale i barken på trær eller i falne løv. Hvis du vil bli kvitt bladlus, er det å foretrekke å samle og brenne alt løvet om høsten. Trær bør behandles med løsninger som ødelegger skadedyr.

bladlus på roser hvordan kjempe
bladlus på roser hvordan kjempe

Etter første opptreden øker antallet bladlus betydelig etter noen uker. Og både edderkoppmidden og "roseløvet" kan bli naboer. Nøyaktigderfor bør bladlus ikke få hekke på roser. Hvordan takle dette skadedyret?

Hvis du klarte å legge merke til det første dukket opp insekter, er det nok å knuse dem med fingrene eller skylle med vann. Men hvis du allerede har bosatt en hel koloni, må du ta drastiske tiltak. Hver hunn er i stand til å legge opptil flere hundre egg i løpet av livet. Bladlus på roser setter seg gjerne på unge knopper og blader. Den lever av saften fra planter, så knoppene kan ganske enkelt dø, og bladene blir deformerte.

Og selv om dette insektet ikke dreper planten helt, men busken blir skjemmende, svekket og kan rett og slett ikke overleve vinteren. Og hvis den overvintrer, vil den neste sesong bli objekt nummer én for ulike skadedyr og sykdommer.

bli kvitt bladlus på roser
bli kvitt bladlus på roser

Hvordan bli kvitt bladlus på roser

Mekaniske metoder for å påvirke dette insektet ble beskrevet ovenfor. Ta på gummihansker og bare knus den med hendene. Eller vask av med en vannstråle fra en slange, bare pass på at selve planten ikke er skadet. Vasket av skadedyr vil gjerne bli spist av veps, marihøner eller edderkopper. Denne metoden bør brukes flere dager på rad, da nye insekter kan dukke opp fra eggene.

Folkemidler for å bekjempe bladlus

Det sikreste er selvfølgelig behandlingen av busker med infusjoner av unge skudd av hvitløk, potet- og tomattopper, løkskall og malurt. For å gjøre dette, ta noen av råvarene som er oppført, fyll den med vann og insister i en dag. Så mottattinfusjonsbehandle planter. Du kan også behandle buskene med såpevann. For ham brukes den vanligste vaskesåpen. Bare løs den i vann og spray hele overflaten av planten, spesielt områdene som er berørt av skadedyret. Hvis det er for mange bladlus, kan du til og med dyppe blomstene og grenene i en beholder med en løsning.

roser befengt med bladlus
roser befengt med bladlus

Kjemisk behandling av roser fra bladlus

Hvis ingen av metodene ovenfor for å bli kvitt insekter hjalp deg, må du vende deg til kjemikalier. Når du velger produkter, gi preferanse til de som indikerer at de ødelegger bladlus på roser og druer. Du kan liste opp flere virkemidler testet av gartnere: Iskra, Decis, Aktara, Intavir, Kinmiks. Men husk at kjemi bare bør brukes som en siste utvei, da du kan skade de nyttige insektene i hagen. Du trenger bare å inspisere hagen din regelmessig og bruke skånsomme metoder for bekjempelse av bladlus ved første tegn på skadedyrangrep.

Anbefalt: