Ruller for jordpakking: typer og anmeldelser

Innholdsfortegnelse:

Ruller for jordpakking: typer og anmeldelser
Ruller for jordpakking: typer og anmeldelser

Video: Ruller for jordpakking: typer og anmeldelser

Video: Ruller for jordpakking: typer og anmeldelser
Video: Tour of Norway passerer traktorsykkelen til Vestfold Bondelag 2024, Mars
Anonim

Det er mange måter å komprimere jorda på, noe som gjør den egnet for å starte byggearbeid. Dette kan gjøres ved hjelp av en sløyfebevegelse av tunge kjøretøy, for eksempel dumpere, lastebiler. Jorden jevnes med bulldosere og komprimeres av dumpere. Imidlertid er de mest effektive midlene for dette maskiner spesielt designet for dette formålet. Dette er selvfølgelig jordkomprimeringsvalser. Men hvilke ruller er best egnet for en gitt oppgave? Hva er de og hvilke gjør jobben bedre? La oss prøve å finne ut av det.

Jordkomprimering med valser

Under anleggsarbeid, spesielt ved klargjøring av området for asf altlegging, er det ofte nødvendig å løse problemet med for mye jordløshet. Nødvendig utstyr til dette kan kjøpes, leies eller bestilles.jordkomprimering med ruller.

jordkomprimeringsvalser
jordkomprimeringsvalser

Prisen på slike byggetjenester avhenger av ulike faktorer. Blant dem, arealet av jorda som må komprimeres, antall maskiner som trengs for å utføre dette arbeidet, høydeforskjellen på jorda som må utjevnes. For eksempel er det vanskeligere å komprimere jorden til en voll direkte med en rulle enn å jevne den ut med bulldosere, og først da komprimere den. Det finnes flere typer enheter, men operasjonsprinsippet er det samme for alle. Du kan forresten leie dem til en pris av 1300 rubler per time.

Device

Den viktigste operasjonsdelen til enhver vals er valsen. Dette er en tung sylinder som fungerer som en komprimeringsaksel og forhjulene på maskinen samtidig. Når valsen beveger seg, komprimerer dens masse og jevner ut jorda den beveger seg på. Jordkomprimeringsvalser er utstyrt med to av disse delene. En av dem, som nevnt ovenfor, utfører funksjonen til et tetningselement, den andre, som ligger bak, kalles den "drevne" rullen. Det er nødvendig for å styre bilen i en eller annen retning. Fremre aksel på eldre modeller av ruller er utstyrt med en mekanisk drivenhet. Moderne maskiner bruker en hydraulisk drift. Dette skyldes utformingen av moderne mekanismer. De er nesten alle vibrerende. Vibratoren til disse mekanismene inkluderer en hydraulisk drift. Og siden styresystemet bruker et lignende system, er det den beste løsningen å bruke en hydraulisk drivenhet for å betjene frontakselen.

varianter

Ruller forjordpakking kan deles inn i statisk og vibrasjon.

jordkomprimeringshåndrull
jordkomprimeringshåndrull

De første komprimerer jorden kun med sin egen vekt. Enheten til den andre rulletypen inkluderer en vibrerende enhet.

Men dette er kun en klassifisering etter type påvirkning på bakken. Faktisk er det mange flere varianter. Valser kjennetegnes også av typen valser. Så de kan være kam eller pneumatiske, kombinert og gitter. Pneumatiske valser er i stand til alle typer jord. Kammaskiner brukes hovedsakelig til å komprimere bøyelige typer jord. Det kan være leire, selv med en blanding av grus. Sand og våt jord er ikke akkurat egnede felt for padfoot-ruller.

Vibrerende

Utformingen av vibrasjonsvalsen er preget av tilstedeværelsen av en enhet som genererer sterke vibrasjoner. Prinsippet for driften av vibratoren er enkelt: en tung aksel roterer rundt et slått ned tyngdepunkt, noe som resulterer i høyfrekvente vibrasjoner som kan komprimere jorda.

Frekvensen som arbeidsvalsen er i stand til å vibrere med varierer fra 24 til 48 Hz. 1 Hz er lik en oscillasjon per sekund. Trommelvibrasjonsamplituden spiller også en viktig rolle i jordkomprimering. Denne indikatoren på banens vibrasjonssystem kan justeres av operatøren. To typer moduser er mest brukt: amplitude fra 0,6 mm til 1 mm og amplitude fra 1,35 mm til 2,2 mm.

Kontrollsystemene til moderne vibrasjonsvalser lar deg justere begge parameterne: amplituden og frekvensen til vibrasjonene til trommelen. Denne funksjonen tillaterTilpass maskinen til å arbeide med en bestemt jord, juster den til egenskapene til dens tetthet, viskositet, flytbarhet og så videre.

Konsolidering av jord med vibrerende valser kan gjøres med forskjellige taktikker. En effektiv strategi er å komprimere jorda i flere omganger. Først med maksimal amplitude og den laveste vibrasjonsfrekvensen til trommelen, og deretter med en gradvis økning i vibrasjonsfrekvensen. Dermed komprimeres først de dype lagene av jorda, og deretter de øverste.

Fordelen med designet kan betraktes som dens relative letthet. En slik rulle takler oppgaven med en mye lavere vekt enn dens statiske prototype. Minus kvaliteten på arbeidet som er utført. Den statiske mekanismen etterlater seg et jevnere underlag enn vibrasjonsmekanismen, hvoretter lysbølger på bakkeoverflaten er merkbare.

Static

Statiske jordkomprimatorer blir mindre vanlige og erstattet av nye vibrasjonskomprimatorer som bruker drivstoff mer økonomisk. Men statiske vil ikke forlate arsenalet til byggefirmaer på lenge.

gjør-det-selv jordkomprimator
gjør-det-selv jordkomprimator

Grunnen til at disse maskinene er så holdbare er at de kan brukes der vibrasjoner av noe slag er svært uønsket. For eksempel ved legging av asf alt på bru eller overgang brukes kun slike ruller, da dette overholder sikkerhetskrav.

Mekanismer av denne typen etterlater også jevnere underlag. Derfor brukes de i tilfeller der det er viktigperfekt overflate.

Av de åpenbare ulempene er det verdt å nevne det høye drivstofforbruket. Vekten på valsen er ganske stor, og flere passeringer kreves for å oppnå et kvalitetsresultat.

komprimering av fyllingsjord med rulle
komprimering av fyllingsjord med rulle

Gitter

Gitterruller kalles, overflaten til arbeidsakselen som har en gitterstruktur. Denne typen komprimeringsmaskiner brukes under vanskelige jordforhold. Den korrugerte overflaten på valsen knuser store jordblokker, og akselen komprimerer dem med sin vekt. Dette kan være nyttig hvis jorda er hauger av frossen jord eller leire blandet med sandstein. Ellers skiller ikke utformingen av gitterruller seg fra de andre.

Pneumowwheels

De skiller seg fra andre ved at de ikke har ruller. I stedet er det montert rader med hjul med pneumatiske dekk foran og bak på maskinene. Hjul som er nær hverandre har fortsatt små hull mellom seg.

gjør-det-selv manuell jordkomprimator
gjør-det-selv manuell jordkomprimator

For ikke å påvirke kvaliteten på arbeidet som utføres av maskinen, er den bakre hjulrekken installert på en slik måte at banen deres ikke faller sammen med forhjulssporene, men overlapper dem.

Anmeldelser av mekanismer av forskjellige typer

Ruller av alle de ovennevnte typene er et uunnværlig verktøy på enhver byggeplass. Det er ikke overraskende at de klarte å samle et stort antall byggmesteranmeldelser. Blant dem er det både positive og negative. Negativ tilbakemelding oftere alt oppstår ved bruk av maskinen der bruken er uakseptabel. Eldre maskineri, som statiske valser, får ofte skylden for vibratorens upålitelige ytelse. Samtidig må du forstå at det er tilrådelig å bruke slike maskiner bare i noen situasjoner, og det er ingen verdig erstatning for dem.

Manuell bevegelse

Alle de ovennevnte enhetene er uunnværlige på store byggeplasser, ved legging av asf altdekke og andre arrangementer i industriell skala. Men hva om du trenger en rimelig, manøvrerbar enhet til et sommerhus eller en hage som ikke krever oljeskift, drivstoff, batterilading og annet vedlikehold?

I slike tilfeller brukes en manuell vals for å komprimere jorda. Dette verktøyet er et tungt skaft med et komfortabelt håndtak som en person kan rulle det i riktig retning. En slik enhet brukes til å komprimere den oppgravde jorden, ramme butaen under fundamentet, komprimere jorda for den fremtidige plenen og mange andre arbeider på dette nivået.

Hvordan lage en manuell jordkomprimator med egne hender

Du kan kjøpe ferdige modeller i byggebutikker, men du kan enkelt lage en gjør-det-selv jordkomprimator. Hoveddelen av et slikt verktøy er en tung aksel. Det viktigste er å finne ut hva denne strukturelle detaljen skal lages av, og håndtaket kan bygges av hvilket som helst rør ved å bøye det i riktig vinkel og feste komfortable håndtak til det, for eksempel tatt fra et sykkelratt.

jordpakking med ruller pris
jordpakking med ruller pris

Den enkleste måten å lage et tungt skaft på er å bruke en stor metallbeholder fylt med sand eller andre tunge stoffer. For å forhindre at håndrullen blir til tortur, bør dens vekt ikke overstige 120 kg.

jordkomprimering med vibrerende valser
jordkomprimering med vibrerende valser

I dette tilfellet er den optimale bredden 1 meter.

En manuell jordkomprimator kan også lages av asbest eller keramikkrør med passende diameter. Et metallrør settes inn i midten av et slikt rør. Det viktigste er å sette den helt jevnt inn, ellers vil ingenting fungere. Mellomrommet mellom de indre veggene i asbestrøret og ytterveggene til metallrøret er fylt med sementmørtel. Når betongen stivner, kan håndtaksaksen settes inn i metallrøret.

Anbefalt: