Manuell profilbøyemaskin med egne hender: tegninger, dimensjoner, bilder. Ruller for profilbøying

Innholdsfortegnelse:

Manuell profilbøyemaskin med egne hender: tegninger, dimensjoner, bilder. Ruller for profilbøying
Manuell profilbøyemaskin med egne hender: tegninger, dimensjoner, bilder. Ruller for profilbøying

Video: Manuell profilbøyemaskin med egne hender: tegninger, dimensjoner, bilder. Ruller for profilbøying

Video: Manuell profilbøyemaskin med egne hender: tegninger, dimensjoner, bilder. Ruller for profilbøying
Video: Engineering Drawings: How to Make Prints a Machinist Will Love 2024, April
Anonim

Mange av de som er vant til å gjøre husarbeid med egne hender vet at i konstruksjon, så vel som i reparasjoner, er det rett og slett umulig å klare seg uten metallprofiler og rør. Ofte kan det være nødvendig å bøye disse materialene, og i samsvar med visse former og størrelser. For slike behov er ulike bøyeverktøy designet. De ferdige maskinene som tilbys på markedet er en svært kostbar fornøyelse. For å spare penger kan du lage en profilbender med egne hender. Et slikt verktøy vil absolutt hjelpe deg i husholdningen, men først og fremst må du bestemme om du virkelig trenger det. Vurder prinsippet for driften av denne manuelle maskinen, dens varianter, lær hvordan du lager en profilbøyer med egne hender.

Hvorfor trenger jeg en profilbender?

Listen over oppgaver som dette verktøyet kan håndtere er enorm. Når du legger en kabel eller rørledning for gass- og vannforsyningssystemer, må du sannsynligvis bøye rør. For slike formål er profilbøyeren rett og slett uunnværlig, uten den vil installasjonsprosessen bli til mel. Metallprofiler for alle konstruksjonsbehov er perfekt deformerbare med dette verktøyet. Ulike hjørner, kanaler og beslag vil ikke motstå angrepet fra profilbøyeren som en del av konstruksjons- og reparasjonsoppgavene. Også bøyemaskiner er mye brukt i produksjon av forskjellige rør og profiler, enten det er PVC- eller stålrør, kobber eller aluminium.

gjør-det-selv profilbender
gjør-det-selv profilbender

Maskinen, inkludert profilbøyemaskinen, laget for hånd, gjør det mulig å deformere delen uten å varme den opp, det vil si at prinsippet om kaldvalsing brukes. En svært betydelig fordel er at det trengs én utleie for at delen skal være klar. Den kan brukes til å lage en sirkel, spiral eller andre forskjellige former fra et metallemne.

Uten dette verktøyet i dag er det usannsynlig at minst én stor industrisektor vil gjøre det: energi, bilindustri, petrokjemisk industri og så videre. Det er ikke noe komplisert i arbeidet med denne maskinen, alt skjer enkelt: delen rulles mellom øvre og sideruller, som brukes til å presse.

Hva er strukturelt en profilbender?

Dette verktøyet kan være mekanisk, hydraulisk eller elektrisk drevet. Ofte utført i en bærbar versjon, den har også en svært kompakt størrelse og lav vekt. Pakken kan inneholde ulike dyser som gjør denne maskinen universell for alle typer arbeidsstykker.

varianter

  • Maskin med bevegelig topprulle. Av design er det mestenkelt, fordi kun én rulle settes i bevegelse. Denne utformingen lar deg beregne bøyeradiusen til arbeidsstykket med høy nøyaktighet, og foreta korrigeringer for deformasjonen av metallet. Slike profilbøyere kan kalles de mest populære for tiden.
  • Maskin med bevegelig venstre valse. Med denne typen maskiner kan du enkelt utføre en spiralbøy, samtidig som den er i stand til å utføre funksjonene som tilbys av andre typer enheter.
  • Maskin med bevegelige nedre ruller. Den brukes til å bøye store deler, siden takket være to bevegelige ruller fordeles kraften optim alt.
  • Maskinen med alle bevegelige ruller. Ved design er dette det mest komplekse apparatet. Takket være mobiliteten til alle valser, inkluderer egenskapene til denne maskinen funksjonaliteten til alle typer profilbøyere.

Hvordan fungerer enheten?

Uansett om profilbøyeren er laget for hånd eller den er fabrikklaget, er hovedprinsippet for driften av dette verktøyet nettopp rulling av emner, og ikke bøying. Til å begynne med er maskinen sikkert festet til basen. Hvis det er et slikt behov, er installasjonen jordet, og påliteligheten til den elektriske kretsen og mekanisk design kontrolleres også.

gjør-det-selv profilbøyetegninger
gjør-det-selv profilbøyetegninger

Første oppstart er forut for fjerning av konserveringsfett med en fille. Etter det skal maskinen fungere i "ingen belastning"-modus i omtrent en halv time. Mangler som har oppstått i løpet av denne tiden er eliminert. Deretter må delene som skal bøyes rengjøres for olje og rusk. Detaljer plassert mellom akslingene, hvoretter rulleprosessen starter.

Typer profilbøyere: elektrisk

I utgangspunktet har slike enheter store dimensjoner, derfor er deres stasjonære installasjon obligatorisk. Elektriske profilbøyemaskiner er svært nøyaktige og reduserer ikke styrken til deler under rulling.

Hydraulikk

Et slikt system er vanligvis utviklet for industrien. Når du installerer vannforsyning og avløpssystemer, er slike maskiner ganske enkelt uerstattelige. Deres største fordel er høy hastighet og enkel betjening. Men det er ikke alt som vil gjøre deg fornøyd med den laget profilbøyemaskinen med egne hender. Størrelsene på arbeidsstykker som kan bøyes med en slik maskin er svært forskjellige.

Manual

Denne typen regnes som den mest budsjettmessige. På grunn av sin kompakthet kan du bære en slik manuell profilbøyer med egne hender. Tegningene til en slik maskin inkluderer ikke noen base. Det er sant at det ikke er veldig lett å jobbe med et slikt verktøy. For det første krever bøyeprosessen mye innsats fra brukeren, og for det andre er ikke arbeidsprosessen rask. Ulempen er den manuelle enhetens manglende evne til å bøye tykke rør, samt lav nøyaktighet.

gjør-det-selv profilbøyetegninger
gjør-det-selv profilbøyetegninger

Uansett hva det er, er denne typen det best egnede alternativet for husarbeid. Tross alt innebærer ikke mengden arbeid under reparasjonen en stor skala, så manuelle maskiner vil kunne utføre dette arbeidet.

Utvalg av manuelle maskiner

Det er flere alternativer for å lage en manuell profilbender med egne hender. Tegninger av den førstede mest populære alternativene. I slike maskiner virker bevegelige ruller på arbeidsstykket, som et resultat av at det oppstår bøyning. Arbeidsstykket bøyer seg mot den faste delen av maskinen.

Det neste alternativet er en enhet der det er rammen som beveger seg mot arbeidsstykket. Fordelen med slike enheter er det faktum at på grunn av deres spesielle design er de veldig enkle å bruke, og bruken eliminerer knusing av arbeidsstykket.

lag en profilbender med egne hender
lag en profilbender med egne hender

For å jobbe med tykke seksjoner er det best å bruke en gjør-det-selv hydraulisk manuell profilbøyer. Takket være det hydrauliske trykket på titalls tonn burde det ikke være noen vanskeligheter med å jobbe med slike deler.

Hvordan lage en profilbender med egne hender

Som nevnt ovenfor, for de som jobber i byggebransjen, vil det beste alternativet være å få en funksjonell stasjonær enhet. Hvis arbeidsmengden er liten, og du trenger en hjemmereparasjonsassistent, kan du lage en manuell profilbøyer med egne hender.

Dimensjoner, samt design, velges i henhold til størrelsen på emnene. For rør med en diameter på opptil 20 mm, kan en enkel design lages: jernstifter festet på basen. For bøying er det nødvendig å plassere arbeidsstykket mellom tappene og bruke kraft i ønsket retning. Hvis du trenger å deformere tykkere rør, må du lage en kraftigere profilbøyer med egne hender. Tegningene og utformingen av en slik enhet vil være noe mer komplisert. Men du kan fortsatt klare deg.

gjør-det-selv profil bøye dimensjoner
gjør-det-selv profil bøye dimensjoner

Du trenger ruller for profilbøying. Med egne hender lager vi dem med en rund seksjon, som må installeres på basen. Radiusen til valsen må passe med radiusen til arbeidsstykket. Endene av røret som ligger mellom rullene er på den ene side festet til vinsjen, på den annen side er de festet på basen. Når vinsjen aktiveres, vil arbeidsstykket bøye seg.

enkel gjør-det-selv profilbender
enkel gjør-det-selv profilbender

La oss vurdere en annen måte hvordan du kan lage en enkel profilbender med egne hender. Det første trinnet er å forberede en sementmørtel. Sement og sand blandes i proporsjoner på en til fire. Deretter er det nødvendig å plassere deler av det åttiende røret på stedet med en gruspute. Fra hverandre skal de være i en avstand på 50 mm. Etter dette skal løsningen helles, og pass på at rørseksjonene er i vertikal posisjon. Inntil løsningen er helt tørr, er alt videre arbeid suspendert.

gjør-det-selv profilbøyebilde
gjør-det-selv profilbøyebilde

For å unngå uønskede sprekker og knekking under drift, er billettrøret fylt med kvartssand. På den ene siden må den plugges med en trekjegleplugg med hull for å fjerne de resulterende gassene. Etter det skal røret varmes opp til en mørk kirsebærfarge. Etter at arbeidsstykket er avkjølt, skal det gjenværende rommet fylles med sand. For å unngå tomrom, anbefales det å banke på røret med jevne mellomrom med en hammer.

Anbefalinger forbøying av arbeidsstykket avhengig av varme

  • Rett vinkel - oppvarmingsintervall=rørdiameter X 6.
  • 60 grader - oppvarmingsintervall=rørdiameter X 4.
  • 45 grader - oppvarmingsintervall=rørdiameter X 3.

Oppvarmingen stopper etter fullstendig fjerning av kalk fra arbeidsstykket, noe som indikerer optimal oppvarming. I tilfelle det oppstår gnister på overflaten av delen, kan det konkluderes med at arbeidsstykket er overopphetet. Rørene bøyes på én gang, ellers kan metallstrukturen bli ødelagt.

gjør-det-selv profil bøye dimensjoner
gjør-det-selv profil bøye dimensjoner

En maskin som er konstruert for varmbøyning av deler må være utstyrt med en mal, hvis fravær vil medføre noen vanskeligheter i driften. I tillegg må du ikke ignorere sikkerhetsreglene. For eksempel er det forbudt å være foran en trekork under rørdeformasjonsprosessen. Etter at røret er deformert ved hjelp av den varme metoden, gjenstår det å fjerne korken og sanden fra den. Det er verdt å merke seg populariteten som en slik profilbøyemaskin mottok. Gjør-det-selv-tegninger må gjøres. Ellers vil nøyaktigheten til designet bli forvrengt. Det vil være nyttig å konsolidere teoretisk informasjon om hvordan du lager en profilbender med egne hender. Bilder og informasjon om dette er tilgjengelig i artikkelen vår.

Ulemper med hjemmelagde maskiner

  • Vanskeligheter med å minimere feil med bøyeradius for arbeidsstykket.
  • Begrensning i bøyeradius.
  • Arbeidet på disse maskinene er veldig komplekst, så det er enkelt å utføre mye arbeidupraktisk.
  • Vanskeligheter med å bøye rør og blokker med stor seksjon.
  • Vanskeligheter med å endre formen i ulike deler av arbeidsstykket.
  • gjør-det-selv ruller for profilbøying
    gjør-det-selv ruller for profilbøying

Dersom det er behov for å jobbe med deler som har en liten seksjon, kan du klare deg med en enkel profilbøyer, bestående av to stifter og en base. Ved deformering av tykkere deler bør man nøye vurdere deres designegenskaper. Spesiell oppmerksomhet er nødvendig når du arbeider med rør, fordi for dem er det en avhengighet av maksimal tillatt bøyeradius på veggtykkelsen. I det offentlige domene kan du finne spesielle minnetabeller for valg av maksimal radius.

Til tross for at prosessen med å lage en maskin med egne hender kan virke for komplisert og vil skremme bort mange, kan besparelser sammenlignet med å kjøpe et ferdig produkt komme opp i flere titusenvis av rubler. Dette argumentet til fordel for selvlagde profilbøyere kan kalles svært tungtveiende.

Anbefalt: