Slik lodder du messing: tips fra mesteren

Innholdsfortegnelse:

Slik lodder du messing: tips fra mesteren
Slik lodder du messing: tips fra mesteren

Video: Slik lodder du messing: tips fra mesteren

Video: Slik lodder du messing: tips fra mesteren
Video: How to Study the Bible | Dwight L. Moody | Christian Audiobook 2024, April
Anonim

I hverdagen finner man ofte messingprodukter. Når de reparerer dem, må eierne ty til loddeteknologi. Siden denne metoden for sammenføyning av metaller har spesifikke egenskaper, kan nybegynnere oppleve vanskeligheter i løpet av arbeidet. Derfor er de interessert i hvordan man lodder messing. Hvis du kjenner teknologien og følger anbefalingene fra eksperter, kan alle håndtere denne prosedyren. Du finner informasjon om hvordan du lodder messing hjemme i denne artikkelen.

hvordan lodde messing hjemme
hvordan lodde messing hjemme

Om legeringssammensetning

I hverdagen er det mange forskjellige deler som inneholder messing og bronse. Til tross for den ytre likheten til disse kobberlegeringene, har de forskjellige sammensetninger. Messing er en kobber-sinklegering som tinn, aluminium og andre metaller tilsettes under produksjonen. Bronse er en kombinasjon av tinn, aluminium, bly og andre stoffer med kobber. Sammensetningen av messing med tilsetning av tinn er nær bronse, men sink dominerer i bunnen av metallet.

Hva er funksjonene ved bruk av kobberlegeringer

Mange nybegynnere stiller spørsmålet om hvordan man lodder bronse og messing. Interessen skyldes det faktum at lodding er forbundet med noen vanskeligheter. Under termisk eksponering oppstår aktiv fordampning fra sinklegeringen, noe som resulterer i dannelsen av en tett film av sink- og kobberoksider. Det er ganske vanskelig å ødelegge det. Ifølge eksperter vil kolofonium heller ikke takle denne oppgaven.

Masteren må bruke spesielle flukser. Dersom det benyttes tinn-bly loddetinn, er det en risiko for at skjøten får lav mekanisk styrke. I motsetning til kobberlodding, vil styrkeindikatoren i dette tilfellet være halvannen ganger lavere. Årsaken til dette er fordampende sink. Valget av metode for lodding av bronsedeler vil avhenge av sammensetningen. Bronse med høyt innhold av tinn og nikkel bør loddes med tinn-bly-loddemetall. Bronse som inneholder aluminium og beryllium er best sammenføyd med spesialloddemidler og flussmidler.

hvordan lodde bronse og messing
hvordan lodde bronse og messing

Om flukser

Deres oppgave er å fjerne den dannede filmen fra overflaten av de sammenføyde metallene og forhindre at den kommer til syne. I følge eksperter er kolofonium egnet for lodding av kobberprodukter. Situasjonen er annerledes med messing. Hvordan lodde denne legeringen? Hvilken flux å velge? Disse spørsmålene stilles ofte av nybegynnere. Erfarne håndverkere anbefaler å bruke en mer "aggressiv" fluss enn kolofonium. Siden metaller brukes som tilsetningsstoffer i produksjonen av messing, bør flussmidler med forskjellige sammensetninger tas for lodding. Flux er designet for å fungere med de vanligste merkene av messing L63 og LS59,som inneholder sinkklorid og borsyre. For LKS80 med bly og silisium vil det beste alternativet være en boraksbasert flussmiddel som inneholder bor, kalium og fluor. I hyllene til spesialforretninger er det ferdige komposisjoner. Eksperter anbefaler å ta hensyn til fluksene PV-209, PV-209X og Bura. Hvis du vil spare penger, kan du lage flux hjemme.

Om håndverksflux

I følge en rekke forbrukeranmeldelser kan denne sammensetningen fungere med forskjellige merker av messing. Å lage en fluss er ikke veldig vanskelig. Det er nødvendig å ta 20 g borakspulver og blande med borsyre, som også vil kreve ikke mer enn 20 g. Den tørre sammensetningen av stoffet er grundig blandet. Deretter må blandingen fylles med vann (200 ml). Før bruk bør blandingen kokes og avkjøles.

Om loddemetall

Dette smeltede metallet er loddet. I flytende tilstand trenger den inn i de loddede metallene, og avkjøles deretter, som et resultat av at forbindelsen oppstår. Smeltepunktet til loddet må nødvendigvis være lavere enn smeltepunktet til selve metallene. For de som er interessert i om det er mulig å lodde messing med tinn, anbefaler erfarne håndverkere å bruke loddetinn med god vedheft. Konvensjonelle legeringer som inneholder tinn og bly er best brukt i tilfeller hvor høy mekanisk styrke ikke er nødvendig. Loddemetall er også egnet når utseendet på skjøten ikke er viktig.

lodde rustfritt stål med messing
lodde rustfritt stål med messing

Om loddemetallformuleringer

Valget av loddemetall avhenger av merke av messing. SølvloddPSR12-PSr72, messing PMTs36-PMTs54 og kobber-fosfor anbefales for messing med en overvekt av kobber i sammensetningen. Hvis det er mer sink i metallet, må du jobbe med sølvlodde fra PSr40 ikke lavere. Med fosforforbindelser dannes ustabile fosforsinkforbindelser, noe som reduserer den mekaniske styrken til loddeforbindelsen. For deler som ikke utsettes for støt og vibrasjoner under drift, er MOC messingloddemetall egnet. Vær oppmerksom på at messing lett kan løses opp, så håndverkere som bruker sølv- og fosforlodde bør forkorte oppvarmings- og loddetiden.

For å arbeide med permanent fastmonterte deler (radiatorer og rør), anbefaler erfarne håndverkere å bruke spesielle hardlodninger med komplekse sammensetninger. I følge en rekke forbrukeranmeldelser er L-CuP6, som smelter ved en temperatur på 730 grader, veldig populær. Du kan også forberede loddetinn hjemme.

hvordan lodde messing
hvordan lodde messing

Hvordan gjør du det

For lodding av messing er det best å bruke sølvlodd. Det er ønskelig at stedet for smelting er en spesiell digel tilpasset betydelige termiske effekter. Som materiale for digler kan kontaktkarbonelementer til en trolleybuss brukes. I oppvarmet tilstand er de uten verdi, og en hjemmehåndverker kan tilpasse dem for å lage lodde. I dette produktet bør det lages en utsparing på 20 x 20 mm. Deretter bør det lages et spor til den. Det vil være lettere å fjerne loddetinn hvis bredden er 0,5 cm.

Loddemetall er laget av sølv og kobber (2:1). Etter å ha tatt den nødvendige mengden metaller, bør de plasseres i en digel. Varmebehandlingen deres utføres av en gassbrenner. Noen håndverkere forhåndsknuser forbruksvarer. I dette tilfellet er smelteprosedyren mye enklere. Deretter tilsettes en stål eller keramisk (porselen) stang til sammensetningen. Du kan lodde messing når det hjemmelagde loddet er helt herdet.

Hvordan lodde med en gassbrenner

Hvordan lodde messing? Fremgangsmåten er som følger:

  • Før du starter prosessen, må du varme opp metallene. Dette arbeidet utføres på varmebestandige materialer. Eksperter anbefaler å bruke en asbestplate.
  • Delene som skal loddes må være på linje med hverandre.
  • Overflatene på stedet for lodding bør tørkes grundig med flussmiddel.
  • Kutt sølvloddet. Til syvende og sist bør det være en barbering som skal helles inn i krysset mellom metallene.
  • Juster flammen i gassbrenneren. For å sette loddetinn til metalloverflater, varmes krysset først opp med en svak brann.
  • Still gassbrenneren på 750 grader for hovedoppvarming. En rød fargetone skal dannes på messingoverflaten. Loddemetall fyller alle hullene, så sprer det seg over hele krysset.
  • Slå av brenneren og la produktet avkjøles. Prosedyren anses for å være korrekt utført dersom det oppnås en søm som avviker lite fra metall.
  • Skyll skjøten for å fjerne resterflux.

Hvordan lodde messing med loddebolt

Denne metoden er den vanligste fordi den er den enkleste å utføre. For de som ikke vet hvordan man lodder messing med loddebolt hjemme, anbefaler eksperter å følge følgende handlingsalgoritme:

  • Helt i begynnelsen må du rengjøre delene som skal skjøtes. Metalloverflater må være fri for ulike fremmede avleiringer og forurensninger.
  • Plasser delene på et spesielt ildfast stativ. Du kan lage det hjemme fra improviserte virkemidler.
  • For å fjerne alle defekter i messingoverflaten, behandle fugen med flussmiddel.
  • Strø smuler av loddetinn på toppen.
  • Utfør oppvarming med en loddebolt.
hvordan lodde messing med loddebolt
hvordan lodde messing med loddebolt

Svært ofte stiller nybegynnere spørsmålet hvordan man lodding kobber med messing. Eksperter anbefaler å bruke lavtemperaturlodding, som er i stand til å gi en tilkobling av høy kvalitet. For dette formålet trenger du et loddejern, hvis kraft ikke er mer enn 100 W, og fosforsyre. Før arbeid avfettes overflaten av produktet grundig, oksidfilmen fjernes fra den. Det er bedre å sammenføye metaller ved å bruke POS60 tinn-bly loddetinn. For å begynne å lodde messing, bør verktøyet varmes godt opp.

For å jobbe med sølvlodde trenger du en loddebolt, hvis effekt varierer fra 0,5 til 1 kW. Avfetting utføres av fluss - konsentrert fosforsyre. En fluks basert påBoers. Det dannes en temperatur på minst 500 grader i loddesonen.

hvordan lodde messing hjemme med loddebolt
hvordan lodde messing hjemme med loddebolt

Rustfritt stålarbeid

I følge en rekke anmeldelser må hjemmehåndverkere ofte lodde rustfritt stål med messing. Siden tilstedeværelsen av nikkel og krom i sammensetningen av stållegeringer ikke overstiger 25%, er det mindre arbeidskrevende å arbeide med slike materialer. I tillegg gir denne sammensetningen en pålitelig tilkobling av rustfrie ståldeler med andre metaller.

kan du lodde messing med tinn
kan du lodde messing med tinn

Unntakene er magnesium og aluminium. Hvis et rustfritt stål med et betydelig nikkelinnhold, så som et resultat av dets oppvarming til 700 grader, oppstår dannelsen av karbidforbindelser. Jo lengre oppvarming, jo mer intense dannes de. Av denne grunn bør lodding gjøres så raskt som mulig. Risikoen for dannelse av disse forbindelsene vil være minimal dersom titan tilsettes legeringen under lodding. Ifølge erfarne håndverkere bør du være spesielt forsiktig med naglet rustfritt stål. Dette skyldes det faktum at det kan oppstå sprekker på overflaten av metallet. For å forhindre at de dannes, utføres lodding etter foreløpig gløding av delene.

arbeidsfremdrift

Lodding av rustfritt stål utføres som følger:

  • Først rengjøres overflaten forsiktig med sandpapir eller en fil.
  • Deretter behandles loddepunktet med flussmiddel, nemlig loddesyre.
  • Deretter må overflatene fortinnes - påfør et tynt lag med loddetinn som inneholder tinn og bly. Det skjer,at det ikke er mulig å påføre loddetinn første gang. I dette tilfellet må du bruke en børste som inneholder metallårer. De vil være mye mer praktisk å fjerne oksidfilmen som forhindrer fortinning.
  • Bruk av loddebolt og lodde, loddedeler.

Avslutningsvis

Loddeprosessen kan virke komplisert bare ved første øyekast. Det vil ikke være noen problemer hvis du mestrer teknologien og jobber med velvalgte forbruksvarer.

Anbefalt: