PVA-basert sparkel: formål, bruksområde, fordeler og ulemper

Innholdsfortegnelse:

PVA-basert sparkel: formål, bruksområde, fordeler og ulemper
PVA-basert sparkel: formål, bruksområde, fordeler og ulemper

Video: PVA-basert sparkel: formål, bruksområde, fordeler og ulemper

Video: PVA-basert sparkel: formål, bruksområde, fordeler og ulemper
Video: Leap Motion SDK 2024, April
Anonim

Kitt er et av de mest kjente og mest brukte etterbehandlingsmaterialene. Med dens hjelp utfører de overflateutjevning, grunning, forsegling av sømmer og til og med etterbehandling av dekorasjon. Den nye generasjonen av PVA-basert kitt skiller seg radik alt fra tidligere sammensetninger i en rekke driftsparametre som bestemmer spesifikasjonene for påføringen av dette belegget.

Hva er PVA?

Underlag for sparkel
Underlag for sparkel

Dette verktøyet er viden kjent som et lim, men i forhold til kitt bør vi snakke om en rekke sammensetninger basert på polyvinylacetat, fortynnet med spesielle tilsetningsstoffer. I motsetning til brevpapir PVA, kjennetegnes konstruksjonsmodifikasjoner av en høyere klebeevne, styrke og motstand mot ytre påvirkninger. Følgelig har PVA-basert kitt av denne typen flere forbedretkvaliteter som gjør det mulig å feste materialer som er grove og dårlig samspill med fremmede strukturer. Limet inneholder spesielle myknere med fortykningsmidler og løsemidler, samt stabiliserende ingredienser, på grunn av disse spesielt påliteligheten ved legging av mørtelen, dens vannmotstand og herdehastighet etter påføring.

Konstruksjonslim PVA
Konstruksjonslim PVA

Purpose sparkel med PVA

Til tross for at funksjonen med å binde to fremmedmaterialer er hjelpemiddel til konvensjonell sparkel, er det i dette tilfellet hovedfokuset. Utførelsen av oppgaver som avretting og grunning på betong- og tegloverflater implementeres mer effektivt takket være bindemiddelkomponenten. Det tiltenkte formålet med polyvinylacetatkitt er fortsatt interiørdekorasjon av overflater som planlegges viderebehandlet med hvitvasking, maling eller andre toppstrøk. Enda viktigere, en økning i styrkeindikatorer tillater bruk av PVA-basert kitt for gulv, inkludert de som er laget av tre. Restaurering av bærende tømmerstokker eller brett ved hjelp av polyvinylacetat lar deg utjevne geometrien til gulvbelegget, samt eliminere lommer med biologisk skade, uten å ty til en fullstendig utskifting av belegget. En annen ting er at det skal være en spesiell sammensetning av limkitt med tilsetningsstoffer som gir biologisk restaurering av strukturen.

Påføring av kitt
Påføring av kitt

Hjemmelagetsparkel med PVA

Spakningsmidler utfører i dag mange oppgaver som krever spesielle kombinasjoner av ingredienser i sammensetningen, noe som bekrefter samme eksempel med treforsterkning. Derfor sprer moten for individuelle oppskrifter av disse komposisjonene seg også med forventning om et spesifikt sett med komponenter og samtidig utelukkelse av unødvendige tillegg. Ikke glem at ferdig kitt basert på PVA ikke er billig - omtrent 25-30 rubler / kg. Selvfølgelig vil en hjemmelaget løsning koste mindre.

Så, hva kan du gjøre med egne hender fra polyvinylacetat? Det enkleste alternativet er å kombinere PVA med kritt, som vil fungere som et fyllstoff. I sin rene form kan denne kombinasjonen brukes som sluttsparkel, og for grovarbeid som dekker store områder, bør den fortynnes med sagflis eller spon. En annen oppskrift innebærer å legge til en vannløselig lakk til sammensetningen ovenfor. Et trekk ved denne blandingen vil være høyere elastisitet, som er mer egnet for etterbehandling av ømfintlige overflater.

Forberede overflaten for påføring av sparkel

Leggemasse basert på PVA
Leggemasse basert på PVA

Spesielle forberedelser må gjøres før arbeidet starter. Disse inkluderer fjerning av dype defekter med sprekker, bulker og spon, slipende rengjøring av støv og fjerning av fettflekker. Dessuten vil det helt i begynnelsen være nyttig å utføre feilsøking av overflaten med identifikasjonensvake områder som kan provosere sammenbruddet av det gamle belegget under ytre påvirkning. Videre restaurering av strukturen utføres med sementbasert gips eller spesielle primere. Det er ikke tilrådelig å bruke PVA-basert sparkel til slike oppgaver, siden det er et mer delikat og punktbasert middel for å forberede overflaten for videre dekorativ etterbehandling. Når det gjelder gjenstridige fete og oljeaktige flekker, kan de behandles med aceton, white spirit eller andre organiske løsemidler.

Bruk av teknikk

Det viktigste arbeidsverktøyet er en slikkepott, og det vil være nyttig å ha en bred og smal modell for hånden. Den første vil hjelpe til med etterbehandling av store områder, og den andre vil lette lapping av defekte områder. Teknikken for påføring av PVA-basert sparkel ligner på legging av gips, men justert for et mindre volum. Massen er også fordelt over hele arbeidsområdet med jevne bevegelser. Hvis det fortsatt er ujevnheter eller bulker, må de fylles helt. Nyåpnede sprekker anbefales å forsegle med en monteringspistol med polyuretanskum eller fugemasse. Det optimale sparkellaget er 0,5 mm. Det tar omtrent 24 timer å utvikle styrke for påfølgende etterbehandlingstrinn ved denne tykkelsen.

Påføring av sparkel basert på PVA
Påføring av sparkel basert på PVA

materielle fordeler

De viktigste fordelene med kitt med PVA-lim inkluderer høyplastisitet, allsidighet og mange positive effekter som vises allerede under driften av den ferdige kledningen. Materialet beholder den opprinnelige strukturen til belegget, og gir ikke etter for slitasje og andre mekaniske påvirkninger. Som nevnt i vurderingene av PVA-basert kitt, er det også praktiske fordeler for plasterere. Spesielt blir materialet ikke skittent, lukter ikke og passer lett inn i en gitt form, uten å forårsake ulempe ved fordeling av massen på overflaten.

Materialufullkommenhet

Inkluderingen av polyvinylacetat i sammensetningen av tradisjonell sparkel ga henne flere svakheter. Disse inkluderer følgende:

  • Begrensninger for bruk. Slike belegg anbefales ikke brukt i rom der det råder høy luftfuktighet eller det er planlagt å legge fliser.
  • Lang tørketid. Som allerede nevnt går PVA-basert sparkel gjennom en polymeriseringsperiode på omtrent en dag, mens tradisjonelle formuleringer kan tørke ut i løpet av få timer, noe som reduserer tiden for produksjon av arbeidsaktiviteter.
  • Høye krav til forberedelse. PVA-lim er ekstremt følsomt for tilstanden til overflaten det påføres på. Derfor vil det kun være mulig å oppnå høy vedheft hvis arbeidsbasen er grundig rengjort.

Konklusjon

PVA-basert sparkel
PVA-basert sparkel

Praksisen med å bruke PVA-lim i bygge- og etterarbeid er ikke ny, men i kombinasjon medfyll- og utjevningsblandinger begynte den å bli mye brukt for bare noen få år siden. I løpet av denne tiden ble det dannet spesielle grupper av dette materialet. For eksempel anbefales PVA-basert latexkitt spesielt for ømtålig interiørarbeid, som spesielt er optim alt egnet som underlag for maling og tapet. Hvis vekten er på veggenes beskyttende egenskaper, bør det gis preferanse til akryllimkitt, og for utendørs bruk er det et spesielt segment av fasadeblandinger basert på samme polyvinylacetat. Fordelene med tilsetningsstoffer som følger med PVA-komponenter er forresten spesielt utpregede på overflatene av utvendig kledning av et hus, hvor det legges vekt på en hard innstilling mellom belegg og god vedheft.

Anbefalt: