Sylinderhodefresing: beskrivelse, funksjoner og nyanser av arbeidet

Innholdsfortegnelse:

Sylinderhodefresing: beskrivelse, funksjoner og nyanser av arbeidet
Sylinderhodefresing: beskrivelse, funksjoner og nyanser av arbeidet

Video: Sylinderhodefresing: beskrivelse, funksjoner og nyanser av arbeidet

Video: Sylinderhodefresing: beskrivelse, funksjoner og nyanser av arbeidet
Video: Cylinder Heads Resurfacing 2024, Kan
Anonim

Sylinderhodet i motoren er en ganske spesifikk enhet. Feil i denne mekanismen kan føre til fullstendig ubrukbarhet av kjøretøyet. For eksempel kan brudd på motflaten til sylinderhodet og sylinderblokken være forårsaket av et sammenbrudd av pakningen. Dette fører også til andre problemer. Så frostvæske kommer inn i oljen. Det vil også være olje i ekspansjonstanken og i kjølesystemet. Hvis du betjener en bil med en slik funksjonsfeil, vil motoren dø helt. Derfor må problemet løses snarest. En operasjon som sylinderhodefresing vil bidra til å gjenopprette hodets plan.

Sylinderhodeegenskaper

Sylinderhodet, som nevnt ovenfor, er en av de viktigste komponentene i enhver forbrenningsmotor. Alle hoveddelene av gassfordelingsmekanismen til forbrenningsmotoren er installert i hodet.

for fresing av sylinderhode
for fresing av sylinderhode

Dette er et komplekst element, og lages oftestden er laget av aluminiumslegeringer eller legert støpejern. Slik at sylinderhodet og motorblokken kan samhandle pålitelig med hverandre, utvides bunnen av sylinderhodet, og dets sammenkoblingsplan er perfekt flatt.

Designfunksjoner

Designet inneholder en rekke elementer - disse er tennplugger, dyser, glødeplugger, kamaksler. Ventiler er også integrert i hodet - innløp og innløp. Rekkemotorer er utstyrt med ett sylinderhode, og V-motorer har et eget hode for hver sylinderrad.

Hull på sylinderhodet er nødvendig for montering av injektorer, tennplugger. Ventilfjærer, ventilforinger, støtteskiver, kamaksellagerhus er installert i den øvre nisjen. Også i huset er det hull for montering av inntaks- og eksosmanifolder.

Når er sylinderhodefresing nødvendig?

Så, hensikten med fresing er prosessen med å fullføre overflaten av hodet, som samhandler med sylinderblokken, til de nødvendige kriteriene for sammenkobling av plan.

for fresing
for fresing

Denne operasjonen utføres i to tilfeller. Vanligvis freses hodet ved tuning av motoren. Så de reduserer ofte høyden på sylinderhodet for å øke kompresjonsforholdet til motoren. Dette er ikke aktuelt for vanlige bilister, fordi vanlige sjåfører har nok vanlige egenskaper og muligheter til forbrenningsmotoren.

Ved reparasjon er sylinderhodefresing uunnværlig. Det er obligatorisk. Enhver overhaling av motoren utføres ikke uten denne prosedyren. På en eller annen måte, men hvilken som helst motor minst en gang, men ble utsatt for overoppheting. Og overoppheting påvirker paringsplanet negativt. Ofte er resultatet av overoppheting deformasjonen av blokkhodet. Når det gjelder reparasjonen, kan det være hvilken som helst operasjon. For eksempel fra utskifting av pakninger til reparasjon eller utskifting av kamaksler. Selv en banal brent pakning til blokkhodet er allerede en grunn til behandling.

Er det mulig å frese med egne hender?

Du må forstå at sylinderhodefresing er umulig uten spesialutstyr, eller rettere sagt, uten en fresemaskin. Med en slik maskin i garasjen er driften gjennomførbar. Når det gjelder selve maskinen, er hovedsaken at den i det minste skal være litt "levende". Manuelt kan du bare slipe overflaten hvis pakningen er brent.

Når hodet demonteres fra motoren og monteres på maskinen, er det første som betyr noe tykkelsen på fresen. I dette tilfellet må du finne ut den maksimale reparasjonsdybden for fresing. Dette er angitt i servicedokumentasjonen for bilen. Hvis denne parameteren overholdes, vil det ikke være noen problemer med motoren.

kuttere for fresing av sylinderhodet
kuttere for fresing av sylinderhodet

Ikke prøv å gjøre jobben selv. Moderne sylinderhodefresemaskiner er utstyrt med et programvaresystem som har høy nøyaktighet. Ved øyet vil det ikke være mulig å "fjerne" et lag av metall med en strengt nødvendig tykkelse. Det er mye bedre for nerver og budsjett å bruke tjenestene til profesjonelle.

Hvordan rengjøre overflaten på den gamle pakningen?

Dette må gjøres før sliping og fresing av sylinderhodet. Du trenger en vanlig kniv eller en slipestein fra slipemaskiner. Når de jobber med en stein, gjør de sirkulære bevegelser eller bevegelser i form av en åttefigur. De må være så jevne som mulig.

Etter at du har fjernet restene av pakningen, vil du se hvordan sylinderhodet er deformert. Slik behandling bør utføres til alle uregelmessigheter er utjevnet. Som et resultat må du få mest mulig jevn og helst et speilplan. Dette sikrer en god forsegling.

Hvordan klargjøres sylinderhodet på riktig måte?

Det bør huskes at før du utfører arbeid, må du sjekke flyet. Dette kan gjøres for hånd. For å gjøre dette trenger du et sett med sonder og en vanlig linjal. Sistnevnte plasseres etter tur på hver diagonal i det nedre planet av sylinderhodet og deretter velges en sonde som vil passere mellom linjalen og sammenkoblingsplanet. Denne målemetoden vil ikke gi mye nøyaktighet, men du kan grovt sett forstå hvordan noden er deformert. Vanligvis er planet kraftig deformert i området rundt stemplene, der det er karbonavleiringer, eller på stedet der pakningen er ødelagt.

freser
freser

Det bør også huskes at fresingen av VAZ-sylinderhodet kun skal utføres etter en fullstendig sjekk av enheten for mikrosprekker og andre defekter. Før denne operasjonen må alle defekter elimineres. For å finne sprekker trenger du en spesiell væske - den vil umiddelbart vise defekte områder.

sylinderhodefreser
sylinderhodefreser

Etter å ha påført væsken på overflaten, vent fem minutter eller mer før du vasker den av. Hvis overflaten på sylinderhodet har defekter, vil fargepigmentet tette seg nøyaktig inn i sprekkene. Men dette kan bare avsløre ytre feil.

Cutters

Maskinen er ikke like viktig som et sett med kuttere for å frese et sylinderhode. De vanligste endefresene med femkantede innsatser. De ble produsert i USSR i henhold til GOST 26595-85. Dette er kraftige skjæreverktøy for grovbearbeiding og halvbearbeiding av stål og støpejern. Men denne kutteren er lite egnet for arbeid med rent aluminium. Men om nødvendig kan overflatekvaliteten forbedres. Indekserbare innsatser på disse kutterne har ikke sponstrømningsspor. Platen mottar sjokkbelastninger, men det er ingen overflatekvalitet. Men de samme platene, utstyrt med et slikt spor, gjør det mulig å oppnå en overflate mange ganger bedre. Når det gjelder valget av legeringer, er det ganske lite - du kan finne T5K10 og T15K6 på tilbud

freser for fresing
freser for fresing

For å oppnå bedre resultater ved gjør-det-selv sylinderhodefresing med tilgjengelig verktøy, fjernes 6 kiler fra kutteren og kun to plater er igjen. Ved arbeid på maskinen skal matingen være lav, og omdreiningene skal være høye.

Konklusjon

Uten skikkelig erfaring med å jobbe på fresemaskiner, bør du ikke prøve å frese en så kritisk del som sylinderhodet. Det er best å stole på fagfolk, men du må velge med omhu. Nå leveres tjenester av forskjellige mestere, og ikke alle er like kvalifiserte og erfarne.

Anbefalt: