Grunngrop: beregning og arbeidsprosedyre

Innholdsfortegnelse:

Grunngrop: beregning og arbeidsprosedyre
Grunngrop: beregning og arbeidsprosedyre

Video: Grunngrop: beregning og arbeidsprosedyre

Video: Grunngrop: beregning og arbeidsprosedyre
Video: LCA beregning og dokumentation - webinar 2024, April
Anonim

Formen og dimensjonene til gropen for å støpe fundamentet avhenger av egenskapene til fundamentet og konstruksjonsteknologien. Før du starter slikt arbeid, bør du spørre hvordan du graver en grop for ulike typer fundamenter.

Størrelses- og formvalg

grunngrop
grunngrop

Når det gjelder formen på gropen, er alt enkelt her: arbeiderne må grave et hull i form av et rektangel for platebunnen. Hvis vi snakker om en båndstruktur, bør gropen se ut som en grøft. Ved oppføring av et søyleformet fundament er det utstyrt med groper eller brønner på stedet.

Før du graver en grunngrop, må du beregne dybden. Det bestemmes under hensyntagen til to faktorer: høyden på grunnvannet og nivået av jordfrysing. Dette innebærer behovet for å grave et dypt hull, fordi sålen på basen må begraves i jorden ca. 30 cm under jordens fryselinje.

En annen parameter, som nevnt ovenfor, er grunnvannsnivået. Hanbegrenser dybden på sålen. Dette tyder på at når det graves ned i vannholdig jord, vil det være nødvendig å bygge en holdbar vanntetting rundt strukturen, noe som imidlertid vil øke byggekostnadene.

Til referanse

Det er viktig å passe på at sålen ikke er nærmere grunnvann enn 0,5 m. Ved beregning av dybden må man finne en mellomting mellom disse to parameterne, noe som gjør det vanskelig å bearbeide på byggeplassen.

Beregning av lengde og bredde

utgraving
utgraving

Før du graver en grunngrop, må du bestemme lengden og bredden. De vil avhenge av størrelsen på bygningen og dybden på sålen til strukturen. Alt er klart med dimensjonene til bygningen: parametrene til fundamentet skal være 40 cm mer enn bredden og lengden på fasaden (for dette må du legge til ca 20 cm på hver side). Dette kravet skyldes at fasadefinishen ikke skal henge i tomrommet. Men dimensjonene avhenger av dybden av forekomsten også i det faktum at gropens tverrprofil har form av en trapes. Dette skyldes at veggene under graving må ha skråninger, fordi dette er reglene som er diktert av sikkerhetsforskrifter.

Dimensjonene til huset, økt med 40 cm, vil kun projiseres på bunnen av gropen, mens den øvre delen skal være større enn disse dimensjonene med en mengde lik dybden på sålen til strukturen. Dette lar deg opprettholde proporsjoner med en 45-graders vegghelling, som vil beskytte veggene mot smuldrende jord.

På null nivå vil bredden og lengden på gropen værelik lengden og bredden på huset, som øker med dybden av gropen. På nivå med fundamentet vil dimensjonene til gropen falle sammen med parametrene til fasaden, økt med 40 cm. Hvis basen utdypes med 0,5 m, kan denne regelen neglisjeres, mens gropen vil ha vertikal vegger.

Rekkefølgen på arbeid på grunngropen for stripefundament

gropgjerde
gropgjerde

Konstruksjonen av et stripefundament innebærer bygging av et fundament ved hjelp av en monolittisk fylling. Noen ganger brukes murstein eller blokkmur. Slike teknologier innebærer å grave en grunngrop i form av en grøft, som er gravd ned i jorda.

Forskaling er montert i den indre delen av rommet. Utvendige mål på grøften øker med 0,4 m i forhold til selve husets bredde og lengde. Bredden på grøften beregnes under hensyntagen til bredden på veggene, som det legges til 0,5 m for gapet for installasjon av forskalingen. Minste beltebredde er 400 mm og minste grøftbredde er 1m.

Før du graver en grunngrop, må du skissere dimensjonene til hullet i bakken på byggeplassen. Før du reiser et stripefundament, bør 30 cm av et lag med fruktbar jord fjernes fra stedet. Dette vil ikke bare rette opp avlastningen av stedet, men også redde utbyggere fra problemer med jordorganisk materiale. Det er nødvendig å begynne å grave en grøft fra høyeste vinkel. Du bør gå dypt ned i bakken langs hele omkretsen.

Når graving brukes manuelt arbeid eller tungt utstyr som en gravemaskin. Dybden på gropen skal kontrolleres medved hjelp av milepæler som er nedsenket i hjørnene av skyttergravene, danner de en profil. Hvis veggene i gropen i form av en grøft vil utdypes med mer enn 0,5 m, bør de forsterkes med skjold, som holdes av staker nedenfra og ovenfra - av stivere som er installert i form av tverrstenger. Etter at forskalingen er installert, fjernes disse avstandsstykkene.

Når du graver en grunngrop, lagres en del av den utvunnede jorda vekk fra kanten av grøften. Dette gjelder spesielt for sandkomponenten. Den bør ikke stå nærmere enn 7 m fra gropen. Du kan bruke den utgravde jorda til utfylling og drenering. Resten av jordmassen må imidlertid kastes, du kan bruke den på et landskapsapparat.

Grop for platekonstruksjon

grunngrop
grunngrop

Ved graving av en grop hvor det skal legges plateunderlag er det nødvendig å klargjøre en rektangulær grop, men dette bør gjøres etter andre regler. Dimensjonene til gropen vil være lik lengden og bredden på fasaden til bygningen. Men dette gjelder bare for grunne konstruksjoner. Ellers bør høyden på fundamentet legges til fasadens lengde.

Utviklingen bør utføres i trinn, gradvis fjerning av 0,5 m av jordlaget. Dimensjonene til hvert trinn skal være 0,5 m mindre enn det forrige. I prosessen med å grave vil det dannes trinn på veggene, hvis høyde er 0,5 m. Når det gjelder bredden deres, er den 25 cm. Jordarbeid ikke involvere bruk av manuelt arbeid, siden det er umulig. Du må bestille tungt utstyr på forhånd:

  • dumperbiler;
  • bulldozere;
  • gravemaskiner.

Arbeidsmetodikk

utgravningsberegning
utgravningsberegning

Prosessen med å tilrettelegge en grop for selve en platestruktur er som følger: i første trinn fjernes 30 cm fruktbar jord fra byggeplassen. Dette må gjøres på stedet for den fremtidige basen. Dette kravet skyldes det faktum at råttent organisk materiale kan forringe ytelsen til fundamentet. På en flat og rengjort overflate er det nødvendig å bruke nulldimensjonene til gropen, dette bør inkludere lengden og bredden. Langs disse grensene er det nødvendig å foreta den første utgravingen, som skal utdypes med 0,5 m.

Det er nødvendig å fjerne jorda fra den sentrale delen av gropen, gradvis bevege seg mot kantene på byggeplassen. Når det første laget er utviklet, kan du gå videre til det andre. Kantene bør legges i dimensjonene til det første laget og reduseres med 25 cm. Disse handlingene bør fortsettes til du når bunnen av gropen, som er plattformen for å helle sålen.

Den utvunnede jorda er sortert i to deler. Den første er sandjord, som ligger ved avgrensningen av gropen og skal brukes til utfylling. Den andre delen må tas ut av siden.

Grop for kolonnebase

klippegropen
klippegropen

Når beregningen av gropen er utført i henhold til skjemaet ovenfor, kan du gå videre til jordarbeid. For en søyleformet base,forberede grunne grøfter opp til 0,5 m. De vil bli åpnet langs grensene til fasaden til den fremtidige bygningen. I bunnen av grøften bør det lages spesielle utsparinger i form av groper. De er nødvendige for å installere mellom- og hjørnestolper.

Anbefalinger fra en arbeidsspesialist

gravedybde
gravedybde

Fra stedet, som i tilfellene beskrevet ovenfor, bør det fruktbare jordlaget fjernes, utdypes med 30 cm. En grøft på 0,5 m bør graves langs de plasserte kantene. Minimumsbredden bør være 70 cm. Maksimal verdi er 100 cm. I dette tilfellet bør du også være interessert i dybden på gropen. Det blir 0,5 m til gropene. Deres dimensjoner er 0,5 x 0,5 m. De utføres i bunnen av grøften fra hjørnene. Avstanden mellom støttene vil være maksim alt 2 m. Minimumsverdien er 1,5 m.

Sålen vil bli tømt i gropene for fremtidige støtter. Dybden av gropen bestemmes av milepæler. Jorden som er bearbeidet plasseres innenfor omkretsen av skyttergravene, den vil bli brukt til å fylle de indre bihulene. Hvis du arrangerer et haugfundament, er det ikke nødvendig med en grop. Peler installeres i brønner som er forhåndsboret med manuelt eller mekanisk verktøy. Det særegne ved denne prosessen kommer til uttrykk i de ubestridelige teknologiske fordelene med dette bladet.

Sanitære normer og regler

Hvis du begynte å bygge et hus, må du først grave en grunngrop. SNiP for dette må overholdes. Etter å ha gjennomgått dem, kan du forstå at fundamentgropen er nødvendig for å fylle stabiliseringsputen og posisjonenkonstruksjoner under bakkenivå. Vanligvis er styrken til jorda ikke nok. Noen ganger er grunnvannet for høyt i territoriet. Men i alle fall er teknologien for å lage en pute ikke ledsaget av kompleksitet, og fordelene er svært betydelige.

SNiP 3.02.01-87 slår fast at det er nesten umulig å utvikle jord om vinteren, og mekanisk utvikling vil ikke gå bra. Jordtransport og fjerning vil være komplisert. Hvis du planlegger å utføre arbeid om vinteren, vil alle prosesser bli bremset. Tidsbruken kan dobles på grunn av utgravningens varighet.

Base Guard Technology

For å unngå alvorlige konsekvenser, brukes ofte gropgjerde. For å gjøre dette brukes teknologien for montering av tunger. Dette lokaliserer innsynkning av jorda og utelukker dens karakteristiske endringer. De forekommer bare innen byggearbeid. Andre bygninger med et slikt gjerde er beskyttet mot skader og deformasjoner.

Teknikken er å installere peler som er laget av forskjellige materialer. De er ved siden av hverandre. Gropen kan festes ved hjelp av støtter i form av midlertidige gjerder. Dette gjelder trepeler, som til slutt mister sin integritet, så de brukes sjelden. I økende grad velger utbyggere metallspuntpeler som kan gjenbrukes.

Anbefalt: