Montering av skyvedører: trinnvise instruksjoner

Innholdsfortegnelse:

Montering av skyvedører: trinnvise instruksjoner
Montering av skyvedører: trinnvise instruksjoner

Video: Montering av skyvedører: trinnvise instruksjoner

Video: Montering av skyvedører: trinnvise instruksjoner
Video: How to Install 350 Series Sliding Patio Door 2024, April
Anonim

Det er vanskelig å forestille seg livet vårt uten dører. Deres formål er å slippe oss fritt gjennom veggene, og begrense denne muligheten for utenforstående om ønskelig: mennesker, dyr, lukter eller dårlig vær. Tilstede i hvert hjem begrenser disse vaktene for komfort og sikkerhet, som for å betale for arbeidet deres, ofte det nyttige området i rommet på grunn av åpningsradiusen, og jo bredere åpningen er blokkert av døren, større disse tapene. Nylig har prinsippet om "gratis planlegging" blitt brukt aktivt i konstruksjonen, når rommet inne er en tom boks, uten bærende vegger og andre skillevegger. Denne metoden er gunstig både for utvikleren (på grunn av reduksjonen av fristen for ferdigstillelse av objektet) og sluttbrukeren, slik at du kan utstyre en leilighet eller kontor etter din smak og farge. Samtidig oppstår uunngåelig spørsmålet om rasjonell og estetisk soneinndeling av lokalene.

Leilighet er for mennesker, ikke dører

En utmerket løsning i dette tilfellet ville være installasjon av skillevegger, skyvedører, rulleskodder eller trekkspilldører, som i tillegg til designens letthet og funksjonalitet, tillater betydeligøke bruksarealet. På sin side, for standard små leiligheter, under forhold med begrenset ledig plass, kan denne metoden for å dele rom nesten bli et universalmiddel. I tillegg vil montering av skyvedører i glass med speilbase utvide plassen visuelt, og takket være den reflekterende effekten vil det gjøre rommet lysere.

Glass skyvedører
Glass skyvedører

Hvordan fungerer det?

I et skyvesystem (også k alt romdører) glir en rulledør langs en eller to skinner festet langs veggen, og gjemmer seg bak en av sidene når den åpnes. Samtidig, både for installasjon av en enfløyet skyvedør, og i tilfelle av to dørblader, forblir installasjonsteknologien den samme og avhenger bare av lengden på føringene og tilgjengeligheten av plass til å plassere dørblader. Et utbredt alternativ er når døren går innenfor veggen, inn i den såk alte dørlommen eller pennalet. Denne metoden, til tross for den ekstra kompleksiteten av installasjonen, lar deg sikre integriteten til utformingen av rommet og beskytter overflaten av døren mot utilsiktet skade.

Monteringsmuligheter for skyvedør
Monteringsmuligheter for skyvedør

Fordeler i forhold til konkurrenter

I tillegg til å spare plass, er et stort pluss med skyvemekanismer, før den samme trekkspilldøren, muligheten til å bruke et blad som ligner på vanlige slagdører, med deres enorme utvalg (både i utseende og materiale). I dette aspektet er det imidlertid bare en roterende dør som kan konkurrere med et skyvesystemden er mye dyrere og vanskeligere å installere, og den tar også opp mer plass når den åpnes.

Hvis veggene, gulvet og døråpningen har en ideell geometri, så er prosessen med å installere gjør-det-selv-skyvedører på en viss måte enda enklere enn tradisjonell installasjon, noe som forklares med store toleranser når parrende overflater. Som nevnt ovenfor, brukes to metoder for å arrangere dører: langs og inne i veggen. La oss dvele ved hvert av disse alternativene etter å ha behandlet installasjonsprosessen trinn for trinn.

Instruksjoner for montering av skyvedør langs veggen

Det første trinnet er å frigjøre åpningen fra den gamle døren (hvis montert), inkludert pynt og boks. Uavhengig av installasjonsmetode, krever pre-installasjonsfasen at veggene er perfekt på linje rundt døråpningen.

Forbereder døråpningen

Dørens åpning må ha en klar geometri: sideskråningene tilsvarer vertikalen, og dens øvre del må være parallell med gulvet og horisonten (bruk et målebånd, et bygningsnivå og en loddlinje å sjekke). Den tillatte forskjellen både horisont alt og vertik alt er ikke mer enn 5 mm langs hele åpningens lengde. Deretter, ved hjelp av selvskruende skruer eller flytende spiker, er det festet ekstra strimler som dørlister er montert på. Den resulterende størrelsen på åpningen må være fullstendig, uten hull, overlappet av det hengslede dørbladet, med tanke på rullemekanismen. Høyden velges slik at avstanden mellom bunnen av døren og gulvet etter montering er 5-6 mm, noe som er viktig å forbedrelydisolering.

Ved å bruke den lange regelen må du sørge for at veggen (mot åpningen av døren) er i samme plan som åpningen som blokkeres.

Plassere skinner og sette sammen glidesystemet

Nå begynner vi å installere skyvedørsmekanismen, som er et sett bestående av en metallprofil, et par rullevogner, en nedre føring, bevegelsesbegrensere og festemidler. Valget av et kvalitetsskyvesystem er svært viktig for jevn og holdbar drift av hele dørenheten.

Ved flytting av døren langs veggen brukes som regel én (øvre) styreskinne, lengden på denne skal være minst to ganger bredden av dørbladet (og det er bedre å overskrid den med 100-150 mm). Produsenter tilbyr profiler i 2, 3, 4 og 6 meters lengder, som ofte er utstyrt med hakk som bestemmer ønsket størrelse på føringen for å passe til en eller annen standard dørbredde.

  • I en avstand på 60 mm, parallelt med den øvre skråningen av åpningen, er det montert braketter for å feste profilen på veggen, hvis rolle kan utføres av en ekstern pakning, som er en furubjelke med et tverrsnitt på 50x70 mm, lik lengde med føringsprofilen. Det er nødvendig å feste støtteelementene sikkert, da de vil holde hele strukturen. For å unngå forvrengning og blokkering av døren, er det ekstremt viktig å opprettholde det horisontale nivået til brakettene (fjernlegging) og deres strenge parallellitet til gulvet.
  • Guideprofilen festes i bunnen med skruerbjelke i en avstand på 5-10 mm fra veggens plan (platebånd).
  • I den øvre enden av dørbladet, ved hjelp av selvskruende skruer, monteres ruller for skyvedører. De plasseres på begge sider i en avstand på 100-110 mm fra kantene til den bevegelige delens festeakse.
  • Den nedre føringen gir døren ekstra stabilitet og kan, avhengig av konfigurasjonen, se ut som en C-brakett eller et merke. I det andre tilfellet, ved hjelp av en fres eller bor og en meisel, er det nødvendig å velge et spor langs hele lengden av den nedre enden av døren, et par millimeter større enn tykkelsen på styreflagget.
Bunnskinne for skyvedør
Bunnskinne for skyvedør

Henging og etterbehandling av døren

  • Deretter monteres bevegelsesbegrenseren og gummistøtdemperen i aluminiumsføringen, som kan bevege seg fritt langs skinnen og er stivt festet etter oppheng av dørbladet.
  • Deretter, hvis det er ledig plass langs veggen, føres rullevognene inn i profilen, og holder døren festet til dem i hengende stilling. Installasjonen fullføres ved å installere en gjensidig støtdemper og en plugg. Før oppheng er det nødvendig å rengjøre føringen grundig for rusk og andre fremmedlegemer som hindrer vognenes frie bevegelse.
https://www.gjohns.co.uk/herkules-120-sliding-door-gear-system-with-ball-bearing-rollers-for-timber-doors-up-to-120kg-in-weight.html
https://www.gjohns.co.uk/herkules-120-sliding-door-gear-system-with-ball-bearing-rollers-for-timber-doors-up-to-120kg-in-weight.html
  • Når plassen er begrenset, festes profilen til avstandsstykket (parentes)umiddelbart sammen med dørblad og bevegelsesbegrensere. I dette tilfellet, for høykvalitets fiksering av strukturen, er det bedre å jobbe med en assistent, for å oppnå perfekt overholdelse av horisonten og ensartet innrykk fra veggen langs hele profilens lengde (som det er praktisk å bruke en mal laget av treklosser forberedt på forhånd).
  • Deretter sjekker de hvor lett det er å skyve døren langs veggen, og ved ujevn fremdrift eller liten skjevhet, ved hjelp av justeringsskruene på rullevognene, finjusterer de posisjonen til døren blad til den ideelle tilstanden. For å unngå å løsne festene (etter justering av døren), anbefales det å behandle trimskruene med lim eller tetningsmiddel.
  • Neste trinn er å installere den nedre føringsbraketten, og plassere den i midten av dørslaget slik at føringen alltid er i inngrep med den i enhver posisjon av dørbladet. I alle fall må festepunktet være utenfor døråpningen (ved siden av skråningen som døren åpnes mot).
  • Nå kan du installere håndtak, en lås (om nødvendig) og en dekorativ stang som lukker skyvemekanismen, som må være avtagbar for å tillate vedlikehold og justering av rullevogner.

Skjul dører i veggen

For den andre installasjonsmetoden (ved å bruke en "dørlomme"), la oss bli kjent med instruksjonene for montering av skyvedører i veggen, som skiller seg fra det første alternativet bare i et ekstra, om enn svært alvorlig, volumbyggearbeid. Festingen av selve skyvemekanismen ligner på prosessen ovenfor.

Først må du bestemme deg for prinsippet om å danne en "dørlomme", og her, avhengig av en rekke faktorer, er det to alternativer:

  1. Strukturen er laget på stedet for en stor døråpning, minst to ganger bredden av den installerte døren (slik at du kan plassere et dørblad og et pennal i den). I dette tilfellet dannes en hul ramme på begge sider av døren, som etterligner en blank vegg fra utsiden.
  2. En eksisterende vegg med tilstrekkelig bredde brukes som den ene siden av "dørlommen". Men dette betyr slett ikke å spare materialer og forenkle installasjonen, siden for å skape en visuell integritet av veggen, må rammen monteres over hele området både over dørkarmen og i retningen der det vil være ingen pennal.

Den første måten å danne et "hemmelig tilfluktsrom" for å installere skyvedører med egne hender er å foretrekke, da det lar deg gjøre rammen mindre massiv, ikke kan skilles i tykkelse fra en vanlig vegg, og er oftest brukt i nye bygg, spesielt under forhold med "fri planlegging".

Å bryte - ikke å bygge, eller nyansene ved å utvide døråpningen

Hvis du er en tilhenger av skjønnhetsprinsippet, som krever ofre, må du jobbe hardt for å utvide døråpningen til ønsket bredde. Det viktigste er å ta hensyn til noen viktige aspekter:

  • Kapital er en vegg eller bare en skillevegg. I det første tilfellet må duytterligere tiltak for å styrke bæreevnen til den utvidbare åpningen (men det er tryggere å bruke muligheten for et pennal festet til veggen).
  • For å unngå ytterligere problemer, sørg for at det ikke er elektrisk, rørleggerarbeid eller andre tjenester inne i veggen som skal fjernes (sjekk husplanen, bruk en ledningsdetektor om nødvendig).
  • Finn ut om du vil trenge en elektrisk, nettverks- eller antennekontakt på veggen med en dørlomme, i så fall må du forberede ledningene på forhånd.

Arrangement av dørkasse med egne hender

Materialet for å lage rammen kan være galvaniserte bygningsprofiler eller en trebjelke av passende størrelse, som festes langs omkretsen av den fremtidige "dørlommen" i to parallelle rader. Når du bruker en eksisterende vegg, vil en rad være nødvendig, men den må monteres over hele området, minus døråpningen. Teknologien for å reise en falsk veggramme ligner på opprettelsen av en gipsplateskillevegg og innebærer installasjon av vertikale stativer med en stigning på 400-600 mm, festet sammen med hoppere for å øke strukturens stivhet. For ikke veldig tunge dører (opptil åtti kilo), hvis det er nødvendig å danne den øvre delen av åpningen, brukes et tømmer med en sidebredde på omtrent 50 mm, og med høyere belastning er rammen sveiset (som neppe er berettiget i et privat hus eller leilighet).

Montering av dør i dørlomme
Montering av dør i dørlomme

Avstanden mellom radene skal garantere en uhindretbevegelse av dørbladet og er som regel anordnet 20 mm bredere enn tykkelsen på døren. Nisjens dybde skal tilsvare bredden på rammen gjemt i den med en liten margin (5-10 cm).

Ikke glem å gi en plass og lage en ramme for å skjule skyvemekanismen også. Dette krever enten å øke høyden på åpningen eller bruke et kortere dørblad.

Deretter monterer du skyvemekanismen og monterer skyvedøren på samme måte som ovenfor. Den eneste forskjellen er at føringsprofilen ikke må festes til avstandsstykket eller braketten, men direkte på midten og langs toppen av døråpningsskråningen eller støttestangen.

Så monterer de håndtak og låser, fester bekledningsmaterialet til rammen og fullfører veggene.

Montering av ferdig koffert til døren

Spesialbutikker tilbyr komplette løsninger for skyvesystemer, inkludert både en skyvemekanisme og en innebygd enhet. Installasjonen er nesten identisk med installasjonen av en konvensjonell dørramme, og kommer ned til stiv festing av den ferdige kassen til veggen eller montering i døråpningen, og observerer den strenge plasseringen av alle komponentene i settet. Som regel utføres festing ved hjelp av monteringsskum, som har en liten utvidelse. Installer deretter guider, dørblad, håndtak, lås,gips og listen fortsetter.

Montering av en prefabrikkert dørlomme
Montering av en prefabrikkert dørlomme

Ikke gjør deg selv til et idol: hva kan du forvente av skyvesystemer

Ved montering av skyvedører er det mulig å bruke to skyvesystemer som, parallelt plassert, støtter dørbladet ovenfra og nedenfra. Denne installasjonsmetoden gjør det mulig å motstå betydelige belastninger og brukes som regel med en betydelig vekt på døren (mer enn 80 kg). For høykvalitets gliding i et slikt system kreves imidlertid den ideelle symmetrien til begge føringene, og den nedre skinnen, for ikke å snuble når du går, må senkes ned i gulvet og være på samme nivå som gulvdekke. I tillegg kan det uunngåelige rusk og små gjenstander som kommer inn i den nedre profilen lett skade rullene og deaktivere hele åpningsmekanismen.

Ulemper med å installere en dør med bunnspor
Ulemper med å installere en dør med bunnspor

Skyvedørssystemer krever en ideell veggoverflate og høy presisjon under montering, de er mindre pålitelige enn klassiske slagdører, mer støyende når de åpnes, og beskytter rommet mot fremmedlukter og -lyder verre.

Likevel, omhyggelig montering, bruk av høykvalitets skyvemekanismer, montering av ekstra tetninger i skjøtene er i det meste i stand til å utjevne disse manglene, og takket være høy ergonomi og stilig design, skyvedørsystemer har fått anerkjennelse og er mye brukt over hele verden.

Anbefalt: