Brønnhus

Innholdsfortegnelse:

Brønnhus
Brønnhus

Video: Brønnhus

Video: Brønnhus
Video: Hvordan bygge brønnhus 2024, April
Anonim

Føringsrøret til en brønn brukes under boringen. Oppgavene til dette elementet er å begrense utskillelsen av jorda innover. Installer strengen i hullet som opprinnelig er boret.

På sluttstadiet helles betong i rommet mellom borehullsveggen og foringsrørstrengen. Som du kan finne ut mer om nedenfor. Videre installasjon av utstyret er ledsaget av installasjon av enheter i foringsrøret, som må velges under hensyntagen til forholdene i prosjektet. Den vil inneholde diameteren og størrelsen på hullet.

Hvordan velge diameter

foringsrør streng
foringsrør streng

Diameter på foringsrørstreng påvirker brønnytelsen. Jo høyere denne parameteren er, jo mer vann kan oppnås. For å redusere forbruket er det nødvendig å bestemme den minste diameteren som vil kunne møte familiens behov i vann. Disse parameterne er nødvendige for riktig valg av foringsrør.

Topp vannforbruk for et landsted eller hytte kan bestemmes ved å beregne antall forbrukspunkter. Det kan være et kjøkken, vanning av tomten, en vaskemaskin og et bad. I dette scenariet vil toppvannforbruket være ca. 3 m3/t. Hvis vi snakker om et hus eller en hytte, vil denne parameteren variere fra 4 til 8 m3/h.

Beregning av diameter

brønnhus
brønnhus

Beregning av foringsrørstrenger må utføres, forsøk på å beregne diameteren, som vil avhenge av det nedsenkbare pumpeutstyret som brukes. Hvis søylen er plassert i et landsted hvor vannforbruket er ca. 3 m3/h, bør det brukes en 75 mm pumpe. Hvis strømningshastigheten økes til 8 m3/t, bør pumpediameteren være 102 mm. Noen ganger hender det at akviferen er preget av økt dynamisk eller statisk vannstand, i så fall må pumpen henge i røret.

Valget av rørdiameter for en 75 mm pumpe bør være som følger: 75 + 4 + 8=87. Der 4 er klaringen mellom søylen og utstyret, mens 8 er veggtykkelsen på røret. På grunn av det faktum at foringsrøret har standarddimensjoner, er det nødvendig å velge parametere som er nærmest de beregnede. For eksempel er 89, 108 eller 114 mm best egnet for 87 mm.

Det vil være nødvendig å utstyre en brønn for den valgte diameteren, dette alternativet vil anses som det mest økonomiske. Hvis du velger en 102 mm pumpe, må beregninger for den gjøres i henhold til metoden beskrevet ovenfor. Legg til 4 og 8 mm til denne parameteren, som vil gi deg 114 mm.

Når du velger foringsrør til denne saken, kan du foretrekke 114 mm, men eksperter anbefaler å kjøpe rør med margin i diameter, som et resultat kan du kjøpeforingsrør, hvis diameter varierer fra 127 til 133 mm.

Casing pipe cementing

foringsrør sementering
foringsrør sementering

Sementering av foringsrør kan utføres i henhold til en av flere ordninger. Den første kalles direkte og involverer injeksjon av blandingen i kolonnen med passasjen til skoen. Løsningen går inn i ringrommet og fylles fra bunnen og opp. Den andre ordningen kalles omvendt og kjennetegnes ved tilførsel av blandingen fra overflaten. Den opplastede komposisjonen flyttes fra topp til bunn.

Når det gjelder industriell skala, brukes den første metoden oftest. I dette tilfellet utføres sementering i ett trinn, hvor volumet av løsningen presses umiddelbart. Når foringsrøret har en imponerende lengde, ty til to-trinns sementering. Arbeidsfronten er i dette tilfellet delt inn i intervaller som utføres ved hjelp av utstyret etter tur.

En tilleggsmetode for sementering er krage, som brukes når det er nødvendig å beskytte en del av stammen mot penetrering av løsningen. Mansjetten isolerer området som ligger i intervallet til den produktive formasjonen. Det finnes måter å fylle hemmelige kolonner og seksjoner med mørtel, som er tildelt en egen gruppe.

Forberedelse av utstyr for sementering

løpende foringsrørstrenger
løpende foringsrørstrenger

Følgende utstyr kan være nødvendig for søylesementeringsarbeid:

  • sementeringsenheter;
  • sementblandingsutstyr;
  • sementeringshode;
  • påfyllingsplugger.

Sementeringsenheter er nødvendige for å klargjøre sementen og dytte slurryen inn i brønnen under trykk. Sementblandemaskiner brukes til samme formål, men sementeringshodet er nødvendig for å vaske hullet og sementere veggene.

Plugger brukes hvis du vil ty til totrinns sementering. Noen ganger kreves det også lite utstyr til arbeid, nemlig:

  • fleksible metallslanger;
  • høytrykkskraner;
  • enheter for løsningsdistribusjon.

Hva er målene med sementering

foringsstrengberegning
foringsstrengberegning

Sementering gjøres for å fortrenge borevæske fra ringrommet. Sementslammet stiger til en viss høyde, som er spesifisert i de foreløpige beregningene. Sementeringsteknologi gir:

  • fortrengning av spylevæske;
  • beskyttelse av løsningen mot inntrengning av spylevæske;
  • fylle intervallet til stammen med mørtel i hele lengden;
  • utmerket vedheft av sementstein til borehullsvegger.

Hvis brønnforingsrøret er godt sementert, vil dette øke holdbarheten til dype strukturer og levetiden på produksjonen, samt driften.

Kjøring av foringsrør: forberedelse

foringsrør diametre
foringsrør diametre

Noen dager før foringsrøret kjøres, skal det leveres til riggen. Lossing bør utføres i henhold til spesielle rullereller med kran. Det er strengt forbudt å dumpe foringsrør under lossing.

Ved inspeksjon før du starter installasjonen av røret, sjekk for deformasjon av koblingene, krumning, delaminering av materialet, tilstedeværelse av hakk og kuttede ender. Rørene må kontrolleres for ovalitet og deretter legges på brua i rekkefølge etter løpesekvens. Foringsstrenger skal kjøres etter nummerering av elementene, samt måling med stålmålebånd.

Forbereder stammen

foringsrør
foringsrør

For å unngå komplikasjoner ved kjøring av strengen, er det nødvendig å klargjøre brønnhullet. Typene og omfanget av arbeid vil avhenge av tilstanden til borehullet, lengden på den åpne delen og kompleksiteten til den geologiske delen. Det er nødvendig å bestemme intervallene der vanskeligheter er notert når du senker verktøyet. Dette kan være avsatsformasjoner, innsnevringssoner i stammen og bøyningsområder.

Før utjevning av egenskapene til spylevæsken må brønnen spyles. Varigheten av denne prosessen bør være to sykluser eller mer. Til slutt tilsettes grafitt eller olje til borevæsken for å lette driften av foringsrøret.

Casing run

På neste trinn senkes foringsrørstrengen ned i brønnen, til dette brukes sentralisatorer, skrapere og turbulatorer. Under nedstigning er det viktig å overvåke overholdelse av rekkefølgen for å fullføre strengen, med hensyn til planen for stålstyrkegrupper og rørveggtykkelse.

Bunnen av foringsrøret, som inkluderer skoen, går inn i brønnen først. Bunnelementerdeler av kolonnen må behandles med et herdende smøremiddel basert på epoksyharpiks. Bruk av en tilbakeslagsventil i dette tilfellet er obligatorisk, noe som er sant hvis det er gassshow i brønnen.

Rør leveres til brønnhodet i prioritert rekkefølge, og før de bygges males de. En stiv sylindrisk mal skal komme inn i røret fra siden av koblingen. Ved senking av foringsrøret er det nødvendig å føre oversikt over rørene som bygges opp, med angivelse av elementnummer, stålstyrkegruppe, rørlengde, veggtykkelse. Det er viktig å merke seg den endelige lengden på røret og dens totale vekt.

Konklusjon

Rør laget av forskjellige materialer brukes som foringsrør, dette kan være plast-, tre-, metall- og asbest-sementprodukter. Plastelementer har den siste tiden blitt populært, dette tilrettelegges av høy ytelse.