Vanntetting av et bad under en flis - hva er bedre? Vanntettingsanordning, valg av materialer

Innholdsfortegnelse:

Vanntetting av et bad under en flis - hva er bedre? Vanntettingsanordning, valg av materialer
Vanntetting av et bad under en flis - hva er bedre? Vanntettingsanordning, valg av materialer

Video: Vanntetting av et bad under en flis - hva er bedre? Vanntettingsanordning, valg av materialer

Video: Vanntetting av et bad under en flis - hva er bedre? Vanntettingsanordning, valg av materialer
Video: Why I Waterproof Bathroom Floors 2024, April
Anonim

Badet i en leilighet (eller et hus) er rommet som er preget av en ganske spesifikk driftsmodus. Kondensat som oppsto som et resultat av temperatursvingninger, sprut, utilsiktet vannsøl - alle disse faktorene tester konstant og systematisk styrken til vegg- og gulvkledning, trenger inn i teknologiske sømmer.

vanntetting av bad under fliser som er bedre
vanntetting av bad under fliser som er bedre

Vann som samler seg i skjøtene av strukturer under fliser, i områdene for tilkobling og passasje av rør, skaper de mest komfortable forholdene for å leve og reproduksjon av hele kolonier av sopp og bakterier. Resultatene av langvarig eksponering for disse "leietakerne" er skadede vegger og tak i selve rommet, forgiftning med vertsgifter. For å unngå alle disse grusomhetene, er obligatorisk vanntetting av badet under flisene nødvendig. Hva er bestegnet for disse formålene? Dette er noe å tenke på.

Mest etterspurte innhold

Vann har ødeleggende kraft. Og sannsynligvis, så lenge menneskeheten eksisterer, er den like mye i motsetning til vannelementet. Til dags dato finnes det en rekke vanntettingsmaterialer. De typene forbrukerne etterspør mest er som følger:

- plater, paneler for å lage et vannavstøtende belegg;

- fleksible materialer som kan sveises eller limes;

- malematerialer og deigaktige blandinger for belegg (vegger og gulv på badet som er behandlet på denne måten er dekket med et vanntettingslag på opptil 1,5 cm tykt);

- sprayede sammensetninger danner skumsement- eller skumbarrierer mot vann;

- spesiell vanntettingspuss, og samtidig utjevning av vertikale flater;

- materialer mettet med hydrofobe komponenter og forsterkende fiber;

- impregneringer og injeksjoner som kan endre strukturen til porøse byggematerialer (konsekvens - økte fuktbestandige egenskaper og styrke)

Utvalgskriterier

Avhengig av de tekniske egenskapene til rommet der arbeidet skal utføres, velg en type, og gjerne to materialer som fungerer perfekt sammen. Det kan være ganske vanskelig (spesielt for en ikke-spesialist) å bestemme seg for alternativene som best løser problemet med vanntetting av et bad. Men husk følgende:

- fuktsikring av sanitæranlegg i huset krever ikke samme kraftige vanntetting,som grunnlaget for en bygning;

- det må tas i betraktning at hvis badet er vanntett med egne hender, bør ikke teknologien være for komplisert;

- prisen på utgaven har også betydning, fordi forbruksvarer kan være veldig, veldig dyrt.

Sammenligner vi alle disse faktorene, kan vi som regel konkludere med at belegg og liming vil være det mest akseptable for vanntetting av bad og bad. For å utføre denne typen arbeid i dag produseres det mange forskjellige materialer og ferdige produkter som skiller seg fra hverandre i sammensetning, pris og teknologi.

Definisjon av arbeidsomfang

Det er svært mange muligheter for å utføre fuktsikringsarbeid i sanitæranlegg. De er intet mindre enn de materialene som er kjent og tilgjengelig i dag, ved hjelp av hvilke blir badet vanntett under flisene. Hva er bedre, hva bør du foretrekke?

Det er tre grunnleggende faktorer som bestemmer arbeidsområdene og området for kommende behandling. På badet kan du beskytte deg mot de skadelige effektene av vann:

- bare en horisontal overflate (gulv), som uten feil danner små støtfangere (≈ 10 cm) langs veggene;

- etasje og områder rundt sanitæranlegg (badekar, dusjer, servanter osv.);

- gulv og vegger fullstendig, med bearbeiding av skillevegger i hele høyden.

gjør-det-selv vanntetting av bad
gjør-det-selv vanntetting av bad

Behovet for å foretrekke én type vanntetting på forhånd er relatert til hvordan den skal lagesvannavvisende barriere. Det samme materialet kan påføres overflater horisont alt og vertik alt på helt forskjellige måter.

Vanntetting med belegg

Denne typen vanntetting er et enkelt- eller flerlagsbelegg med en tykkelse på 1 mm til flere centimeter, som lages ved å påføre en plastsammensetning på en overflate som er beskyttet mot fuktighet.

baderomsgulv
baderomsgulv

Hvis badet er vanntett med belegg, brukes følgende typer materialer:

- Maleprodukter som lager en tynn beskyttende film på overflaten: bitumen fortynnet til flytende tilstand, mastikk av samme type, vannavstøtende forbindelser for bearbeiding av tre- og metallstrukturer (lakk, maling). På vertikale overflater påføres slike materialer i to lag med en børste eller rulle. Sammensetningen helles ganske enkelt på gulvet og fordeles jevnt med en nal.

- Bituminøs mastikk, deigaktige sammensetninger basert på oksidert bitumen med tilsetning av modifiserende tilsetningsstoffer som minimerer toksisitet og øker elastisitet og styrkeegenskaper.

Dekket vanntetting, som skaper en sammenhengende, sømløs overflate på det behandlede området, bør foretrekkes i tilfeller hvor avretting er nødvendig på badet.

Grunnleggende prinsipper for belegg

Først må du fjerne alt konstruksjonsrester og rense overflaten for gamle, tidligere påførte belegg, lakk, maling og oljer, reparere alle eksisterende skader. Deretter må du brodere minst 2 cm alle leddeneplater, paneler, grensesnittlinjer for vegger og tak. De ferdige langsgående strobene avfettes, og en selvklebende vanntettingssnor legges i dem (det flytende gulvet på badet behandles også). Videre, i henhold til instruksjonene, limes et spesielt forseglingstape over ledningen. Neste trinn er selve belegget av overflatene som er planlagt for bearbeiding. Prosessen avsluttes med pussing med det formål å avrette og støpe avrettingsmassen.

Det er tillatt å erstatte vanntettingssnoren med en silikonmasse pakket i rør. Prosessen med å fylle stroben med silikon må fortsette kontinuerlig, det resulterende overskuddet kuttes av med en slikkepott.

Vanntetting med papir

Adhesive waterproofing kan kalles et hvilket som helst vanntett belegg, satt sammen av flere lag med spesielle materialer (filmer, ark, ruller) ved bruk av spesielle lim. Å legge eventuelle vanntettingsmaterialer med overlapp er en nødvendig betingelse for å oppnå høykvalitets vanntetting av badet under flisene.

vanntettingsmaterialer for bad
vanntettingsmaterialer for bad

Hva er bedre å foretrekke som limfaktor? Ofte bruker de den gode gamle måten å varme opp kantene på materialene som skal limes med en gassbrenner. Dette er imidlertid ikke veldig trygt.

Tvert imot er det moderne markedet mettet med ulike typer lim. Det er til og med noen som ikke krever oppvarming før bruk. En av de nyeste er Unigex-2 polyuretanmastikk. Hele matlagingsteknologien består i å blande to komponenter og -limet er klart til bruk. Ved hjelp av en slikkepott påføres den på kanten av arket, og det neste arket med belegg overlappes. Dette limet har også egenskapene til en tetningsmasse.

Fordeler og ulemper med å lime inn

Før du lager vanntetting på badet ved å lime, må du vurdere de positive og negative sidene ved denne prosessen. Selvfølgelig er den attraktive siden budsjettprisen. Av de negative punktene bør du være oppmerksom på at du først må ta mål, og deretter kutte materialet.

egenskaper for vanntettingsmaterialer
egenskaper for vanntettingsmaterialer

Videre skal den beskyttede overflaten ikke ha store høydeforskjeller - 2 mm per 2 meter lengde er tillatt. For det oppbygde alternativet vil bruk av en brenner være nødvendig, og arbeidet vil være ganske komplisert, fordi de fleste bad opptar et lite område. I tillegg til alt det ovennevnte, bør det bemerkes at legging av materialark og den grundige justeringen av hjørnene er ganske arbeidskrevende prosesser. Uten skikkelig kompetanse kan vanntettingsmateriale overopphetes med en lommelykt eller rives når det dannes et hjørne.

Arbeidsteknologi

Hvilket arbeid må gjøres før vanntetting av badet under flisene? Hva er bedre - gjør alt selv eller inviter mesteren? Naturligvis, hvis du har kompetansen, vil det være billigere å gjøre alt selv.

Forflater er avrettet og avrettingsmasse og puss er helt tørre. Fjern deretter alt rusk (støv, fliser, etc.) og dekk overflatene to ganger med jord. Deretter vanntettes alle stussfuger og om nødvendig påføres mastikk eller polymerlim. Kutt materialer i henhold til foreløpige mål og la dem eldes i minst en dag.

Deretter kan du starte limeprosessen. Det første arket limes som det er praktisk for mesteren. Fra hvor arbeidet skal starte, spiller det ingen rolle. Kantene på hvert neste ark er belagt med lim og overlappet (ikke mer enn 20 cm) på det forrige arket. Etter slutten av det første laget dannes sidene for å beskytte områdene på badet, dusjen, vask, etc. Vanntetting på veggene limes fra bunnen og opp. Strimler av det andre laget med vanntetting limes på tvers av det forrige.

Vanntetting av sanitæranlegg i trehus

Vanntetting av et bad i et trehus har sine egne detaljer. Tre er ikke vannvennlig, og hvis vanntettingen ikke blir tatt ordentlig vare på, vil det raskt oppstå mugg på badet, interiørdetaljer i tre deformeres og blir fort ubrukelige.

vanntetting av bad i et trehus
vanntetting av bad i et trehus

Siden gulvene i boligen er laget av tre, er det viktig å være oppmerksom på deres behandling med fuktbeskyttende midler. Du må også huske på den forsiktige behandlingen av taket, der kondenserende, varm damp legger seg i form av vanndråper.

For vanntettingsarbeider i trehus brukes oftest spesielle vannavvisende lakkbelegg som effektivt beskytter naturlig tre mot deformasjon.

Prisklasse

Når det gjelder investeringer, er det absolutt mer lønnsomtkjøp og bruk vanntettingsmaterialer for belegg for reparasjoner, hvis pris er mye lavere enn for liming. For eksempel vil en pakke med 15 kg bituminøs isolerende mastikk koste forbrukeren 240-250 rubler. Hvis vi husker at for installasjon av et vanntettingslag med en tykkelse på 2 mm, vil det være nødvendig med 3,2 kg materiale per kvadratmeter. overflaten, blir det klart at denne metoden er veldig, veldig økonomisk. Og hvis du også tar i betraktning at arbeidet kan utføres uavhengig, heldigvis er det ingen spesielle ferdigheter som kreves, og du kan ikke invitere en spesialist (og ikke betale ekstra penger), så fra et synspunkt av økonomiske investeringer, er denne metoden for vanntetting ser mer enn attraktiv ut.

Du kan kjøpe mastikk med forbedrede egenskaper, som inkluderer materialene til TechnoNIKOL-selskapet. En pakke på 20 kg vil koste forbrukeren 1200 - 1300 rubler. En slik kostnad vil heller ikke føre til finanskrise i hver enkelt familie, og badet vil være pålitelig beskyttet mot lekkasjer og flom.

Finnes det et alternativ?

Det klassiske baderomsflisgulvet hører fortiden til. I dag er moderne belegg som selvnivellerende eller 3D-gulv, antisklibelegg "Stone Carpet" etterspurt.

hvordan vanntette et bad
hvordan vanntette et bad

Alle disse gulvene er ideelle vanntettingsmaterialer i seg selv, hvis egenskaper (vannavvisende) er gitt av deres monolittiske struktur og styrke. Imidlertid vil installasjonen av slike belegg kreve ganske alvorlige økonomiske investeringer. Hvis noener tilgjengelig, alt er i orden - du kan lage et ultramoderne design på badet. Ellers vil den gode gamle flisen på gulv og vegger skape en atmosfære av hygge og komfort.

Anbefalt: