Kullsyresveising: hva er det, hvordan bruker du det

Innholdsfortegnelse:

Kullsyresveising: hva er det, hvordan bruker du det
Kullsyresveising: hva er det, hvordan bruker du det

Video: Kullsyresveising: hva er det, hvordan bruker du det

Video: Kullsyresveising: hva er det, hvordan bruker du det
Video: 4 ГЕНИАЛЬНЫЕ ИДЕИ, о которых МАЛО кто ЗНАЛ! Отличные идеи своими руками! 2024, April
Anonim

Teknologi for halvautomatisk sveising i gassholdige miljøer er en av de mest populære metodene for sammenføyning av metaller i dag. Denne teknikken lar deg utføre skjøter av høy kvalitet med et minimum av avslag og skade på den indre strukturen til arbeidsstykkene. Spesielt verdsatt er karbondioksidsveising, som eliminerer behovet for fluss og gir jevne, tette sømmer.

Teknologifunksjoner

Utstyr for karbondioksidsveising
Utstyr for karbondioksidsveising

Når du utfører gassveising av denne typen, er nesten alle posisjoner av buens retning til målarbeidsstykket tillatt. Det vil si at når det gjelder organisering av prosessen fra elektrodeoppsettets synspunkt, er det ingen spesielle forskjeller fra andre metoder for halvautomatisk sveising. Men det er andre faktorer som skiller installasjonsprosessen i et karbondioksidmiljø:

  • Mulighet for å danne en søm med høy tetthet med et minimumsinnhold av fremmede inneslutninger.
  • Øktkraftbehov. Med tanke på energikostnader er dette en av de dyreste metodene, noe som forklares med de høye kravene til termisk støtte av lysbuen.
  • Muligheten til å bruke ikke bare halvautomatisk, men også helautomatisk modus.
  • Du kan sveise tynne metallplater med elektriske nagler.

Mange funksjoner ved halvautomatisk karbondioksidsveising skyldes egenskapene til den elektriske lysbuen som antennes når sveisetråden berører måldelen. Etterholdeteknikken til forbruksmateriellet med elektroder er også ganske fleksibel og smidig for operatøren, noe som utvider spekteret av operasjonsmuligheter.

Omfanget av metoden

Sømmer når du utfører karbondioksidsveising
Sømmer når du utfører karbondioksidsveising

På grunn av bekvemmeligheten og produksjonsevnen ved termisk eksponering for karbondioksid, brukes denne sveisemetoden i en lang rekke områder innen bygg, industri og forsyningstjenester. Blant hovedveiledningene er følgende:

  • Engineering.
  • Skipsbygging og skipsreparasjon.
  • Installasjonsarbeid.
  • Bygging, tilkobling og reparasjon av rørledninger av ulike størrelser.
  • Produksjon av apparater og kjeleutstyr.
  • Metallurgi og spesielt sveiseskader på stålstøpegods.

De enkleste ordningene for karbondioksidsveising med invertere er også mye brukt i husholdningssektoren, når du skal lage koblinger i et karosseri, restaurere et metalltak ellerreparer jernrammen.

Kjennetegn ved karbondioksidbeskyttende miljø

Sylinder for karbondioksidsveising
Sylinder for karbondioksidsveising

Halvautomatisk sveising som sådan er grunnlaget for varmebehandling i et gassformig medium også kan implementeres. Det finnes mange slike metoder, og bruken av karbondioksid er bare en av variantene av den generelle teknikken. Hva er forskjellen mellom den betraktede gassblandingen? Arbeidsprosessen bruker flytende karbondioksid (flytende gass), som er under høyt trykk opp til 70 atmosfærer. Lagring utføres i 40-liters sylindere, men i arbeidsoperasjoner (spesielt fjerntliggende) kan mindre beholdere være involvert. Til sammenligning er 25 kg blanding nok til 15-20 timers arbeid, selv om det spesifikke forbruket vil avhenge av andre prosessegenskaper.

Enda viktigere, karbondioksid for sveising bør ha en CO2-konsentrasjon på ca. 98 %, og når man utfører høypresisjonsoperasjoner – fra 99 %. Av avgjørende betydning når det gjelder kvaliteten på sømmen vil være fuktighetskoeffisienten i sammensetningen. Overskridelse av de normative indikatorene for fuktighet bidrar til en økning i sprut av smelten. For å minimere denne faktoren bruker erfarne sveisere imidlertid spesielle tørketromler basert på kobbersulfat eller silikagel med aluminium.

CO2-sveiseutstyr

Apparat for karbondioksidsveising
Apparat for karbondioksidsveising

Et standard sett med grunnleggende tekniske og hjelpeverktøy for sveising av denne typen sørger for en halvautomatisk enhet (omformer), en strømkilde, en beholder medgassblanding og ledning (eller elektroder). Enheten for halvautomatisk sveising velges i henhold til egenskapene til kraft, strømstyrke og tilleggsfunksjonalitet med elementer av regulering og automatisk beskyttelse mot overbelastning og overspenning i nettet. Det kan sies at dette er det sentrale komplekset for å styre hele prosessen. Fra et reguleringssynspunkt er også reduksjonsstykket for karbondioksidsveising viktig, der operatøren kan senke eller øke utgangstrykket - for eksempel opptil 0,5 kg/cm2. Når det gjelder ledningen, mates den gjennom en spesiell dyse med en diameter på 15-25 mm. For å gjøre denne prosedyren lettere, anbefales det også å tilby spesielle likerettere og automatiske matere for forbruksvarer.

Forberedelse til arbeid

Tråd for karbondioksidsveising
Tråd for karbondioksidsveising

Forberedende aktiviteter består av flere trinn. Først må du føre ledningen gjennom hylsen til en gassbrenner koblet til en sylinder med karbondioksid. For å gjøre dette fjernes dysen fra brenneren, deretter skrus spissen av og klemmemekanismen frigjøres fra trådmateren. Videre, i en fri posisjon, føres ledningen langs hele hylsen til dysen. Dette etterfølges av en annen oppgave - å bestemme den optimale polariteten til strømmen. Hvordan sette opp karbondioksidsveising i henhold til denne parameteren? I normal modus for sveising med tråd og karbondioksid går plusset til fakkelen, og minus går til klemmen. I denne konfigurasjonen vil varmefrigjøringspunktet være plassert direkte på metallarbeidsstykket. Polariteten må være rett når du bruker flusskjernet ledning.

Det er viktig å ta hensyn til nyansene ved trykkregulering ved tilførsel av gass gjennom reduksjonsrøret. Overdreven aktiv tilførsel av blandingen ved høyt trykk slukker til tider flammen, noe som ikke vil tillate dannelsen av et stabilt beskyttende miljø. På den annen side vil utilstrekkelig kraft når du skyver karbondioksid under lavt trykk gjøre gassskjermingseffekten utilstrekkelig, noe som resulterer i en søm som ikke er sterk nok.

Sveiseprosess

karbondioksid sveising
karbondioksid sveising

Den halvautomatiske enheten kobles til nettverket når alle innstillingene for brenner, gassflaske og ledning er klargjort. En ladning med den nødvendige polariteten rettes til punktet for konvergens av ledningen og overflaten av arbeidsstykket, mot hvilken det dannes en elektrisk lysbue. Hvordan lage mat med karbondioksidsveising? Operatøren er pålagt å utføre to funksjoner. Oppretthold først den optimale avstanden til ledningen fra sveisesonen slik at lysbuen er stabil og ikke brytes. For det andre er det nødvendig å prøve å minimere sprut av smelten, siden denne effekten direkte påvirker beskyttelsen av sveisebassenget. Begge betingelsene oppfylles av balansert gasstilførsel, trykkregulering og korrekt ledningsføring. Generelt er det nødvendig å beskytte sømmen mot oksygen på grunn av karbondioksidmiljøet og samtidig ikke la lysbuen gå ut på grunn av mangel på strøm.

Fordeler med teknologi

Hele operasjonen kan virke teknologisk kompleks både når det gjelder organisering og utførelsesmåte. Arbeids- og tidskostnader blir imidlertid oppveid av følgende fordeler med karbondioksidteknologi.sveising:

  • Hastigheten for å danne en søm i tynne stålplater øker flere ganger sammenlignet med andre halvautomatiske sveiseteknikker.
  • Sømmens struktur er slitesterk og jevn overflate - selvfølgelig med forbehold om mesterens dyktige utførelse av operasjonen.
  • På grunn av minimal deformasjon av arbeidsstykket, er maskineringsoperasjoner etter sveising praktisk t alt eliminert.
  • Hvis vi sammenligner teknologien med manuelle sveisemetoder, så inkluderer fordelene med denne metoden en høy grad av beskyttelse mot luft, muligheten til å kontrollere prosessen visuelt, lave arbeidskostnader og ergonomi.
Reduksjonsmiddel for karbondioksidsveising
Reduksjonsmiddel for karbondioksidsveising

Konklusjon

Metoden for karbondioksidbehandling av metallemner i et termisk bad er attraktiv av mange grunner. Men hvordan rettferdiggjør den seg selv i hverdagen, fordi bruken krever ganske seriøs forberedelse? Med egne hender kan karbondioksidsveising implementeres ved hjelp av en inverter som koster omtrent 8-10 tusen rubler. Hjelpeutstyr med forbruksmateriell vil også koste tilsvarende beløp. Å kompensere for disse kostnadene er en søm av høy kvalitet, som kan være nødvendig for eksempel ved reparasjon av et karosseri.

Anbefalt: