Sliping av meisler hjemme: enheter og metoder

Innholdsfortegnelse:

Sliping av meisler hjemme: enheter og metoder
Sliping av meisler hjemme: enheter og metoder

Video: Sliping av meisler hjemme: enheter og metoder

Video: Sliping av meisler hjemme: enheter og metoder
Video: КЛИНЬЯ БОЛЬШЕ НЕ НУЖНЫ! Мало кто знает этот СЕКРЕТ МОЛОТКА! Такого еще никто не видел! 2024, April
Anonim

Tømrer bruker et bredt spekter av verktøy til ulike formål. Hvis profesjonelle skjærere hovedsakelig bruker elektriske sager, kniver og stikksager, er manuelle enheter, som inkluderer en meisel, mer etterspurt i husholdningen. Den er rimelig og enkel å bruke, men krever regelmessig vedlikehold. Bekvemmeligheten og nøyaktigheten til treforedling vil avhenge av kvaliteten på slipingen av meiselen. Det er forskjellige måter å gjenopprette skarpheten til fortennen, den mest effektive av disse vil bli diskutert nedenfor.

Verktøy og forbruksvarer for sliping

Det enkleste verktøyet for å kle håndskjærere er et bryne. Den kan brukes uten spesialutstyr ved å holde og frem og tilbake for mekanisk påvirkning på måloverflaten. For ikke å skade hendene, kan du pakke den ene siden av brynet med en tykk filleeller lag en slire for å holde den. Selve steinen kan ha forskjellige egenskaper. Hovedvalgparameteren er kornethet, det vil si dybden på sømmen.

Slipemidler for sliping av meisler
Slipemidler for sliping av meisler

For å øke produktiviteten til arbeidsoperasjonen vil hjelpe en spesiell enhet for sliping av meisler i form av en slipeanordning. På en måte er dette en maskin, men uten elektrisk drift. Designet er designet for å utføre to oppgaver: å fange en slipestang (stein eller fil) og utføre mekaniske frem- og tilbakegående bevegelser på rammen. Arbeidet utføres av brukeren selv, men på grunn av føringene og stiv fiksering av arbeidsstykket, økes effektiviteten ved bearbeiding av kutterens overflate.

Slipeteknikk

Begynn med den flate siden av kniven. Tilstedeværelsen av et speilbilde på den vil indikere riktig skjerping av denne overflaten. Uavhengig av verktøyet som brukes, under redigering, bør meiselen bevege seg frem og tilbake langs slipemidlet. Hvis kniven er festet, vil også steinen eller filen bli ledet i et frem- og tilbakegående mønster. Det er viktig å holde arbeidselementet med begge hender og bevege seg jevnt langs en bane uten avvik. Når det gjelder pressekraften, avhenger det av hvor sløv meiselen er. Sliping i snekkerverksteder utføres vanligvis i flere trinn med slipemidler av forskjellige fraksjoner - de beveger seg gradvis fra grovkornet til finkornet frem til etterbehandling. Etter fullført operasjon bør støv, metallspon og annet avfall fjernesstøvsuger.

Vinkel og fas

Meisel slipevinkel
Meisel slipevinkel

Å opprettholde en passende helningsvinkel under sliping er en av hovedbetingelsene for å få en skarp kutter av høy kvalitet. Riktig skrågeometri kan kun bestemmes på benksliperen, som allerede er nevnt ovenfor. På moderne modeller er det gitt en skala i henhold til hvilken vinkelen for å skjerpe meiselen på tre er satt - et gjennomsnitt på 20 til 35 grader. Så for en vanlig meisel er en vinkel på 25 grader egnet, og for en rensemeisel - 20.

Avfasingen er plassert rett overfor slipemidlet. Igjen er det mer vanlig å starte med grovkornede steiner, men hvis kutteren er i en tålelig tilstand og krever kun lett dressing, kan det i utgangspunktet brukes et slipemiddel med middels korn. Når du finjusterer eller sliper toppen av kutteren, er det viktig å huske på at overflaten på selve steinen kan deformeres til det uegnet for videre arbeid. Dette skjer når et lite område av den slipende overflaten brukes, noe som resulterer i dannelsen av et såk alt slipehulrom. Teknikken med jevnt arbeid med en stang langs hele overflaten vil bidra til å eliminere risikoen for en slik defekt.

Avfasing meisel
Avfasing meisel

Fullfør polering

Etter hovedfaskorrigeringen følger det viktige stadiet med sliping. Det skiller seg ved at bladet får en optimal tilstand i delen av skjærekanten. For å løse dette problemet brukes poleringsutstyr som skinn og filt slipehjul og belter. Helst isom en kraftenhet eller et bæreverktøy, bruk en elektrisk kvern. Det er kompakte husholdningsmodeller som er utstyrt med slipeskiver. I dette formatet slipes meiselen med slipepasta. I løpet av arbeidet påfører operatøren massen flere ganger på bladet og arbeidsflaten til båndet eller sirkelen. Som et alternativ til spesielle slipeoljer foreslår erfarne snekkere å bruke såpeløsninger. Selve såpen må imidlertid ikke være organisk basert, ellers vil overflatene på kutteren og slipemiddelet bli fettete.

Meisel slipeolje
Meisel slipeolje

Funksjoner ved sliping av meisler på høvelkniver?

I utstyret til høvler brukes kniver som ligner bladet på en meisel. Dessuten, i noen modeller, kan de være nesten identiske når det gjelder egenskapene til kutteren. Men oftest er høvelen utstyrt med tynnere avrundede kniver, takket være hvilke forresten snekkeren kan lage et komplekst utvalg av tremasse. Følgelig kreves det et slipemiddel som ikke er så grovt som en slipestein - for eksempel bruker mange smergel av forskjellige fraksjoner, samt poleringsanordninger. Hvis vi snakker om forskjellene i teknikkene for å skjerpe meisler og fly, blir det i det andre tilfellet påført mindre innsats med trykket fra slipemidlet på arbeidsflaten. Selve operasjonen er mer som en prosess med etterbehandling eller etterbehandling av metall.

Høvlekniver
Høvlekniver

Konklusjon

Arten av gjennomføringen og generelt organiseringen av prosedyrer for service av meiselen kan variere avhengig avavhengig av nyansene i driften. En ting er at verktøyet sjelden brukes og bladrestaurering kun kreves som overflatefinish, og en annen er vanlig arbeid med tre i husholdningen. I det første tilfellet er det fullt mulig å skjerpe meiselen med slipesteiner manuelt, og i det andre tilfellet vil det være nødvendig med mer produktive spesialenheter. Hjemmemesteren kan bli stilt overfor spørsmålet om å velge riktig utstyr. Ifølge eksperter gir husholdningskvernen det beste resultatet. Muligheten for å utstyre den med slipeskiver av forskjellige kornstørrelser og justere rotasjonshastigheten gjør at du kan takle slipekniver, meisler, høvler og annet skjæreverktøy.

Anbefalt: