Gjør-det-selv polyetylenrørsveising: teknologi, anbefalinger

Innholdsfortegnelse:

Gjør-det-selv polyetylenrørsveising: teknologi, anbefalinger
Gjør-det-selv polyetylenrørsveising: teknologi, anbefalinger

Video: Gjør-det-selv polyetylenrørsveising: teknologi, anbefalinger

Video: Gjør-det-selv polyetylenrørsveising: teknologi, anbefalinger
Video: Make Your Own PVC Pipe Fittings - Reducing Tee - Branch Piece 2024, April
Anonim

Fordelene med fleksible plastrør forårsaker utskifting av utdaterte metallmotstykker. Denne prosessen er spesielt tydelig i sanitærkonstruksjoner. Polymere materialer er enkle å bruke og er samtidig nesten like gode som metall når det gjelder tekniske og operasjonelle kvaliteter. Men sammen med utskifting av materialet endres også metodene for bearbeiding. En ganske spesifikk operasjon når det gjelder teknisk støtte er sveising av polyetylenrør, hvor det er nødvendig å bruke spesielle feste- og oppvarmingsanordninger. Med den kvalitative implementeringen av denne prosedyren er det mulig å få et forseglet og motstandsdyktig mot ytre påvirkninger sted for skjøting av to elementer.

sveising av polyetylenrør
sveising av polyetylenrør

Teknologioversikt

For å koble sammen to plastrør, brukes metoden for sammenføyning av overflatene deres under påvirkning av oppvarming, som utføres av et metallverktøy. Som et resultat av direkte kontakt med oppvarmede overflater sikres intensiv varmeoverføring. Denne egenskapen skiller teknologien fra luftoppvarming. Denne måten å fordele varme i plastmasse har en positiv effekt fra synspunktet om dannelsen av en pålitelig struktur og innebærer ikke termisk stress med påfølgende deformasjon av leddene. I tillegg lar stumpsveising av polyetylenrør deg danne skjøter som er like sterke som en solid struktur. Selve prosessen innebærer oppvarming av endeflatene til to elementer til en smeltet tilstand og deres ytterligere reduksjon til ett segment. Men med all den ytre enkelheten, krever denne teknologien nøyaktighet i utførelse, som i stor grad avhenger av verktøyene som brukes. Det skal bemerkes at moderne høyteknologiske maskiner for plastsveising minimerer påvirkningen av den menneskelige faktoren, men utelukker den ikke helt.

PE-rørsveiseutstyr

sveiseutstyr av polyetylenrør
sveiseutstyr av polyetylenrør

Selv småskala sveisearrangementer av denne typen innebærer bruk av en hel gruppe tekniske midler. Grunnlaget for slikt utstyr er sentralisatoren, som gir fastklemming av to rør for videre monteringsoperasjoner. Også en spesiell ramme brukes til å fikse selve sentraliseringsenheten. For å aktivere arbeidet til de bevegelige klemmene, brukes et hydraulisk system, som fungerer på grunn av en mekanisk drift. Det er imidlertid forskjellige typer utstyr som utfører denne funksjonen. På markedet kan du også finne et universelt apparat for stumpsveising av polyetylenrør i forskjellige størrelser. Som en del av slike enheter leveres vanligvis sett med dyser med en diameter på 20 til 75 mm. Dette er det beste alternativet hvisdet er planlagt å utføre installasjonshandlinger under hjemlige forhold. For mer komplekse oppgaver trenger du et sett med flere funksjonelle deler som danner et enkelt sveisekompleks.

Sentralisatorer for rørsveising

gjør-det-selv sveising av polyetylenrør
gjør-det-selv sveising av polyetylenrør

Til å begynne med ble denne teknologien utelukkende brukt i arbeid med rør, hvorav den ene var stasjonær, det vil si at den allerede var en del av kommunikasjonsnettverket. Dette gjorde oppgaven lettere, ettersom nøyaktigheten av forbindelsen økte. Det oppsto problemer med å jobbe med to bevegelige rørender, som basissentraliseringsapparatet ble introdusert for. Dette er en enhet på grunn av hvilken sveisemaskinen for sveising av polyetylenrør sikrer høy nøyaktighet i dannelsen av skjøten. Det er nødvendig først å oppnå justering av endene, og etter det utfører operatøren deres reduksjon. Ved design ligner sentralisereren et massivt klemmesystem laget av to metalldeler. Selv om slike enheter er noe universelt utstyr, bør de fortsatt velges for rør med målområdestørrelser.

Hydrauliske enheter for sveising

I prosessen med sveising er det gitt mekanisk bevegelse på rørene for å flytte dem langs aksene eller mot hverandre. For å utføre denne funksjonen brukes den nevnte hydrauliske enheten. Vanligvis danner den et enkelt kompleks med sentralisatoren, og gir dens kontroll. I de enkleste konfigurasjonene utfører utstyr for sveising av polyetylenrør kun fiksering og lodding av elementer. Merkomplekse systemer krever at brukeren kontrollerer trykket som påføres den hydrauliske maskinen, tilpasser rørender nøyaktig og kontrollerer klemmene til sentralisatoren direkte. Alle disse funksjonene kan falle på den hydrauliske enheten. Spesielt for å forenkle disse operasjonene, leverer produsenter utstyr med ergonomiske kontrollpaneler, inkludert de med automatiske systemer.

Flatkuttere og varmeovner

stumpsveising av polyetylenrør
stumpsveising av polyetylenrør

Sveiseoperasjonen er foreskygget av klargjøring av rør. Spesielt, ved hjelp av en trimmer, er kantene og planene på elementene noe polert for å sikre at de sitter tett. Når det gjelder varmeovnene, er de integrert i et kompleks bestående av en hydraulisk maskin og en sentralisator. Ved design ligner denne komponenten en stor pannekake, som er plassert mellom endene av to rør, noe som sikrer oppvarmingen. Denne delen styres også gjennom en spesiell fjernkontroll. Hvis denne enheten for sveising av polyetylenrør brukes regelmessig, er den inkludert i et enkelt design med en sentraliseringsenhet. Den fungerer vanligvis som et flip-up tilbehør til tross for viktigheten av varmefunksjonen. Det er også verdt å merke seg at varmeovnene må ha spesielle teflonbelegg, som gjør at de enkelt kan fjernes etter at rørene er smeltet.

Forberedelse til sveising

Arbeidet begynner med nedsenking av rør i sentraliseringsapparatet og deres påfølgende fiksering. Rør bør festes godt slik at de også kan flyttes jevnt. hvordanSom regel er den ene delen stivt festet, mens den andre beveger seg på grunn av kraften til en hydraulisk maskin. Om nødvendig kan gjør-det-selv-sveising av polyetylenrør utføres uten trimmer. I dette tilfellet må de parrende overflatene først rengjøres med et slipeverktøy. Hvis det er en trimmer tilgjengelig, utføres rengjøring direkte på sentraliseringsapparatet, hvoretter de resulterende flisene fjernes fra utsiden og fra innsiden. Deretter kan du fortsette til kontrolltilpasningen. Det er viktig at rørene passer sammen med minimum klaring og avvik i plan. Små feil kompenseres ved sveising, men også i dette tilfellet vil ujevnheten i plastmassen i fugesonen sikres.

varmerør

Kanskje dette er det viktigste stadiet, siden det innebærer oppvarming av plasten. Først av alt må den oppvarmede disken nå en tilstrekkelig temperatur. Etter det er den plassert mellom to ender, som presses for å sikre forvarming. Kraften skal være liten, men tilstrekkelig til at materialet til de to rørene smeltes og konvergerer tett. For å oppnå høykvalitets sveising av polyetylenrør, er det nødvendig å kontrollere den termiske effekten. Det kan overvåkes visuelt - den optimale modusen sørger for smelting av endene, men underlagt bevaring av strukturens viskositet. Resultatet av dette stadiet bør være dannelsen av en liten rulle av den smeltede massen, som vil gå litt utover kantene på endene.

Swap

stumpsveising av polyetylenrør
stumpsveising av polyetylenrør

Etter oppvarming av endene er det svært viktig å fjerne det varme verktøyet i tide og kombinere overflatene som skal sveises på nytt. Det er viktig at rørene opprettholder den generelle integriteten til kantene ved fremtidige skjøter. Den maksimale tidsperioden denne handlingen må utføres i er 25 sekunder. Men dette gjelder for store rør, hvis diameter er 60-75 mm. For et husholdnings PVC-rørleggerrør er dette tallet omtrent 5-10 sekunder. En høy overføringshastighet er nødvendig fordi materialet avkjøles raskt uten støtte fra en varmeovn. Som et resultat kan stumpsveising av polyetylenrør miste kvalitet på grunn av løs adhesjon av endene. På den annen side er det heller ikke alltid bra å ha det bra. Brudd på nøyaktigheten til blandingselementer er ikke mindre farlig fra synspunktet om dannelsen av en søm av høy kvalitet.

Draft pipe

Kjernen i utkastet ligger i riktig dannelse av sømmen og å bringe dens bevilgning til en optimal tilstand. Etter at sammenføyningen av endene uten varmeapparat er fullført, begynner stadiet med fullstendig avkjøling av materialet. I denne perioden er det også mulig for plastmassen å gå utover kantene - dette vil være opprettelsen av et kvalitetsstipend. Det er ønskelig at dannelsen av et nytt lag av utgående plast skjer på bakgrunn av dets blanding med graten oppnådd før omorganiseringen. På denne måten vil det oppnås dypere sveising av polyetylenrør med optim alt blandede strukturer av de to materialene. Vanligvis, for å oppnå et godt resultat etter omplassering, øker operatørene klemkraften, som strammerendeflater.

Materialkjøling

sveising av polyetylenrør
sveising av polyetylenrør

Den endelige dannelsen av sveisen med fiksering av strukturen skjer i avkjølingsstadiet. Oppkjøpet av styrke i skjøtsonen skjer på grunn av at stedene til rørveggene ved siden av den resulterende sømmen øker i tykkelse. Forresten betyr dette ikke bare dannelsen av en pålitelig skjøt - slike seksjoner viser seg som regel å være mekanisk sterkere enn den opprinnelige strukturen til materialet. Denne indikatoren kan økes kunstig på grunn av mer intens oppvarming, som tillater sveising av polyetylenrør innenfor grensene for teknologiske begrensninger. Den samme avkjølingen bør skje naturlig og ved romtemperatur. Det vil si at det ikke skal hjelpes til å akselerere kjølingen, da dette kan påvirke sømmens fremtidige kvaliteter negativt. Etter fullstendig avkjøling skal røret fjernes fra sveiseenheten, etter å ha løsnet klemkraften.

Konklusjon

maskin for stumpsveising av polyetylenrør
maskin for stumpsveising av polyetylenrør

Teknologisk er prosessen med å koble sammen plastrør mye enklere enn sveising av metall. Imidlertid har PVC-materialer som er populære i vår tid dukket opp nylig, derfor er metodene for deres behandling ikke så vanlige blant hjemmehåndverkere. Faktisk utføres sveising av polyetylenrør enkelt og med liten eller ingen investering i forbruksvarer. Det viktigste er å kjøpe riktig utstyr. For arbeid med rør med liten diameter, kompaktenheter der alle de viktigste funksjonelle delene allerede er levert. En annen ting er at behovet for å utføre slike operasjoner i hverdagen forekommer ganske sjelden, selv om kvaliteten på resultatet av en slik sveising ikke kan gjentas på noen populær måte.

Anbefalt: