Selvnivellerende gulv: hvordan støpes, materialforbruk

Innholdsfortegnelse:

Selvnivellerende gulv: hvordan støpes, materialforbruk
Selvnivellerende gulv: hvordan støpes, materialforbruk

Video: Selvnivellerende gulv: hvordan støpes, materialforbruk

Video: Selvnivellerende gulv: hvordan støpes, materialforbruk
Video: Resurfacing Concrete Floors with a Self-Leveling Skim Coat 2024, April
Anonim

Forberedelse av underlaget for påfølgende legging av dekorative gulv i huset er en ansvarlig oppgave, hvis kvalitet avhenger av holdbarheten til belegget. Den mest pålitelige måten å installere en stabil grovarbeidsplattform på er en avrettingsmasse. Tradisjonelt utføres det på sand-sementbasis, men i dag utvikler segmentet av selvnivellerende gulv med polymerinneslutninger seg mer og mer aktivt. Slike blandinger er gunstig forskjellige i tekniske og operasjonelle kvaliteter og forenkler installasjonsprosessen betydelig.

Teknologioversikt

Selvnivellerende avrettingsmasse
Selvnivellerende avrettingsmasse

Det særegne ved den selvnivellerende avrettingsmetoden er dannelsen av en jevn, slitesterk og (i noen tilfeller) estetisk tiltalende overflate. Med en liten kostnad kan du få en base egnet for etterbehandling av gulvarbeid med et minimum antall defekter. Sement-polymer sammensetninggulvmørtel er også motstandsdyktig mot støv, mekanisk slitasje og små spon. Disse driftsegenskapene bestemmer utbredelsen av metoden i forhold til offentlige og kommersielle lokaler, hvor det er nødvendig å gi et stort område flatt gulvgrunnlag på kort tid. Samtidig er det viktig å skille de etterbehandling selvnivellerende gulvblandingene og hurtigherdende avrettingsmørtler. Begge komposisjonene tilhører selvnivellerende gulv, men har forskjellige formål. Tynne utjevningsblandinger danner et belegg som er klart til bruk, som representerer en dekorativ verdi. Materialer for hurtigherdende avrettingsmasser danner slitesterke overflater for etterfølgende påføring av sluttbelegg - parkett, laminat, teppe osv.

Kjennetegn på blandinger

selvnivellerende gulv
selvnivellerende gulv

I markedet er de første fyllstoffene for selvnivellerende gulv representert av tørre blandinger i poser og pakker med en gjennomsnittsvekt på 20-25 kg. Avhengig av type komponenter kan kornstørrelsen være 0,6-0,8 mm. Følgelig er en fin fraksjon egnet for etterbehandling av belegg, og en stor fraksjon er egnet for en grov base. Lim- eller styrkeindikatorer uttrykkes i tillatt belastning under trykk - et gjennomsnitt på 1,5-2 MPa. Jo høyere denne verdien, desto mer holdbar vil beleggsbasen være. Høystyrkeblandinger egner seg for kommersiell bruk, mens høy slitestyrkeklasse ikke er nødvendig for boligen. Det bør også tas hensyn til frysetiden. Standard selvnivellerende gulv får optimal styrke på 3-4 timer. Rekordtall visertynne toppstrøk som herder på så lite som 30 minutter. Når det gjelder blandinger for industriell bruk, kan denne tiden nå opptil en dag. Når det gjelder tykkelsen, er den fra 2 til 10 cm.

Helpeblandingsverktøy

Rulle for selvnivellerende gulv
Rulle for selvnivellerende gulv

I arbeidet trenger du verktøy og inventar som vanligvis brukes i pussaktiviteter. Som et minimum bør du bevæpne deg med en slikkepott, en beholder for blanding av løsningen og en mikser (det anbefales å bruke en elektrisk modell). Erfarne håndverkere anbefaler å bruke en nålerulle på stadiet for utjevning av blandingen som helles på stedet. Selv den mest nøyaktige fyllingen av gulvet med en selvnivellerende blanding vil ikke utelukke tilstedeværelsen av luftbobler i strukturen til det fremtidige laget, men stiftdesignet til verktøyet vil redusere antallet. Ytterligere forbruksvarer kan representeres av hjørner, forskalingselementer, beacons og annet monteringstilbehør, som lar deg teknisk organisere dannelsen av væskegulvet på støpestadiet.

Forberede overflaten for helling

Selv om et av målene med et selvutjevnende belegg er å skjule defektene i den ru overflaten, betyr ikke dette at dype hull, sprekker og spon kan etterlates. I fremtiden vil disse defektene gjøre seg gjeldende, og deformere den nylagte avrettingsmassen. Derfor, på forberedelsesstadiet, bør alle dype feil repareres og, om nødvendig, primer problemområder. Målområdet er også merket. For at selvnivellerende gulv skal ligge strengt påanvist område, en forskaling er laget av treplater og paneler. Den kan formes med små lameller eller en metallprofil - hovedsaken er at den passer med høyden på den planlagte beleggtykkelsen.

Materialforbruk

Helling av et selvnivellerende gulv
Helling av et selvnivellerende gulv

Produsentene selv angir at det i gjennomsnitt bør tilberedes 1,5 kg av blandingen for 1 m2, forutsatt at tykkelsen er 1 mm. Når høyden på belegget øker, vil også forbruket øke i samme proporsjoner. Ved grove nivellere, som danner en hurtigherdende, slitesterk base for dekorative overflater, kan volumet øke. For de samme 1 m2 må du allerede ha 2-2,5 kg. Mye vil også avhenge av kvaliteten på beregningen av optimal lagtykkelse. Høyden bestemmes ikke bare av typen belegg, men også av kravene til etterbehandling av det spesifikke området som det selvnivellerende gulvet er lagt på. Forbruket kan holdes innenfor normverdiene på 20 kg per 10 m2 under forhold med høydeforskjeller opp til 80 mm, dersom dype utsparinger er forseglet på forhånd. I dette tilfellet vil behovet for overflødig volum forsvinne av seg selv. I tillegg kan du spare på blandingen ved å tilsette sand. Denne metoden er passende hvis du planlegger å legge materialet over et stort område.

fylle gulvet

I motsetning til den populære oppfatningen om at den tilberedte løsningen i det første trinnet ganske enkelt helles inn i midten av målområdet, bør først en liten brøkdel av massen spres for hånd og smøres. Dette er nødvendig slik at det primære lagetga tilstrekkelig vedheft for kamp med en ru overflate. Sistnevnte vil forresten ikke være overflødig å forhåndsavfette og rengjøre. Deretter påføres hovedvolumet av blandingen én gang på et område på 1,5 m22. Fra dette tidspunktet i fremtiden må du glatte det selvnivellerende gulvet med egne hender ved å bruke en slikkepott og en pigget rulle. Men før det bør du vente 10-15 minutter til den helte løsningen sprer seg over hele den begrensede overflaten.

gulvavretting

Avretting av avrettingsgulv
Avretting av avrettingsgulv

Dette er det mest kritiske stadiet av arbeidsaktiviteter, siden både styrkeegenskapene til beleggstrukturen og bevaringen av dens optimale form vil avhenge av det. Noen ganger, etter vilkårlig utjevning, gjenstår høydeforskjeller - de må håndteres med en slikkepott, og opprettholder nøyaktigheten av omfordelingen av massen. Når det gjelder nålevalsen, bør de gå gjennom hele det oversvømmede området og slippe ut luftbobler på forskjellige dyp. Som et resultat av denne studien blir selvnivellerende gulv tettere og mer ensartede. I noen tilfeller tilsettes også hjelpemodifikatorer med myknere på dette stadiet. De kan forbedre individuelle beleggsytelser, inkludert brannmotstand, vedheft, soliditet osv.

Generelle retningslinjer for arbeidsflyt

Selvutjevnende gulv
Selvutjevnende gulv

Kvaliteten på det nye belegget vil avhenge av hvor godt undergulvet er behandlet. Spesiell oppmerksomhet rettes også mot forholdene for vedlikehold av belegget. Hvis rommet er annerledeshøy luftfuktighet, så sprer en passende isolator seg på leggeflaten. Membran-hydrovapor-isolatorer, for eksempel, øker ikke høydenivået på belegget, men beskytter pålitelig polymersammensetningen mot de negative effektene av fuktighet. I spørsmålet om hvordan man støper et selvnivellerende gulv uten feil på stadium av primær distribusjon, er det viktig å ta hensyn til tidsfaktoren. Som allerede nevnt, kan herdetiden for noen komposisjoner være opptil 30 minutter. Derfor er det nødvendig å handle raskt slik at det er en margin for høykvalitets allround-oppretting med nålerullepasseringer. Det er også nødvendig å beregne muligheten for foreløpig fordeling av blandingen over den grove overflaten før helling. Det nedre og hovedlaget bør ikke ha forskjellige størkningsperioder, ellers vil denne forskjellen påvirke styrkeegenskapene til beleggstrukturen negativt.

Konklusjon

Frosset avrettingsgulv
Frosset avrettingsgulv

En viktig plass i utformingen av gulvbelegg med byggeblanding for avrettingsmasse er også opphavet til materialet. Dette segmentet av markedet er representert av mange kjente produsenter. For eksempel bør Knauf og Ceresit foretrekkes. Selv om et selvnivellerende selvnivellerende gulv på slike baser vil koste mer (300-350 rubler per 20 kg), vil levetiden også være mye lengre. Budsjettserier presenteres av Axton, Volma og Bolars. I dette tilfellet vil kostnaden for en liten pose på 20 kg være 200-250 rubler. Og igjen, ikke glem ytterligere modifikatorer som vil forbedre de tekniske og fysiske egenskapene til belegget. Diverse tilsetningsstofferresepter produseres under de samme merkene.

Anbefalt: