Bringebærsykdommer og deres kontroll

Innholdsfortegnelse:

Bringebærsykdommer og deres kontroll
Bringebærsykdommer og deres kontroll

Video: Bringebærsykdommer og deres kontroll

Video: Bringebærsykdommer og deres kontroll
Video: Lærke - Vi skal ikke være kærester 2024, April
Anonim

Bringebærsykdommer og deres kontroll er et veldig bredt tema. I denne artikkelen vil vi bare vurdere noen av de eksisterende sykdommene.

Bringebærsykdommer og deres kontroll
Bringebærsykdommer og deres kontroll

Rust er en svært vanlig soppsykdom som rammer bringebærfrukter og blader. Om våren kan det vises gulaktige puter på toppen av bladene, og om sommeren dekker svarte, mørke og lysoransje hevede flekker undersiden av bladene. Med et tilstrekkelig sterkt nederlag svinner bladene og faller av, bringebærutbyttet synker. Hvis luftfuktigheten er høy, kan sykdommen trekke ut til sent på høsten.

Måter å kjempe på: fortykning av bed skal ikke tillates, bringebærskudd som bærer frukt bør kuttes umiddelbart. Om høsten og våren må jorda graves opp, rester av bringebær som er påvirket av rust må fjernes og destrueres.

Bringebærantracnose er en annen svært vanlig soppsykdom. Sykdommen utvikler seg om våren og kan vare til høsten. Konkave lilla flekker dannes på de berørte skuddene, så blir de grå. Den berørte barken tykner og får en brun fargetone. Bærene blir dekket av sår og tørker opp. Kampmetodene er de samme som med å beseire bringebær med rust

Generelt, bringebærsykdommer og kampen mot dem imesteparten av tiden er de veldig like. For eksempel er hvit flekk en annen utbredt type bringebærsoppsykdom. Det påvirker også bringebærblader og bær. Brunlige flekker vises på bladene tidlig på våren, som deretter lysner og blir hvite. Sykdommen når sitt høydepunkt i perioden med fruktmodning. Busker som er påvirket av hvite flekker, bærer dårlig frukt. Kontrollmetodene er de samme som for rust og bringebærantracnose.

bringebærskadedyr og deres kontroll
bringebærskadedyr og deres kontroll

Men det finnes også andre bringebærsykdommer. Og kampen mot dem er også en helt annen. For eksempel rammer virussykdommen klorose toårige stilker og blader. I det innledende stadiet blir bladene langs årene gule, over tid sprer gulheten seg til hele bladet. Bærene tørker opp. Viruset forblir i skuddene, overføres fra syke busker til friske gjennom insekter.

Kampen innebærer nøye valg av materiale til planting (planter med sykdomstegn fjernes), løsne og gjødsle jorda, sprøyte busker fra sugende insekter. Du bør ikke plante en ny bringebærplantasje umiddelbart etter at du har fjernet den infiserte. En gang hvert annet år må kompost, humus, torv påføres jorden.

Bringebærrotkreft er en bakteriell sykdom som trenger inn i rotsystemet gjennom skader forårsaket av jordskadedyr. Vekster dannes på røttene til bringebærbusker. Kamp: innføring av fosfor-kaliumgjødsel, gjødsel i jorden, rettidig vanning og løsning av jorden. Røttene til bringebærfrøplanter kan desinfiseres innen femminutter i en løsning av kobbersulfat, skyll dem deretter i en løsning av borsyre (0,2%). Som du kan se, er bringebærsykdommer og kampen mot dem en kompleks prosess som krever mye tid og fysiske kostnader. Som nevnt ovenfor, er bringebærsykdommer, bilder som du kan se i denne artikkelen, et ganske omfattende emne. Og det er ikke mulig å dekke det helt i dette materialet.

Bringebærskadedyr og deres kontroll

Den vanligste bringebærskadegjøreren

Bringebærsykdommer bilde
Bringebærsykdommer bilde

er bringebærbillen. Han legger eggene sine i blomster, og senere på toppen av eggstokkene. De klekkede larvene trenger inn i fosteret og ødelegger det. For overvintring går biller og larver ned i jorden til en dybde på 8 centimeter. Kamp: i vekstsesongen må jorda løsnes ved å tilsette tobakksstøv og treaske. Rett før blomstring behandler bringebær med Iskra eller Phosbecid.

Det finnes også små svarte insekter som kalles jordbær-bringebærsnutebiller. Om vinteren gjemmer de seg under falne blader og i jorda. Disse billene er veldig glupske, de spiser unge blader, hvoretter de tørker opp og faller av. De legger eggene sine i knopper. Kamp: i blomstringsperioden bør bringebær sprøytes med Iskra, og etter høsting behandles med Phosbecid.

Anbefalt: