Roterende ovn: enhet, driftsprinsipp og funksjoner

Innholdsfortegnelse:

Roterende ovn: enhet, driftsprinsipp og funksjoner
Roterende ovn: enhet, driftsprinsipp og funksjoner

Video: Roterende ovn: enhet, driftsprinsipp og funksjoner

Video: Roterende ovn: enhet, driftsprinsipp og funksjoner
Video: Высокоинтеллектуальный осмотр почти инопланетной техники 2024, Kan
Anonim

Ovner brukes til høytemperaturbehandling av industri- og byggematerialer. Slikt utstyr kan ha forskjellige design, størrelser og deres operasjonelle funksjoner. Trommelen eller roterovnen inntar en egen plass i segmentet, og gir mulighet for effektiv tørking av bulkråvarer.

Enhetsdesign

Industrimodeller av trommelovner er hovedsakelig formet av stålrør med ildfast murstein. En forutsetning for utformingen er å sikre muligheten for rotasjon av sylinderen rundt sin akse med en hastighet på 30-250 rpm. Følgelig, jo større diameter trommelen er, desto lavere er rotasjonshastigheten. Bevegelsen er gitt av en aksel festet på et lagerstativ med ruller laget av varmebestandig metall. Termisk påvirkning gis i prosessen med forbrenning av drivstoffmaterialer (gass, olje, bensin eller faste råvarer), som plasseres i et separat kammer. I noen versjoner inneholder roterovnen varmevekslingsanordninger som implementererhjelpeprosesser for steking og tørking.

Ovndriftsprinsipp

Roterende ovn
Roterende ovn

En sylindrisk beholder i form av en trommel har en liten helning i forhold til horisontalen - dette er startposisjonen bevegelsen starter fra. Men før du slår på, er hulrommet i strukturen fylt med arbeidsmateriale. Arbeidsstykket mates gjennom den øvre dysen på trommelen. Deretter lukker operatøren strukturen og slår på den elektriske motoren. Under drift senker roterovnen syklisk ned det omrørte stoffet, og blåser varme gasser over massen. Inntak av termiske strømmer kan gjøres gjennom en ekstern brannboks, men i klassiske modeller utføres gassgenerering inne i trommelen. I det andre tilfellet kan en Bunsen-brenner aktiveres, som danner flammer gjennom rørene til ovnsdysen. Slike oppgaver krever en ekstra drivstoffkilde i form av olje, gass, knust kull eller flis.

Varmebehandlingssoner

Roterende ovn
Roterende ovn

Gjennom hele arbeidssyklusen kan materialet som serveres møtes med ovnsgasser flere ganger under forskjellige temperaturforhold, som bestemmer en eller annen tilstand av den bearbeidede massen. Avhengig av egenskapene til varmebehandlingen i ovnen, skilles følgende soner ut:

  • Tørkesone. Plassen til denne delen er omtrent 25-35% av den totale kapasiteten til trommelen. Gasser ved en temperatur på ca. 930 °C sørger for prosessene med fuktighetsfordampning.
  • Oppvarmingssone. I denne delen utføres prosessering med strømninger med temperaturopptil 1100 °С. Oppvarming utføres på bakgrunn av varmeoverføring fra forbrenningsproduktet med mulig støtte fra tredjeparts kjemiske reaksjoner.
  • Temperatur-mykningssone. Temperaturbehandlingsregimet i denne sonen kan være 1150 °C. Hovedoppgaven til denne delen av roterovnen er å sikre fullstendig forbrenning av overflødig luft i materialets åpne struktur.
  • Kjølesone. På dette stadiet blir målmaterialet utsatt for kalde strømmer og herder. Noen av metallgranulene i emnet kan også her oksideres med en brunrød fargetone.

Tekniske og operasjonelle funksjoner ved utstyret

Lang roterovn
Lang roterovn

I seg selv øker rotasjonen av enheten med bevegelsen av innholdet i materialet dens effektivitet og kvaliteten på avfyringen. Spesielt fordelaktig er bruken av lange rørformede strukturer, takket være hvilke forbruket av termisk energi er minimert. Jo lengre trommelen er, desto tettere samhandler granulene med ovnsgassene under deres bevegelse inne i tanken. Følgelig minimeres også uproduktive varmetap. Det er verdt å merke seg ensartetheten til fyringen, som også påvirker kvaliteten på varmebehandlingen av bulkmaterialer. En roterovn for sementråvarer i form av knust gips og klinker gjør for eksempel at massen kan sintres slik at det oppnås en homogen struktur. Noen ganger kombineres flere råvaregrupper med tilsetning av kalsiumsilikater, kalkstein og leire. Trommelen i ferd med å rotere danner en nesten singelproduktkonsistens.

Beregning av ovnens termiske kraft

For jevn brenning av materialet er det nødvendig å sikre bevegelsen langs hele ovnens lengde med et optim alt hastighetsregime. Bevegelsestempoet må på den ene siden skape forutsetninger for å utføre de nødvendige reaksjonene, og på den annen side må det ikke holde massen i en krystallisasjonstilstand, ellers vil de allerede ervervede teknologiske egenskapene gå tapt. Optimal kraftbalanse kan oppnås ved å velge riktig motor.

Kort roterovn
Kort roterovn

På et grunnleggende nivå er beregningen av en roterovn basert på oppholdstiden til materialet i varmebehandlingskaret - med tørrmetode er intervallene i gjennomsnitt 1,5-2 timer, og med våt metode, 3-3,5 timer. Det bør også tas i betraktning tiden for å fullføre fyringsprosessen, som i tilfelle av tørr behandling vil være omtrent 1 time, og for våt fyring - 1,5 timer. Når det gjelder kraft, er en elektrisk motor gitt for å utføre standardoppgaver, hvis effektpotensial varierer fra 40 til 1000 kW i tilfelle med industrielle enheter. Spesifikke indikatorer bestemmes også under hensyntagen til tilkobling av hjelpekommunikasjon, arten av stropping og inkludering av modifiserende komponenter i hovedavfyrte komposisjon.

Fôr for roterende ovn

Roterende ovnsfôr
Roterende ovnsfôr

I tillegg til valg av optimale driftsparametere, vil vedlikehold også påvirke kvaliteten på fyringen. En av nøkkelaktivitetene rettet mot å opprettholde høy tekniskytelsesindikatorer for ovnen, vil være dens fôr. I hovedsak er dette isolasjonen av metalloverflaten til trommelen ved bruk av et varmebestandig materiale. Den termiske isolasjonsfunksjonen utføres effektivt av støpt ildfast betong og murstein. Men selv etter foring må roterovnen dekkes med beskyttende belegg som beskytter strukturen til den samme betongen mot forplantning av små sprekker. Selve foringen er laget med en tykkelse på 8 til 30 cm, avhengig av størrelsen på ovnsstrukturen. Ildfasthet bør beregnes for temperaturer i størrelsesorden 1000-1200 °C.

Konklusjon

Roterende ovnsylinder
Roterende ovnsylinder

Kilning enheter i dag er mye brukt i produksjon av bygningsblandinger, flismaterialer og alle typer forbruksvarer som krever tørking. Fordelene med roterende ovner inkluderer høy produktivitet og kvalitet på termiske effekter, men driften er ikke komplett uten ulemper. Dette utstyret er preget av store dimensjoner, massive arbeidskropper og et lavt automatiseringsnivå. Til dette er det verdt å legge til kravene til strømforsyning. I fullsyklusproduksjon kobles trommelovner til 380 V-nettverk, samt til ventilasjons- og kjølesystemer.

Anbefalt: