Utvikling av grop med gravemaskin: arbeidsordre, beskrivelse, teknologisk prosess

Innholdsfortegnelse:

Utvikling av grop med gravemaskin: arbeidsordre, beskrivelse, teknologisk prosess
Utvikling av grop med gravemaskin: arbeidsordre, beskrivelse, teknologisk prosess

Video: Utvikling av grop med gravemaskin: arbeidsordre, beskrivelse, teknologisk prosess

Video: Utvikling av grop med gravemaskin: arbeidsordre, beskrivelse, teknologisk prosess
Video: Excavation- Types and processes 2024, April
Anonim

Det første og en av de viktigste stadiene i å bygge et hus er utviklingen av en grunngrop. Påliteligheten og holdbarheten til hele støttestrukturen til bygningen vil avhenge av egenskapene til fundamentet. Det gjenstår bare å velge en akseptabel metode for å løse dette problemet. Manuelle gravemetoder, med alle fordelene, etterspørres stadig mindre, og mekaniserte teknologier kommer i forgrunnen. Den mest optimale løsningen i dag er utvikling av en grop med gravemaskin i henhold til et tidligere utarbeidet prosjekt.

Hva bør vurderes i den innledende fasen?

Selv før du bestiller et prosjekt, anbefales det i generelle termer å fastsette parametrene for fremtidig utgraving og omfanget av arbeidet, som vil direkte påvirke utbyggingskostnaden. Samtidig, jo større strukturen er, jo lavere blir kostnaden per 1 m2. Og ikke alle prosjekter med et minimumsvolum sørger i prinsippet for mekanisert graving - denne nyansen bør også tas i betraktning.

Bygging av grop med gravemaskin
Bygging av grop med gravemaskin

Ytterligere definertkonfigurasjonen av gropen - for eksempel om det skal være en kjeller i den. Noen typer fundament krever opprettelse av en grøft uten kontinuerlig utvikling av området under huset. Tilstedeværelsen av en kjeller eller kjeller betyr imidlertid at du må fjerne jorden rundt hele omkretsen. I dag praktiseres det i økende grad å utvikle en grunngrop med gravemaskin for et fundament av kompleks form med trinn, knekk og avsatser. Disse strukturelle elementene bør også beregnes på forhånd slik at de kan fullføres med profesjonelt utstyr.

Utvikling av designløsning

Organiseringen av arbeidet med utgravningen innebærer den første utarbeidelsen av to dokumenter:

  • arbeidsprosjekt (PPR).
  • Teknologisk kart for utvikling av gropen.

Når det gjelder det første dokumentet, inneholder det forklarende notater, planer og tegninger med detaljert informasjon om jordflytting under spesifikke forhold. Når du oppretter et prosjekt, tas individuelle preferanser til kunden og regulatoriske tekniske og arkitektoniske krav i betraktning. En typisk WEP for utvikling av en grop med en gravemaskin, spesielt, inneholder et sett med innledende data, en trinnvis beskrivelse av arbeidet, egenskaper ved bygging av gjerder, en tidsplan, etc.

Det teknologiske kartet definerer rekkefølgen av arbeidsoperasjoner. Separat beskrives en liste over geodetiske og planleggingsaktiviteter, prosessen med å utvikle jord med laste- og losseoperasjoner og påfølgende foredling med rengjøring av bunnen av den arrangerte gropen.

Grave en grop med en gravemaskin
Grave en grop med en gravemaskin

Forberedelse av byggeplassen

Før umiddelbar oppstart av jordflyttingsaktiviteter på arbeidsstedet, er det lurt å organisere en reisevei dersom den ikke er tilgjengelig. Ansvarlig tilnærming bør også tas til problemet med å fjerne trær på stedet. Ufruktbare stammer eldre enn 5-6 år kan bare rives opp med tillatelse fra den lokale administrasjonen. Etter å ha plantet treet, er det nødvendig å fylle den resulterende gropen med grov sand til nivået av fundamentet.

I prosessen med å tilrettelegge byggeplassen vil det være nyttig å fikse sonene der det fruktbare laget fjernes. I fremtiden vil denne informasjonen være nyttig for landbruksarbeid i nærheten av huset. Før du graver ut gropen med en gravemaskin, anbefales det også å organisere plattformer eller beholdere for å samle den utgravde fruktbare jorda. Siden det kan komme godt med i fremtiden, bør det legges på steder hvor det ikke er byggeavfall eller annet husholdningsavfall. Under arbeidets varighet settes det opp et midlertidig gjerde foran huset fra inngangssiden med åpning kun for arbeidsutstyr.

Funksjoner ved bruk av forskjellige gravemaskiner

Utvikling av en grop med en muslingegraver
Utvikling av en grop med en muslingegraver

Teknisk kan graving utføres på ulike måter, avhengig av type gravemaskin. Følgende maskiner brukes til groper:

  • Dragline gravemaskin. Egnet for jordsmonn som er under det nyeste. Dette alternativet er optim alt hvis du trenger å grave dype og brede groper, samt utvikle fra under vann. Draglinen utmerker seg ved sin gravedybde (opptil 12 m) og storfangeradius (opptil 10 m).
  • Gravergraver. Brukes også når gravenivået er under maskinens parkeringsflate. Graving med gravemaskin fokuserer imidlertid på små arbeidsmengder uten å utføre lag-for-lag graving. Og likevel, på grunn av moderate dimensjoner, høye manøvrerbarhet og lave ressurskostnader, blir denne typen jordflyttingsutstyr oftest brukt i utgraving.
  • Gravemaskin-grab. Det brukes vanligvis til å lage ingeniør- og bruksstrukturer som brønner, grøfter og grøfter. Ved oppretting av groper brukes denne teknikken i tilfeller hvor det er nødvendig å gi en større dybde under grunnvannsnivået.

Produksjonsarbeid

Utbygging av grop med gravemaskin
Utbygging av grop med gravemaskin

De fleste gravemaskiner klarer nøyaktig utgraving selv på trange steder. Arbeidsflyten kan være ledsaget av lagring av land og fjerning, men med tilkobling av annet utstyr som en dumper. Lederen for arbeidsprosessen kontrollerer det koordinerte samspillet mellom ulike funksjonsgrupper, og oppnår effektivitet og klarhet i utførelsen av operasjoner. I sluttfasen sørger teknologien for å grave ut gropen med en gravemaskin for rengjøring av bunnen. Hvis egenskapene til en bestemt modell av utstyr tillater det, kan operatøren forberede en sterk og pålitelig såle for fundamentet. I det minste etter hovedjordprøvetakingen elimineres løse områder og fyllinger, som kan krympe ytterligere.

Fiksing veggene i gropen

Styrking av gropen etter utvikling
Styrking av gropen etter utvikling

I henhold til SNiP-reglene skal veggene i svakt værbitte og løse groper, hvis dybde overstiger 5 m, forsterkes. Slike vegger tåler hydrostatisk trykk og hindrer innsynkning av fjellet. Men dette forsterknings alternativet er ikke egnet hvis arbeidet ble utført på flytende og bulkjord. Utgraving av en grop av en gravemaskin under forhold med ustabil jord med forhøyet grunnvannsnivå er en av de viktigste operasjonene som bør fullføres med spuntforsterkning av veggene. Dette er en slags variant av metallarmering, men i stedet for en betongbase brukes et korrugert eller korrugert stålgjerde. I noen tilfeller brukes også borede rigger når det er nødvendig å lage et solid gjerde med høy styrke.

Funksjoner ved utviklingen av en grop med en gravemaskin i sanden

Utbygging av sandkasse med gravemaskin
Utbygging av sandkasse med gravemaskin

På sandjord er graving ganske problematisk, så oftere under slike forhold brukes manuell kraft. Men hvis vi snakker om et stort nettsted, er mekanisert utstyr uunnværlig. I dette tilfellet vil en universell enkeltbøttemaskin hjelpe, som lar deg utføre flere forskjellige operasjoner. Takket være bytte av vedlegg, vil operatøren kunne rengjøre bunnen, fjerne overdimensjoner, fullføre skråninger, komprimere og løsne. Når det gjelder sandjord, er utvikling av groper med gravemaskiner med en bøtte fordelaktig for muligheten til å utføre bløtleggings- og komprimeringsoperasjoner. Riktig utvikling av et slikt fundament vil eliminere risikoen for fundamentskrymping selv med seismiske bevegelser. Etter arbeid vil det være nødvendig å raskt lage graveskråninger med sikker helning.

Konklusjon

Klargjøring av grunngrop med gravemaskin
Klargjøring av grunngrop med gravemaskin

Organisasjonsmessig er bruk av gravemaskin i prinsippet en ganske plagsom løsning for jordarbeid. Og dette er ikke å nevne økonomiske kostnader, siden i gjennomsnitt, med denne tilnærmingen, koster vedlikehold av 1 m3 300-500 rubler. Hva rettferdiggjør utviklingen av en grop med en gravemaskin med slike mangler? Denne metoden lar deg raskt og effektivt takle hardt arbeid, og minimere risikoen for å etterlate tekniske og strukturelle defekter i strukturen. Det betyr også pluss i form av en generell mekanisering av prosessen med å flytte jorda, hvis den ikke er planlagt brukt på stedet. En gravemaskin i forbindelse med den samme dumperen eller lastebilen vil fjerne stedet for det valgte landet på kortest mulig tid.

Anbefalt: