Grunnleggelse for hevende jord og deres arrangement

Innholdsfortegnelse:

Grunnleggelse for hevende jord og deres arrangement
Grunnleggelse for hevende jord og deres arrangement

Video: Grunnleggelse for hevende jord og deres arrangement

Video: Grunnleggelse for hevende jord og deres arrangement
Video: 9 Bibelske Begivenheder, der Faktisk Skete - Bekræftet af Videnskaben 2024, Kan
Anonim

Jordheving er prosessen med å øke volumet på grunn av at fuktigheten fryser i jorda. Dette fenomenet forekommer i ulike typer jord i ulik grad, og i noen er det helt fraværende. Under byggingen må dette tas i betraktning, siden en betydelig økning i volum kan knuse fundamentet eller krenke dets integritet. Derfor må fundamenter på hevende jorder velges og bygges svært nøye. Les mer om enheten deres nedenfor.

Typer av jord

Jord er en bergart som finnes i de øvre lagene av jordskorpen. I henhold til styrken og størrelsen på partikler som de består av, er de delt inn i følgende typer:

fundamenter på ruvende jord
fundamenter på ruvende jord
  • Halvsteinete - referer til sammenhengende jordsmonn. De utmerker seg ved evnen til å komprimere (mergel, gjørmestein, siltstein, etc.), samt ikke-vannbestandige bergarter (gipsholdige konglomerater, gips).
  • Sand er små partikler av bergarter som ikke er knyttet til hverandre og ikke har plastisitet.
  • Grove klastikk består av ikke-bundne stykker av halv- og harde bergarter, som inneholder mer enn halvparten av fragmentene, med en størrelse på mer enn 2 mm.
  • Leirjord består av småpartikler mindre enn 0,005 mm.
  • Rocky - fuktbestandige faste bergarter, praktisk t alt ikke komprimerbare.

Det bygges oftere på leire, grovkornet, halvsteinete, sand- og sandleire bergarter.

Fundament on heving jord. Hvordan motvirke heving

jordtyper
jordtyper

For å redusere hevingen og øke styrken til fundamentet, må du erstatte den problematiske jorda med sand. For å gjøre dette graves en grop på byggeplassen dypere enn nivået som jorda fryser til. Deretter er det resulterende reservoaret dekket med sand, som er et utmerket grunnlag for å arrangere fundamentet til huset. Den passerer fuktighet godt og tåler betydelige belastninger. Sand bør komprimeres, og deretter begynne å bygge fundamentet.

Det er mulig å legge horisontal termisk isolasjon av jorda langs bygningens omkrets. Denne metoden passer for små hus med grunt fundament.

Fundamenter på hevende jord kan bygges under nivået som jorda fryser gjennom. Men på samme tid påvirker frysing veggene i fundamentet, det kan skade husets struktur. Derfor bør denne metoden ikke brukes i bygging av prefabrikkerte hus og trehus med en lett tapebase. Den er imidlertid ganske egnet for armert betong og murhus.

fundamentstyrke
fundamentstyrke

Installering av et dreneringssystem vil bidra til å fjerne overflødig fuktighet fra jorda. For å gjøre dette, bruk perforerte rør og legg dem i en spesielt forberedt grøft.i en liten helningsvinkel i en avstand på en halv meter fra fundamentet. Rørene er pakket inn med en filterduk og dekket med ikke-porøs jord (grus, sand). Vann som samler seg i bakken kommer fritt inn i rørene og strømmer inn i en brønn eller et annet reservoar.

Fundament on heving jord. Debriefing

Det må tas i betraktning at valget av en spesifikk metode for å motvirke heving avhenger av størrelsen og dybden på fundamentet, av materialene som brukes. Størrelsen og vekten på bygningen er også viktig.

Anbefalt: