Hvordan binde en bok hjemme: en detaljert beskrivelse med et bilde

Innholdsfortegnelse:

Hvordan binde en bok hjemme: en detaljert beskrivelse med et bilde
Hvordan binde en bok hjemme: en detaljert beskrivelse med et bilde

Video: Hvordan binde en bok hjemme: en detaljert beskrivelse med et bilde

Video: Hvordan binde en bok hjemme: en detaljert beskrivelse med et bilde
Video: Hvordan reagerer børn, når man fortæller, at der ikke er råd til at holde jul? 2024, Kan
Anonim

Hvorfor binde en bok? Hvordan vil denne mesterklassen være nyttig? Svaret er ganske enkelt. Kanskje omslaget til den gamle, men elskede boken din er revet i stykker eller ser ikke så attraktiv ut som da du kjøpte den. Eller kanskje du har skrevet det ut fra internett. Tross alt ville det være mer behagelig å lagre en trykt utgave ikke som en stabel med ark, men i en innbundet form. Eller du skrev romanen din, en diktsamling, og trykkeriet ba om for høy pris for et par eksemplarer. Det er her vår interessante veiledning om hvordan du binder en bok hjemme kommer godt med.

DIY bok
DIY bok

Gjør-det-selv-bokinnbinding

Det vil selvfølgelig ikke være mulig å oppnå en slik kvalitet som i et profesjonelt trykkeri, så hvis du skal binde inn en bok for salg, er det bedre å henvende seg til fagfolk for å få hjelp. For hjemmebruk eller som gave, så er vår mesterklasse om hvordan du binder en bok selv det du trenger. WHOliker ikke håndlaget arbeid - dette øker verdien på gaven. Og også en slik håndlaget kan tjene som en ny interessant dekor for hjemmet.

Når du designer en bok, kan du gi fantasien fritt spillerom, leke med fargene på omslaget, hovedmaterialet, dekorere etter eget ønske. I tillegg, hvis du er interessert i hvordan du binder en gammel bok hjemme, så er mesterklassen vår en fin måte å gjenopprette favorittlitteraturen din på.

Gjør-det-selv innbundne utgaver er en veldig interessant, rimelig og ikke så vanskelig hobby som en mester med all erfaring kan gjøre. Dessuten er hjemmelagde innbundne bøker ikke så dyre. Det krever ikke komplisert utstyr, dyrt verktøy eller en stor arbeidsplass.

hvordan binde en bok
hvordan binde en bok

Nødvendig materiale

Før du begynner å bli kjent med mesterklassen om hvordan du binder en bok selv hjemme, la oss snakke om hvilke materialer og verktøy som vil være nyttige for oss.

Først av alt trenger du PVA-lim for innbinding, det forbinder papir, stoff og tykk papp perfekt. Og også for søm trenger du hvite tråder, tynne ull- eller irismerker er perfekte. Hvis det ikke er noen, ta et tynt hvitt tau.

Tykt gasbind eller et stykke bomullsstoff for å lage en tett sterk ryggrad.

Papp i hvilken som helst farge for å forsterke dekselet. Velg et veldig tett materiale slik at det knapt bøyer seg. Det kan være vanskelig å få en, men den kan erstattes. For dettelim 2-3 ark papp sammen.

Du kan bruke både farget papir og stoff for å lime omslaget: velg etter smak eller avhengig av bokens design. Du kan også skrive ut bildet på papir som ikke er for tykt.

Kaptal for ryggraden er en liten tøyrulle. For å forstå hva som står på spill, se på ryggraden i en vanlig innbundet bok. Du kan kjøpe dette i håndverksbutikker eller på nett. Du kan erstatte materialet med et tett lerret. Generelt er kaptalen en dekorativ detalj som dekker den stygge ryggraden og innsiden av boken, så du kan klare deg uten den.

hvordan binde en bok
hvordan binde en bok

Nødvendige verktøy

Og selvfølgelig, før du binder inn en bok hjemme, må du forberede de nødvendige verktøyene. Det er ikke mange av dem, men de vil definitivt komme godt med i arbeidet.

For dette formålet trenger du:

  • to brett;
  • to klemmer;
  • metallfil;
  • papirkniv (skrivesaker);
  • saks;
  • limbørster fylt med lo.

Etter å ha forberedt alt materiell og verktøy for arbeid, kan du begynne å bli kjent med metoden for hvordan du binder inn boken selv.

Nødvendige materialer
Nødvendige materialer

Før du begynner

Før du selv binder inn boken til innbundet perm, ta resten av materialet, som, hvis det ikke lykkes, ikke vil være synd å kaste. Etter å ha gjennomgått mesterklassen, prøv å gjøre din første binding på dem - en utkastversjon, slik atikke ødelegge det gode materialet og den trykte boken.

For å forstå prinsippet med å sette sammen en innbundet bok, anbefaler vi på det sterkeste at du undersøker de trykte produktene fra butikken nøye. Hvis det er en bok du ikke har noe imot å kaste, så ta den fra hverandre, inspiser ryggraden, omslaget, kjenn på tettheten for å få en idé om hva vi må gjøre med den ferdige utskriften.

hvordan binde en bok selv mesterklasse
hvordan binde en bok selv mesterklasse

Forberede en bok eller arbeide med ark

Du kan skrive ut boken i alle størrelser, men A5-format er optim alt. Etter å ha skrevet ut stabelen (eller kanskje du vil gjenopprette en gammel utgave), må den justeres. For å gjøre dette, trykk på brettet eller skrivebordet fra alle sider, samle alle arkene i en jevn haug. Før du gjør dette, sørg for å gjennomgå dem nøye slik at de er jevne, vakre og fullt trykt.

Når kantene etter din mening blir jevne, plasser du stabelen veldig forsiktig på brettet slik at den fremtidige ryggraden stikker noen millimeter utover den. Dette gjør det lettere å påføre lim. Og plasser også det andre brettet forsiktig på toppen av haugen - pressen. Smør den utstående kanten av boken tykt med lim, du kan i flere lag. La det tørke, 2-3 minutter er nok, men det er bedre å vente 5-7.

Det er en annen måte å lage en fast og sterk ryggrad på. Denne metoden brukes oftest i trykkerier. Det kalles "notisbok". Sant, i dette tilfellet må du gjøre litt mer arbeid. Hver notatbok (en stabel på 6 ark) må sys manuelt eller påkvalitetssymaskin.

I tillegg til at boken ikke ser firkantet ut, må du trimme kantene, noe som er nesten umulig å gjøre hjemme.

Når limet tørker, kan pakken flyttes. Men likevel, fjern forsiktig toppplaten og skyv ryggraden sakte tilbake på bordet. Klem den fremtidige boken mellom brettene med to klemmer. La stå i noen timer. Ideelt sett trenger PVA-lim 12 timer på å tørke, men du kan fortsette arbeidet etter 3–4.

Du kan ikke klemme boken med klemmer uten brett, ellers blir det igjen spor.

Den første limingen av arkene er nødvendig for at pakken skal holde seg tettere, ikke bevege seg, og det vil være mer praktisk å jobbe med den senere. Dette er et viktig stadium i mesterklassen for hvordan man binder en bok hjemme.

hvordan binde en gammel bok hjemme
hvordan binde en gammel bok hjemme

Creating a ryggrad

La oss gå videre til den andre fasen av mesterklassen, hvordan binde en bok med egne hender. Fjern klemmene etter tørking. Flytt boken tilbake til kanten av bordet med 3 centimeter. Klem produktet med en klemme, lag markeringer langs ryggraden med en blyant hver 2. cm. På merkene gjør du jevne kutt med en dybde på minst 1 mm. De skal være jevne og vinkelrett på ryggraden.

Stikk det hvite tauet inn i kuttene, det skal gå veldig tett inn. Dette er et like viktig stadium i å lage en ryggrad, fordi trådene vil bidra til å styrke boken og forhindre at den går i stykker eller faller fra hverandre. Smør ryggraden sammen med tråden med PVA-lim, pass på at det renner inn i kuttene.

Forbered materialet mens det tørker. Gazestykket skal være 1 cm mindre enn ryggraden, men bredden er lik, og legg til 2 cm på begge sider. Forbered et kapittel.

I tillegg, for ryggraden trenger du et lite stykke papir, hvis størrelse er 7-8 mm mindre enn lengden.

Smør kanten av bokblokken tett med lim, bløt også gasbind og kaptaler med det. Ikke lim de overflødige kantene av stoffet til sidene av boken, de skal henge fritt. Fest gasbind til ryggraden, topp og bunn langs et stykke captal, og opp - et stykke papir. Trykk godt på både gasbindet og papiret, og trykk godt mot stabelen. La produktet tørke over natten.

hvordan binde inn en innbundet bok
hvordan binde inn en innbundet bok

Bookends

Neste trinn i mesterklassen, hvordan du binder en bok til innbundet selv, er å lage den mest innbundne.

Ta noen ark med tykt papir, ikke nødvendigvis hvitt, du kan bruke hvilken som helst farge. Brett bokstøttene i to. Hvis boken din er A5, og whatman er A4, må kantene på den trimmes litt slik at de ikke er større enn boken.

Etter å ha brettet fluebladet, prøv det på boken, og etter å ha limt remsen på bretten (4 mm), lim den til blokken. Snu boken, lim det andre endepapiret og legg det under pressen for å tørke i en halvtime.

På dette tidspunktet kan du begynne å lage omslaget.

Bokforbindelse
Bokforbindelse

Omslag

Klipp først ut pappen. Innbundet er i tre deler. Mål dimensjonene til blokken, og merk dem deretter på ark med papp. To identiske skorper bør være 8 cm lengre enn blokken dinark, og like i bredde. Ryggraden skal være lik lengden på skorpen, og tykkere enn blokken i bredden.

Deretter velger du et papir med passende farge og klipper det. I høyden skal den stikke ut over skorpene med 2–3 cm på hver side. På baksiden gjør du følgende markeringer, start fra midten: dimensjonene til pappryggen, skorpene på begge sider, innrykk 8 mm på hver side og 2-3 cm til kanten.

Lim deretter papp og papir sammen. Lim ryggraden og to skorper på markeringen.

La det være 3-4 mm fra hjørnet av pappen og klipp hjørnene på papiret diagon alt. Spre de utstikkende kantene på sidene av det fremtidige dekselet med lim og lim på pappen.

Sett press på dekselet og la stå i 1 time.

Etter det går vi videre til arbeidet med omslagsdekoren. Du kan signere boken manuelt ved å tegne et bilde eller klistre en utskrift eller et klistremerke. Dette er en smakssak.

hvordan binde en bok hjemme
hvordan binde en bok hjemme

Connection

Alt vi gjenstår er å koble sammen blokken og dekselet. Fest boken på omslaget, sjekk at den ikke er opp ned. Dekk deretter ryggraden med lim og trykk den til blokken. Smør med lim og hengende noen centimeter gasbind. Lim den til pappen - bokens skorpe. Ved påføring, press delene forsiktig til hverandre. Fest deretter endepapirsiden av boken til pappen, og dekker dermed både osteduken og sidepapirene.

Lukk boken, kjør et mønster eller linjalhjørne langs ryggraden for å skjerpe den.

Legg boken under pressen over natten, så er den klar i morgen.

hvordan binde en bok for hånd
hvordan binde en bok for hånd

Vår mesterklasse om hvordan du binder inn en bok hjemme er over. Etter å ha brukt noen dager kan du utstede en hvilken som helst samling, din egen bok eller en bok trykt fra Internett, uten å bruke et betydelig beløp i trykkeriet. Vi håper du finner kunnskapen om hvordan du binder inn en bok nyttig, fordi denne metoden kan brukes til å lage mange andre nyttige ting, for eksempel album, skissebøker eller notatbøker.

Anbefalt: