Hydrogenperoxide i hagen - applikasjonsfunksjoner og anmeldelser

Innholdsfortegnelse:

Hydrogenperoxide i hagen - applikasjonsfunksjoner og anmeldelser
Hydrogenperoxide i hagen - applikasjonsfunksjoner og anmeldelser

Video: Hydrogenperoxide i hagen - applikasjonsfunksjoner og anmeldelser

Video: Hydrogenperoxide i hagen - applikasjonsfunksjoner og anmeldelser
Video: 5 fordeler med hydrogenperoksid på planter og hage 2024, Kan
Anonim

Billig og offentlig tilgjengelig hydrogenperoksid har vært pålitelig "registrert" i hjemmemedisinskap i et århundre. I sin rene form og i kombinasjon med andre kjemiske elementer ble den umiddelbart uunnværlig i hverdagen.

Evnen til å drepe patogener har gjort peroksid til et universelt medisinsk middel: det renser såret fra skitt eller puss, stopper blødninger. Bleking av tenner og stoffer, lysere hår, fjerning av flekker, rengjøring og desinfisering av forurensede overflater – dette er ikke en komplett liste over muligheter for å bruke dette virkelig mirakuløse middelet i hverdagen.

Hydrogenperoksid er av stor betydning for hagen.

Hydrogenperoksid i hagen
Hydrogenperoksid i hagen

Hydrogenperoxide: historie om forekomst, egenskaper

Oppdageren av hydrogenperoksid er Louis Jacques Tenard, som mottok det som et resultat av virkningen av svovelsyre på bariumperoksid. Det skjedde i 1818 i Frankrike. Etter 55 år begynte produksjonen av peroksid i Tyskland. I det siste tiåret har den årligevolumet av industriell produksjon av hydrogenperoksid på verdensbasis er mer enn 1 million tonn.

Hydrogenperoksid (den enkleste formen for peroksider) er det vitenskapelige navnet på peroksid. I henhold til sammensetningen av den kjemiske formelen ligner den på vann:

  • hydrogenperoksid – H2O2.
  • Vann – H2O.

Hydrogenperoksid og vann består av hydrogen og oksygen, men peroksid har et "ekstra" oksygenatom, som lett går tapt, og fungerer som oksidasjonsmiddel og luftemiddel.

I sin rene form er det en klar væske med følgende egenskaper:

  • Farge, smak, lukt er fraværende.
  • 1,5 ganger tyngre enn vann.
  • Utmerket løsemiddel.
  • Løselig med vann, alkohol, eter.
  • Fryser ved -0, 50C.
  • Koker ved +670С.
  • Dekomponerer når den utsettes for lys, varme og alkali.
  • Ikke giftig, men i høy konsentrasjon forårsaker brannskader på slimhinner, hud eller luftveier.
  • Konsentrert løsning eksplosiv.

Standard frigjøring - løsning med forskjellige konsentrasjoner (fra 1 % til 98%).

Enten i hagen, i hagen, hydrogenperoksid
Enten i hagen, i hagen, hydrogenperoksid

Panacea fra det 21. århundre for hagen

I hagen, enten det er i hagen, har hydrogenperoksid i det 21. århundre blitt det mest brukte. Dette forklares med det faktum at hydrogenperoksyd er et kraftig oksidasjonsmiddel og har sterke bakteriedrepende egenskaper som dreper patogene mikroorganismer, og er miljøvennlig, siden det brytes ned til hydrogen (H2) og atomært oksygen (O2).

Miljøvennligheten til hydrogenperoksid har gjort den til en uunnværlig assistent i hagen. Samtidig er egenskapene viktige:

  • antibakteriell;
  • evne til å generere oksygen.

Vær oppmerksom på sikkerhetstiltak: alt arbeid med hydrogenperoksid må utføres med hansker og med tilgang til frisk luft, for ikke å forårsake brannskader og skade på luftveiene.

Desinfeksjon av drivhus, plantebeholdere, verktøy

Bruken av hydrogenperoksid i hagen begynner med bearbeiding av drivhus, plantebeholdere, verktøy. I dette tilfellet brukes evnen til hydrogenperoksid til å virke på bakterier, virus og patogene sopp. Dette er spesielt viktig hvis drivhuset, beholderne og verktøyene allerede er brukt.

For desinfeksjon blandes hydrogenperoksid (6-9%) med vann i forholdet 1:1.

Kapasiteter og hageredskaper vaskes grundig med den resulterende løsningen og skylles deretter med rent vann. Den samme løsningen brukes til å behandle drivhusets indre og ytre overflater (dører, vinduer, tak, vegger, gulv), spesielt på vanskelig tilgjengelige steder, siden det er der skadelige mikroorganismer samler seg.

En ekstra fordel med denne behandlingen er evnen til hydrogenperoksid til å danne store mengder skum når de interagerer med forråtningsaktive elementer - dette gjør det mulig å myke opp og separere infiserte jord- og planterester fra overflaten, som blir da lettere vasket av med vann.

hydrogenperoksid for frøplanter
hydrogenperoksid for frøplanter

Jorddesinfeksjon

For en rikholdig sunn innhøsting hvert år, anbefales gartnere å rotere avlingene og, hvis mulig, erstatte jorda helt i utmarksbed og drivhus.

Denne muligheten er ikke alltid tilgjengelig, og den er forbundet med økonomiske kostnader og lønnskostnader. I dette tilfellet kommer hydrogenperoksid til hjelp for gartnere: jord bør desinfiseres i hagen og grønnsakshagen umiddelbart etter høsting for å beskytte jorda og minimere skaden av patogener som er igjen i jorda som har negativ innvirkning på kulturplanter.

For dette formålet brukes følgende sammensetning: 4-5 ss hydrogenperoksid per 1 liter vann.

Det er spesielt viktig å desinfisere jorda som skal brukes til frøplanter. Den tilberedte jorda kastes forsiktig med en 3-6% peroksidløsning, dekket med en film. Slik prosessering ødelegger selv egg fra ormer.

Vanning av frøplanter med hydrogenperoksid
Vanning av frøplanter med hydrogenperoksid

Desinfeksjon av frø, fremskynde spiring

Bruk av hydrogenperoksid i hagen er av stor betydning i førså- og såperioden. Frø må desinfiseres før spiring for å drepe patogener så vel som hemmere som hemmer spiring.

Behandling lar deg myke opp frøskallet, fremskynde spiringen og oppnå full utvikling av frøplanter. Dette kan gjøres på følgende måter:

  • Legg i peroksidløsning i 5 minutter (30 dråper 3 % peroksidløsning per 1et glass vann), skyll deretter grundig.
  • I en periode på 12 til 24 timer, bløtlegg frøene til ikke-spirende avlinger i lang tid i en 0,4 % peroksidløsning, og tørk deretter frøene grundig.
  • Fukt nysådde frø med en sprayflaske med 1 % peroksidløsning.

I sistnevnte tilfelle oksideres ikke bare inhibitoren, men beholderen dekontamineres også.

Bruken av hydrogenperoksid i hagen og grønnsakshagen
Bruken av hydrogenperoksid i hagen og grønnsakshagen

Frøplanter: vanning og sprøyting

Hydrogenperoksid for frøplanter brukes til aktivt å dyrke rotsystemet til frøplanter, for å oppnå levedyktige og produktive frøplanter. Frøplanter forblir sterke og sunne helt frem til dykket.

Bruk av hydrogenperoksid for frøplanter lar deg akselerere utviklingen av røtter og blader, fordi en løsning av vann med tilsetning av hydrogenperoksid ligner i kjemisk sammensetning på regnvann, den mest fordelaktige for planter. Atomisk oksygen i en slik løsning ødelegger mikrober, beriker planter og jord med oksygen.

Fôring

Ikke bare å vanne frøplantene med hydrogenperoksid, men også bruken av løsningen for voksne planter er en viktig faktor for å oppnå god høsting og frodig blomstring av planter. Dette er spesielt viktig for jord med høyt innhold av leire - i tett jord har plantens røtter ikke nok oksygen. I dette tilfellet vil en løsning av hydrogenperoksid (500 3% H2O2 + 4 liter H2O) hjelpe.

Beskyttelse, forebygging

Hydrogenperoksid i hagen kan også brukes som beskyttelse av grønnsaks- og hagebruksvekster mot skadedyr og soppsykdommer som kan ødelegge både avlingen og selve plantene. Ved hjelp av sprøyte vannes planter infisert med f.eks. meldugg med følgende sammensetning: 3 % peroksid (4 ss) + vann (1⁄2 liter).

En av hage- og hageavlingenes forferdelige fiender er bakteriell råte, som infiserer løkene og knollene til planter og gjør dem til en råtnende slurry. Du kan motstå råte ved å sprøyte syke blader og stengler av planten med en løsning med tilsetning av peroksid. I tillegg anbefales knoller og løker å bløtlegges i hydrogenperoksidløsning før lagring.

Den oksiderende kraften til peroksid påvirker rotråte og svartben, og redder planten fra døden.

For forebyggende behandling av bladlus og skjellinsekter kan du tilberede følgende sammensetning: 3 % peroksid (50 ml) + vann (900 ml) + alkohol (2 ss) + vaskemiddel (2-3 dråper).

Hydrogenperoksid for hagen
Hydrogenperoksid for hagen

Effekten av hydrogenperoksid på hagebruksavlinger

Hydrogenperoksid blir mer og mer utbredt i hagen. I det 21. århundre blir det til et slags universalmiddel for planter. I hageforumene blusser heftige diskusjoner opp mellom tilhengere og motstandere av bruken av hydrogenperoksid. Gartnere og gartnere fremhever de positive effektene av peroksid:

  • Bruk av peroksid metter jorden med oksygen.
  • Å legge til H2O2 i vann fra springen fjerner klor, noe som gjør vannet sunnere for planter.
  • Desinfeksjon av jord, drivhus og hageredskaper reduserer betydeligrisiko for soppsykdommer.
  • Vanning og sprøyting av planter bidrar til å beskytte blomster og grønnsaker mot død og visning forårsaket av soppsykdommer.

Ikke bare personlige observasjoner fra mange gartnere, men også studier av amerikanske forskere viser at frøbehandling før såing og vanning av frøplanter med hydrogenperoksid har en gunstig effekt på utviklingen av avlinger, og stimulerer veksten deres.

Dermed er hydrogenperoksid en slags naturlig jordlufter, soppdreper, plantevernmiddel.

Selvfølgelig bør den utbredte bruken av dette folkemiddelet behandles kritisk og varsomt, fordi hydrogenperoksid i hagen og hagen, med sin umoderante bruk og i høy konsentrasjon, til og med kan spille rollen som et ugressmiddel som ødelegger kulturplanter.

Anbefalt: