Halvautomatisk sveising: teknologier, apparater, moduser

Innholdsfortegnelse:

Halvautomatisk sveising: teknologier, apparater, moduser
Halvautomatisk sveising: teknologier, apparater, moduser

Video: Halvautomatisk sveising: teknologier, apparater, moduser

Video: Halvautomatisk sveising: teknologier, apparater, moduser
Video: semi-automatic soldering👨‍🔧⚙️ #scspcba #scspcb 2024, April
Anonim

Sveising av metallprodukter og strukturer er en kompleks teknologisk prosess som kan organiseres på ulike måter. Den tradisjonelle metoden innebærer manuelle operasjoner. Dette er en arbeidskrevende metode som rettferdiggjør seg selv med en lav kostnad. En mer moderne tilnærming er representert av halvautomatisk sveising, som letter oppgavene til mesteren og forbedrer kvaliteten på sømmen.

Teknologibeskrivelse

Prinsippet for halvautomatisk sveising er ganske enkelt. I løpet av arbeidet blir sveisepistolen rettet mot målsonen, hvoretter arbeidsstykket smelter fra varmen fra den dannede buen. I motsetning til andre sveisemetoder, i dette tilfellet, kan tråden utføre både funksjonen til en ledende elektrode og fyllingsoppgaver.

Som et middel for å beskytte arbeidsområdet sørger halvautomatisk sveiseteknologi for dannelse av gassformige medier - spesielt de som ikke tillater penetreringoksygen til behandlingsområdet. Men senere vil også regimet der prosessen foregår uten gass bli vurdert. Omvendt kan andre beskyttende medier og materialer legges til. Så for å minimere sprut av metalldråper på grunn av absorpsjon av fuktighet i arbeidsområdet, brukes silikagel eller kobbersulfat, plassert i avfukteren.

Til syvende og sist kan operatøren forvente følgende fordeler fra teknologien:

  • Høy arbeidsstykkebeskyttelse.
  • Bekvemmelig å arbeide med utstyr - masteren kan utføre operasjoner fra nesten alle posisjoner, siden det ikke er noen begrensninger på sveiseretningen.
  • Sømmen er glatt og med et minimum slagginnhold.

MIG- og MAG-sveisemetoder

Utfører halvautomatisk sveising
Utfører halvautomatisk sveising

I spesifikasjonene og forskriftsdokumentene er det slik halvautomatisk sveising ved bruk av tråd og gassformige medier er indikert. Målemner kan være stål- og aluminiumslegeringer, selv om teknologien i praksis har et bredere bruksområde. Hvordan er halvautomatisk MIG-sveising forskjellig fra MAG-metoden? Faktisk er forskjellen i typen gass som brukes for å beskytte arbeidsområdet. For eksempel bruker MIG-sveising inerte gasser som argon og helium, mens MAG arbeider med aktive nitrogen- og karbondioksidmiljøer.

Som praksis viser, gir MAG en bedre og mer pålitelig søm sammenlignet med MIG-effekten, selv om mye avhenger av dyktigheten til utøveren. Hvis vi sammenligner begge metodene med MMA-formater ogTIG, så kan vi snakke om balansen til halvautomatisk. Det gir optimal ytelse med riktig sømkvalitet, men spesielt for ømfintlige høypresisjonsoperasjoner eller ultrasterk fugestruktur er det likevel verdt å vende seg til alternative metoder.

Sveisemodus

Ulike forhold og tekniske formål vil kreve bruk av visse behandlingsparametere. Avhengig av driftsoppgaver og utstyrsinnstillinger, skilles følgende moduser for halvautomatisk sveising ut:

  • Short Arc. Med lavstrøms- og seriefeilstøtte under lavstrømforhold opp til 200 A overføres smeltedråper. I løpet av arbeidet brukes en ledning med en tykkelse på 0,8 - 1,2 mm.
  • Spray Arc. Operasjonen utføres ved en strømstyrke på 200 A, noe som sikrer en høyere penetrasjon av dråper inn i smelten. Tråddiameter - mer enn 1 mm. Denne modusen er egnet for tykkveggede arbeidsstykker.
  • Pulse Arc. Ved lav strøm gir dette sveiseformatet høy smeltehastighet med lavt volum smeltesprut. Ideell for rustfritt stål og aluminium, men bare hvis de er tynne.
  • Pulse on Pulse Arc. Modusen gjør det mulig, på grunn av regulering av temperatur og strømnivå, å oppnå en sterk søm med en jevn overflate.

Spesielt for arbeid ved lave temperaturer brukes også en spesiell modus for halvautomatisk MIG-sveising med loddeelementer. Forbindelsen av delene i dette tilfellet skjer på bakgrunn av tilsetningen av en smelte fra loddematerialet. Denne metoden brukes iverksteder når de utfører karosserireparasjoner.

Halvautomatisk sveising med inverter
Halvautomatisk sveising med inverter

Sveising uten dekkgass

Administrasjon av arbeidsmiljøet gir operatøren mange fordeler - både når det gjelder sikkerhet og som et middel til å forbedre kvaliteten på sømmen. Men det er forhold der bruk av gassformige medier i prinsippet kan utelukkes. For eksempel lar halvautomatisk sveising i et karbondioksidmiljø deg effektivt løse problemene med å behandle stålstykker, men på grunn av behovet for å koble en sylinder til en girkasse, økes sikkerhetskravene betydelig, noe som kan pålegge begrensninger. I denne forbindelse er det på sin plass å fremheve to hovedmåter for å bruke MIG-MAG-teknologi uten gass:

  • Sveising med flux-kjernetråd. Forbruksmaterialet bringes med en skyvelære til en elektrisk lysbue og dekker smeltebadet når det brenner. Metoden er miljøvennlig og sikker, men kan kun brukes på myke ikke-jernholdige metaller.
  • Sveising med flux-kjernetråd. Et forbruksmateriale brukes basert på en blanding av silisiumholdig og silikat, som avvises av smelten og danner en beskyttende film på overflaten. Belegget utfører oppgaven som en barriere foran oksygen, og erstatter det samme karbondioksidet. Denne metoden har også en rekke begrensninger på grunn av den lave effekten til den termiske lysbuen.

Anvendt utstyr

Apparat for halvautomatisk sveising
Apparat for halvautomatisk sveising

Det viktigste og mest ansvarlige verktøyet i arbeidsflyten er en halvautomatisk enhet – det er detlikeretter eller omformer som gir strøm til brenneren. Dette er elektromekaniske enheter, på grunn av hvilke prosessen med å smelte elektroden utføres med dens tilførsel til sveisebassenget. Spesielt vil parametrene til maskinen for halvautomatisk sveising bestemme området for trådmatingshastigheten og stabiliteten til dens bevegelse i prinsippet. Det finnes modeller av vekselrettere for husholdnings- og profesjonell bruk (for henholdsvis 220 V og 380 V) med monoblokk- og moduldesign. Du bør også være oppmerksom på konfigurasjonen av kontaktene for å koble til samme brenner, men det viktigste ved valg er de direkte driftsparametrene til utstyret.

Kjennetegn ved enhetene

For enkle husholdningsoppgaver i en garasje eller et hjemmesveiseverksted kan du bruke laveffektsenheter på 4-5 kW med en maksimal strøm på 90-120 A. Slike modeller er ganske i stand til å jobbe tilstrekkelig med arbeidsstykker med en tykkelse på 1,5-2 mm, sparer samtidig strøm. Profesjonssegmentet representerer modeller med en effekt på opptil 14 kW og over. Den støttede strømstyrken til slikt utstyr kan nå 350 A. Til hvilke oppgaver brukes denne typen utstyr? Produktiv halvautomatisk sveising er bra for allsidigheten, noe som betyr at det er mulig å utføre service på metaller som titan og nikkel. Tykkelsen på arbeidsstykket i dette tilfellet kan være 10 mm.

sveiseomformer
sveiseomformer

Det som er viktig med tanke på organiseringen av arbeidsflyten, er varigheten av inkluderingen. Den bestemmer forholdet mellom sveiseperioden og hviletiden. Så,ved kraftige profesjonelle vekselrettere kan du regne med 6-7 minutters sveising, hvoretter det kreves en pause på 4-5 minutter. For husholdningsapparater vil arbeidstiden være 1–2 minutter, og hvile – opptil 10 minutter.

Fôrmekanikk

Spesialenheter brukes til å føre ledningen automatisk til arbeidsområdet. De er et kompleks av elektriske og mekaniske komponenter som støtter en uavbrutt sveiseprosess. Grunnlaget for standarddesignet er direkte dannet av matemekanismen, sveisehylsen, kontrollenheten og enheter for innledende lasting av kassetter med ny ledning. Samtidig er det feil å tro at utstyret kun fungerer med forbruksvarer. Takket være den innebygde hylse-slangen skaper halvautomatisk sveising med mater et beskyttende miljø. Det vil si at det ikke er nødvendig med en spesiell organisering av gasstilførselskanaler fra sylinderen til sveisesonen ved hjelp av adaptere, reduksjonsmidler og regulatorer.

Sveisebrenner

Brenner for halvautomatisk sveising
Brenner for halvautomatisk sveising

Verktøy for direkte tilførsel av høytemperaturbrenner til arbeidsstykket. Enheten til slike enheter er ganske enkel. Hovedkontrollelementet er en knapp eller en mekanisk flammeregulator. Det viser seg manuell halvautomatisk sveising, hvis kontroll på sluttstadiet av dannelsen av sømmen overtas av mesteren, og hjelpeprosessene støttes av den samme elektrodeforsyningsmekanismen. Når du velger en pistollykt, er det viktig å vurdere diameteren på ledningen som skal gripes, strømmen (opptil 650 A) og typen kjøling - innebygd ellertredjepart fra halvautomatisk.

Sveisetråd

Hovedforbruket i slikt arbeid er en ledning eller en elektrode. Tykkelsen på dette elementet avgjør hvilke arbeidsstykker den halvautomatiske maskinen kan arbeide med. I tillegg legger diameteren til slutt begrensninger på bruken i materen. Vanlige maskiner styres med 0,6-2 mm, men det finnes også ikke-standardmodeller, som er viktig å vurdere når du velger. Materialet til ledningen er også viktig. Hvis det planlegges halvautomatisk sveising av lavlegerte og ulegerte stål, foretrekkes kobberelementer, og aluminiumsutstyr samhandler godt med magnesium- og silisiumemner.

Tråd for halvautomatisk sveising
Tråd for halvautomatisk sveising

En spesiell gruppe er representert ved aktiverte trådmodeller. Deres forskjell ligger i innholdet av spesielle tilsetningsstoffer i stangen (5-7%) basert på oksider og s alter fra alkalimetaller. Denne modifikasjonen lar deg få en pen søm og redusere smeltesprut.

Tilbehør og utstyr

Når alle hovedkomponentene i den halvautomatiske sveiseinfrastrukturen er klare, kan du gå videre til valg av ekstra tilbehør. Generelt vil personlig verneutstyr være nødvendig. Hansker, termostøvler, forkle og maske kreves for halvautomatisk karbondioksidsveising. For å beskytte mot infrarød og ultrafiolett stråling anbefales det å bruke filtre for visningsdelen. For eksempel er masker av typen "Kameleon" utstyrt med selvjusterende fargetbriller, som ikke bare gir beskyttelse for øynene, men også behagelig å ha på.

Konklusjon

Mater for halvautomatisk sveising
Mater for halvautomatisk sveising

En av hovedfordelene med MIG-MAG sveiseteknologi er allsidighet. Det brukes både i den innenlandske sfæren og i industrien, i konstruksjon, etc. Den tekniske organiseringen av prosessen krever betydelige ressurser, men for store mengder arbeid rettferdiggjør disse investeringene seg selv. Hvorfor er halvautomatisk sveising i dekkgass attraktiv for vanlige hjemmehåndverkere som bare av og til henvender seg til slike operasjoner? Først av alt, kvaliteten på sømmen. Som allerede nevnt er det mer nøyaktige og nøyaktige teknologier, men i dette tilfellet kan du oppnå det optimale resultatet med et høyt nivå av sikkerhet og bekvemmelighet. For eksempel kjøper mange bilister halvautomatiske enheter med forbruksvarer kun for fullverdig vedlikehold av bilkroppen. Spesielt evnen til å styre sveising fra forskjellige posisjoner, lar deg utføre de mest komplekse operasjonene under reparasjonsaktiviteter.

Anbefalt: