Gurkemeie lang: fordeler og kontraindikasjoner. Dyrking av gurkemeie hjemme

Innholdsfortegnelse:

Gurkemeie lang: fordeler og kontraindikasjoner. Dyrking av gurkemeie hjemme
Gurkemeie lang: fordeler og kontraindikasjoner. Dyrking av gurkemeie hjemme

Video: Gurkemeie lang: fordeler og kontraindikasjoner. Dyrking av gurkemeie hjemme

Video: Gurkemeie lang: fordeler og kontraindikasjoner. Dyrking av gurkemeie hjemme
Video: Growing Turmeric In 2020 - Part 1 of 2 2024, April
Anonim

I denne artikkelen vil vi snakke om lang gurkemeie, vurdere alle dens mest nyttige egenskaper, samt kontraindikasjoner for bruk. Prosessen med å dyrke dette krydderet hjemme vil også bli beskrevet.

gurkemeie lang
gurkemeie lang

Generell informasjon

Gurkemeie longa er en fantastisk vakker plante fra ingefærfamilien. Den vokser til en høyde på omtrent en meter. Det eksotiske utseendet til gurkemeie er gitt av en kombinasjon av enkle ovale blader og vakre fargede stipler, i akslene som gule blomster utvikler seg. Men den viktigste populariteten til planten var ikke på grunn av blomstene. Alle nyttige egenskaper finnes i jordstengler av lang gurkemeie.

Knollen rhizomet utvikler seg til en størrelse på ikke mer enn fem centimeter i diameter, har en gulaktig-grå farge og en brennende smak. Det er flere navn på denne planten: lang gurkemeie hjemme, gurkemeie, indisk safran og gul ingefær. Indokina regnes som fødestedet til denne urteaktige planten, hvorfra den gradvis begynte å bli dyrket i India, Kina og Hellas. Og nærmere XVIII århundre kom lang gurkemeie til landene i Europa.

Fordeler med gurkemeie

hjemmelaget gurkemeie lang
hjemmelaget gurkemeie lang

Du kan liste opp alle de nyttige egenskapene til dette duftende krydderet på ubestemt tid, men vi foreslår at du gjør deg kjent med de vanligste. Ikke de første tusen år lange gurkemeie er en av hovedkomponentene i ayurvedisk medisin. I India brukes dette krydderet aktivt mot hudsopp, hemoroider og ulike tarmsykdommer. Thais ved hjelp av gurkemeierotpulver takler magesår og tarmsår dyktig, samt sykdommer i urinsystemet. Tradisjonelle medisinoppskrifter går i arv fra generasjon til generasjon.

Til dags dato er fordelene med gurkemeie for betennelser i muskler og ledd, bakterielle og virusinfeksjoner bevist. Det hjelper også med sykdommer i mage-tarmkanalen og hudsykdommer.

Kontraindikasjoner for bruk

lange jordstengler av gurkemeie
lange jordstengler av gurkemeie

Til tross for det utrolige antallet nyttige egenskaper, har lang gurkemeie sine egne kontraindikasjoner, der bruken er svært uønsket. Disse inkluderer:

  • blokkering av galleveier;
  • cholelithiasis;
  • utsatt for trombose (fordi gurkemeie gjør blodet tykkere).

I løpet av behandlingsperioden med sterke kjemiske preparater bør bruk av krydder unngås, fordi det øker effekten betydelig.

Bruk i kosmetikk

hva er lang gurkemeie
hva er lang gurkemeie

Siden antikken har folket i Asia brukt de gunstige egenskapene til lang gurkemeie til kosmetiske formål. Duftende krydder har ikke bare fantastisk smak ogaromatiske egenskaper, men også antibakterielle, anti-inflammatoriske og antifungale egenskaper. Derfor brukes den oftest mot hudsykdommer som akne, vannkopper, eksem, pustulært utslett osv.

Lang gurkemeiejuice har en utmerket evne til å stimulere hudregenerering, noe som kan fremskynde helingsprosessen av mindre sår og arr. Utmerket porerensing kan oppnås ved å bruke en pasta tilberedt av plantens friske røtter. Gurkemeie bør være i arsenalet til hver jente som bruker naturlige produkter for ansikts- og kroppspleie.

Å dyrke en plante hjemme

gurkemeie plante som vokser hjemme
gurkemeie plante som vokser hjemme

Gurkemeie er en ganske snodig plante, så det er verdt å vurdere noen av de viktigste punktene for å dyrke den hjemme. Først må du sørge for at du har nok belysning. Lang gurkemeie elsker både rikt og diffust lys. Det er best å plassere plantepotten på øst- eller vestsiden av rommet. Tross alt vil for lyse solstråler i sør ganske enkelt brenne de ømme bladene. Og på nordsiden vil ikke sollyset være nok, på grunn av dette mister bladene raskt sin rike farge.

Lufttemperaturen i rommet med gurkemeie i den varme årstiden bør ikke overstige 22-24°C. Med høstens begynnelse er det nødvendig å gradvis redusere dette tallet til 10-15 ° C. Det er denne temperaturen som gjør at planten kan overvintre uten store problemer.

Lang gurkemeie er en fuktighetselskende plante. En uunnværlig betingelse for dyrking av dette kryddereter den høye luftfuktigheten, som oppnås ved mettet vanning og sprøyting av bladene. Men dette må gjøres med stor forsiktighet. Hvis overflødig fuktighet kommer på blomstene, kan de bli dekket med brune flekker fra interaksjon med vann. Vanning gjøres hver 2-3 dag om våren og sommeren. Så snart du merker tørkingen av toppen av jorden. Om høsten og vinteren, reduser vanningsfrekvensen gradvis. Det er veldig viktig å ikke la vann stå i gurkemeiegryten mens rhizomet er i dvale.

Det er lurt å gjødsle jorden i vekstsesongen, som varer fra april til september. Nok 1-2 dressinger per måned. Mineralgjødsel og organisk gjødsel må veksles.

Så snart gurkemeien er helt falmet, kutt av grenene, og la den ikke være mer enn 10 centimeter lange. Ikke la deg skremme av prosessen med bladdød, som begynner på senhøsten. Dette er hvordan anlegget forbereder seg på en lang dvaletilstand.

Pulvertilberedning

Du har sikkert sjelden sett salg av gurkemeie i form av røtter. Og dette er ikke overraskende. Tross alt, før det kommer på hyllene, går krydderet gjennom flere stadier av forberedelse. Til å begynne med blir nygravde jordstengler vasket godt og kokt. Velg hovedsakelig de lange røttene til de laterale delene av planten. For å gi krydder en karakteristisk gul farge, brukes spesielle naturlige fargestoffer. Kokte røtter tørkes grundig, skrelles og males til pulver.

Nå vet du hva lang gurkemeie er, hvordan den er nyttig, hvor den brukes.

Anbefalt: