Hvordan koble en trådet ledning til en enkeltkjernet ledning: beskrivelse av metoder, installasjonsfunksjoner

Innholdsfortegnelse:

Hvordan koble en trådet ledning til en enkeltkjernet ledning: beskrivelse av metoder, installasjonsfunksjoner
Hvordan koble en trådet ledning til en enkeltkjernet ledning: beskrivelse av metoder, installasjonsfunksjoner

Video: Hvordan koble en trådet ledning til en enkeltkjernet ledning: beskrivelse av metoder, installasjonsfunksjoner

Video: Hvordan koble en trådet ledning til en enkeltkjernet ledning: beskrivelse av metoder, installasjonsfunksjoner
Video: HOW TO TERMINATE A SINGLE CORE WIRE - A beginners guide. 2024, April
Anonim

Elektrisk arbeid utføres uansett med tilkobling av ledninger og kabler. Samtidig finner man ikke alltid samme type fleksible ledere. Enhver mester kan takle slikt arbeid, det ville være et ønske, tid og nødvendighet. Samtidig er det ikke alle som vet hvordan man kobler en trådet ledning til en enkjernet.

Metoder for å koble til forskjellige ledninger

For å sikre riktig tilkobling av ledninger, og forskjellige (med én, to kjerner), finnes det dusinvis av metoder.

Hvordan koble en strandet ledning til en enkeltkjerne?
Hvordan koble en strandet ledning til en enkeltkjerne?

Disse metodene kan grovt deles inn i to hovedkategorier:

  • Den første inkluderer de teknikkene som krever spesifikt utstyr eller ferdigheter for å implementere dem.
  • Second - de der nesten enhver hjemmemester kan bevise seg selv, siden spesielle ferdigheter ikke er nødvendig her.

Hver av måtene hardens fordeler og ulemper. La oss starte med måter å koble sammen strenget og solid kobbertråd (eller aluminium), der tilleggselementer i form av terminaler ikke er nødvendig, noe som reduserer kostnadene for prosessen betydelig.

Twist

Selv om denne metoden er sterkt frarådet av kravene til PUE, fortsetter mange hjemmehåndverkere å bruke den. Og hvis alt gjøres riktig og med en ansvarlig tilnærming til arbeidet, vil resultatet være pålitelig og holdbart for elektriske nettverk med gjennomsnittlig strømbelastning.

Vridningsmetode
Vridningsmetode

Ved hjelp av parallelltråding kan en solid ledning enkelt kobles til en flerkjernekabel. Samtidig er den monolittiske kjernen i tillegg bøyd, noe som gir mer stivhet enn å vri to identiske ledninger med flere kjerner. Dessuten er denne metoden relevant for ledninger ikke bare fra kobber, men også fra aluminium.

De håndverkerne som vil vite hvordan man skal koble en trådet ledning til en enkeltkjerne, bør forstå at denne metoden ikke er egnet for forskjellige metaller! Dette skyldes det faktum at forbindelsen bare kan vare kort tid, fordi metaller av forskjellig natur er et galvanisk par. Og under påvirkning av strøm begynner den å kollapse, og ganske raskt.

Spleiseledninger

Denne typen tilkobling er en forbedret versjon av tvinnede ledninger. Og samtidig er kvaliteten mye høyere enn i fravær av loddetinn. I tillegg dekker kobbertråd (den brukes for tiden mye oftere enn aluminium)smeltet bly-tinnmasse (tinnprosedyre), er det mulig å gi pålitelig beskyttelse mot oksidasjon på grunn av høy luftfuktighet.

Ledninger med én og flere kjerner
Ledninger med én og flere kjerner

Loddemetallet i seg selv, basert på sammensetning og smeltepunkt, kan være av flere typer:

  • PIC 15 (280o);
  • PIC 25 (206o);
  • PIC 33 (247o);
  • PIC 40 (235o);
  • PIC 60 (191o);
  • PIC 61 (183o);
  • PIC 90 (220o).

Med denne metoden for å montere en flertrådet ledning med en enkjernet ledning, for en høykvalitets tilkobling, må alle kjerner fortinnes med kolofonium (flux) og selve loddetinn.

Fortinnings- og loddeteknikk

Prosedyren er som følger:

  1. Lederne må strippes for isolasjon (lite område) og spor av oksidasjon (hvis tilstede).
  2. Etter at loddebolten er oppe i driftstemperatur, bør de varme opp kolofonium. Og etter å ha smeltet den, dypp tråden.
  3. Deretter legger du litt loddemetall på enden av loddeboltspissen.
  4. Nå, ved å gjøre jevne bevegelser langs linjen til kjernen, overføres loddetinn til den.

Etter fortinningsprosedyren kan ledningene kobles sammen med en vri, som ble beskrevet ovenfor. Først før du trekker dem av, er det nødvendig å fjerne de fordampede flussrestene fra overflaten. Og siden ledningene nå er stivere, bør du bruke en tang for å sikre vridningen.

loddeprosess
loddeprosess

Hvor bedrekoble faste og flertrådede ledninger? Nå gjenstår det å varme krysset til loddetinn smelter. Du kan legge til litt mer om nødvendig. Kobber er en god varmeleder, derfor kan isolasjonen smelte på grunn av den sterke oppvarmingen av de ledende kjernene. Av denne grunn er det verdt å velge et loddepunkt med et optim alt smeltepunkt. Det er også verdt å redusere varigheten av eksponeringen for loddebolten.

Byttemetode

Med denne metoden for å koble ledninger, vil ekstra utstyr være nødvendig, siden det utføres ved å krympe med hylser. De kan være laget av kobber eller aluminium, avhengig av materialet til lederne selv. Det viktigste med denne installasjonen av en strandet ledning med en enkeltkjernetråd er å velge riktig størrelse. I hvert tilfelle gjøres dette under hensyntagen til diameter og antall kjerner.

De ledende endene skal fylle nesten hele rommet i hylsen, men samtidig skal det være litt ledig plass. Av denne grunn er det nødvendig å velge riktige hylsedimensjoner her, siden kvaliteten på krympingen avhenger av denne faktoren.

Spesialverktøy
Spesialverktøy

Dette er faktisk hovedvanskeligheten med denne metoden for å koble ledninger - hylsen skal ikke være for stor eller liten. Selve prosedyren er som følger:

  1. Først fjerner du endene av ledningene fra isolasjonen (lengden på seksjonen bør litt overskride dimensjonene til hylsen).
  2. Hver kjerne skal strippes til bart metall. Oksider kan fjernes med sandpapirfinkornet.
  3. Deretter er ledningene vridd på den måten vi allerede kjenner.
  4. På slutten av prosessen krympes hylsen med spesi altang.

Å koble en trådet ledning til en enkjernet ledning er ikke vanskelig. Vanskeligheter oppstår bare på scenen for valg av skjell og tilstedeværelsen av flått. Selvfølgelig, for dette formålet, kan du bruke tang eller tang. Ingen kan imidlertid gi noen garantier angående påliteligheten til en slik forbindelse.

Bruk rekkeklemmer

Ledningsforbindelsene oppført ovenfor har i alle fall visse ulemper. Og vridning er generelt forbudt av reglene for installasjon av elektriske installasjoner (PUE), selv om denne metoden fortsatt er i bruk den dag i dag. De er upålitelige, kortvarige, og i tillegg krever noen metoder et spesielt elektrisk verktøy eller passende faglige ferdigheter.

Et av alternativene for å koble til forskjellige kjerner
Et av alternativene for å koble til forskjellige kjerner

Ikke alle hjemmehåndverkere har loddeferdigheter til å koble sammen ledninger med én kjerne. Selv om prosedyren ikke virker så komplisert. Dessuten, hvordan utfører jeg det når objektet er deaktivert? Enda større problemer oppstår når det er nødvendig å håndtere ledninger laget av forskjellige metaller. Det er umulig å koble dem sammen med en vri.

Men til tross for disse vanskelighetene, er det en sikker utvei, som er å bruke forskjellige rekkeklemmer. Det er veldig mange av dem i dag, og de er designet for nesten enhver situasjon. Hva kan butikker tilby?

Typer pads

I det store og hele er det terminalelementene som gir høykvalitets ledningsforbindelser. Og dette er ikke bare en garanti for deres pålitelige fiksering, selve den elektriske kontakten er ganske sterk. Den ledende overflaten til terminalblokkene er vanligvis laget av messing eller annet materiale som ikke er i stand til å samhandle med verken kobber eller aluminium.

Du kan enkelt koble en trådet ledning til en enkjernet ledning ved å bruke slike elementer. Dessuten kan de til og med være heterogene i naturen.

Fra hele rekke rekkeklemmer kan to hovedgrupper skilles:

  • Klemmeelementer. Kjernen er festet med en innebygd fjær.
  • Skruekonstruksjoner. Ledningen klemmes direkte av skruen.

Når det gjelder bruk av skruklemmer, husk at både aluminium og kobber er ganske myke materialer.

Bruk av rekkeklemmer
Bruk av rekkeklemmer

Derfor kan overdreven stramming resultere ikke bare i stripping av tråden, men også til å klemme de ledende ledningene. Det er også umulig å utelukke muligheten for at de går i stykker.

Kniv- og pinnetilkobling

Faktisk er dette en pluggtype tilkobling, som er veldig enkel å implementere. En slags stikkontakt eller stikkontakt er festet til enden av en av ledningene (ved krymping eller lodding), og en pinne eller plugg festes til den andre. Tilkoblingen er gjort like enkel som å avskalle pærer: støpselet settes inn i stikkontakten.

Samtidig har denne metoden for å koble en flertrådet ledning til en enkjernet ledning flere ulemper ennfortjeneste:

  • verken pinner eller stikkontakter er designet for høystrøm;
  • design ofte eksponert;
  • når det gjelder tid, tar prosessen ikke så lite (krymping eller lodding), og dessuten er den ganske arbeidskrevende.

Når det gjelder fordelene, er det kanskje bare én - det enkle å koble til og fra kjeden. I denne forbindelse er denne teknikken bare relevant i tilfeller av utstyrsinstallasjon, i stedet for for elektriske ledninger.

Funksjoner ved isolasjon av elektriske tilkoblinger

Det er viktig ikke bare å sikre en sterk og pålitelig tilkobling av ledninger, det er også nødvendig å ta vare på den høykvalitets isolasjonen av deres bare deler. Dette vil forhindre utilsiktet kontakt av ledende elementer med menneskekroppen eller seg imellom. Ingen av dem ender godt.

Isolasjonsrør for ledninger
Isolasjonsrør for ledninger

Når du tenker på hvordan du kobler en trådet ledning til en enkeltkjerne, er det verdt å ta deg tid til å velge isolasjonsmateriale. På mange måter vil det avhenge av driftsforholdene til den elektriske kontakten. I de fleste tilfeller er det nok å stoppe med krympe- eller vinylslange, inkludert bruk av spesiell elektrisk tape.

Når du utsettes for høye temperaturer, bruk lakkert klut og tekstilisolasjonstape for å lukke forbindelsen. Denne isolasjonen tåler opptil 100 °C i lang tid.

Anbefalt: