Roterende varmeveksler: prinsipp for drift, installasjon

Innholdsfortegnelse:

Roterende varmeveksler: prinsipp for drift, installasjon
Roterende varmeveksler: prinsipp for drift, installasjon

Video: Roterende varmeveksler: prinsipp for drift, installasjon

Video: Roterende varmeveksler: prinsipp for drift, installasjon
Video: Rotary Heat Exchanger Working Principle - ERI Corporation S.r.L 2024, Kan
Anonim

Konseptet med varmeveksling minimerer kostnadene ved oppvarming og nedkjøling av de betjente miljøene. I dette tilfellet vurderes luftstrømmer, hvis egenskaper bestemmer parametrene til mikroklimaet i private hus, industrilokaler, etc. I praksis er varmevekslingen organisert av gjenvinningssystemet. Den fungerer som en slags midlertidig varmeakkumulator, som samler og frigjør energien. Den mest brukte roterende varmeveksleren, som er verdsatt for sin høye ytelse, fleksible innstillinger og andre positive egenskaper.

roterende varmeveksler
roterende varmeveksler

Design av varmeveksleren

Recuperatorer brukes praktisk t alt ikke som uavhengig utstyr. Oftest introduseres de i tilførsels- og avtrekksventilasjonsenheter, der gjenvinningsfunksjonen er et ekstra alternativ. Selve varmeveksleren er en metallvarmeveksler av regenerativ klasse. Arbeidsgrunnlaget er en sylindrisk rotor, hvis rotasjon fører til bevegelse av luftmasser. Rotoren er dannet av en pakke med tynne plater som samler varme. På sin side kan tilførsels- og avtrekksenheten med roterende varmeveksler inngå i et større ingeniørnettverk. I enkle versjoner fungerer det som et middel for luftventilasjon, og i industribedrifter utfører det også oppgaven med å utnytte varme fra teknologiske gassformige medier. Imidlertid bør hele spekteret av recuperatorfunksjoner vurderes separat.

Varmefunksjoner

installasjon av en roterende varmeveksler
installasjon av en roterende varmeveksler

Hovedoppgaven er å samle varme til ulike formål. Vanligvis - for den påfølgende fordeling av termisk energi i nye innkommende luftmasser, og sjeldnere - for demping. I begge tilfeller oppnås en reduksjon i energiforbruket for bruk av spesielt varmevekslerutstyr. Samtidig forblir varmeveksleren en ventilasjonsanordning som tjener til å fornye luften i rommet. Avhengig av modifikasjonen kan den roterende varmeveksleren utføre luftrensing og til og med aromatisering. Å bli kvitt ubehagelige lukter er i det minste en felles egenskap for slike enheter. Mer funksjonelle modeller gjør det også mulig å regulere temperaturregimet. I dette tilfellet skjer returen av den akkumulerte energien med visse parametere som kan stilles inn manuelt eller automatisk - igjen, dette avhenger av egenskapene til en bestemt modell.

Arbeidsprinsipp

forsyningsenhet med roterende varmeveksler
forsyningsenhet med roterende varmeveksler

Virkningen til gjenvinnere av denne typen er basert på overføring av varme fra de utgående luftstrømmene (for eksempel oppvarmet romluft) til de kalde massene av frisk luft. Passerer mellom rotorplatene, luften varmer dem, og på den annen side, ny gatekalde luftstrømmer og varmes opp fra den akkumulerte varmen. Volumene av utgående og innkommende luft bestemmes av størrelsen og kraftpotensialet som den roterende varmeveksleren opererer med. Prinsippet for drift av enheten sørger for samspillet mellom roterende plater med en stasjon koblet til strømnettet. Bare tilstedeværelsen av en elektrisk stasjon lar deg finjustere installasjonen til å fungere med en viss hastighetsmodus. I gjennomsnitt er rotasjonshastigheten 1 rpm.

Utvalg av enheter

I standardversjonen er arbeidsmekanismen til varmeveksleren delt inn i flere segmenter - fra 4 til 12. Slike modeller brukes til å fjerne overflødig varme generert som et resultat av teknologiske operasjoner i bedrifter. Dette er kondenserende rotorer som aktiverer sin funksjon når temperaturen på den serverte luften faller under "duggpunktet". Funksjonene til kondenseringsenheter inkluderer metallelementers evne til å motstå fuktighet. Høytemperaturenheter designet for å fungere ved høye temperaturer er også vanlige. En roterende varmeveksler til husholdningsbruk er ikke designet for å eliminere overflødig varme. En slik mekanisme brukes spesielt for dens fordeling i friskluftstrømmer. Liknende modeller gir imidlertid også mulighet for å regulere oppvarmingen.

Luftbehandlingsaggregat med roterende varmeveksler
Luftbehandlingsaggregat med roterende varmeveksler

Sammenligning med tallerkenmodeller

Sammenlignet med roterende enheter, har ikke platemodeller en stasjon og utfører varmeveksling offline. Brukerkan manuelt, ved å endre retningen til akkumuleringsplatene, kun endre gjennomstrømningen til mekanismen. Fra dette kan vi trekke konklusjoner om fordeler og ulemper ved begge systemene. Men først, la oss snakke om de generelle fordelene. Både roterende og platevarmevekslere er små i størrelse og har tilstrekkelig kapasitet. Dette eliminerer behovet for ekstra enheter, inkludert strømdrevne. Hvis vi snakker om forskjellene, så er rotasjonsmekanismen mer fleksibel i justeringer, fri for risiko for frysing om vinteren og energieffektiv. Men samtidig skiller den seg i en mer kompleks enhet og sørger for en viss andel blanding av eksosstrømmer og frisk luft.

Installasjonsarbeid

roterende luftgjenvinnere
roterende luftgjenvinnere

Varmeveksleren er installert i den forberedte kanalen til forsynings- og ventilasjonsanlegget. Huset skal ikke komme i kontakt med veggen, da vibrasjoner kan overføres til det, noe som vil påvirke bærekonstruksjonen som helhet negativt. Det anbefales også å bruke spesiell antivibrasjonsbeskyttelse i form av demperputer til varmeveksleren. Når støttebasen med ben og profilfester er klar, kan du begynne å integrere saken. Vanligvis utføres installasjonen av en roterende varmeveksler i en spesiell teknisk enhet, dimensjonert for en bestemt modell. Fiksering er implementert ved hjelp av komplette koblingsbeslag - basissettet inkluderer hjørner, maskinvare, tetninger og foringer. Videre kan teknologisk hjelpeutstyr kobles til rotoren.konturer. På dette stadiet gjøres tilkoblingen ved hjelp av beslag, adaptere og reduksjonsstykker i passende størrelser.

Recuperator-kontroll

roterende varmeveksler arbeidsprinsipp
roterende varmeveksler arbeidsprinsipp

Rotasjonsmekanismen styres sjelden separat fra hovedforsyningen og ventilasjonssystemet. I de nyeste designene benyttes muligheten for elektronisk styring av enheten gjennom kontrollpanelet. I automatisk modus kan eieren stille inn slike parametere som rotasjonshastigheten, prosentforholdet mellom volumene av luftinntak og utløp, rensingsgrad, tidsintervaller, etc. Driftsparametrene til mekanismen overvåkes ved hjelp av sensorer, som, spesielt, registrer gjennomstrømningen til utstyret. Forsyningsenheten med en roterende varmeveksler kan også konfigureres for spesielle driftsmoduser. Et av de moderne regimene av denne typen er drift under forhold for å opprettholde et konstant lufttrykk. Dette programmet eliminerer risikoen for overbelastning av stasjonen med påfølgende overoppheting.

Enhetsvedlikehold

Overflatene på rotoren og selve huset krever regelmessig rengjøring. Platene rengjøres og om nødvendig i tillegg behandles med anti-korrosjonsforbindelser. Du bør også regelmessig sjekke rotasjonsretningen til rotoren, og i drivsystemet - kvaliteten på remspenningen. Siden varmeveksleren fungerer tett sammen med andre funksjonelle ventilasjonskomponenter, er det viktig å sjekke tilstanden også. Spesielt filteret, luftkanaler er gjenstand for revisjonkanaler, støvsamlere, ventiler med sensorer osv. Om mulig vil den roterende varmeveksleren ikke være overflødig å fjerne fra installasjonsstedet og kontrollere for tetthet. Faktum er at i nærvær av selv mindre hull, forringes kvaliteten på den innkommende luften kraftig.

roterende platevarmeveksler
roterende platevarmeveksler

Konklusjon

Luftgjenvinningsmekanismen er den enkleste måten å varme et rom på. Kald uteluft forvarmes nesten uten ekstra energiforbruk. Selvfølgelig bruker roterende luftrecuperatorer, når de er koblet til nettverket, energi for sin funksjon, men det brukes vanligvis på å sikre sirkulasjonen av strømmer. Samme eksempel med platevarmevekslere viser hvor ineffektiv en enhet uten elektrisk drift kan være i drift. Det er også nødvendig med strømforsyning for å drive kontrollinfrastrukturen, som sikrer driften av hele forsynings- og ventilasjonskomplekset. Dette er vanligvis minimale kostnader, men som et resultat forenkler de driften av utstyret betydelig.

Anbefalt: