Hvordan jevne veggene med gips med egne hender?

Innholdsfortegnelse:

Hvordan jevne veggene med gips med egne hender?
Hvordan jevne veggene med gips med egne hender?

Video: Hvordan jevne veggene med gips med egne hender?

Video: Hvordan jevne veggene med gips med egne hender?
Video: How to plaster a wall, a beginners guide. Plastering made easy for the DIY enthusiast. 2024, April
Anonim

Reparasjon er en delikat sak og krever en ansvarlig tilnærming. For at den skal holde seg frisk lenger, må alt gjøres med høy kvalitet under implementeringen. Justering av vegger er et av de viktigste og vanskeligste arbeidene ved reparasjon. Dette gjøres vanligvis med gips. Men hvis du ikke vil invitere en mester til slikt arbeid, bør du først finne ut hvordan du skal jevne veggene med gips. For å gjøre alt nøyaktig, må du nøye studere problemet og rådføre deg med kunnskapsrike mennesker. Hvordan nivellere veggene med gips, vil vi fortelle i artikkelen.

hvordan nivellere vegger med gips
hvordan nivellere vegger med gips

Litt om materialet

Plaster er en byggeblanding basert på gips, kalk eller sement med sand. Den er hvit og farget. Brukes til etterbehandling. Hvis det er dekorativt, er det siste reparasjonsstadiet.

Hvis det er støy eller vanntetting, varmeskjerming eller spesiell, så må du lime tapet oppå den eller male den med sluttmalinginnendørs eller utendørs (svært motstandsdyktig mot fuktighet, ekstreme temperaturer, UV-stråler og vind).

Før du nivellerer veggene med gips, må du bestemme deg for hvilken som er riktig for ditt arbeid.

hvordan nivellere vegger etter puss
hvordan nivellere vegger etter puss

Dekningstyper

Dekorativ gips har flere varianter:

  • teksturert;
  • strukturell;
  • venetiansk.

De 2 første typene danner en ru overflate, som de kalles "preget". Og sistnevnte dekker veggen i et perfekt jevnt lag og gjør den jevn.

I henhold til bindemiddel som brukes, er gips delt inn i:

  • akryl (hovedstoffet er akrylharpiks, et slikt byggemateriale er svært elastisk, det kan males i alle farger, men det selges kun i ferdig form og har en tendens til å sprekke raskt ved eksponering for UV-stråler);
  • mineral (den billigste typen blanding basert på sement; den tåler sollys godt, egnet for rom med høy luftfuktighet og gaten, men er redd for mekaniske skader og sterkt vanntrykk);
  • silikon (hvor bindekomponenten er syntetisk harpiks, den er tilgjengelig i form av en ferdig blanding og i forskjellige farger, den er motstandsdyktig mot skader og stråler, den brukes til å dekke vegger i alle rom og street, fordi det danner et slitesterkt lag);
  • silikat (flytende glass, som ligger under det, øker vannavstøtende egenskaper ogmotstand mot mugg og forfall; er den mest pålitelige typen belegg, kan vare i mer enn 30 år uten større reparasjoner).

Hva slags puss for å avrette veggene, bestemmer hver og en selv basert på egenskapene til overflaten, materialet og også rommet. Noen av de ovennevnte er miljøvennlige.

Veggforberedelse

Opprettingsarbeid utføres etter at alt arbeid med legging av elektriske kabler, rør og andre materialer er gjennomført. Før du nivellerer veggene med gips, må du rengjøre dem fra det gamle laget med tapet, maling og andre materialer, og også jevne overflaten. Dette kan gjøres ved hjelp av spesialmørtler og en slikkepott, samt konstruksjonsskinn.

Deretter må du sjekke veggene for uregelmessigheter og vertikalitet. For å eliminere ruhet kan du ty til et metallnett som er festet til overflaten med spiker. Dessuten må den først renses for skitt og støv, ellers holder ikke blandingen.

hvordan nivellere vegger med gips
hvordan nivellere vegger med gips

Hvis veggen ble dekket med gips, må du banke den med en treklubbe for å finne ut hvor den har ligget bak veggen, og fjerne den helt på disse stedene. Hvis det er sprekker på overflaten av belegget, kan de rengjøres med en fuktig børste. Men all mugg (hvis noen) må fjernes helt sammen med en del av belegget, for ellers vil det fortsette å vokse og ødelegge belegget.

Deretter er det nødvendig å behandle overflaten med en primer som ikke gjør detlar den første absorbere fuktighet fra gipsen. Etter at grunningen har tørket, for en komplett og høykvalitets finish, bør veggene dekkes med sparkel for å jevne ut veggen helt for gips. Det selges både i form av et pulver for fortynning med vann, og i form av en ferdig blanding, som påføres direkte på veggen med en slikkepott. Det er spesielt viktig å følge alle stadier av forberedelsen hvis det siste laget er et dekorativt belegg, fordi det ikke vil skjule ufullkommenhetene til overflaten hvis det ikke har blitt behandlet.

hva slags gips for å utjevne veggene
hva slags gips for å utjevne veggene

Viktig øyeblikk

Gips og sparkel er to forskjellige blandinger. Mange forvirrer dem eller ser ikke forskjellen. Den første er designet for å behandle et stort overflateareal, og den andre er for å korrigere små defekter (sprekker, sømmer osv.).

Se etter vertikalitet

Før du avretter veggene med gips, må du finne ut hvor glatte de vertikale flatene er. Dette gjøres på mange måter, profesjonelle byggherrer og etterbehandlere har spesielle sofistikerte verktøy for dette som gir nøyaktige resultater. Hjemme kan du bruke en rett skinne fra tak til gulv eller lodd. Et slikt verktøy skal være helt rett og ikke bøyes. Lekten påføres parallelt med veggen, og det maksimale gapet mellom dem vil bety det maksim alt nødvendige laget av materiale for avretting.

jevn veggene med gips
jevn veggene med gips

Loddmetoden er noe mer komplisert. Det er nødvendig å hamre en spiker under taket, knytte en streng med en belastning til den og visuelt ellerved hjelp av måleinstrumenter, avgjør om veggen og strengen er parallelle med hverandre.

stuccoutjevning

Når alt det forrige arbeidet er gjort, før du jevner veggene med gips, må du forberede blandingen. Hvordan fortynne gipset, som selges i pulverform, er skrevet på pakken. Hvis du har kjøpt ferdig, følg lagringsforholdene, ellers tørker den raskt ut. Deretter, med en slikkepott, påfører vi avstøpninger fra topp til bunn, og med et verktøy k alt "regelen" jevner vi belegget. Hvis det ikke er der, kan du gjøre det med andre verktøy, men det blir ikke så greit.

Under arbeid er det nødvendig å bruke verneutstyr - maske og vernebriller for ikke å puste inn pulver eller damp (kan være allergi). Og du bør også ta hensyn til maksimal tykkelse på det påførte laget - det er angitt på pakken, og forskjellige merker kan være forskjellige.

hvordan nivellere vegger etter puss
hvordan nivellere vegger etter puss

Nivellering av gipsplater

Det finnes flere måter å avrette vegger uten puss. Tyder ofte til en metode som består i bruk av gips. Gips er 2 ark papp, mellom hvilke er tørr gips. Den passerer ikke fuktighet og holder formen godt i lang tid. Festes med metallprofiler eller monteringslim. Sømmene mellom arkene er dekket med bygningsblandinger. Det er vanligvis lettere å feste tapet på det enn på andre overflater, spesielt betong. Fordelene med denne metoden er lavere tidskostnader, lav forurensning av leiligheten og muligheten til å justere veggene medeventuelle uregelmessigheter.

Men det har også ulemper: gips kan ikke brukes i våtrom og utendørs, det er vanskelig å legge fliser på det, fordi det er for glatt, og sementbasert lim kan ikke feste godt. Dessuten er det bedre å ikke ty til gips i rom med et lite område, fordi det tar plass.

Visuell justering

Vegger kan justeres visuelt. I dette tilfellet er det ikke nødvendig med glob alt arbeid, det er mulig å utjevne overflaten med bygningsblandinger bare i hjørnene og under taket. Og ved etterbehandling vil gulvlistene limes i riktig rett vinkel, som visuelt justerer veggene.

Hvordan nivellere veggene etter puss, om nødvendig

Tørketiden til belegget avhenger av tykkelsen på laget. Så et lag på ca. 1-3 mm tykt vil tørke i løpet av 1-2 dager, men etterbehandling av ytterveggene med 5-10 mm puss kan ta opptil en måned, hvor belegget vil tørke helt.

hva slags gips for å utjevne veggene
hva slags gips for å utjevne veggene

Hvis det å dekke veggen med gips var avslutningstrinnet før maling eller tapetsering, kan den etter fullstendig tørking rengjøres med byggesandpapir (sandpapir). Hun vil fjerne alle feilene og gjøre veggen perfekt jevn, hvis det ikke var slik. Det viktigste er ikke å overdrive det, for ikke å slette for mye.

Hvis pussen er dekorativ, kan sliping gjøres, men veldig forsiktig og bare hvis det er nødvendig, fordi du kan slette fargelaget og må male på nytt. Hvis materialet inneholdermarmorflis eller andre tilsetningsstoffer for å skape ujevnheter, så er det ikke nødvendig med ytterligere behandling.

Anbefalt: