Verktøy. Krympetang for hylser

Innholdsfortegnelse:

Verktøy. Krympetang for hylser
Verktøy. Krympetang for hylser

Video: Verktøy. Krympetang for hylser

Video: Verktøy. Krympetang for hylser
Video: Hydraulikkslanger - hva trenger du for å lage en og hvordan gjør du det? | Kramp 2024, April
Anonim

Krympetang - et verktøy som sikrer pålitelig skjøting av ledninger inne i hylsen eller koble kabelen til tappen ved å krympe. Bruken av dette verktøyet i aktivitetene til elektrikere øker hastigheten og kvaliteten på arbeidet, i motsetning til å vri ledninger og krympe med tang. Ikke bare profesjonelle, men også amatører kan bruke dem, siden tangen er enkel å bruke.

Krympetang for hylser
Krympetang for hylser

Når trenger jeg en crimp?

Det er spesielt praktisk å bruke krympetang for knaster hvis du skal koble sammen to trådede ledninger, for hvis du bare klemmer en upresset kabel inn i terminalene, så vil kjernene over tid komprimeres, det vil oppstå et gap mellom dem, vil noen ledninger bli skadet og kontakten vil bli svakere. Krympetang for knaster vil gi en sterk binding av trådene, og dermed eliminere behovet for å bruke solide ledninger når du legger strømledninger.

Det hender ofte at trådede ledninger med rå ender skrus fast til terminalene. Skade oppstårflere kjerner, og de gjenværende ledningene kan ikke gi kontakt av høy kvalitet og brenne ut under tung belastning. For eksempel når du slår på RCD i koblingsbokser. For å forhindre at dette skjer, må du ta på tuppene og klemme dem med presstang (crimpers).

Hva er krymping og hvorfor er det nødvendig?

Krymping er mekanisk sammenklemming av ledninger for å øke ledningsevnen til elektrisk strøm mellom kretselementer uten overoppheting. Denne prosessen reduserer sannsynligheten for kortslutninger og brente kontakter. For ikke så lenge siden var standarden for tilkoblingskvalitet vridning og lodding. Denne metoden ga soliditet og minimal kontaktmotstand, men var ganske arbeidskrevende. Krymping begynte raskt å ta sin plass, noe som sparer betydelig tid, er ikke dårligere når det gjelder pålitelighet, og den tradisjonelle fortinningsmetoden vinner i nøyaktighet.

Isolerte tips

NShVI brukes til å behandle endene av flerkjernekabler for tilkobling av jordfeilbrytere, strømmålere, rekkeklemmer. Forkortelsen tilsvarer - isolert pinnespiss. Det er med andre ord et beslag for en flerlederkabel klargjort for montering i en terminal ved å skru den inn. Bruk av slike beslag for stive enkeltkjernekabler er ikke tillatt - det er uisolerte hetter for dem. Krympetang for isolerte hylser brukes til kompresjon.

Krympetang for isolerte hylser
Krympetang for isolerte hylser

Dobbeltprofilkjever klemmer samtidig den elektrisk ledende delen ogstrømisolert. Hvis du trenger å koble 2 ledninger til enheten i en vridd terminal, må du ta NShVI-2. Den har et bredere isolerende skjørt designet for to ledninger. Behovet oppstår når effektbrytere eller stikkontakter i el-tavlen kobles til. Krymping utføres identisk, som for en enkelt kabel.

Spissene velges i henhold til tykkelsen på ledningen. De avisolerte ledningene skal passe lett inn i sporet, men ikke vingle i det. Dette er nøkkelen til effektiv kontakt etter klemming. Dimensjonene på bøssingene samsvarer med fargene på de isolerende skjørtene, og prikken på krympetangen. For spisser, for eksempel røde, er ledninger med et tverrsnitt på 1 mm egnet og settes inn i crimper-matrisen under den røde prikken.

KBT er en av kabelsko-standardene. Kobber, fortinnet, designet for bearbeiding av ledninger. Krympes med hydraulisk krympetang. KBT-sko kan brukes til fremstilling av jordingsstenger.

Krympetang for KBT-hylser
Krympetang for KBT-hylser

Kabelforberedelse for krymping

Før krymping utføres følgende arbeid:

  1. Fjern ledningene fra isolasjonen i samsvar med lengden på den elektrisk ledende delen av spissen. Det er å foretrekke å bruke "stripper"-verktøyet designet for dette - dette er krympetang for hylser med mulighet for å fjerne isolasjonslaget for jevn stripping uten å skade fibrene.
  2. Bruk en skarp kniv og skrap forsiktig av lakkeringen fra de bare endene. Behandle med spesielt kontaktsmøremiddel for å reduserefriksjon og opprettholde integriteten til fibrene under krymping.
  3. Sett ledningen inn i spissen slik at alle de små ledningene passer inn i stikkontakten og ikke bøyer seg. Vridning, slik det gjøres ved fortinning, er ikke nødvendig. Siden under den påfølgende krympingen vil ledningene passere hverandre og bli skadet, derfor vil den elektriske ledningsevnen reduseres. Du kan bare koble litt med fingrene uten å forstyrre parallelliteten.
  4. Velg bøssing i henhold til tykkelsen på seksjonen.
  5. Plasser tuppen på kjevene til krympeverktøyet. For hetter av en bestemt farge, observer det tilsvarende fargemerket på instrumentet. For eksempel, komprimering av den gule spissen bør gjøres ved å hakk i terningen merket med samme farge.

Hvordan krympe riktig

Krympetang for hylser
Krympetang for hylser

For å få en kvalitetskrympe må du følge reglene:

  1. Hold kabelen i stikkontakten mens du klemmer med tangen slik at ledningene ikke kommer ut av gjennomføringen.
  2. Klem håndtakene på verktøyet til skralle er aktivert. Det er nødvendig for å hindre at håndtakene løsner. Ved feil må skralleen løsnes, spissen fjernes fra kjevene på verktøyet, kutte av skrapet og begynne å jobbe igjen.
  3. Bruk et verktøy uten skralle, kontroller klemmen med hendene mens du beveger ledningene litt. Med god krymping henger ikke kjernene ut i stikkontakten.
  4. Trykk først metalldelen av tuppen, deretter den isolerende delen hvis du bruker et verktøy med en sløyfematrise.

Du kan sjekke kvaliteten på krympen ved å trekke ledningen fra stikkontakten med hendene. Hanbør sitte stramt.

Spleisehylser for kabler

Hvis det er nødvendig å koble sammen to elektriske ledninger, brukes en hylse hvor endene av de to kablene festes ved krymping. Bruken av hylser gir utmerket elektrisk kontakt og større mekanisk styrke. Krympetang for hylser brukes til denne oppgaven.

Krympetang for hylser
Krympetang for hylser

Dette verktøyet kan krympe hylsen langs hele lengden i flere trinn, så langt matrisens bredde og størrelsen på hylsen tillater det. Hylsematerialet må være det samme som kabelen. For eksempel festes kobbertråder bare med en hylse laget av samme metall, på samme måte med aluminium. Hvis det er nødvendig å skjøte kobber- og aluminiumskabler ende-til-ende, brukes en aluminium-kobber-hylse.

Crimping gjøres på to måter:

  • punktinnrykk;
  • solid crimp.

Kontaktsmøremiddel brukes til å klargjøre endene av kablene for å forhindre oksidasjon av metaller, og aluminiumstråder bør strippes for å fjerne den resulterende filmen.

Ledningene krympes til en rund form med en figurpress, hvoretter de føres inn i hylsen til den stopper. Koblinger er enten ende-til-ende, når ledningene er rettet i motsatt retning fra hverandre, eller som en hylse, når kablene ser i samme retning. Solide krympeverktøy er ikke egnet for rumpekontakt da det ikke vil være mulig å fjerne tangen fra ledningen etter krymping.

Krympetang forkabelsko
Krympetang forkabelsko

Etter krymping må kontaktpunktet isoleres med krympeslange. Det er nødvendig å sette den på kabelen på forhånd og flytte den til den klemte hylsen, utsette den for varme for krymping. Tape kan brukes.

Ermer med stor seksjon

Massive ermer er svært vanskelige å passe med krympetang. For hylsespisser på 95 mm2 eller mer brukes hydrauliske presser. I dem er håndens arbeid forbedret med støtte fra det hydrauliske systemet.

Vanlige krympefeil

Krympetang for hylsekroker 95 mm2
Krympetang for hylsekroker 95 mm2

Novicer eller amatører gjør ofte typiske feil:

  1. Den indre diameteren på hylsen er mindre enn den på ledningen. For å plassere en slik ledning i en hylse, klemmes kabelen for mye, noe som fører til ødeleggelse av kjernene. Derfor øker motstanden.
  2. Tverrsnittet av hylsen er mye tykkere enn kabelen. Dette bidrar til svak kontakt, det hjelper ikke engang å brette ledningene flere ganger, da den mekaniske påliteligheten vil avta.
  3. Kort ermet. Når de for å spare penger kuttet hele ermet i to. Dette vil føre til økt motstand og en ustabil krymping på grunn av det lille klemområdet.

Hvis du bruker en hammer og en tang til å klemme, vil hylsen og selve ledningen ødelegges. Det er nødvendig å bruke krympetang for kabelsko, de gjør jobben så enkel som mulig.

Anbefalt: