Forberedelse av byggeplassen: krav og standarder, forarbeid

Innholdsfortegnelse:

Forberedelse av byggeplassen: krav og standarder, forarbeid
Forberedelse av byggeplassen: krav og standarder, forarbeid

Video: Forberedelse av byggeplassen: krav og standarder, forarbeid

Video: Forberedelse av byggeplassen: krav og standarder, forarbeid
Video: Min Jobb - HMS - HMS håndbok 2024, Kan
Anonim

Klargjøring av byggeplass for bygging er nødvendig for raskt og uten forsinkelser å starte byggeprosessen. Det lar deg minimere en rekke negative risikoer, og forenkler også koordineringen av samhandling og implementering av ulike stadier.

Introduksjon

Alltid, før du starter bygging eller demontering av bygninger, er det nødvendig å forberede territoriene til byggeplassen. Dette er nødvendig for maksimal arbeidseffektivitet og sikkerhet for mennesker. I dag er disse spørsmålene regulert av en rekke forskriftsdokumenter. De inneholder en detaljert beskrivelse av de pågående aktivitetene som må gjennomføres før arbeidet påbegynnes. Utviklere bør først og fremst fokusere på byggekoder og forskrifter (SNIP), de tilsvarende GOST-ene, samt en rekke andre forskriftsdokumenter. Det bør tas i betraktning at lokale myndigheter kan bestemme normene for midlertidig bruk av territorier for behovene til byggeteam, samt gjennomføring av arbeid som ikke gjelder for arbeidsområdet.arenaer.

Plottegjerde

teknisk klargjøring av byggeplassen
teknisk klargjøring av byggeplassen

Dette er det aller første trinnet. Forberedelse av en byggeplass for fremtidig arbeid krever opprettelse av gjerder rundt den, samt nærliggende farlige områder. Også ved inngangen er det nødvendig å installere informasjonstavler, som indikerer en rekke data. Blant de viktigste er navnet på objektet, utvikleren, utføreren av arbeidet, kontaktopplysningene til de ansvarlige for objektet, start- og sluttdatoene, utformingen av området etter ferdigstillelse av byggingen. Men bare disse kravene er ikke begrenset. Så for eksempel bør kontakter til utøvere fortsatt være på skjold, gjerder, mobile bygninger, store utstyrsartikler, kabeltromler. I tillegg kan det installeres punkter for vask eller rengjøring av hjul på kjøretøy, samt søppeldunker for oppsamling av det resulterende søppelet. Reglene for klargjøring og vedlikehold av byggeplasser krever at alt avfall umiddelbart fjernes og fjernes uten å forurense miljøet.

Bygging av midlertidige strukturer

Spesielle bygg er nødvendig for å sikre prosessen. De er oppdratt for en viss tid. Etter at byggingen er fullført, er disse strukturene gjenstand for avvikling. De brukes til husholdning, lager, administrative og andre formål. I dette tilfellet bør det gis landgjenvinning, overføring av kommunikasjon, riving av midlertidige strukturer og mange lignende øyeblikk. Forberedelsen av byggeplassen for byggestart i denne forbindelse bør koordineres med statenbrannvesen, miljø- og sanitær-epidemiologisk tilsyn, samt lokale myndigheter.

Løse utfordringer med bakke- og underjordiske vann, samt med flom av territoriet

byggearbeid
byggearbeid

Husk alltid at geologiske og hydrologiske forhold kan endre seg. Dette kan skje både under arbeidsprosessen og under driften av anleggene. Først av alt må du sjekke sannsynligheten for slike samtaler:

  1. Tilstedeværelsen eller muligheten for utdanning i det påfølgende vannet.
  2. Naturlige sesongmessige/langsiktige svingninger i grunnvannstanden.
  3. Mulighet for endring under påvirkning av teknogene faktorer.
  4. Grad av aggressivitet i forhold til brukte materialer i underjordiske strukturer og korrosivitet.

Teknisk klargjøring av byggeplass krever nesten alltid en vurdering av mulige endringer i grunnvannstanden. Dermed skal konstruksjoner og bygninger av 1. og 2. klasse ha garanti for 25 og 15 års tjenestetid. I dette tilfellet er det nødvendig å ta hensyn til mulige naturlige sesongmessige og langsiktige svingninger i nivåer, samt potensialet for flom av territoriet. For bygninger av 3. klasse tillates slik vurdering ikke foretas. I tillegg bør byggeprosjektet sørge for tiltak utformet for å forhindre forringelse av de fysiske og mekaniske egenskapene til grunnjorden, brudd på betingelsene for normal drift av nedgravde lokaler og utvikling av ugunstige.geologiske prosesser og så videre.

Hva må gjøres for å forbedre standardsituasjonen

klargjøring og tilrettelegging av byggeplassen
klargjøring og tilrettelegging av byggeplassen

Forberedelse av byggeplassen for bygging innebærer følgende arbeid:

  1. Vanntetting av underjordiske konstruksjoner.
  2. Iverksettelse av tiltak for å begrense nivåstigningen i grunnvann, samt utelukke mulige lekkasjer fra væskeførende kommunikasjon. Dette er drenering, spesielle kanaler, ugjennomtrengelige enheter.
  3. Implementering av tiltak for å hindre kjemisk og/eller mekanisk tilstrømning av jord. Disse er spunt, drenering, jordstabilisering.
  4. Arrangering av et stasjonært nettverk av observasjonsbrønner for å kontrollere utviklingen av flomprosessen, og eliminere lekkasjer fra vannførende kommunikasjon i tide.

I tillegg, hvis tilstedeværelsen av et aggressivt miljø (grunnvann, industriavløp) er forutsett, som kan påvirke materialene i nedgravde strukturer negativt, er det nødvendig å implementere anti-korrosjonstiltak som utføres som en del av klargjøring av byggeplassen. Hvis det er planlagt å utføre aktiviteter under det piezometriske nivået av trykkmasser, bør trykket som utøves av dem tas i betraktning. For å stabilisere situasjonen er det planlagt spesielle tiltak for å forhindre gjennombrudd av grunnvann i gropene, svelling av bunnen og oppstigning av strukturen.

Vanntap

forberedelse av stedet
forberedelse av stedet

Dettenødvendig i tilfeller hvor det planlegges å bygge underjordiske eller nedgravde strukturer. Avvanning er også nødvendig når du lager groper. Til dette formål brukes drenering, drenering, brønnpunkter og senkebrønner. Avvanning innebærer også implementering av tiltak som forhindrer forringelse av bygningsegenskapene til jorda ved bunnen av strukturene og forhindrer brudd på stabiliteten til skråningene til arbeidet. Designet skal sørge for kanaler og spor for oppsamling av overflate- og grunnvann med påfølgende avledning til kummer plassert utenfor bunnen av strukturen. Som regel ender dette med at de pumper opp til overflaten. I dette tilfellet bør reserven være minst 50 % hvis det er to eller flere pumper, og 100 % i tilfeller der kun én fungerer. Vann fra senkesystemet, hvis det ikke er mulig å bruke det, må ledes av tyngdekraften til eksisterende avløp eller utslippspunkter.

Om avløp og brønnpunkter

Hvis vi snakker om førstnevnte, så her er det nødvendig å merke seg et stort utvalg av mulige implementeringer. Så skyttergraver er ordnet i et territorium fritt for utvikling. Lukket tubeless kan brukes for kortvarig drift. For eksempel i en grop eller i skredbakker. De er forskjellige i funksjonalitet og gjennomstrømning. For eksempel utføres rørformet drenering i jord med en filtreringskoeffisient på to meter per dag.

Legging av underjordiske gallerier for avvanning er kun tillatt i tilfeller der andre metoder ikke er egnet for dette formålet eller denne tilnærmingener økonomisk levedyktig. Generelt er det alltid nødvendig å ta hensyn til en rekke faktorer for ikke å bruke ekstra penger. For eksempel brukes vakuumdrenering i pellets der filtreringskoeffisienten er mindre enn to meter per dag. Brønnpunkter kreves som regel i bygging av avvanningssystemer. Og elektrodrenering brukes i dårlig permeabel jord, der filtreringskoeffisienten er mindre enn 0,1 meter per dag.

Rivning av bygninger

Forberedelse og tilrettelegging av en byggeplass forutsetter ofte at en bestemt struktur er plassert på dem. Det må som regel rives. Tross alt forstyrrer det arbeidet eller er ikke gitt i planen. Under riving er det alltid nødvendig å overvåke implementeringen av arbeidssikkerhetskrav i samsvar med gjeldende forskriftsdokumentasjon. I selve prosessen brukes ulike tilnærminger, materialer og metoder. For eksempel eksplosiver, spesialutstyr og andre lignende innretninger. Samtidig stilles det ulike sikkerhetskrav. Hvis det for eksempel brukes en gravemaskin med ballong, er dette én ting. Bruken av eksplosiver er et helt annet nivå, som krever at det settes opp sperre på tvers av arbeidsområdet.

Finn ut mer om regelverket

klargjøring av byggeplassen for bygging
klargjøring av byggeplassen for bygging

Først og fremst, og mest detaljert, er alle spørsmålene som vurderes regulert av SNiP. Byggeforskrifter og forskrifter er det organisering og teknisk tilrettelegging av en byggeplass bør basere seg på i evtsak. De er de all-russiske statsstandardene. Derfor kan de ikke ignoreres.

Det skal bemerkes at byggeforskrifter og forskrifter ikke er gitt i form av et enkelt kompleks. SNiP-er vurderer en rekke situasjoner, så detaljene kan variere betydelig.

Forskriftskrav

Hele det topografiske bildet skal vises i byggeplanen. Tomten, bygninger under oppføring/permanent, midlertidig infrastruktur – her skal alt være. Hovedplanen bør finnes i to versjoner: objektiv og generell. Den første er nødvendig for enkeltbygg, mens den andre brukes i forhold til hele tomten. Midlertidig infrastruktur refererer til hele komplekset av strukturer som bygges utelukkende for byggeperioden. Dette er parkeringsplasser, veier, varehus, husholdningsbygg og så videre. Det vil si alt som er på tomta, med unntak av selve bygget som er under oppføring.

Generelle regler

forberedelse av stedet
forberedelse av stedet

Forberedelse av byggeplasser må inkludere:

  1. Identifisering av områder som er farlige for arbeidere, etterfulgt av inngjerding og merking med sikkerhetsskilt.
  2. Alle midlertidige strukturer (hus, hytter og så videre) må plasseres utenfor usikre områder.
  3. Innkjøringer med en helning på 20 grader eller mer må utstyres med stiger eller stiger med rekkverk.
  4. Hvis du planlegger å bevege deg gjennom løs jord, må du detutstyr terrassebord.
  5. Shufras, brønner og andre lignende strukturer må være utstyrt med dekker, egne gjerder eller skjold. I mørket skal de belyses med signallys.
  6. Det skal legges en passasje på minst 60 centimeter bred og 1,8 meter høy til arbeidsplassen.

Men dette er ikke en fullstendig liste. Det trengs en hel bok til alt, og artikkelformatet er ikke egnet for dette formålet.

Konklusjon

klargjøring av byggeplassen til byggestart
klargjøring av byggeplassen til byggestart

Forberedelse av byggeplassen er umulig uten å oppfylle en rekke krav. Det er nødvendig å nærme seg saken kvalitativt, slik at du ikke trenger å gjøre om det senere. Det vil ikke være overflødig å huske det beskjedne faktum at sikkerhetstiltak er skrevet i blodet til de som ignorerer dem. Derfor må forberedelsen av byggeplassen utføres nøye, det må gjøres med full oppmerksomhet på alle problematiske spørsmål, og gir kvalitetsbetingelser for arbeiderne.

Anbefalt: