Hva er mugg og hvordan bli kvitt det?

Innholdsfortegnelse:

Hva er mugg og hvordan bli kvitt det?
Hva er mugg og hvordan bli kvitt det?

Video: Hva er mugg og hvordan bli kvitt det?

Video: Hva er mugg og hvordan bli kvitt det?
Video: Hvordan bli kvitt DEPRESJON - Martha og Annika spiller Pacify 2024, Kan
Anonim

Det hender at vertinnen legger merke til svarte prikker på veggene i leiligheten, taket, møblene og i sømmene mellom flisene, som er ubehagelige i utseende. Hva er det? Og dette er den vanligste muggsoppen som vokser i leiligheten din med en utrolig hastighet. Hva er mugg og hvordan du kan håndtere det effektivt og raskt, vil vi vurdere i denne artikkelen.

Mugg - hva er det?

Mange har møtt mugg, men ikke alle har tenkt på spørsmålet: «Hva handler det om?» Men for en vellykket og fruktbar kamp mot enhver fiende, må du vite alt om ham (inkludert arten av fenomenets utseende). Mugg er en sopp hvis sporer flyr i luften i rommet der den vokser i store mengder. Disse soppene er av tre typer:

  • muggsopp - vokse på maling, betong og stein;
  • blåsopp angriper tre;
  • Råttende sopp infiserer også tre, de er årsaken til vekst av hvit, brun og bakteriell råte på overflaten av møbler, vegger og så videre.

Sporer av slike sopp først barefly i luften. Men når man lander på et gunstig sted (for eksempel en fuktig vegg), begynner muggsoppen å vokse aktivt.

hva er mugg på brød
hva er mugg på brød

Er muggsopp farlig for helsen?

Når vi forstår hva mugg er, kan vi gå videre til spørsmålet: "Er det farlig?" Mange legger ingen vekt på å vokse muggflekker. Men det ødelegger ikke bare det estetiske utseendet til rommet, men er også veldig farlig for helsen. Faktum er at når muggsoppen vokser, kaster den sporene i luften i store mengder. Disse sporene kommer inn i menneskets luftveier og kan forårsake ikke bare allergiske reaksjoner, men også astma, samt en rekke andre alvorlige kroniske sykdommer. Svartmugg kan til og med føre til vekst av kreftceller i kroppen. Hva kan vi si om konstant søvnløshet, rennende nese, kvalme og dermatitt.

muggsopp
muggsopp

Spørsmålet "hva er mugg" bør besvares med at det er den farligste fienden som krever den raskeste ødeleggelsen.

Hvorfor vises det mugg i leiligheten?

De ideelle forholdene for vekst av sopp innendørs er høy luftfuktighet og romtemperatur. Derfor, så snart fuktighet begynner å samle seg i rommet, gjør soppen seg selv. De vanligste stedene for vekst er badet og kjøkkenet. Damp og helle varmt vann, konstant matlaging, tørking av klær skaper forutsetninger for rask vekst av svart mugg. Soppen dukker også opp på de nordlige veggene, som kloke eiere dekker med tepper eller skap for åbeskyttelse mot kulde. Disse handlingene skaper forholdene for utseendet av mugg. Montering av plastvinduer og helt lufttette inngangsdører bidrar forresten også til muggvekst, da luftbevegelsen i leiligheten stopper opp.

mugg på veggene i leiligheten
mugg på veggene i leiligheten

Kjemiske måter å drepe mugg

Så du har funnet svart mugg i hjemmet ditt. "Hva å gjøre?" er det første spørsmålet du tenker på. Det er mange midler for å bekjempe dette fenomenet, og de er alle delt inn i folkemetoder og kjemisk kamp. I butikkene kan du enkelt finne et stort antall produkter for forebygging og kontroll av muggsopp. Men når du velger, må du være forsiktig, det er best å først få råd fra selgeren eller en annen kunnskapsrik person.

hva er mugg
hva er mugg

Ofte kjøper folk antiseptika som løses opp med vann, white spirit eller terpentin. Oljebaserte produkter er også populære. Hvordan fjerne mugg med kjemiske antiseptika?

  1. Først og fremst må du eliminere årsakene til at soppen dukker opp i hjemmet (høy luftfuktighet, dårlig ventilasjon). Uten å ta opp de grunnleggende årsakene, vil muggkrigen definitivt gå tapt for deg.
  2. Rengjør overflaten med en slikkepott. Hvis formen allerede har trengt dypt inn, må du eksponere alle lagene med tapet, maling, sparkel og så videre helt ned til betongen eller mursteinen.
  3. Tørk den rene overflaten og påfør en antiseptisk primer med en rull eller pensel.
  4. Når det første strøket med primer tørker,begynne å jobbe igjen. Rengjør veggen igjen, skyll grundig, tørk og påfør et nytt lag med primer. Etter det kan du fullføre arbeidet ved å lime inn tapet eller annet materiale.

Hvis du ikke vil rengjøre veggene og gjøre reparasjoner innendørs, prøv å varme opp de overfylte stedene med en kvartslampe. Den er antibakteriell og kan bidra til å bekjempe mugg.

hvordan fjerne mugg
hvordan fjerne mugg

Folke måter å håndtere sopp på veggene

Det er mange folkemetoder for å bekjempe mugg. Vi vil introdusere deg for de mest effektive:

  1. Den mest kjente muggbekjemperen er en løsning av kobbersulfat. Ett hundre gram vitriol oppløses i 10 liter vann og behandles med en blanding av vegger dekket med en sopp, samt en kjemisk primer kjøpt fra en butikk. Mugg på veggene i leiligheten forsvinner etter bruk av et slikt folkemiddel, men det kan bli igjen en blå farge på overflaten.
  2. Et vanlig blekemiddel eller blekemiddel er utmerket for å bekjempe sopp. Men ikke glem å bruke gummihansker når du håndterer dem.
  3. brus og eddik er utmerkede muggbekjempere. Du kan bruke dem enten hver for seg eller sammen. Det beste scenarioet er å strø natron på stedet for utslettet, etterfulgt av en ny skvett eddik.
  4. Vanlig geistlig lim, urea, ammoniakk, hydrogenperoksid, borsyre og boraks bekjemper også sopp.

Hvordan forebygge mugg?

Mange som er "heldige" som møter muggleilighet, innså de at det er mye lettere å forhindre at det oppstår enn å bekjempe soppen. For å forhindre at det dukker opp ubehagelig og farlig mugg i hjemmet ditt, følg disse enkle reglene:

  • kontroller fuktighetsnivået i lokalene, pass på at det ikke samler seg fuktighet der;
  • ikke plasser møbler nær veggen for å unngå kondens;
  • lufter rommene konstant, vær spesielt oppmerksom på badet;
  • ventilasjon i leiligheten skal fungere som den skal;
  • tørre våte klær ikke på rommet, men på balkongen eller ute;
  • sjekk rørleggerarbeid - konstant rennende vann fra springen kan også forårsake sopp;
  • heng aldri vått tøy i skapet;
  • ikke ha for mange innendørs planter hjemme;

Noen husmødre blir møtt med mugg som vokser på mat. Hva er mugg på brød? Dette er de samme soppene som vokser i et annet (gjær)habitat. Brød som har vokst mugg bør aldri spises, selv om flekkene er kuttet av. Muggsporer har allerede trengt dypt inn i brødet og kan forårsake allergiske reaksjoner. For å forhindre sopp på brød, ikke oppbevar det i plastposer og fuktig miljø, og ikke kjøp melprodukter i reserve.

Hvordan bli kvitt vond lukt?

Hva er mugg og hvordan man håndterer det effektivt, har vi allerede forstått. Men hva med lukten som ble igjen i leiligheten selv etter totalseieren over soppen? Du trenger en luktabsorber. Medvanlig natron gjør en god jobb med dette. Du trenger bare å helle den på stedene til den tidligere plasseringen av soppen og la den stå i flere timer. Etter det må du fjerne brusen med en støvsuger. Det vil hjelpe å takle lukten av råte og en kullbrikett.

Hva gjør du hvis du ikke kan bli kvitt mugg?

Hvis du har prøvd alle metoder for å bekjempe soppen og eliminert årsakene til dens utseende, men leiligheten ikke har blitt renere, bør du ringe ekspertene.

forme hva du skal gjøre
forme hva du skal gjøre

Velg kun pålitelige selskaper med erfaring og gode anmeldelser om deg selv. Ved hjelp av moderne utstyr og effektive, og viktigst av alt, ufarlige produkter, vil selskapets ansatte fjerne mugg fra hjemmet ditt.

Anbefalt: