Hengsler for dører: typer og funksjoner

Hengsler for dører: typer og funksjoner
Hengsler for dører: typer og funksjoner

Video: Hengsler for dører: typer og funksjoner

Video: Hengsler for dører: typer og funksjoner
Video: Different Types of Hinges - Choosing the Right Hinge for Your Application 2024, Kan
Anonim

Brukervennligheten til dører avhenger i stor grad av hvor høy kvalitet og riktig utvalgte beslag er. Først av alt må du velge riktige hengsler for dørene. De er messing, stål og messing. De mest populære og rimelige er messing, men på grunn av materialets mykhet kan de brukes med et dørblad som ikke veier mer enn 35 kilo. For dører som ikke veier mer enn 60 kilo, brukes messinghengsler. De er laget av sink eller stållegeringer og toppet med messing for ekstra appell, forbedret glid og korrosjonsbeskyttelse.

dørhengsler
dørhengsler

De sterkeste og mest pålitelige hengslene er laget av stål. Slikt tilbehør er installert på inngangsdørene, det utmerker seg ved lang levetid og høy pålitelighet.

Ofte begynner dørhengslene å knirke under bruk. For å bli kvitt dette smøres de med spesialoljer, men etter en stund kommer knirken igjen. Noen produsenter bruker lagre for å redusere friksjonen til hengseldelene. Slike strukturer knirker ikkealdri, men koster mye mer.

Vi er vant til at det er montert to hengsler på døren, men selv for et lerret som veier 40 kilo trengs det allerede 3 stykker, hvorav to er montert øverst med en avstand på 20 centimeter mellom dem. For tunge og massive dørpaneler (hvis høyde er mer enn 210 cm), vil det være nødvendig med 4 hengsler.

Designfunksjoner

skjulte hengsler for dører
skjulte hengsler for dører

I henhold til utformingen av hengslene for dører, er det innskruing, overhead og innstikk. Overheadløkker er de mest brukte. De består av to deler (vinger), hvorav den ene er festet til dørbladet, den andre til karmen. I henhold til åpningsmetoden er de høyre, venstre eller universelle. For ikke å gjøre en feil med valget, tegn en plan over huset, som indikerer hvilken vei dørene åpner. Basert på det, vil selgerne velge nødvendig tilbehør for deg.

Innstikk eller skjulte hengsler til dører brukes for å beskytte mot innbrudd. Det særegne ved designen deres er at dørene med rammen er forbundet med et bevegelig hengsel, hvis kropp er festet i en spesiallaget utsparing i dørbladet og karmen. Når de er lukket, er de nesten usynlige og har en viss vanskelighetsgrad for hacking.

glassdørhengsler
glassdørhengsler

Skruehengsler har fått navnet sitt fra installasjonsfunksjonene: de er skrudd inn i dørbladet og karmen, og krasjer ikke (som andre typer). Deres minus er at hvis kvaliteten på døren er utilstrekkelig, er det mulig å brekke eller sprekke.tre ved festepunktene. Det er veldig vanskelig å eliminere slike skader, oftest er en fullstendig utskifting av dørbladet nødvendig. Til tross for deres attraktive utseende, er innskruingshengsler ikke mye brukt.

Hengsler for glassdører

Spesielle krav gjelder for beslag til glassdører. Glass er et veldig lunefullt og spesifikt materiale, så hengslene som brukes i slike dører er forskjellige strukturelt: de er festet til dørglassbladet ved hjelp av spesielle braketter med gummiinnsatser. Slike hengsler for dører er laget av slitesterke materialer, fordi glasset er ganske tungt. Noen modeller har innebygget dørlukker som hindrer at dørene blir slengt hardt og skadet.

Anbefalt: