Hva er en tomme tråd

Hva er en tomme tråd
Hva er en tomme tråd

Video: Hva er en tomme tråd

Video: Hva er en tomme tråd
Video: Strikk inn tråd 2024, April
Anonim

For tiden tilbyr byggevaremarkedet ofte rør hvis dimensjoner er angitt i tommer. Mange kjøpere tar kanskje ikke hensyn til dette, og derfor er det en mulighet for å kjøpe et rør med en størrelse som ikke tilsvarer den nødvendige. Årsaken til dette ligger i det faktum at tommetråden (betegnelsen på overflaten av røret), som navnet tilsier, måles i tommer. I dette tilfellet er en tomme lik 25,4 millimeter. Denne verdien skiller seg fra aksepterte millimeterstandarder, noe som kan komplisere valget av nødvendig del i stor grad.

Tommers tråd
Tommers tråd

Tommers sylindrisk gjenge sørger for visning av rørdimensjoner i tommer, mens gjengestigningen er angitt i brøkdeler av denne måleenheten (på grunn av dens lille størrelse).

På grunn av avviket mellom millimeter- og tommeverdier er det i praksis en betydelig forskjell mellom gjengestørrelsene på røret. Dette er fordi vestlige standarder sier: tomme gjenger indikerer rørets indre diameter. I dette tilfellet bør forskjellene mellom den metriske tommen og den såk alte pipe-inch tas i betraktning.

For eksempel sier røret at tommegjengen er ½. Dermed får du et rør med en ytre diameter på 20,95 mm, i stedet for forventet 12,7 mm. Derfor er rørtommeren lik 33,249 mm og består av størrelsen på den direkte passasjen og to ganger veggtykkelsen.

Tommers trådbetegnelse
Tommers trådbetegnelse

Fra dette eksempelet kan man se at bruken av denne indikatoren er mer akseptabel, siden et slikt system best karakteriserer størrelsen som en tommetråd har.

Nå som betegnelsene har blitt klare, kan vi gå videre til klassifiseringen og formålet med denne parameteren.

Sylindrisk tommetråd i henhold til formålet og arten av arbeidet som utføres, er delt inn i:

  1. Monteringstråd. Denne typen inkluderer tradisjonelt metriske og tomme tråder, som har en trekantet profil. Metrisk brukes i design av nye maskiner og enheter, mens den andre er nødvendig for produksjon av ulike reservedeler.
  2. Spesi altråder inkluderer mange forskjellige ikke-standardstørrelser.
Gjenge tomme sylindrisk
Gjenge tomme sylindrisk

Metriske gjenger er ofte tilgjengelige med 60° profil. Alle verdier, enten gjengestigning eller ytre diameter, er angitt i millimeter.

I henhold til stigningen skilles en hoved- og 5 typer hjelpegjenger (det kalles også fin). Det skal bemerkes at en slik tråd anses som mer holdbar enn en stor (med absolutt like ytre diametre). Den utvilsomme fordelen med fine gjenger kan også kalles en liten skruevinkel og som et resultat økt motstand mot vridning.

Genger av denne typen brukes i de mest belastede huldelene, samt i elementer som er utsatt for sterke støt og vibrasjoner. Justeringsmutrene er også gjenget slik da det tillater finere justeringer.

I tillegg kan tomme gjenger lages ved 55°. I dette tilfellet er diameteren fortsatt spesifisert i tommer, men gjengestigningen bestemmes av antall gjenger per tomme. En lignende type brukes i forskjellige gjengeforbindelser for mekanisk å feste deler sammen.

Anbefalt: