Roselegering: hva er det, sammensetning, bruk

Innholdsfortegnelse:

Roselegering: hva er det, sammensetning, bruk
Roselegering: hva er det, sammensetning, bruk

Video: Roselegering: hva er det, sammensetning, bruk

Video: Roselegering: hva er det, sammensetning, bruk
Video: Alloys: Types and Examples 2024, April
Anonim

Under loddeprosessen er det sporadiske situasjoner der det er behov for lav loddetemperatur. Dette skjer ved fremstilling av mikrokretser eller i tilfeller der det er risiko for overoppheting av mikroelektroniske elementer, men høy styrke er ikke nødvendig. Roselegering er best egnet for disse formålene.

At a Glance

Roze-legering inneholder:

  • vismut 50 %;
  • lead 25%;
  • tinn 25%.

Toleranse for komponentproporsjoner er ±0,5 %. Når det gjelder fysiske parametere, er dette loddet nær Woods legering, men har mindre giftige egenskaper på grunn av fraværet av kadmium i sammensetningen, derfor er det mer egnet for hjemmebruk. Det krever ikke noe utstyr med avtrekkshette på arbeidsplassen.

Rosélegeringspakning
Rosélegeringspakning

Smeltepunktet til Rose-legeringen er +94 °C. Den stivner allerede ved +93 °C. Et slikt temperaturregime brukes med hell til fortinningsplater med Rose-legering. Hjemme kan denne prosessen utføres i kokende vann. Men det bør huskes at denne legeringen er følsom for overoppheting, i tillegg er denskjør nok.

Roselegering, hva er det og hvorfor heter det det? Loddemetallet er oppk alt etter den kjente tyske kjemikeren Valentin Rose, Sr., og er et lite, sølvfarget granulat eller stav.

Hvilke materialer brukes til lodding?

Lodding med lignende sammensetning letter tilkoblingen av temperaturkritiske kontakter til radiokomponenter og elementer i mikroelektronikk på grunn av den lave smeltetemperaturen. Det brukes i industrien som lodde av merket POSM-50. Dette materialet har vellykket loddet kobber, dets legeringer med aluminium, nikkel, messing, sølvbelagte overflater av keramiske elementer, edle metaller.

Fortinningsteknologi for kokende vann

På grunn av de unike temperaturegenskapene hjemme, er følgende teknologi for fortinning av trykte kretskort med Rose-legering utviklet. Hva er det og hvordan fungerer det?

Først og fremst må du rengjøre den etsede kobberoverflaten på kretskortet.

Bord før fortinning Rose
Bord før fortinning Rose

Varm deretter en liten emaljert metallbeholder fylt med vann (skål eller panne) til kokepunktet. En stor boks egner seg også. Kast en liten mengde sitronsyre i kokende vann.

Hermetikkbrett i kokende vann
Hermetikkbrett i kokende vann

Senk deretter kretskortet forsiktig til bunnen av beholderen med tinnoverflaten opp. Det nødvendige antallet granulat av Rosé-legeringen faller bak henne. Etter det, i kokende vann, fordeles de smeltede granulatenejevnt med en trepinne eller gummispatel på kobberoverflaten av brettet. I dette tilfellet finner fortinningsprosessen sted.

Legert fortinning Rosé
Legert fortinning Rosé

Overflødig loddemetall fjernes med en vattpinne eller slikkepott. Etter det fjernes hermetikken fra beholderen og får avkjøles. Resultatet er en lys, nesten speillignende fortinnet overflate som er like god som industristandarden.

Tinning med rosélegering i kokende vann
Tinning med rosélegering i kokende vann

For at påfølgende lodding med Rose-legering skal ha tilstrekkelig styrke og ikke være sprø, er det nødvendig å oppnå en minimumstykkelse på fortinningslaget. Etter det er det nødvendig å skylle overflaten av brettet grundig med vann for å fjerne syrerester. For ytterligere å redusere oksidasjon, er det ønskelig å dekke det med et lag av en alkoholløsning av kolofonium. Det vil forhindre tilgang av oksygen til metalloverflaten og vil fungere som en fluss under loddeprosessen, og sikre en upåklagelig kvalitet på forbindelsen.

Betaling etter fortinning
Betaling etter fortinning

Teknikk for arbeid med glyserin

Det er en måte å fortinne i glyserin med roselegering. Hva er det og hvordan organisere prosessen? For fortinning er det ønskelig å bruke en emaljert metallbeholder, for eksempel en bolle. Den er halvfylt med glyserin fra nærmeste apotek og varmes opp til en temperatur på omtrent 200 ° C. Tilsett noen dråper loddesyre til væsken. Videre senkes brettet ned i den oppvarmede glyserin med et strippet kobberlag opp. Ovenfra kastes pellets av Rosés legering. Deretter, med en gummispatel, smeltet metallkulergnidd på kobberoverflaten av brettet. Etter det fjernes arbeidsstykket forsiktig med pinsett og vaskes grundig med rennende vann fra syre og glyserin. Den blanke fortinnede overflaten er dekket med et lag alkoholbasert kolofoniumløsning. Etter det er brettet klar til bruk.

Forenklet fortinningsteknologi

Uten noe ønske om å rote rundt med metallbeholdere, koking og syre, kan en radioamatør tinne et kretskort på den enkleste måten. Fortinning i dette tilfellet utføres også med Rose-legering. Hva er det og hvordan utføres det? Kobberfolien til det trykte kretskortet rengjøres med sandpapir og belegges med en alkoholløsning av kolofonium, den såk alte flytende fluksen. Etter det er det nødvendig å legge den nødvendige mengden Rosé-legeringsgranulat på kobbersporene på brettet og bruke et laveffekt loddejern for å utføre fortinningsprosessen gjennom den myke flettet til koaksialkabelen. Vask deretter av restene av den brukte flussen med alkohol og dekk til med en alkoholløsning av kolofonium som en slags beskyttende lakk.

Fordeler og ulemper med fortinningsteknologier

Hver av disse metodene har sine fordeler og ulemper. Fortinning i kokende vann er å foretrekke på grunn av den lave driftstemperaturen (opptil +100 °C). Det gir en fortinnet overflate av høy kvalitet, skader ikke tynne spor av plater og etsete inskripsjoner.

Når du arbeider i glyserin oppvarmet til 200 ° C, oppnås en lignende kvalitet på belegget. Men samtidig er det fare for å bli brent av en oljeaktig oppvarmet væske. Damper av glyserin bidrar heller ikke til å forbedre helsen til en radioamatør. UnntattI tillegg bør det huskes at når dehydrert glyserin overopphetes, oppstår akrolein, som tilhører 1. klasse av skadevirkninger og har sterke kreftfremkallende egenskaper.

Fortinning med loddebolt er enklere og raskere, men det er fare for overoppheting med avskalling av foliespor og etsete inskripsjoner på kretskortet.

Making Rosé Alloy DIY

Det er ikke alltid mulig å kjøpe nødvendig materiale. I dette tilfellet bør du prøve å lage dem selv. For å få en legering er det først og fremst nødvendig å kjøpe vismut. I stedet for rent tinn, må du bruke tinn-bly loddetinn, siden rent metall ikke alltid kan oppnås. Vanlig loddemetall består av ca. 40 % bly og 60 % tinn. Det er nødvendig å ta et stykke loddemetall og et stykke vismut nøyaktig det samme i volum. Bland alle komponentene i en digel og smelt med tilsetning av kolofoniumflux. Hell deretter den smeltede loddetinn forsiktig i en beholder med vann i en tynn stråle. Roselegeringsgranulat vil dannes i bunnen. Selvfølgelig er denne metoden ikke helt nøyaktig, så prosentandelen av metaller vil ikke være helt opp til pari, så vel som smeltepunktet. For en mer nøyaktig legering trenger Rose kjemisk rent tinn, bly og vismut.

Sikkerhet og forholdsregler

Selv om roselegering ikke inneholder kadmium, kan komponentene (bly og vismut) forårsake en allergisk reaksjon eller forgiftning. Derfor er det bedre å holde legeringen i en tett forseglet pakke. Holdbarheten til sammensetningen er omtrent 3 år. Ved lodding og fortinningsikkerhetstiltak må følges. Arbeid i et ventilert område. Unngå å puste inn damper av bly, tinn og vismut. Røykene av kolofonium og glyserin er også skadelige. Ved arbeid med en oppvarmet digel kreves det verneutstyr i form av tykke hansker og briller.

Anbefalt: