Peistilbehør og tilbehør

Innholdsfortegnelse:

Peistilbehør og tilbehør
Peistilbehør og tilbehør

Video: Peistilbehør og tilbehør

Video: Peistilbehør og tilbehør
Video: Ways to Make Your Fireplace Look Amazing. Accessories, Paint and More! 2024, Kan
Anonim

I vår tid regnes en peis som et tegn på en persons velvære og understreker hans status. Og hvis de for noen århundrer siden virkelig var nødvendige for oppvarming av hus, er de nå snarere et dekorativt element designet for å dekorere rommet. Og, som alle dekorative elementer, har de studerte gjennomgått store endringer de siste årene. Det var et stort utvalg av nytt tilbehør og tilbehør til peiser. Til en viss grad har selve konseptet deres endret seg. Alt dette vil bli diskutert i denne artikkelen.

Forekomsthistorie

Opprinnelig stammet ildsteder fra de mest primitive kildene til åpen ild, som var nødvendig for å varme opp boliger, lage mat, drive bort ville dyr og mye mer. I prosessen med menneskelig utvikling begynte de å begrense brannen - først dukket det opp hull over ildstedet, som tillot røyk å unnslippe, deretter dukket de første skorsteinene opp, peiser begynte å bli plassert nær veggene, og som et resultat slo de seg sammen med veggene. Selv ved begynnelsen av det andre årtusen e. Kr. var de fleste av gjenstandene allerede kjent for oss - de var plassert i hjørnet av rommet, og skorsteinen ble bygget inn iveggen eller nær den. Og hvis de i middelalderen var enorme for å varme opp store rom, begynte de med utviklingen av konstruksjonsteknologier og en nedgang i varmeforbruket til rom å gradvis avta i størrelse, og ble mer og mer til et dekorativt element, og i denne formen har de nådd nåtiden.

Gjeldende tid

Nå kan peiser i sin klassiske form bare finnes i land- og landsbyhus, det er klart at i en leilighet er det umulig å installere en skorstein, for ikke å nevne de mulige problemene knyttet til brannsikkerhet. Man kan imidlertid ikke se bort fra et slikt fenomen som biopeiser og elektriske peiser. Slike gjenstander er utelukkende dekorative elementer designet for å erstatte en fullverdig en hjemme. Biopeiser er enheter som i stedet for å brenne fast brensel, brenner spesielle brennbare blandinger som ikke etterlater røyk eller skadelige forbindelser. Ofte er de innelukket i glass. Det lar deg sette dem hvor som helst, og bygge dem inn i veggene. De krever ikke avtrekkshette eller spesi altilbehør til peisen, de er helt trygge og miljøvennlige. Imidlertid er forbrenningstemperaturen deres ikke for høy, og slike biopeiser er ikke egnet for oppvarming - men det er vanskelig å bli brent rundt dem. Elektriske peiser er en fullstendig etterligning av vanlige, de er koblet til det elektriske nettverket og viser bare forbrenning. Imidlertid gjør et realistisk bilde av forbrenning, fullstendig sikkerhet, fravær av forbruksvarer og evnen til å jobbe i oppvarmingsmodus slike produkter veldig populære. En annen utvilsomt fordel med et slikt element av dekor erfullstendig mangel på omsorgsbehov.

moderne peis
moderne peis

Tradisjonelle peiser i dag

Ingenting kan imidlertid erstatte en ekte peis, hvor veden knitrer behagelig, og mange vil si seg enig i dette. Den unike atmosfæren av komfort er vanskelig å formidle ved simulering. Derfor, i landsteder, er gjenstandene som studeres ikke en sjelden forekomst. De krever imidlertid mye vedlikehold. For normal funksjon er det nødvendig ikke bare å rengjøre skorsteinen og kaste brente rester, men også å overvåke sikkerheten og løse mindre problemer. Dette trengs tilbehør og tilbehør til peisen. Mer om det senere.

Ved foran peisen
Ved foran peisen

Peistilbehør

For å ta vare på peisen nå finnes det spesielle sett - som oftest består de av vipper, tang og skjeer. For oppbevaring av ved brukes tømmerkurver og vedstativer, som enten kan være på hjul for enkel transport, eller uten. For grundig rengjøring av de studerte gjenstandene brukes spesielle støvsugere, som tåler temperaturer mye høyere enn konvensjonelle støvsugere. Faktum er at kull kan ulme veldig lenge, varmen inni dem kan vedvare i timer, eller til og med dager, hvis de ligger dypt, og derfor er vanlige støvsugere ikke egnet for rengjøring og kan til og med være farlige. For å blåse opp et større bål og holde flammen i gang, finnes det spesielle belg på markedet, både manuelle og elektriske. Dermed er hele sett med tilbehør nødvendig for en peis. Som dessuten bør lagres ved siden av objektet som studeres. Og det gjør dem til et like mye designelement som selve peisen.

Peis tilbehør
Peis tilbehør

Smidd tilbehør

Det studerte elementet i seg selv oppfattes som noe gammelt og solid. Derfor er smidde produkter de mest populære blant tilbehør for det. Håndarbeid gjør enhver gjenstand unik i sitt slag, metallprodukter skaper en antikk atmosfære, og håndsmidde er det perfekte valget. Det finnes tilbud på markedet fra produsenter fra hele verden som leverer håndlaget tilbehør til ovner og peiser i hele sett. Slike sett er umiddelbart designet i samme stil, selges samlet og vil tjene som et utmerket tillegg til ethvert dekorelement. I tillegg kommer de med et servitorstativ eller en figurbøtte som de enkelt kan oppbevares i.

Vintage peistilbehør
Vintage peistilbehør

Craft Opportunities

Smiing av peistilbehør med egne hender er fullt mulig. De som driver med smiing på metall vil takle dette uten problemer! Tross alt trenger ingen komplekse former å gis til metall - hovedtilbehøret til en peis er en poker, en scoop og en tang. Og de som vil prøve dette for første gang, kan alltid finne detaljerte smiinstruksjoner og videoopplæringer på Internett. Gjør-det-selv-tilbehør er ikke bare nyttige verktøy, men også en grunn til å være stolt.

Dører til objektet som studeres

Peisdør regnet med
Peisdør regnet med

En av de hyppigstespørsmål fra fornøyde brukere. Trenger du virkelig en peisdør? Svaret er definitivt ja. De fleste moderne produkter er laget med dører - de gir stabiliteten til hetten og dens kontroll, noe som er umulig med åpen ild. Peisdørene er laget av varmebestandige materialer og forhindrer mulig brann og fungerer som brannbeskyttelse. Siden de fleste dørene til gjenstandene som studeres er laget av glass, forstyrrer de ikke å beundre ilden og lar deg samtidig varme deg rundt den. Imidlertid forsømmer mange mennesker dørene til peis og foretrekker å beundre den åpne peisen. I dette tilfellet brukes gardiner for å spre varme fra produktet, installert i avstand fra brannkilden. Og likevel er bruk av dører til peiser svært ønskelig, fordi selv ett flygende kull kan forårsake brann.

Konklusjon

moderne peis
moderne peis

Peis er et komplekst dekorativt element som krever mye omsorg og sikkerhet. Et fullverdig objekt er bare mulig i landhus, det krever installasjon og ofte planlegging av hele huset for bruk. For enkelhets skyld brukes peistilbehør, bilder som finnes i denne artikkelen og på spesialiserte ressurser. Tilbehør til det studerte elementet av dekor blir like viktige "deltakere" i komposisjonen, designen, som han selv. Derfor bør de velges nøye - i det minste må du sørge for at de passer til stilen til objektet og selve rommet. Og for de som ikke har mulighet eller lyst til å bo ilandsted og ta vare på et tradisjonelt produkt, er det alltid mulighet for å kjøpe en biopeis eller en elektrisk og nyte ildspillet eller dets imitasjon hjemme.

Anbefalt: