Selvnivellerende gipsgulv: hvordan fylles riktig, hvor lenge det skal tørke

Innholdsfortegnelse:

Selvnivellerende gipsgulv: hvordan fylles riktig, hvor lenge det skal tørke
Selvnivellerende gipsgulv: hvordan fylles riktig, hvor lenge det skal tørke

Video: Selvnivellerende gipsgulv: hvordan fylles riktig, hvor lenge det skal tørke

Video: Selvnivellerende gipsgulv: hvordan fylles riktig, hvor lenge det skal tørke
Video: Hvordan avrette gulv med Ultipro Avrettingsmasse? 2024, Kan
Anonim

Selvutjevnende gulv av gips er en tørr byggeblanding, som i tillegg til grunnmaterialet inkluderer kvartssand og spesielle mykgjørende tilsetningsstoffer som øker plastisiteten til løsningen. Det ferdige belegget har høy herdehastighet. Derfor må alt støpearbeid gjennomføres på kort tid slik at gulvet beholder ytelsesegenskapene i lang tid.

Selvutjevnende gulv av gips
Selvutjevnende gulv av gips

Egenskaper og hovedfunksjoner

Forskjellen mellom selvutjevnende gulv og andre typer avrettingsmasser er at de krever en meget høy kvalitet på klargjøring av underlaget. Under dem er det ikke lagt vanntettings- og isolasjonsmaterialer slik at vedheft til bæreflaten ikke reduseres.

Det selvutjevnende gulvet er veldig dyrt. Vanligvis er den utstyrt med et tynt lag i kombinasjon med sement eller gips. Dette er et rimeligere alternativ. Gips selvnivellerende gulv er billigere, da detmateriale anses som relativt billig. Men dets kjennetegn er den høye størkningshastigheten.

Adhesjon av løsningen til basen skjer etter 5 minutter etter klargjøring av løsningen. Det er tillatt å bruke materialet i 10 minutter uten tap av kvalitet, og etter 20 minutter blir det allerede ubrukelig. For å bremse herdeprosessen litt, tilsettes en løsning av boraks til blandingen.

Sammensetningen av det selvutjevnende gipsgulvet fra forskjellige produsenter har ikke vesentlige forskjeller. Derfor kan det ikke være noen strenge anbefalinger angående selskaper. Grunnlaget for enhver blanding er gips og kvartssand.

Gips avrettingsgulv
Gips avrettingsgulv

Fordeler og ulemper

Den unike egenskapen og hovedfordelen med gipsblandingen er dens nysgjerrige evne. Først absorberer den fuktighet, og gir den deretter bort, og opprettholder det optimale fuktighetsnivået i rommet. Andre fordeler med et gipsbasert selvnivellerende gulv inkluderer følgende:

  1. Dette belegget er helt jevnt og glatt. Den herder mye raskere enn en sementbasert bulkmasse, så sannsynligheten for støt og sprekker er minimert.
  2. Den ferdige blandingen sprer seg veldig jevnt over den ferdige basen.
  3. Gipsbelegg regulerer fuktigheten i rommet, da det ikke bare kan absorbere overflødig fuktighet, men også gi det bort om nødvendig.
  4. Gipsblanding kan helles ikke bare ved hjelp av spesialmaskiner, men også manuelt.

Jeg hargipssammensetning og noen ulemper. Til tross for at den kan absorbere fuktighet, kan den ikke absorbere store mengder vann i rommet. Fra dette vil det raskt kollapse, så det anbefales ikke å utstyre et gipsbasert belegg på badet og på kjøkkenet. En annen ulempe er at gipsavrettingsmassen er uforenlig med limløsningen. Det må ikke legges som underlag for flisgulv.

Forbereder basen

Selvutjevnende gulv av gips krever avretting av underlaget av høy kvalitet. Det er fire måter å forhåndsforberede overflaten på:

  1. Kontaktbelegg. Denne metoden består i det faktum at etter en grundig rengjøring av basen, må den grunnes. For å gjøre dette, langs omkretsen av veggene, legges kantbåndet ut og festes, og deretter behandles det med en primer til høyden på det fremtidige selvutjevnende gulvet.
  2. Fyling av gulvet med skillelagsutstyr. I dette tilfellet er ingen grunning nødvendig. Papir legges på den forberedte overflaten (det må rulles ut over hele området). Materialet selges i ruller, det er nødvendig å beregne på forhånd hvor mye det vil være nødvendig for hele overflaten. Båndene overlappes med 10 centimeter.
  3. Legging av spesielt vanntettingsmateriale. Installasjonsmetoden er identisk med separasjonssjiktutstyret, men vanntetting brukes i stedet for papir. Overflategrunning gjelder heller ikke her.
  4. Helle gipsblanding på det varme gulvet. Oppvarming skader ikke sammensetningen, siden den har god motstand mot temperaturpåkjenninger.
fyllegipsgulv
fyllegipsgulv

Nødvendige verktøy

For å påføre gipsblandingen på gulvet, brukes en nal med stålplate. Dette er en spesiell slikkepott med tenner som raskt danner et avrettingsmasse med ønsket tykkelse.

Beacons brukes som beacons som bidrar til å overvåke enhetligheten i dekningen. I enhver løsning dannes det bobler når sammensetningen blandes med vann. Etter herding av et slikt avrettingsmasse kan det forbli porer på gulvet, noe som vil skade belegget og gjøre det mindre holdbart. Fjern disse boblene fra gulvet med en piggrull.

For å jevne ut mørtelen på gulvet må du gå på den i sko med piggsåler (lakksko). Ikke tråkk på et fortsatt vått gulv uten disse skoene, ellers vil det dannes bulker på overflaten.

Avretting av gips selvnivellerende gulv
Avretting av gips selvnivellerende gulv

For å beskytte avrettingsmassen fra å sprekke når den tørker, festes et spjeldbånd langs veggens omkrets. For arbeidet trenger du også: et vater, en konstruksjonsblander, en grunning, en rulle og en plastbøtte.

Forberede løsningen og utføre arbeidet

Ikke alle vet hvordan de skal fylle det selvnivellerende gulvet på riktig måte. For arbeid er det nødvendig å forberede en blanding av tørt pulver og vann. Det er viktig å observere alle proporsjoner, ellers vil belegget ikke være av høy kvalitet. En riktig blandet løsning ligner kondensert melk i konsistensen. Mengden vann avhenger av den valgte sammensetningen.

Pulveret helles i vann ved romtemperatur og røres grundig til blandingen får en jevn konsistens. Du må blande sammensetningen i minst 3minutter, la den stå i 7 minutter og rør igjen.

Når løsningen er helt klar, helles den forsiktig på den forberedte overflaten og spres over hele området med en rakel. Ved hjelp av en nålerulle jevnes overflaten forsiktig og får tørke. Hele operasjonen gis ikke mer enn 30 minutter, ellers vil den gipsbaserte sammensetningen stivne.

Helling og utjevning av gipsblanding
Helling og utjevning av gipsblanding

Det selvutjevnende gulvet bør støpes med lukkede vinduer og dører for å beskytte det mot trekk. Også direkte sollys er skadelig for ham, så det er bedre å henge lysgardiner på vinduene. Tørking bør skje naturlig, ikke bruk varmeovner, dette kan føre til sprekker på overflaten.

Ikke den siste rollen i arrangementet av belegget er spørsmålet om hvor mye det selvnivellerende gipsgulvet tørker. Fagfolk anbefaler ikke å utsette denne overflaten for en belastning tidligere enn etter 12 timer. For større pålitelighet er det bedre å ikke gå på overflaten i 24 timer.

Utfyllingsarbeid kan gjøres selvstendig. Vanligvis er det på enhver pakke en instruksjon for å forberede sammensetningen, alle proporsjoner er tydelig stavet der ute. Hvis du er i tvil om dine egne evner, er det bedre å overlate arbeidet til spesialister.

Anbef alt av fagfolk

Et sterkt og jevnt belegg vil oppnås hvis du følger visse regler under installasjonen. Den gipsbaserte sammensetningen herder raskt, så det anbefales å dele gulvet i et rom på mer enn 9 m² i flere trinn. Hver seksjon fylles etter tur. Ensartetheten til lagene kontrolleres ved hjelp av et nivå.

For å tilberede en løsning av en ferdig blanding, som kan kjøpes i byggevarebutikker, må du bruke vann fra springen. Hellejobben gjøres best på 20 minutter (fristen er 30 minutter).

Temperaturen i rommet der gulvet støpes bør ikke være lavere enn +5°C. Under alt arbeid må du bruke åndedrettsvern, vernebriller og hansker.

Anbefalt: