Preparat for brannbeskyttelse: navn, sammensetning, impregnering og bruksanvisning

Innholdsfortegnelse:

Preparat for brannbeskyttelse: navn, sammensetning, impregnering og bruksanvisning
Preparat for brannbeskyttelse: navn, sammensetning, impregnering og bruksanvisning

Video: Preparat for brannbeskyttelse: navn, sammensetning, impregnering og bruksanvisning

Video: Preparat for brannbeskyttelse: navn, sammensetning, impregnering og bruksanvisning
Video: How to Ensure Fire Extinguisher Safety | Training Course Introduction 2024, April
Anonim

Tekniske metoder for brannslukking er ofte ineffektive under forhold med intensiv brannspredning i rom med brennbare materialer. Vi snakker ikke nødvendigvis om varehus med maling og lakk, kjemikalier og andre produkter som kan blusse opp av en gnist. Ganske kjent tre- eller plastbeklædning vil også forårsake mange problemer i en brann hvis den ikke behandles ordentlig. Spesielt for slike behov produseres det brannvernpreparater som virker i lang tid og ikke skader strukturen til målmaterialet.

Hva er et brannhemmende middel?

brannbeskyttelse ved tre
brannbeskyttelse ved tre

For det meste ildfaste materialer for brennbare materialer er sammensetninger for utvortes bruk, impregnering og, sjeldnere, pulver. Hovedoppgaven til denne typen prosessering er å danne et lag som bremser prosessene med forbrenning og ulming. I noen tilfeller forhindrer de mest effektive sammensetningene i prinsippet spredning av brann på den behandledeoverflater. Dette gjelder impregneringer, som ikke bare skaper et overflatebeskyttende lag, men trenger dypt inn i strukturen. Den vanligste treimpregneringen for brannbeskyttelse, som ikke endrer de operasjonelle og dekorative egenskapene til produktet. På en eller annen måte tilhører alle materialer i denne gruppen flammehemmere. Dette er navnet på den kjemiske basen, som kan inngå i sammensetningen av lakk, emaljer, maling, impregnering eller bulkmaterialer.

Grunnleggende sammensetning av flammehemmende middel

Impregnering for brannsikring
Impregnering for brannsikring

De vanligste systemene som består av fosforforbindelser, halogenholdige inneslutninger, nitrogen og uorganiske stoffer:

  • Organofosformidler er tradisjonelle flammehemmere og kan også inneholde skadelige tungmetaller, som er hovedmotivet for gradvis avskaffelse av denne typen medikamenter.
  • Halogenholdige stoffer utgjør omtrent 25 % av den totale mengden flammehemmere som produseres og gir en beskyttelseseffekt som er helt akseptabel for industrianlegg.
  • Uorganiske brannbeskyttelsesforbindelser basert på hydroksyder (magnesium og aluminium), rødt fosfor og ammoniumpolyfosfat. Slike forbindelser utgjør omtrent halvparten av brannslokkingsproduktene på verdensmarkedet.
  • Nitrogenholdige preparater brukes under spesielle forhold - vanligvis til behandling av polymerer.
  • Ny generasjons produkter inkluderer polymer nano-kompositter, intumescent kombinasjoner, pre-keramiske ildfaste stoffer, etc.

Uavhengig av sammensetningen, alle de ovennevntepreparater styres av undertrykkelse av brann gjennom fysiske eller kjemiske effekter. En annen ting er at betingelsene og bruksformen kan variere - for eksempel i kondensert eller gassfase.

Hvordan stoffet virker

Brannvernmedisintest
Brannvernmedisintest

Eksponeringsmekanikken påvirkes direkte av den kjemiske sammensetningen. Flammehemmeren kan aktiveres på forskjellige stadier av forbrenningen - under pyrolyse, antennelse og spredning av brann. For eksempel virker halogenholdige legemidler i gassfasen av forbrenningen. Prinsippet om retardasjon implementeres gjennom bruk av hydroksyder og kommer til uttrykk i en kombinasjon av flere fysiske og kjemiske prosesser. Under oppvarming frigjøres vanndamp, som avkjøler polymermatrisen til ønsket temperaturregime, tilstrekkelig til å stoppe forbrenningen. Fosforholdige brannslukningspreparater gir fastfasereaksjoner. I prosessen med termisk ødeleggelse går et slikt brannhemmende middel inn i tilstanden polyfosforsyre, som katalyserer dehydreringsreaksjonene til polymersubstratet. Det brukes også fosforforbindelser, som virker etter prinsippet om radikalfangst i gassfasen, i likhet med halogener.

varianter av narkotika

Først og fremst skilles flytende og faste produkter. I ett tilfelle snakker vi om maling og lakk som de samme lakkene med emaljer og impregneringer, og i det andre - om fyllinger og belegg. Helt i begynnelsen av dannelsen av segmentet av ildfaste preparater spesialiserte produsenter seg på produksjon av produkter i faste former, men på grunn av fordeleneflytende form gradvis byttet til produksjon av konsentrater og løsninger. Fordelene med slike blandinger inkluderer fravær av fint støv i luften, noe som øker sikkerheten ved bruken.

En annen klassifisering gjelder handlingsprinsippet. Alle forberedelser til brannsikring kan betinget deles inn i aktiv og passiv. Midlene for aktiv virkning inkluderer impregneringer, inkludert borsyre og fosfors alt. Under forhold med termisk eksponering smelter komponentene i sammensetningen, som danner et beskyttende lag. Passive legemidler endrer ikke deres beskyttende struktur på noen måte. Grunnlaget som påføres til å begynne med skaper et tynt lag med varmerefleksjon som ikke endres selv ved høye temperaturer.

Farlige og trygge brannhemmere

Legge klargjøring for brannsikring
Legge klargjøring for brannsikring

En rekke kjemiske grunnstoffer som brukes i flammehemmere avgir farlige giftige stoffer sammen med pyrolyseprodukter ved høye temperaturer i størrelsesorden 500–600 °C. Av denne grunn ble for eksempel bromert difenyloksid forbudt, samt kreftfremkallende dioksiner og furaner. Moderne flammehemmere har ikke fullstendig kvittet seg med frigjøring av svært giftige stoffer, siden effektiviteten deres i noen områder rettferdiggjør seg selv, men i prinsippet strammer standardene produksjonsteknologiene for midler som reduserer brennbarheten til materialer. For husholdningsbruk er det hele linjer med trygge preparater for brenning, som har minimal skade på miljøet. Disse kan væreinkluderer de samme hydroksydene av aluminium og magnesium. En annen ting er at miljøvennlige brannhemmere har en rekke andre driftsmessige ulemper, som for eksempel lave fysiske og mekaniske egenskaper til beskyttelsesspekteret og utilfredsstillende egenskaper knyttet til deformasjonseffekter.

Medikamenter basert på nanokompositter

En av de mest lovende retningene i utviklingen av flammehemmere er forbundet med polymerkompositter. Dette er matriseprodukter som utmerker seg ved en balansert fordeling av aktive komponenter i sammensetningen. For eksempel kan teknologer gruppere forsterkende tilsetningsstoffer på forskjellige måter, inkludert dispersjonskomprimerte, fibrøse og lagdelte stoffer. Egenskapene til brannvernpreparater basert på kompositter bestemmes av strukturen til grensesnittgrenser. Dermed ble et av hovedproblemene til tradisjonelle flammehemmere løst - separasjonen av funksjoner mellom komponenter. Mens ett aktivt element virker, er de andre beskyttet mot de negative effektene av den nåværende fasen av spesielle membraner. Når deres tur kommer, blir det beskyttende laget ødelagt og aktive komponenter som er relevante for det nåværende forbrenningsstadiet er inkludert i arbeidet. Dette prinsippet er spesielt utt alt i nanokompositter, inkludert lagdelte silikater og polymermolekyler. Disse forbindelsene er fordelt over mellomsjiktsrommet til matrisepreparatet.

Hva bør du vite om intumescent kosttilskudd?

Påføring av brannhemmende middel
Påføring av brannhemmende middel

Prinsippet om oppsvulmning, som også kan representeres som en svulmende effekt, oppstår mot bakgrunnensamtidig skumdannelse og karbonisering av det beskyttede materialet. Dette fenomenet kan være nyttig i forbrenningsprosessen, så det tilsettes tilsetningsstoffer til brannhemmende midler som provoserer det. I praksis danner svellende brannbeskyttelsesprodukter et kokslignende skum på måloverflaten. Den fungerer som en slags barriere mellom materialet og flammen, og øker dermed den isolerende effekten med en forsinkelse i brennetiden. Men slike tilsetningsstoffer har også negative egenskaper knyttet til problemene med bruk ved tradisjonelle metoder og løselighet i vannmiljøet.

Forbereder løsningen

Spesielle flammehemmere tilberedes ved å løse dem opp i vannmengden spesifisert i instruksjonene. For blanding anbefales det å bruke en konstruksjonsblander, og slå den på med minimum hastighet. Konsentrasjonen vil avhenge av type, fuktighet og tetthet til målmaterialet. Så hvis et preparat brukes for brannsikring i forhold til ferskt trevirke, vil forbruket måtte ligge på ca 300-350 g/m2. Etter koking settes blandingen, og deretter tappes sedimentet.

Instruksjoner for bruk av brannhemmere

Bruk av brannvern
Bruk av brannvern

Overflatebehandling med flammehemmende løsninger utføres etter prinsippene for påføring av vanlig maling eller lakk. Det vil si at du kan bruke et standard maleverktøy i form av en rulle eller børste - det avhenger av behandlingsområdet. For ensartet påføring kan en sprøytepistol med passende dyse også brukes, men det er viktig å forstå at mange brannhemmere, på grunn av inkluderingenspesielle tilsetningsstoffer har en høyere tetthet sammenlignet med konvensjonelle malinger og lakk. Når det gjelder impregneringen, i dette tilfellet utføres behandlingen for brannbeskyttelse etter en spesiell slipende rengjøring. Det er viktig å åpne porene i materialet med grovslipeverktøy. Etter det, rengjør med støvfjerning og fullfør også operasjonen med malingsarbeid.

Sikkerhetstiltak ved bruk av brannhemmende midler

Siden det er mange miljøfarlige stoffer blant flammehemmere, er det viktig å først sette seg inn i sammensetningen. Hvis det er produsentens advarsler om selv minimale giftige indikatorer, er det nødvendig å vurdere personlig verneutstyr. Spesielt bør denne typen brannpreparat påføres med hansker og med åndedrettsvern. Økt sikkerhet er også gitt av briller og kjeledresser. Og i alle fall bør arbeid innendørs kun utføres med rennende ventilasjon eller åpne kanaler med naturlig ventilasjon.

Konklusjon

Bioshield-blanding for brannbeskyttelse
Bioshield-blanding for brannbeskyttelse

På markedet kan du finne mange verktøy som lar deg manuelt beskytte ulike materialer mot brann. For husholdningssegmentet tilbys hovedsakelig brannhemmende forbindelser for treforedling. De mest populære merkene inkluderer Stary Elm, Senezh Ognebio og Bioshield-preparater for brann og biologisk beskyttelse. Og de er rimelige. Så en kompleks løsning "Bioshield" med et volum på 5 liter kan kjøpes for 400-500 rubler. Dessuten er det viktig å understreke at det er detom det multifunksjonelle systemet, som sammen med den flammehemmende effekten også gir beskyttelse mot sopp, mugg, insekter osv.

Anbefalt: