DIY baderomsfliser

Innholdsfortegnelse:

DIY baderomsfliser
DIY baderomsfliser

Video: DIY baderomsfliser

Video: DIY baderomsfliser
Video: Få det gjort | Baderom | Slik legger du fliser på gulvet! 2024, Kan
Anonim

Renovasjon på badet innebærer i de fleste tilfeller flislegging av overflater med keramiske fliser. Tross alt er det dette materialet som har alle nødvendige egenskaper som gjør at det tåler et så hardt mikroklima.

Baderomsfliser kan utføres av innleide fagfolk eller gjøres selv. I sistnevnte tilfelle vil du kunne spare et anstendig beløp i budsjettet. Og selv om du aldri har gjort slikt arbeid, fortvil ikke. Informasjonen i artikkelen vår vil hjelpe deg med å håndtere reparasjonen selv.

Hvor skal jeg begynne?

Først og fremst må du kjøpe alle materialer og verktøy som er nødvendige for arbeidet. Umiddelbart må du bestemme hvilken sammensetning du vil sette kledningen. Til disse formålene kan et spesielt flislim eller sementmørtel brukes.

Det første alternativet anses som mer moderne og optim alt. Den er laget på grunnlag av samme sement, men har ytterligere modifiserende komponenter. Sammensetningen griper raskt, noe som lar deg fikse en rhinestone på veggenflere rader med kledning.

Hvis budsjettet ditt er for stramt, foretrekk sement. Det koster mindre, men å jobbe med det krever visse ferdigheter. Hvis flisleggingen på badet utføres med sementmørtel, kan ikke mer enn 3 rader med kledning fikses på en dag. Dette bremser reparasjonene.

modulær flislegging
modulær flislegging

Deretter velger du en flis. I butikkene kan du finne blanke, matte og røffe alternativer. For vegger er det bedre å velge jevne varianter. De er lettere å vaske. Når det gjelder gulvet, må du her gi preferanse til slitesterke varianter med en minimumsslipprate.

Inspiser favorittproduktene dine for mikrosprekker og chips. Vær oppmerksom på jevnheten til elementene. Hvis flisen er buet (som er veldig vanlig i det siste), vil det være veldig vanskelig å legge den jevnt. Fest to elementer til hverandre og rør. Hvis flisen spiller, er den buet.

Velg et mønster og farge avhengig av smakspreferansene dine.

Hvordan bestemmer jeg riktig mengde materiale?

For å legge fliser på badet (det er fullt mulig å gjøre slikt arbeid med egne hender) uten å stoppe på grunn av mangel på materiale, må du beregne mengden riktig.

For å gjøre dette måler du bredden på hver vegg og bestemmer høyden på flisbelegget. Basert på disse dataene, beregne området som må flislegges. Det resulterende antallet kvadratmeter vil indikere hvor mye materiale du trenger.

Vær imidlertid oppmerksom på at finishen må kjøpes med margin. Hvis det er mye trimming under arbeidet, vil en viss mengde materiale gå i søpla.

merking for hull
merking for hull

Hvis flislegging på badet skal utføres med den direkte metoden, ta en margin på ca. 10%. Hvis arrangementet av elementene ikke er standard (diagon alt, med hevn, osv.), må du lage en margin på 15 % av det totale volumet.

Mulige flisoppsett

I dag er det flere måter å legge keramisk belegg på. Alle kan brukes både til gulv og veggdekorasjon. Følgende alternativer for å legge fliser på badet regnes som de mest populære:

  • tradisjonell;
  • diagonal;
  • i løpetur;
  • kombinert;
  • modulær.

Den tradisjonelle metoden brukes i 80 % av tilfellene. Dette er et klassisk mønster. Belegget er jevnt, uten den minste forskyvning. Sømmene er jevne. Dette murverket er det mest økonomiske, siden en liten del av materialet går til avfall.

Diagonalordningen anses som mer attraktiv, men også tidkrevende. Hvis du bestemmer deg for å legge flisene diagon alt, merk overflaten på forhånd. Alle hjørneelementer du trenger å trimme. Materialforbruket i dette tilfellet øker med 15%.

fliseprøve
fliseprøve

Legging fra hverandre foreslår å flytte sømmen på hver rad med halvparten av elementet. Denne metoden for å møte ligner en murvegg. Ofteet slikt opplegg brukes når vegger frontes med rektangulære fliser.

legge fliser på badet
legge fliser på badet

Modulært murverk benyttes i tilfeller der mønsteret danner et stort antall fliser i forskjellige størrelser. Slike alternativer for å legge fliser på badet brukes sjelden av nybegynnere på grunn av kompleksiteten i utførelsen.

Den kombinerte leggemetoden innebærer bruk av flere opplegg samtidig. For eksempel kan midten av overflaten være foret med en direkte metode, og kantene - diagon alt. Den krøllete kombinasjonen brukes i ganske romslige rom. Hvis overflaten tvinges inn i møbler, vil mønsteret miste sin appell.

Hvilke verktøy trengs i prosessen med arbeidet

Gjør-det-selv flislegging på badet er enkelt, men først må du passe på å ha alt nødvendig verktøy. Dette vil hjelpe deg å spare tid.

Standardlisten ser slik ut:

  • sparkel med hakk;
  • potter for å blande lim;
  • bor med blandetilbehør;
  • flisekutter eller vinkelsliper med diamantskive;
  • diamanthullsager;
  • måleverktøy;
  • byggenivå;
  • plastkryss for å ordne sømmer;
  • gummisparkel;
  • myk svamp;
  • malerpensel.

Ikke glem å få tak i vegggrunning og fugemasse. Sistnevnte velges avhengig av fargen på kledningen.

Hvis før du legger fliserdu må fjerne den gamle finishen, klargjøre en perforator, hammer og meisel.

Kom i gang: Overflateforberedelse

Reparasjon i ethvert rom begynner med demontering av gamle belegg og klargjøring av underlaget for legging av ny kledning. Fjern alt rørleggerarbeid fra rommet, fjern hyller, kroker og andre gjenstander.

Etter å ha plassert meiselen i området av sømmen mellom flisene, begynn å banke på den med en hammer. Fjern derfor alt belegg. Hvis den keramiske overflaten er for sterk, bruk en puncher.

Hvis flisleggingen på badet skal utføres for første gang, kan du umiddelbart gå videre til å kontrollere jevnheten på veggene. Overflater med et stort antall feil skal pusses. For å gjøre dette behandles veggen med en primer, beacons installeres ved hjelp av et vater, en sement- eller gipsblanding påføres.

overflate forberedelser
overflate forberedelser

Relativt glatte vegger må bare grunnes, sparkles for å reparere eksisterende sprekker og fordypninger. Tilstrømningen av løsningen bør slås forsiktig ned.

Hvis baderomsgulvene er ujevne, bør de jevnes ut med et lite lag med ny avrettingsmasse. For disse formålene kan du bruke moderne utjevningskomposisjoner. De er enkle å jobbe med og tørker ganske raskt. Du kan også jevne gulvet ved å øke laget med flislim, men dette alternativet vil føre til en økning i avfall. Flislim er flere ganger dyrere enn avrettingsmasse.

Når alle overflater er glattet og avrettet, begynn å legge fliser. Badet må være rent og tørt.

Teknologi for montering av kledning påvegger

Du kan begynne å legge kledningen både fra gulvet og fra veggene. De fleste mestere fullfører veggene først, da gulvflisene blir sprutet med lim under arbeidets gang, sømmene er tette med rusk.

Flislegging på badet begynner med bearbeiding av enhver stor vegg. Først blir flate overflater belagt, og først da - bokser og nisjer.

hjørnefliser
hjørnefliser

Hvis du bestemmer deg for å plassere den første raden over badekaret, må du først installere en støtte for kledningen. Den er laget av en metall CD-profil. Planken skrus fast i veggen med selvskruende skruer. Kledningen skal festes fra bunnen og opp.

Deretter følger du følgende teknologi:

  1. Ta den første flisen og bruk en tannsparkel for å påføre et jevnt lag med lim på baksiden av flisen. Et lag på 4 mm vil være tilstrekkelig for å legge baderomsfliser på veggen.
  2. Legg inn flisen på metallprofilen og trykk mot veggen. Fjern overflødig lim umiddelbart med en fuktig svamp.
  3. Sett lim på den andre flisen og plasser den ved siden av den første. Bruk plastkryss for å lage en jevn søm. De må installeres fra hver ende av produktet. Legg ut hele den første raden på denne måten.
  4. Bruk et bygningsnivå, kontroller riktig plassering av kledningen. Det er på denne raden du vil bli veiledet i prosessen med alt arbeid. Det må gjøres så riktig som mulig. Bredden på limlaget under hvert element må være den samme. Hvis en flis stikker ut, trykk den hardere mot veggen.

Hvis du bruker en ganske stor og tung belegg, ikke legg ut mer enn 3 rader per dag. Ellers kan den opprettede trimmen gli ned.

På steder hvor stikkontakter og kraner er installert, lag hull i flisen. For å gjøre dette, bruk et bor og en diamantbit med passende diameter.

designmetoder for ytre hjørne

Hvis badet ditt har nisjer eller rørbokser, må du kle de ytre hjørnene under arbeidet. For nybegynnere kan denne prosessen være vanskelig. Hva er den riktige måten å utføre denne typen arbeid på?

I dag brukes forskjellige alternativer for å legge fliser på badet i området rundt hjørner.

I det mest budsjettmessige designet kan du bruke "rumpe"-metoden. Dette er når et element i en vegg flyttes inn i et hjørne av tykkelsen på flisen, og et element i den andre veggen hviler mot den forskjøvede flisen. Dette arrangementet av hjørnet er det raskeste, men overflatens utseende kan ikke kalles perfekt.

Du kan også dekorere det ytre hjørnet med et plasthjørne. Den er installert i prosessen med veggkledning i selve hjørnet, og dekker endene av de keramiske flisene. Dette alternativet regnes som det mest populære.

arrangement av det ytre hjørnet
arrangement av det ytre hjørnet

Hvis du ikke ønsker å bruke plast, kan du skjøte flisene i en vinkel på 45 grader. Vær imidlertid oppmerksom på at denne prosessen krever spesiell forsiktighet og nøyaktighet. Bilder av å legge fliser på badet på denne måten indikerer at hjørnene i dette tilfellet ser mest attraktive ut.

Kjernen i dette designet ersaging av innsiden av enden av flisen med en kvern i ovennevnte vinkel. I dette tilfellet må den fremre delen av elementet være urørt. Sammenføyningen av flisene behandlet på denne måten er perfekt. Hjørnet ser veldig attraktivt ut.

Teknologi for å legge fliser på badet på gulvet

Når alle veggene er dekket med fliser, kan du begynne å ferdigstille gulvet. Begynn vendt bør være fra det mest fremtredende hjørnet av rommet. Fortsett som følger:

  1. Påfør flislim på feil side av keramikken. Laget for feste på gulvet øker til 6 mm.
  2. Plasser flisen i hjørnet og trykk den til basen. Plasser kryss mellom det keramiske produktet og veggene. Installer 2 av dem på hver side av flisen.
  3. Sjekk at det første elementet er riktig innstilt ved hjelp av en firkant og nivå.
  4. Den andre flisen legges på samme måte. Så fiks hele den første raden.
  5. I de fleste tilfeller må det siste elementet i en rad trimmes. For å gjøre dette, gå tilbake fra kanten den ønskede avstanden og tegne en linje. Skjær flisen i henhold til markeringen med en diamantbelagt skive. Fest den på gulvet og fortsett til arrangementet av den andre raden. Linje hele basen på denne måten.

Hvis du har valgt en mer kompleks metode for å legge fliser på gulvet (på badet), så merk først opp overflaten som skal trimmes.

skikkelig flislegging av gulv
skikkelig flislegging av gulv

Diagonal og kombinert arrangement innebærer at arbeidet begynner fra midten av gulvet. Alle ekstreme elementer kan trimmes.

Hvordanfugemasse?

Det siste trinnet i flislegging av et bad er fuging. Det får kledningen til å se mer ferdig ut og beskytter veggene mot fuktinntrengning.

Mørtelblandingen må fortynnes på den måten som er angitt på emballasjen av produsenten. Den ferdige sammensetningen skal ha en tykk konsistens.

Du kan begynne å fuge fra hvor som helst, men det er best å fullføre veggene først. Fuge for å fylle sømmene mellom flisene. Først må du fjerne alle kryssene. Trykk sammensetningen inn i de resulterende hulrommene med en liten gummispatel. Fjern overflødig blanding umiddelbart med en fuktig svamp. Hvis fugemassen stivner, vil det være mye vanskeligere å fjerne den.

det siste trinnet i å legge fliser
det siste trinnet i å legge fliser

Etter 30 minutter etter påføring av siste mørtel, vask flisene med en fuktig klut. Dette fullfører installasjonsprosessen av det keramiske belegget.

trekke konklusjoner

Som du kan se, er det ikke en veldig vanskelig oppgave å legge fliser på badet med egne hender. Hvis du har et ønske om å reparere selv, gjør det! Dessuten vil dette hjelpe deg med å spare et par titusenvis av rubler i lommeboken.

Kostnadene for tjenester til profesjonelle mestere i dag varierer fra 750 til 850 rubler per m2. Hvis du ikke bor i Moskva-regionen, vil prislappen være litt lavere (ca. 650 rubler).

Med en kompleks layoutmetode og bruk av små produkter øker kostnaden med 50 %. Prislappen for montering av mosaikkfliser starter fra 1300 rubler per m2.

Skissertinformasjon om teknologien for å legge fliser på badet og bilder lagt ut i artikkelen vår vil spare deg for unødvendig avfall. Hovedsaken er å ha lysten og den nødvendige mengden fritid.

Anbefalt: