Metallbelegg: typer, teknologi

Innholdsfortegnelse:

Metallbelegg: typer, teknologi
Metallbelegg: typer, teknologi

Video: Metallbelegg: typer, teknologi

Video: Metallbelegg: typer, teknologi
Video: СТРАННЫЕ НОВОСТИ НЕДЕЛИ - 42 | Таинственный | Вселенная | НЛО | Паранормальный 2024, April
Anonim

De som betjener ulike mekanismer står noen ganger overfor behovet for å sveise på overflaten av en del på et bestemt sted. Ødelagte fester, delvis eller helt slitte deler under drift, kant, slitt bøssing. Hvert av disse tilfellene involverer restaurering av delen ved å bruke overflaten av et nytt slitesterkt metalllag på det slitte området. Slik behandling lar ikke bare gjenopprette, men også gi delen nye, mer verdifulle egenskaper. For eksempel kan harddekke på bunnen av en bløt ståldel resultere i en del med forbedret slitestyrke eller andre ytelsesegenskaper.

Metallbelegg
Metallbelegg

Den enkleste, men samtidig effektive metoden egner seg ikke bare for å gjenopprette egnetheten (operabiliteten) til metalldeler. Ved å bruke metallsveising med en elektrode kan du modifisere prøven, gi den formegenskaper, forbedre egenskapene til overflatelaget, arbeide med styrke og slitestyrke.

Funksjoner og terminologi: grunnleggende om konseptet "surfacing"

Hva er hemmeligheten bak detteteknologi, hvilke funksjoner den har og hvordan den implementeres i hverdagen, skal vi prøve å forstå sammen. Leseren er neppe interessert i industrielle teknologier, spesielt ved bruk av robotmaskiner. Derfor vil vi videre behandle egenskapene til metallbelegg manuelt, det vil si å bruke elektroder for sveising.

I hverdagen, under begrepet metall, kan en person også bety en legering, for eksempel stål. Hvis disse navnene kan generaliseres verb alt, er bruken av teknologier for et bestemt metall/legering og arbeidsdeler forskjellig i arbeidet.

Å vurdere emnet i detalj er rett og slett urealistisk på grunn av mengden materiale som tilbys, derfor, når du begynner å bli kjent med en slik prosess, må du først avklare detaljene angående arbeid med metallet av den valgte typen. Alt vi tilbyr deg i artikkelen er anbefalinger for overflatebehandling.

Sveisemetalloverlegg
Sveisemetalloverlegg

Generelt har metallbelegg likheter med sveising, det skader ikke å bli kjent med de nyeste teknologiene som brukes til bearbeiding av legeringer og metaller: kobber, aluminium, støpejern, rustfritt stål og andre når det gjelder detaljer om det foreslåtte arbeidet.

Under overflaten betyr tilkobling av metaller av ulik karakter ved å påføre ett smeltet metall på overflaten av et annet. Fyllmaterialet er det som påføres, det viktigste er det som er underlagt overflatebehandling i henhold til metalloverflatemetoden.

Teknologiske egenskaper ved prosedyren

Interpenetrering av varme metaller inn i hverandre skjer på nivåetmolekyler.

For å gjøre dette oppvarmes hovedoverflatelaget til smeltegraden til en liten dybde, og tilsetningsstoffet til flytende tilstand.

Fordelene med metallsveising inkluderer muligheten til å kontrollere tykkelsen på laget og påføre et tilsetningsstoff til prøven, uavhengig av dens form.

overflateskjæring av metall
overflateskjæring av metall

Navnet på legeringen fra engelsk kommer fra ordet blanding og brukes i terminologi som en homogen forbindelse. Hovedegenskapene til legeringen inkluderer økt pålitelighet, siden det er umulig å bringe metallene til sin opprinnelige tilstand ved mekanisk handling.

Grunnleggende regler for flyting

I arbeidet skilles de grunnleggende reglene for metallbelegg.

Smeltedybden til det øverste laget av hoveddelen skal være minimal. Denne effekten kan oppnås med en elementær vipping av elektroden, utført i motsatt retning av bevegelsesretningen.

Med minimal blanding av heterogene metaller reduseres restspenningen, noe som eliminerer risikoen for deformasjon av deler i visse områder.

Når du utfører prosedyren, hold øye med mengden av tilsetningsstoffet, fordi overskuddet kan føre til komplikasjoner i videre arbeid, som er ledsaget av enda større arbeidskostnader og tidsfrister.

Sveising med elektroder

Før arbeidet påbegynnes, gjennomføres en forrensing av metallet, som består av to trinn: stripping og avfetting.

Regler for overflatebehandling av metall
Regler for overflatebehandling av metall

Dekke av metall med elektrode er den vanligste metoden for å få et homogent lag. Teknologiens enkelhet gjør den til en stift i både produksjon og hjemmebruk.

Elektrode med spesialbelegg velges basert på behandlingsmålene som forfølges. Dette valget avhenger også av typen metall som basen er smeltet fra. Avhengig av elektrodens merke, får det resulterende laget de nødvendige egenskapene.

Metallbelegg med elektrode
Metallbelegg med elektrode

Koble til kretsen - direkte eller omvendt. Det andre alternativet brukes oftere, da det er mer praktisk. For å utføre arbeidet er det nødvendig med en konstant spenning "+" på den belagte elektroden.

Funksjoner ved prosedyren

Formegenskaper og lagtykkelse avhenger av elektrodens tverrsnitt. For å sikre høykvalitets sveising må lysbuespenning og strøm minimeres, men dette krever riktig koordinering. Praktiske ferdigheter tilegnes med erfaring og forårsaker ikke vanskeligheter for arbeideren i fremtiden.

Surfacing: små hemmeligheter

Når spenningen øker, begynner arret ikke å øke i volum, men i bredde, noe som bidrar til en økning i lengden på buen. Hver type elektrode har sine egne bruksegenskaper. Vet du for eksempel hvor viktig det er å forvarme basen? Når du arbeider med lavallergenisk stål, er denne tilstanden ikke alltid nødvendig. I hvilken modus er det best å avkjøle delen? Og hvilket strømnivå skal stilles inn? Alle teknologiske detaljer om overflate er notert i den medfølgende dokumentasjonen for typen du har valgt.elektroder. Når det gjelder kvaliteten på overflaten, øker den sammen med oppvarmingstemperaturen, hvis verdi for alle typer elektroder er omtrent den samme og utgjør + 300 ºС. Når du utfører arbeid knyttet til overflatebehandling hjemme, må du anskaffe en termoovn, for eksempel en elektrisk kammerovn.

Funksjoner av plasmametalloverflate

Sterke, nesten uadskillelige enheter under enhver trykkkraft produseres ved bruk av plasmaoverflate. Ved hjelp av slik behandling får hvert av produktene som har bestått prosedyren de nødvendige dielektriske, termiske, fysiske og andre egenskapene. Med andre ord, produktene herdes under overflatebehandlingen. Metallkutting, så vel som bearbeiding, utføres ved hjelp av en spesiell kutter med varm plasmastrøm.

Metalloverflateteknologi
Metalloverflateteknologi

Plasmabuebekledningsprodukter er slitesterke, varmebestandige, syrebestandige osv.

Sammenlignet med sveising med elektrode har plasmasveising en rekke fordeler, men kan kun brukes under produksjonsforhold. Montering av en spesiell installasjon og kjøp av utstyr for å jobbe med slike enheter hjemme er i det minste en kostbar glede. Tenk derfor om igjen om det er behov for å kjøpe et verktøy for sjelden bruk hjemme eller det er et sted å bruke den gode gamle elektroden, som vil vise seg å være mer lønnsomt økonomisk, men på ingen måte det verste alternativet.

Feltsveiser og deres typer

For å få kvalitetbelegg hoveddelen med en annen legering, begynn å legge neste arr fra motsatt side av produktet. I dette tilfellet er overflatelagene ikke overlagret sekvensielt (en etter hverandre), men vilkårlig - først i ett, deretter i et annet område. Bruk av slik metalloverflateteknologi vil bidra til å unngå delvis deformasjon av basen under overoppheting.

Feltsveiser er delt inn i flere kategorier avhengig av teknologi og formål.

Avhengig av type arbeidsstykke, brukes en av arroppsettene:

  • helix dannet av homogene legeringsperler;
  • en serie sirkler av en lukket type laget av oppbygde arr;
  • metallstrøk langs generatrisen.

Den første av metodene brukes oftest ved arbeid i mekanisert produksjon. Derfor vil vi ikke fordype oss i denne prosessen. Vi vil bli kjent med resten av metodene for å behandle flate og tredimensjonale deler mer detaljert, etter å ha studert deres spesifikasjoner og omfang.

Sømmer for flate overflater

Ved prosessering av fly brukes en av teknologiene for å påføre et homogent lag: smale eller brede arr, et sammenhengende lag. La oss bli kjent med disse typene metallbelegg.

Smal skravering

Påføringsmetode - smale arr. De legges med en overlapping på ca. 1/3 av hele lengden på sømmen.

Påføring av brede ruller

Behandlingsmetoden ved hjelp av brede ruller består i en jevn vinkelrett bevegelse av elektroden i forhold til avsetningens akse. Hvoriutfør oscillerende bevegelser, hvis konfigurasjon velges basert på volumet til hoveddelen.

Plasma metall overflate
Plasma metall overflate

Kombinert hardfacing

Bruk av kombinert prosessering er hensiktsmessig i tilfeller hvor det er nødvendig å oppnå et kontinuerlig homogent lag. For å gjøre dette utføres overflaten med smale arr, plassert i en avstand som er litt mindre enn deres bredde fra hverandre. Etter påføring av det første laget, blir basen renset, kvitt slagger, og et nytt lag med smeltet metall påføres de gjenværende hulrommene.

For sylindriske overflater

I tillegg til de som er oppført ovenfor, brukes en annen populær overflateteknologi ved bruk av elektroder - i et beskyttet gassmiljø. Prinsippet om behandling er ikke komplisert. Faktisk er det annerledes - anskaffelsen av en sylinder fylt med en spesiell gassblanding: argon, helium, noe annet, avhengig av typen fyllmateriale som brukes til overflatebehandling. Dette alternativet er best egnet for et lite hjemmeverksted.

Selv om det neppe er hensiktsmessig å kjøpe en gassflaske for å jobbe med metaller hjemme. Med egne hender er det lettere å utføre overflatebehandling ved hjelp av elektroder som vi diskuterte i artikkelen.

Jeg vil gjerne håpe at du her har funnet alle svarene på spørsmålene dine, funnet ut konseptet med den teknologiske prosessen og avklart for deg selv hvordan du skal utføre overflatebehandling hjemme.

Anbefalt: